Tvorba a mastering: Sluchátka nebo monitory???

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
matucha

Příspěvek od matucha »

Me to taky nejde a kdyz se podivate do rezii studii na ruzny urovni, tak tam sluchatka najdete vylozene malokdy... to mluvi za sebe.

Nicmene ja sluchadla vubec nezatracuju, vedle levny PC bednicky je sluchatko dalsi perspektiva a to je vzdycky vitana vec (nejvic v momentech, kdy uz clovek dela hodne dlouho a moc si zvyka na to co leze z hlavnich beden).

Poklop

Příspěvek od Poklop »

na sluchátkách se dělat dá, ale musí se porovnávat s dobrejma nahrávkama (při mixu i masteru). Ale vždycky to byla, je a bude ta horší varianta než kvalitní poslech na monitorech.

kexik

Příspěvek od kexik »

teda ,aby sme si rozumeli, ja hovorim o mixe, nie o tvoreni. skladam aj ja na sluvhatka, to v bejvaku s inymi ludmi inak nejde. a ze na sluchadla miesat nejde, hovorim po obsiahlych pokusoch to tak robit. ani porovnavanie s inymi mixami a "napocuvanie" sluchadiel nepomaha. sluchadla maju "ine" stereo a dozvuk, s tym sa NEDA nic robit, tak to je

Poklop

Příspěvek od Poklop »

2 kexik: dobře, ale jasně přiznáváš, že se jedná o tvou osobní zkušenost. To ale neznamená, že jiným se nepodařilo něco namixovat na sluchátka. Taky záleží na sluchátkách a možná i jiných věcech.
Já jsem namixoval 2 desky (oboje známí interpreti).
Ale poslední slovo má u mě stejně zvuk v autě :)
Pokud porovnáváš s jinými nahrávkami, tak jiný stereo a dozvuk nehraje takovou roli.
Nicméně přiznávám, že mix a master na sluchátka je špatná volba, pokud si člověk MUZE vybrat.

bassline

Příspěvek od bassline »

kexik: na akych sluchadlach si skusal mixovat? ...mozno bude aj rozdiel medzi sluchadlami za 1k a 6k...stereo je ine ako na bedniach to bude stale, ale z hladiska frekvencii podla mna by sa dal urobit dobry mix na kvalitnych frekvencne vyrovnanych sluchadlach za 6k...
Naposledy upravil(a) bassline dne 13 bře 2007 09:59, celkem upraveno 1 x.

kexik

Příspěvek od kexik »

poklop: neuraz sa ale tie dve dosky chcem pocut...

kexik

Příspěvek od kexik »

bassline píše:kexik: na akych sluchadlach si skusal mixovat? ...mozno bude aj rozdiel medzi sluchadlami za 1k a 6k...stereo je ine ako na bedniach to bude stale, ale z hladiska frekvencii podla mna by sa dal urobit dobry mix na sluchadlach za 6k...
najnovsie na grado gr60, predtym na kadecom, hlavne sennheiseroch roznej kvality a nejaky ten tyzden na k240

Poklop

Příspěvek od Poklop »

2kexik: nechci se hádat, svoje názory jsme napsali, mám pocit, že prosazuješ ten svuj nějak moc vehementně :-)

2 desky jsem namíchal sice na sluchátka, ale stejně jsem to občas poslouchal na monitorech a v autě a jinde, ale 80% práce byla na suchátka.
Nejhorší je vychytat poměry hlasitostí. Jak to má člověk narvaný na uších, tak nemá takovej cit, jako je na monitorech.
Jinak: sluchadla: Sennheiser HD250 II a AKG K141

kexik

Příspěvek od kexik »

Poklop píše:2kexik: nechci se hádat, svoje názory jsme napsali, mám pocit, že prosazuješ ten svuj nějak moc vehementně :-)

