Tvorba a mastering: Sluchátka nebo monitory???
- mario.severin
Tvorba a mastering: Sluchátka nebo monitory???
Zdravím,
zajímal by mě váš názor na tvorbu a následný mastering nahrávky pomocí sluchátek. Je lepší koupit kvalitní sluchátka (např.: Koss Pro4AAT - na Amazonu za $62.99 - no nekupto...) nebo fakt šetřit na nějaké dobré monitory?
MarioS
zajímal by mě váš názor na tvorbu a následný mastering nahrávky pomocí sluchátek. Je lepší koupit kvalitní sluchátka (např.: Koss Pro4AAT - na Amazonu za $62.99 - no nekupto...) nebo fakt šetřit na nějaké dobré monitory?
MarioS
Dalo by se taky říct, co tvoříš a jak hodně kvalitní to chceš mít... monitory jsou jistě neocenitelné (kvalitní) tak jako high-end sluchátka. Hodně lidí ti řekne, že určitě monitory. Někteří producenti tvoří jen na sluchátkách (co jsem slyšel).
"Pokud to funguje perfektně a vyhovuje ti to, tak máš jedno co používáš"
Můj tip: kombinovat obé.
"Pokud to funguje perfektně a vyhovuje ti to, tak máš jedno co používáš"
Můj tip: kombinovat obé.
-
Vsetci co maju doma Xantypy tvoria na sluchadla, o tom by vedel rozpravat uz sam velky Sokrates... hmm to asi nebol producent, co?"Někteří producenti tvoří jen na sluchátkách (co jsem slyšel).
Ale kto vlastne z tych co si tak dnes hovoria nim je?
Osobne si myslim, ze by sa dnes mohlo kludne mixovat na dve Nokie, totiz je nutne mixovat na tom, na com budu konecni konzumenti vysledny zvukovy produkt pocuvat.
Resume, Mario.Severin ak tvoji posluchaci budu tvoju hudbu pocuvat na sluchadlach - mixuj na sluchadlach.
p.s.: Ako hovori klasik Kura Little "O cem sme to mluvili"?
Tvorba na sluchatka jasne, proc ne, komplet mixaz a mastering asi dost tezko, je to velmi neobvykly, i kdyz na sluchatka se da zrejme naucit a zvyknout, asi to bude vzdycky dost problematicka cesta... Pokud teda nedelas hudbu z nakyho duvodu urcenou jen pro sluchatka, treba podklady do psychowalkmanu
)) Jinak samozrejme na kontrolu jsou sluchatka dobry a taky to na nich bude nezanedbatelny mnozstvi lidi pravdepodobne poslouchat...

Nedavno tu nekdo posilal odkaz na clanek v Sound On Sound o michani na sluchatka... Nicmene ja osobne bych radsi kvalitni sluchatka nez srackovy bedny, tzn. mam-li rekneme 5 tisic a chci delat muziku, radsi si koupim skvely sluchatka nez priserny "monitory".
PiKey: koukam ze sme napsali totez ve stejnou chvili
PiKey: koukam ze sme napsali totez ve stejnou chvili

-
- Profesionál
delat na sluchatkach rozhodne jde, znam dost lidi, kteri delaji uzasne mixy na sennheiserech.
skoda, ze ja to neumim... mozna tomu dam sanci a koupim si poradna sluchatka.
ad cyril: "how to mix on headhones" [sound on sound] http://www.soundonsound.com/sos/dec03/a ... phones.htm
skoda, ze ja to neumim... mozna tomu dam sanci a koupim si poradna sluchatka.
ad cyril: "how to mix on headhones" [sound on sound] http://www.soundonsound.com/sos/dec03/a ... phones.htm