Externí zvuková karta - pár dotazů

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Atoss

Externí zvuková karta - pár dotazů

Příspěvek od Atoss »

Ahoj všem,
Mám pár dotazů k externím zvukovým kartám:

1. Dá se říci, jestli jsou lepší USB nebo FireWire zvukové karty? Mají oproti sobě tato rozhraní nějaké výhody / nevýhody?

2. Latence - která externí zvuková karta je na tom v tomto parametru (při porovnatelném nastavení Samples Bufferu) nejlépe? Bavím se o cenovém rozhranní cca do 7 tis. Kč.
Jak jsou na tom externí zvukové karty v porovnání s interními v tomto parametru? Je nějaká obecná tendence, že by např. interní zvukové karty měly obecně latenci nižší?

3. Existuje externí zvuková karta, která propouští signál při nezapnutém PC. Tj. pokud budu mít zapojený signál z kláves do zvukovky a z ní do beden, tak abych nemusel zapínat PC, pokud si budu chtít jen zahrát na klávesy, které mají svoji zvukovou knihovnu.
Všiml jsem si, že některé zvukovky mají svoje vlastní ON/OFF tlačítko. Dá se říct, že ty, které mají své vlastní zapínání signál při nezapnutém PC propustí a obráceně? Nebo je to závislé na jiných faktorech?

4. Kterou externí zvukovou kartu byste doporučili při následujících požadavcích: Opět cenová kategorie max 7 tis. Kč
a) Menší požadavky: 1x vstup Mikrofon, 1x stereo vstup, 1x stereo výstup

b) Možnost současného zapojení 1x Mikrofon, 1x Kytara, 1x Klávesy a výstupy na 2 páry odposlechových monitorů

Díky za odpovědi

montek

Re: Externí zvuková karta - pár dotazů

Příspěvek od montek »

Presonus FireStudio Mobile
Roland BK-5, Presonus Studio One 3, FireStudio Mobile,Cubase 7.5,.. etc ..

dsvestka

Příspěvek od dsvestka »

Pokud plánuješ nahrávat 1-2 stopy, stačí USB, pokud víc zaráz tak FW. Pokud bys chtěl nahrávat 4 stopy ve vyšší kvalitě najednou, pak to USB jednoduše nepobere.

Určitě externí, vyhneš se problémům s ruchy z casu.

Většina externích má své zapínání. Já mám M-Audio a ta signál bez zapnutého pc nepustí.

Doporučil bych ti Fast track duo, spíš kvůli vlastní zkušenosti se značkou, ale určitě ti někdo doporučí i další dobré,.. Na kvalitě nahrávky se pak ještě hodně podepíše mikrofon, akustika a ... vyladění nastavení.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dsvestka hovoril o USB1.0 (co uz snad dnes nikto nepouziva) .. USB2 ma vacsiu priepustnost ako FW400 .. ale to su nepodstatne teorie ..

Ja by som si dnes radsej kupil USB zvukovku ako FW .. USB je na kazdom pocitaci .. s FW moze byt problem .. Co sa tyka moznosti a latencii v tom uz dnes neni rozdiel ..

Interne zvukovky mozu mat nizsiu latenciu .. ale zase mozu byt nachylnejsie na rusenie z PC .. interne zvukovky hlavne vacsinou neaju mic preampy .. takze pre teba asi nevhodne ..

slusnejsie zvukovky (napriklad RME) idu aj pri vypnutom PC .. hladaj podporu STANDALONE MODE .. RME sa asi nezmesti do tvojho budgetu 7000 KC ..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Souhlas. MOTU například také umí standalone režim, ale opět je to mimo uvedený rozpočet.

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja som teraz kupil na inzerat tuna z fora RME FW400 za 300 EUR .. co sa asi blizi k tym 7000 dnes ne ? a to vie vsetko .. aj standalone rezim , dokona vies ovladat jednotlive vstupy encoderom ..

