Edirol PCR 500 vs M-Audio Axiom 61

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Jindy2

Edirol PCR 500 vs M-Audio Axiom 61

Příspěvek od Jindy2 »

Takže mi po dvou týdnech odešlo CME UF6 :(

Jak teď čekám na vyřízení reklamace, poohlížím se po náhradě. Nevím sice, jestli se Disku UF6 nepodaří opravit (asi bude vadné spínací relé, možná celé nějaké PCB), ale raději si vybírám něco jiného.

Edirol PCR série se mi moc líbí svým designem, jenže model PCR 500 má jen čtyři oktávy, 800 jich má sice pět, ale za cenu o 1500 větší. Nakonec bych musel platit o hodně víc a to se mi za keyboard s plastovou klávesnicí moc nechce. Tak nevím, ty čtyři oktávy mi stačí opravdu jen tak tak, těch 5 mi je mnohem příjemnějších...7 by bylo ideál, ale na to nejsou peníze.
Navíc o Edirolech čtu, že mu odcházejí klávesy. Už chci něco fakt spolehlivého.
Potom ten joystick...no nevim, dají se na tom dělat přes pitch shift vibrata? Není to moc tuhé? Jak dali ty konektory doleva, tak mě to tu bude překážet, potřebuji vést kabel doprava...

Axiom 61má naprosto všechno, co má i teď můj rozbitý UF6...jenomže se mi designově naprosto nelíbí, vypadá to jako plastová děcká hračka, která ani nemá sešikmenou plochu, aby se lépe dělalo s fadery a knoby. Fadery na mě působí jak mini-táhla z ekvalizéru co tu mám na 20 let starém boom-boxu Toshiba. Opět tedy to na mě nepůsobí jako mixážní pult, prostě divně.

Otázky k Axiomu - má zaoblené rohy kláves pro glissanda? Jsou ty pady (mimochodem bych radši, kdyby tam nebyly, nechci je tam) tlakově citlivé? Vypadá to ve skutečnosti také tak hnusně, jako na obrázcích? Co aftertouch, funguje při napájení kompletně přes USB a jde na něj namapovat např. cutoff? To by mělo jít snad všude...

A nakonec, co byste mi doporučili - Axiom nebo Edirol? Ideální by byl názor někoho, kdo hrál na oboje...

V obou případech příjdou o možnost rozšířit ten keyboard o ty přídavné moduly, co jdou cpát do CME. Jsem víc přikloněn k Axiomu, i když se mi strašně nelíbí jeho vzhled, tak alespoň má všechno, co já chci.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Já mám Axiom 61 a:

1) Byl to jedinej keyb. co měl pro mě použitelný klapky s dobrou dynamikou
2) design je podle me jeden z nejlepsich (v ramci dané třídy)
3) CME je podle mě totální sračka, stačil mi jeden používání.
4) Jediny co me trochu vadi je zvyseny okraj na obou stranach u poslednich klapek, takze kdyz clovek trochu prehmatne prstem u krajnich klapek tak "tvrde narazí" :-)

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Poklop: kdyby to moje CME fungovalo, tak si ho nechám, mě to vyhovuje, ovládací prvky jsou tam, kde je chci mít, ne jak na axiomu - třeba bych si chtěl položit klávesnici tam, kde jsou ty pady, které tam ani nechci...fadery na mě působí trapně a knoby taky, ale to už jsem psal...
design axiomu je plast a guma, což se mi moc nepáčí...ale klaviatura prý slušná, proto jsem o tom nucen uvažovat + proto, že parametrově je to to, co chci, designově ne...

hele a jak je to s tou klaviaturou, mají klávesy zaoblené hrany? a co ten aftertouch, je použitelný? dá se na něj namapovat třeba to cutoff?
a jsou všechny ty knoby endless? jednou jsem takové měl, ale už jsem zvyklý na "normální" knoby, co mají začátek a konec...jak tím můžu seriózně ovládat třeba cutoff nebo rezonanci, kdy jejich virtuální prvky nejsou endless? jako čumět na displej a když se budu blížit nule nebo 127, tak zastavit, to se mi vůbec nelíbí...

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Knoby jsou nekonecne, jakykoliv ovladac se da vypnout. Mam klavesnici polozenou na padech a ty mam vyplý.
Aftert. je podle ok, spíná se až po rozumnem tlaku. Namapovat na nej asi jde cokoliv. Stahni si nekde manual ...
Co se konfigurace tyce, jde udelat skoro cokoliv.
Napajeni plne po USB nebo pomoci adapteru (neni pribalenej).

holt tezko se hleda masterkeyb. snů :-), ale ja jsem s Axiomem plne spokojenej.

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

Jindy2 : Edirol je dobra volba, isiel by som do neho.. myslim ze v tomto segmente je to asi najkvalitnejsi USB Keyboard.. ma kvalitne knoby a vpodstate vsetky ovladacie prvky, velmi dobru a prijemnu klaviaturu...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Nejsem zadnej klavesak, ale mam ten Axiom a vyhovuje mi. Predtim jsem mel Edirol M-80 (predchudce 800ky) a byl taky fajn, akorat mi prisel takovej hrackoidnejsi a odeslo na nem dost brzo nekolik klaves (a jak jsem zjistil, je to dost casty jev u tehle rady). 800ka uz ma snad jinou klaviaturu, ale stejne si radsi zjisti, jestli timhle problemem taky netrpi.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Poklop: díky moc za odpovědi...to je fajn, že ty pady jdou vypnout a asi díky tomu, že jsou gumové, by na tom cokoliv mohlo dobře držet ;) já bych tam tedy zatím klávesnici neměl, dal bych tam M-Audio O2, snad se tam vejde...

