1. Hardwarová krabice pro mastering?(nejdůležitější součást)

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
MatějNemiNemec

1. Hardwarová krabice pro mastering?(nejdůležitější součást)

Příspěvek od MatějNemiNemec »

Zdravim všechny co mi mohou poradit :)

Mám takové domácí studio a mojí vizí do budoucna je pracovat hlavně s Hardwarem. Vím, že je to otázka desítek tisíc u jednotlivých ,,krabic", ale doufám v to, že mi poradíte s jakou variantou. S jakým hardwarem mám začít.

Moje dosavadní výbava studia:
Mikrofon: MXL genesis
Shure Beta A55
AKG C 3000
Zvuková karta: R.M.E. babyface
Převodník: zatím nemám, ale rád bych koupil Behringer ADA8000
Lampový mikrofonní předzesilovač: ART ProMPA 2
Monitory: Alesis M1 ACTIVE MK2, + dva páry obyč reprobeden a jedn pár live 600W beden
Sluchátka: AUDIO-TECHNICA ATH-M50
Mixážní pult: M-audio NRV10 - ale tento mixák pro recording ani mix nepoužívám
Pro kabeláž mám úchylku, že kupuji tu nejdražší se zlatými kontektory.
Akustická místnost s jehlanovými paravány.

V současné době jsem se dostal do stádia, kdy si myslím, že už aspoň dostatečně umím pracovat s mixáží a úpravou v cubase, ale stále mi u výsledného zvuku chybí ,,mastering"

Proto Vás ted prosím o radu. Mohu uvolnit 15 000Kč. Ještě pro upřesnění, studio zatím využívám pouze pro nahrávání vokálů.

Rád bych se ted zaměřil na mastering a nejlépe přes hardware. Vím, že potřebuji asi více krabiček, pokud chci pracovat s hardwarem, ale rád bych začal alespoň s první ,,krabicí". Poraďte, jaký hardware bych si měl v první řadě koupit?

Budu rád za každou radu (plugin,hardware, jiná cena, minimální počet krabic,....)

Předem Vám všem moc a moc děkuji!!!

pavlii
Moderátor

Re: 1. Hardwarová krabice pro mastering?(nejdůležitější souč

Příspěvek od pavlii »

Jak už jsem se několikrát vyjádřil, já bych pravý mastering řešil až ve stádiu, kdy bych se neměl v mixu kam dál posunout a na uvilnění bych měl o řád vyšší částku.

Za daných okolností bych řekl, že i při investici do jakéhokoli HW za zmíněné peníze bude výsledek "masteringu" stejný jako za použití příslušného plug-in modulu (modulů).

Fakt si Matěji nemyslím, že by byl momentálně ten správný čas na to řešit si vlastní cestu k masteringu. Ale třeba jsme moc striktní 8)

P.

dendy

Příspěvek od dendy »

mastering, 1 krabica, za 15tis kc ? hm.. no neviem.. tak mozno by som uvazoval na UAD .. ale ak chces vyslovene hw krabicu.. no mastering je osemetna vec, mam osobny nazor ze pokial nejdes vyslovene cestou ze zainvestujes do toho 'trochu' viac nez 15k na 1 krabicu tak potom je uz lepsie poriesit to SW .. bud ten UAD alebo potom rovno napriklad: http://www.ikmultimedia.com/products/ca ... ly-t-racks .. trebars tu sadu 'Grand' a pripadne k tomu este dokupil par dalsich pluginov z tej serie podla chuti ..

pripadne userterne peniaze radsej investovat este do vylepsenia austiky miestnosti (tam je vzdy co robit) .. respektive do bedni lebo robi mastering ma alesis m1 mk2 je trosku mimo :-) ...

investovat 15k do hw krabice na mastering a mat alesis m1 mk2, to je ako ze chcem jazdtit formulu 1 tak si kupim porse 901 a pneumatiky dam nejake uplne najlacnejsie korejske sunty :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Otázka je proč ? Za normálních okolností se od sebe nahrávací, produkční a masteringová studia liší a jsou každá více méně specializovaná. Kromě toho obvykle platí že mix i mastering by se neměl dělat ve stejném studiu.

A hlavně - představa že nějaká "hardwarová krabice" učiní studio "masteringovým" je hodně naivní (a ukazuje trochu na neznalost věci). Jeden z prvních a základních kroků tímto směrem jsou ovšem "masteringové" monitory (tj. širokospektrální velké monitory dávající komplexní zvukový obraz o nahrávce). Zmíněné Alesis bedýnky jsou něco trochu jiného :wink: Slušné monitory použitelné pro mastering začínají tak od 100k výše ...
Něco jako "HW krabice" pro mastering neexistuje. Existují špičkové analogové kompresory, ekvalizéry apod. různého druhu a různého zvuku (a hodně drahé). Záleží na jejich kombinaci, zapojení, řetězení a hlavně taky zkušenosti a uších.