2 desky jsem namíchal sice na sluchátka, ale stejně jsem to občas poslouchal na monitorech a v autě a jinde, ale 80% práce byla na suchátka.
Nejhorší je vychytat poměry hlasitostí. Jak to má člověk narvaný na uších, tak nemá takovej cit, jako je na monitorech.
Jinak: sluchadla: Sennheiser HD250 II a AKG K141
to nebola ironicka poznamka, ja ich vazne chcem pocut. ja sa prinajhorsom DAM presvedcit, opakujem, pouzit sluchadla by bolo nesmierne prakticke. moje vysledky boli ale zvukova katastrofa (viz posledny track co som sem hodil, "sluchatkovy" mix vysiel plochy, nastroje bez objemu a dozvuk proste utlmena jaskyna na 15%), pritom stacilo zbavit sa spolubyvajucej a zapnut bedne

vasek

Příspěvek od vasek »

Přidávám se ke Kexovi. Osobně mám zkušenost, že kromě zmiňovaných problémů s prostorem jsou navíc ve sluchátkách jiný poměry nástrojů - hlavní problém pro mě byl usadit hlasitostně sólovej nástroj, resp. hlavně zpěv. Správná hlasitost zpěvu je oříšek i na bednách, natož na sluchátkách... A není to podle mě jen o frekvenčním pokřivení daným nekvalitou sluchátek, na plastových bedničkách k počítači jsem udělal vždycky lepší mix (zkoušel jsem to rozhodně víckrát, než jednou).
takže - které jsou ty Poklopovy nahrávky?

BS

Příspěvek od BS »

Ono, pri poslechu na monitorech ti obe usi slysi pravou i levou bednu. Samozrejme levy ucho pravou bednu neslysi stejne jako pravy ucho, ale furt to staci k tomu, aby si clovek udelal jisty obraz o umisteni zvuku a jeho hlasitosti. SLuchatka hodne zkreslujou v tom, ze levy ucho slysi pouze zvuk z levyho sluchatka, oddelene od zvuku co jde z druhyho sluchatka.. Chybi tady to co je samozrejmosti u beden, ze ruzny dozvuky zprava doleva nebo naopak jsou ve sluchatkach uplne jinak vnimany, takze je pak mozek uplne jinak vyhodnoti..

Poklop

Příspěvek od Poklop »

kluci, čtěte pozorně :-)
píšu, že POMĚRY jsou průser na sluchátkách a navíc píšu, že to vůbec není dobrá volba.
Jen tvrdím, že to jde, ale je to o hodně těžší a musí se to potom hlavně poměrově dokorigovávat pomocí poslechu na bednách nebo v autě.
Čili bedny jsou určitě lepší, ale taky pokud hrajou jakžtakž rovně. když je poslech naprd, tak to může vyjít skoro nastejno.

vasek

Příspěvek od vasek »

OK, takže na tom jsme se snad shodli :-)
Mám další dotaz: dají se na sluchátkách aspoň trochu dělat basy? Dělat je asi silný slovo - prostě kdybych si koupil AKG 240 Studio (jakože k tomu asi dojde), můžu na nich provést kontrolu spodků, který mi chybí na 2030kách? Nebude to na 100 %, to vím, ale dozvím se ve sluchátkách o basech znatelně něco víc?

kexik

Příspěvek od kexik »

vasek píše:OK, takže na tom jsme se snad shodli :-)
Mám další dotaz: dají se na sluchátkách aspoň trochu dělat basy? Dělat je asi silný slovo - prostě kdybych si koupil AKG 240 Studio (jakože k tomu asi dojde), můžu na nich provést kontrolu spodků, který mi chybí na 2030kách? Nebude to na 100 %, to vím, ale dozvím se ve sluchátkách o basech znatelně něco víc?
jasne... v basoch maju vsetky lepsie sluchatka jasne navrch, zvlast oproti bahnu ktore produkuju 2030... sluchatka su proste rychlejsie a idu o oktavu nizsie

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Ja jsem si k b2030a dokoupil Sennheisery HD280pro a prijde mi, ze se doplnujou docela dobre.

Odpovědět