EXCOM: právě, že knoby i fadery se mi na Edirolu (kromě celkového designu) strašně líbí a podle všeho se s nimi i dost dobře dělá...věřím, že ta klaviatura bude příjemná a měkká, ale právě že jsem chtěl asi spíš polovyváženou a to tahle není...to jediné (a cena) mi celkem vadí, tak fakt nevim...

Kermitak: njn, právě, že jsem na to někde narazil, asi se to stalo už někomu i s touhle novou řadou :( asi kus od kusu...i na vady Axiomu jsem narazil, ale snad tím trpěly jen úvodní kusy (klávesy začaly hrát úplně jiné noty, než měly, znělo to, jako by se najednou samo posunulo transpose jen u některých not)...

no, hlavně mi proti PCR 800 hovoří cena...musel bych doplácet asi 2800,-, za Axiom asi jenom 300,- s tím, že funkčně i co se týče rozsahu kláves je to totéž, akorát Axiom, přesto, že je levnější, má semi-weigted...tak asi půjdu do něj...ten Roland jsou celkem židi, za jednu oktávu navíc si účtují 1500 kč...m-audio ve stejném případě (rozdíl mezi Axiom 49 a 61) jenom 300 kč...

takže asi to vidím na Axiom...přeci jen, M-Audia (potažmo Evolution) jsem měl pár let a tak to umím i programovat, oni tu logiku mají pořád stejnou, což je dobře...a hlavně jsem s M-Audiem nikdy neměl problémy...

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

Jindy2 : tak skus si este testnut klaviaturu na KX serii od Yamahy

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

EXCOM: no, to je právě kandidát, kterého jsem vyloučil (KX61)...nemá fadery a knoby jenom čtyři...musel bych k tomu kupovat tedy později nějakou další kraksnu a tak už jsem to tu řešené měl a tak mi to moc pohodlné nepřišlo...
8500,- za klávesy s tak málo ovládacími prvky dávat nechci...samozřejmě, že je to prostě Yamaha (mám jí rád, stejně jako ty), to bych určitě viděl na stole radši, než nějaké m-audio, i ten arpeggiator je fajn...ale jak jsem psal, o tom už nepřemýšlím, to je pro mě v současné době drahé a nevýhodně designované...

kde si odzkoušet v Praze ten edirol, m-audio, i yamahu, to netuším...zatím je to předčasné, musím počkat, až co mi řekne Disk...

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

Jindy2 : aha, jasne ked ide o fadery tak to by som siel asi do toho Edirolu.. ten je fakt si myslim kvalitny.. skusal som si ho v OnBoarde :) sak nakoniec mame stretko buduci tyzden, tak sa mozes stavit a skusit si ho :)

http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... ht=huberta

c9000

Příspěvek od c9000 »

no ja třeba za sebe musím říct že axiom je pro mě bláto stejně jako evolution (od evolutionu mam teda jednu klaviaturu, ale to proto zě je levná lehká a má hodně ovladaču) a taky protože mi v nějakech případech ta gumozní klavesnice na evol. prijde fajn když hraju na moog a tak, ale celkově je to špatná klaviatura, Axiom je skutečně konstrukčně ošklivej, a nějak precizně spracovanej taky není. klaviatura je dost pruměrná , není polovyvážená má ostrý rohy, a konby sou krokové , ten edirol mi přijde fakt lepší už jen z principu že je tam rolandovská klávesnice, takyE-MU je dost chválený a levný řešení, je musím říct že jsem se od doby dx7 nestkal
s obdobnou klaviazturou. třeba ted skouším microkorga a tam je to taky bláto ubohý. Rozmysli zo !

Poklop

Příspěvek od Poklop »

vyzkoušet třeba v k-audio

Poklop

Příspěvek od Poklop »

c9000: mě se nezdaj ty rohy na Axiomu tak ostrý ... přejet se daj bez urazu vpohode.
Dělám orchestrální hudbu až po dance a Axiom mi plně mi vyhovuje pro celou škálu.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

nj, jenže je to v Bratislavě jak koukám :( to je hodně z ruky (já Praha)...ve čtvrtek mám narozky, takže se stejně oslava bude táhnout zase pár dní, tak bych ani nemohl, škoda...
ale jestli bude příště zase něco v AudioPro, už bych snad přišel, ačkoliv já radši na těch srazech ještě nebyl, protože bych tam pak určitě viděl něco strašně hezkého a strašně drahého a měl bych potom depky, že na to nemám :twisted:

c9000

Příspěvek od c9000 »

no uraz? :D tak tak vážný to zas není,
Jindy: klaviarura je duležitá věc, až stěžejní, ja ted s odstupem času bych radši našetřil peníz chvíli si počkal, a šel do klaviatury od Novation sou dražší ale perfektní a dobře vypadají a klavatura je taky moc fajn.

Odpovědět