Představa že jedna HW krabice za pár korun udělá ze studia studio masteringové, je trošku úsměvná ... Moje rada - forget it :wink:

dendy

Příspěvek od dendy »

ivo: v podstate mas vo vsetkom pravdu .. na druhej strane.. ak ho to bavi, chce sa tomu venovat, chce sa nieco naucit ... svoj zmysel to ma.. nie kazdy ma sancu investovat 5 a 6 miestne sumy KC do studia a zacat s hiendom - da sa zacat aj s lowendom, nazbierat skusenosti, ucit sa, ziskavat know how.. tazke svojim sposobom chapem taketo (aj ked naozaj trochu usmevne) pokusy o masteringove studia ..

ale je dobre ratat s tym ze proste nejaky super-profi vysledok sa nedostavi .. najma nie s odposluchmi alesis m1 mk2 :-))

COBOLT

Příspěvek od COBOLT »

Pokud se nebudeme bavit o low basic masteringu :) tam by se eventuélne dal zahrnout TC finalizer, ale směle ho dnes nahradí pluginy.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

kouzelna krabice neexistuje, presne jak se ti snazi vysvetlit kluci. jestli mas talent, dosahnes vybornych vysledku i s freewarem.

dendy: myslis kumho, hankook nebo nexen? kamarade, korejci delaj hodne slusny gumy :-)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Ale jo jedna krabice existovala, ale to uz je za zenitem TC Finalizer 96k. A ted TC system6000, ale je to kravina.. at si koupi poradny bedny, prevodnik a udela akustiku. Psk zjisti, ze ho to stalo 300tis. a na mastering krabicky za pul mice uz se vykasle.

Btw. mix a mastering z jednoho studia? A proc? Neni lepsi, kdyz to slysi aspon dvoje usi?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

COBOLT píše:...směle ho dnes nahradí pluginy.

Matěji - všimni si tohohle, prostě si opravdu nevymýšlíme 8)

P.

COBOLT

Příspěvek od COBOLT »

Myslím že ozone by nebyla špatná investice. Ale zkusil bych spíš mastering externě někde kde na to maj vhodný vybavení.

dendy

Příspěvek od dendy »

biscuit píše: dendy: myslis kumho, hankook nebo nexen? kamarade, korejci delaj hodne slusny gumy :-)
pozri ho, a bude chytat za slovicka :-)) myslel som obrazne :P :mrgreen: ... tak neviem kto robi suntove humy, Barum ? nemam prehlad :)

MatějNemiNemec

Příspěvek od MatějNemiNemec »

Super.... moc děkuji :) beru si to k srdci, ale jak psal Dendy, tak potřebuji nějaké know how. Zkrtáka chci ze studia vyndat co nejlepší zvuk. Je mi tedy už jasné, že mastering asi nikdy nebude mou prací a tudíš bych se rád zaměřil aspoň na co nejlepší zaznamenání zvuvku. Takže jiná otázka? jaký hardware doporučíte vložit do serien, než to vleze do digigátu :-) Každopádně půjdu alespoň do OZONE :-) díky všem moc, za kritické rady :)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Doporučíme vyhovující předzesilovač :-D a samozřejmě ti neřekneme jaký, protože - kupodivu - je to o tom, jak si "sedne" s použitým mikrofonem (mikrofony), zdrojovým materiálem (hlas, nástroj) a v neposlední řadě ti musí sedět jeho charakter, který do signálu může vnášet. Takže ti tu můžeme vyjmenovat třeba několik z nich (=co kdo má a používá), ale stejně si budeš muset vybrat sám. D.A.V., Joemeek, IGS, Safesound Audio, ..... 8)

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

TOM-Thak píše:Ale jo jedna krabice existovala, ale to uz je za zenitem TC Finalizer 96k. A ted TC system6000, ale je to kravina..
TC system 6000 bol davno pred finalizerom .. a je to paradna vec .. mimochodom ju vidno skoro v kazdom masteringovom studiu :)

dendy

Příspěvek od dendy »

MatějNemiNemec píše:Každopádně půjdu alespoň do OZONE
uz som to pisal v inom threade, ked uz takto plugin pride mi ten bali T-racks kvalitnejsie riesenie nez Ozone ..

Odpovědět