Yamaha NS-10

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Pytkin
Moderátor

Re: Yamaha NS-10

Příspěvek od Pytkin »

mam pocit , ze kexik sa tu uz moc neobjavuje .. skorej mu napis mail ..

Pierre niko

Příspěvek od Pierre niko »

Diky Pytkine, to udelam...

Roman Jež

Příspěvek od Roman Jež »

Zdravím všechny fandy dobrého a přirozeného zvuku.

V každém normálním studiu musejí být aspoň dva typy poslechů:
1) VELKÝ KONTROLNÍ - slouží pro nabírání zvuku, hraje od "subbasů po utrazvuky" a slouží k tomu, aby byly slyšet případný problémy na hranicích slyšitelného pásma i jinde, zkrátka aby si člověk nenatočil technický nesmysly a u mixu se mohl věnovat jen "tvorbě" zvuku a ne řešení problémů špatného náběru.
2) MALÝ NEARFIELD - slouží pro mix a mastering. Mix musí být vystavěn v širokých středech, aby pak fungoval na malých i vekých bednách.

Yamaha NS-10 je referenční nearfield monitor pro postprodukci (mix a mastering). Mít je jako jediný poslech ve studiu je sebevražda. Mám s nimi 25 let zkušeností a nedám na ně dopustit. Je pravda, že jsem si na ně zvykal asi dva roky. Jsou nekompromisní, tvrdé se zdůrazněnými a čitelnými středy a každá "chyba" v mixu je na nich zřetelná mnohem víc, než na jiných posleších. Tudíž, co smíchá cvičený a zvyklý ucho na NS-10, hraje všude dost podobně, poměry a barvy nástrojů jsou prakticky stejné. A o to přece jde.

Pokud je např zvuk basy nebo BD postaven jen na basovém tlaku, je jisté, že na velkých bednách toho bude třeba mnohdy i moc a na malých bedýnkách nebudou slyšet vůbec. Takže pokud z NS-10 neslyším basu nebo BD, chybu hledám u sebe, ne na bednách.

Doporučuji poslechnout si více různých nahrávek světové i naší produkce na různných posleších. Od malých bedýnek, přes střední, až po velké bedny nebo PA. Ta nahrávka, která bude hrát ze všech poslechů obdobně (co do poměrů nástrojů, barev,...), ta je dobře smíchaná i zmasterovaná. A k tomu jsou Yamaha NS-10 neocenitelným a zatím nenahraditelným pomocníkem.

Když jsem si chtěl v roce 1992 objednat jeden výškáč, protože jsem jeden unavil asi agresivním poslechem :) , z Yamahy se mi omluvili. že prodávají pouze spárovaný reproduktory. A doporučili mi vyměnit oba výškáče, aby mohli ručit za referenčnost beden. Zkuste tohle u jiných výrobců. :)

A na závěr kontrolní otázka: Proč mají NS-10 bílé basové reproduktory? Když neslyším basy, ale reproduktory lítají, jak o život, hledám chybu v basech. Takže i taková jakási kontrolka. :)

Hodně dobře smíchaných nahrávek a spokojených posluchačů.
hudebník, aranžér, skladatel, hudební a zvuková režie, studio, video střih
http://romanjez.webnode.cz/ http://www.facebook.com/avian.studio

markuc

Příspěvek od markuc »

NS10 byly puvodne levny bednicky na doma a nikdo - tim mene vyrobce - nepocital, ze se z nich stane studiovy standart. Ale prave ta levnost je predurcila k tomu, ze si je koupil kazdej a cestujici zvukar mel jistotu, ze tam, kam prijede, se budou taky nejaky zrovna valet a ze muze poslouchat na bednach, ktery zna. Jejich ostatni "genialni" vlastnosti zacali odbornici objevovat az pozdeji (rychlost basu diky absenci zakmitu z bassreflexu atd.). Hlavni vyznam je tedy v urcitem sjednoceni poslechu, coz kdyby nemely zadnou jinou kladnou vlastnost, je samo o sobe vic nez dost.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

Já jsme teda ještě neslyšel, že by malý nearfield a speciálně NS10 sloužil pro mastering. :shock: Na to jsou úplně jiné bedny.
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

jammix

Příspěvek od jammix »

Roman Jež píše:Mít je jako jediný poslech ve studiu je sebevražda
no on to tak nejak myslel , ja fandim dobre čitanie 8)
inak čo fotka studia .. to zo tri kusy Yamah ns-10

Odpovědět