Atoss

Příspěvek od Atoss »

Díky za rady a tipy, vidím, že abych si polepšil, tak si budu muset našetřit víc. Zatím si tedy asi ponechám svoji interní zvukovku M-Audio Audiophile 192 a mix. pult. :wink:
Ještě jsem se chtěl zeptat na "variantu a)" o které píši výše. Ta se týká kámoše. Ten má mix pult a teď shání nějakou zvukovku, kterou by s ním propojil. Stačí mu tedy pouze Stereo In a Stereo Out + pokud bude navíc ještě mic. Preamp, tak to bude plus. Jakou externí zvukovku pro tento účel nejlépe pořídit? Svoji roli hraje i co nejnižší latence. Cenová relace 3-5 tis. Kč.

Atoss

Příspěvek od Atoss »

Díky za Tip, ale kámoš určitě bude chtít novou zvukovku se zárukou :D
Nebyl by nějaký jiný tip nebo reference...

jakubt

Příspěvek od jakubt »

Co tohle?
FOCUSRITE Scarlett 6i6
http://kytary.cz/focusrite-scarlett-6i6/HN142678/
NATIVE INSTRUMENTS Komplete Audio 6
http://kytary.cz/native-instruments-kom ... /HN118717/
Obě USB, ani u jedné myslím neprohloupíš. Při vypnutém PC používat nepůjdou.
U obou karet 6 vstupů znamená ve skutečnosti 4 současně použitelné. U NI je přibalená spousta NI pluginů + osekaná verze Cubase, u Scarlett je přibalený osekaný Ableton (dá se se slevou upgradovat na plnou verzi)

Atoss

Příspěvek od Atoss »

Na řadu Scarlett od Focusrite jsem koukal a docela se mi tyhle zvukovky zamlouvají. Jsou lepší, než ve stejné cenové hladině zvukovky např od Presonus, Tascam, M-Audio, Steinberg, Lexicon apod.? Slyšel jsem názor, že v cenové hladině 3-5000 Kč je kvalita převodníků, mic. preampů v podstatě stejná. Otázka je, jaké máte kdo zkušnnosti s ovladači, které hrají také důležotou roli a tam rozdíly být mohou. Karta bude využívaná na WIN7 64 bit.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Ve standalone režimu funguje Profire 610. Ovladače jsou sice někdy dost mrzké, ale záleží asi na okolnostech (PC konfigurace, buffer apod.)Nicméně možnosti karty jsou vysoké a předzesilovače vůbec nejsou špatné. Software bych doporučil Reaper, je levný a zároveň špičkový. Neunavuje CPU. Dohromady to ale výjde na cca 10K.

Dollac

Příspěvek od Dollac »

Osobne muzu doporucit Focusrite Saffire Pro 24 DSP, vcetne standalone rezimu. cena cca 7.5tis.

Atoss

Příspěvek od Atoss »

@Fillipos: M-Audio je dobrá značka, mám od ní současnou zvukovku i druhé bedýnky AV30, takže ProFire 610 určitě nebude špatná volba. Co mám rozumět těmi mrzskými ovladači?

@Dollac: Díky za Tip, koukal jsem, že i Focusrite Safire Pro 14 a 24 by měly mít tuto funkci Stand-Alone.

Ještě se zeptám, jestli ten Stand-Alone mode znamená u všech ext. zvukových karet to samé, tj. že člověk nemusí pouštět PC, když chce slyšet zvuk např. z kláves připojených přes zvukovou kartu na výstup do bedýnek klasickými analogovými vstupy a výstupy? Nebo pod tímto pojmem každá značka rozumí trošku jinou funkcionalitu? Třeba že se tato funkcionalita musí různě složitě nastavovat v SW nebo musí být nějaké speciální propojení apod.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Já mám Profire 2626 a občas mi padá zvuk, prostě to začne chrčet. Stačí ale v Reaperu jednou kliknout na liště na nastavení ASIO, vyjede okno s nastavením a nic nemusím měnit, pouze okno opět zavřu a hned se to spraví. Takže mě to zase tak nebolí. Podobné problémy jsem měl i v ProTools. Těžko říct, jestli je to ovladači, v kompu nic jiného než soft na hudbu nemám. Taky už jsem objevil v samotném firmwaru jeden absolutní nesmysl v nastavení in/out pro všech 26 kanálů. Dlouho jsem si s tím lámal hlavu, až jsem na to s úlevou přišel. Mno, ale mám tu zvukovku rád, jelikož nabízí skutečně hodně! A zvuk má, jak jsem řekl, v klidu.

Odpovědět