1. Hardwarová krabice pro mastering?(nejdůležitější součást)

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
rastis

Re: 1. Hardwarová krabice pro mastering?(nejdůležitější souč

Příspěvek od rastis »

pavlii píše:2Oxy: na domácí master stačí třeba i Aradaz Maximizer - a je free a ušetří za Ozone. Když bude umět dělat dobře hrající mixi, spoustu Ozoňáckej (a ani jinejch) čičurád potřebovat nebude (pořád se bavíme o "domácím masteru").

To jen tak na okraj ;-)

P.
no nechcel som sem s tym do debaty prist, ale tiez mam pocit, ze Bootsy EQ, najaky Elephant maximizer a este nieco na monenie / roztahovanie sterea podla frekv. pasiem a za tychto okolnosti co tu citam musi byt vybavene. a zadarmo.

tie spominane znackovejsie platene pluginy maju casto super presety a dobre sa s nimi robi a su pekne, ale nejak sa mi nezda, ze by ponukali zasadne inu zvukovu kvalitu...

inak - ten TC Finalizer je ako odbornikmi povazovany ? pamatam si, ze to stalo takmer 100 litrov nove a ked som to mal nejaky cas doma pozicane, tak velke sklamanie. bud to je fakt blbost alebo som nieco nepochopil ja :)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jinak si můžeme (teda hlavně Matěj) všimnout, že se všechno hlavně točí okolo toho poslechu - a na to by se opravdu nemělo zapomínat!

P.

matucha

Příspěvek od matucha »

Na mastering vlastnich veci v ramci procesovani staci plugin EQ a Limiter, nekdy kompresor. Cokoli nezvladnou tyhle 3 veci je lepsi delat v mixu. Kdyz clovek mastruje pro jiny lidi, tak se hodi jeste neco na sykavky a podobny problemy (de-essery, multibandy, dynamicky eq, spectral editory...). Ale to jen proto, ze neni mozny master zavrit a vratit se do mixu chybu opravit.

Co je potreba za EQ? Standardni dobrej ekvalizer co umi MS (mam rad Fabfilter proQ, ale urcite jsou obdobne kvalitni free veci).
Limiter? Tam rozdily cejtim vic a mam rad fabfilter proL. Sonnox dela dobrej taky, Ozone ma pry taky moc dobry, voxengo elephant taky, Slate je zajimavej, tohle je komplexni vec a zadara http://vladgsound.wordpress.com/categor ... E2%84%966/ ...

Kompresor se nekdy hodi, ale ma daleko mensi roli nez si zacatecnici mysli. Tohle je treba skvelej cistej a flexibilni plugin zadara http://www.tokyodawn.net/tdr-feedback-compressor-2/

Jediny co neni zadara je vsechno ohledne poslechu a ten je zasadni pro vsechny, kdo to myslej vazne (i kdyz treba jen jako konicka).

biscuit

Příspěvek od biscuit »

presne tak. honit nuance muze ten, kdo je 1) slysi (ma na to podminky i zkuseny ucho) a 2) kdo uz poresil vsechny stezejni veci a prostor pro zlepsovani uz jinde nema.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Taky jsem v daném případě pro free pluginy plus investice do akustiky a slušnějších beden. Tyhle pluginy jsou OK - http://www.terrywest.nl/equalizers.html

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

Nejdulezitejsi krabici uz mas... na krku.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Vyladění místnosti a umístění beden bych dal na zcela první místo.
Paradoxně je to ten největší a nejtěžší problém.
V případě nerovného, nekvalitního poslechu jsou všechny ostatní krabice víceméně podružné neboť nahrávka bude stát za prd už principielně.
Já používám vpodstatě TC finalizer ve formě Powercore verze a musim říct, že oproti Ozone umí stlačit nahrávku bez známek vedlejších účinků. Ozone má zase 1000 různých parametrů, možná lepší mít oboje.

Řekl bych že je lepší mít lepší místnost než bedny. V případě opaku bude poslech mnohem horší.

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

Mastering je nejakej cernej pasek v karate nebo co?

To je jak kdyby tady nekdo napsal, ze chce zacit jezdit na snowboardu a vy poradite ze si ma primarne doma postavit U-rampu.:-) A kdyz si ji postavi, tak musi mit minimalne snowboard jako Samkova, jinak olympiadu nevyhraje..:)

Ten clovek neumi sject ani kopecek, on nechce vyhrat olympiadu..

Udelat si normalni master prece neni zadna veda. furt je to dokola jen eq a limiter. Je to mnohem snazsi nez treba zvladnout kompozici, sound dizajn nebo udelat mix.

Kazdej nema hned ambice jezdit vrcholove jako Samkova. Proste si chce jen sject kopec s kamosema jako dalsi miliony lidi :)
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

Poklop

Příspěvek od Poklop »

jj, proto bych dal vyladění místnosti na první místo. Bedny za 100k je blbost. Kdo je má, ok, má je ale mně hraje v rádiu, TV a jinde spousta věcí, který jsem dělal na svých "levných" Genelec a hraje to taky.
Tím ale nechci podceňovat účelně vynaložený náklady na HW, kterej využiju nebo kterej mi dá pocit, že bez toho bych nemohl bejt. Nemá smysl mít 100k bedny dělat to v rohu místnosti v paneláku.

mando

Příspěvek od mando »

W.Cable píše:Nejdulezitejsi krabici uz mas... na krku.
mega hlaska! ... a k veci

mando

Příspěvek od mando »

inak suhlasim najprv miestnost atd...

co sa tyka hardware jedine co by malo zmysel je bud nejaky bus compressor typ SSL alebo ten TC Finalizer 96k je dobra krabica
ak plateny software tak T-Racks za tie prachy je super a tiez su to vyborne pluginy na mix, ale inak na zaciatok je aj kopa dobrého free software na ktorom sa da naucit...

MatějNemiNemec

Příspěvek od MatějNemiNemec »

Chlapy díky moc !!!! vyzkoušel jsem demo ozone 5 a jdu do něj!!! překvapil mě, vůbec jsem nečekal takové výsledky! :-) díky

Odpovědět