Hifista stavi domaci "studio" pro radost

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
jammix

Re: Hifista stavi domaci "studio" pro radost

Příspěvek od jammix »

Ak si pianista . stavím sa , že nakoniec skončíš s reálnym pianom snímaným mikrofónom, najlepšie Ribonom , páskovým.
Ak máš záujem o syntenzátorový zvuk, skončíš s tromi alebo viac analógovými syntákmi. Preto by som uvažoval o viac vstupovej zvukovke .... tak "6 in" do rezervy. Hifista vie, že top zvuk proukujú elektronky ...alebo ? :wink:

Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Ja nevim, jestli jsem pianista, ale to co jsem zatim zkousel, se mi teda moc nelibilo, resp. cekal jsem vic, zvlast oproti digi pianu za 20 tisic. Asi nepotrebuju uplne top klaviaturu jako na real pianu, ale zaroven kdyz uz do toho dam tolik penez, tak z toho chci mit dobry pocit a radost, nechci zbytecne (pro me) kompromisy. RME Fireface UCX II ma myslim dost vstupu pro moje potreby. A nemyslim si, ze elektronky produkuji nejlepsi zvuk. Byt jsem hifista, tak rozhodne ne takovy ten typ co resi kabely, podlozky pod kabely a ja nevim jaky jeste dalsi ptakoviny. Snazim se resit to, co ma na zvuk overeny a prokazany vliv. Treba akustiku. Osobne preferuji rovny, realisticky zvuk, coz s elektronkama neni uplne ta cesta podle me. Nic proti elektronkam, ale jejich vyuziti vidim nekde jinde. Treba u kytarovych zesilovacu mi to dava smysl, kdyz je nejake zvukove zabarveni tim cilem.

Kazdopadne jsem si uvedomil, ze do HW asi budu muset investovat vic, nez jsem si myslel. Je to i kvuli tomu, ze aby me to neubijelo jako driv, potrebuju neco, ruzny veci, co me pri tom procesu budou odtrhavat od monitoru - tzn. HW moduly, ovladace, treba jako ten Maschine Mikro. Nebo Komplete Kontrol, ktery mi umozni delat aspon neco primo na klavesnici. A prave proto chci i neco, co mi umozni hned si zahrat, bez nutnosti nastavovani v PC. Chci i zacit cvicit, abych se vratil aspon na uroven, kde jsem kdysi byl a to mi treba s PC prijde takove divne.

Kazdopadne uz jsem se rozhodnul a objednal:
Kawai VPC1 - midi keyboard s grand feel mechanikou a super moznostma nastaveni parametru touch curve pres SW. Trochu risk, nemel jsem to kde vyzkouset, ale z toho co o tom ctu, tak nic lepsiho neni a pokud ani tohle mi nebude vyhovovat, tak uz zbyva jen to piano. Ne nutne realne, digitalni piana vyssich urovni jsou pro me dostatecna, ale to je tak 100K+, aby to bylo ono kdyz uz teda piano, mozna vic.

K tomu mam objednan Dexibell Vivo SX8 jako zvukovy modul, ktery mi z ukazek prijde zvukove nejlepsi na piana. Srovnatelny s Pianoteq VST treba, byt je Pianoteq variabilnejsi, ale to, nebo treba Keyscape, si koneckoncu casem muzu poridit taky.

No a ty vic elektro zvuky a nejaky dalsi veci budu resit pres Komplete Kontrol S61 + maschine mikro. Casem mozna pridam nejaky DAW / mix kontroler, az se do toho dostanu, vic seznamim s Cubase a vytvorim si nejaky svuj proces tvorby.

jammix

Příspěvek od jammix »

Som mal takú štuchavú náladu ale obstál si si svoj názor. :wink:
Tá zvukovka RME Fireface sa mi pozdáva .. to je podla mna správna volba.
Niekde vyššie som videl monitory hmm. 5palcový basák ? išiel by som radšej do 6,5" aspon.
A ked kupuješ master keyboard a modul , tak si možeš rovno kupiť aspon jeden analogový synth modul nie ? na skúšku :D že či nahodou to nebude lepšie ako v software...ja som teda nedokazal prísť na chuť syntetizátorom verzii VST.. pokial som nevyskušal analog, ma to neinšpirovalo.

Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Ja uz ty monitory mam doma v krabici, takze pozde :-) Uz jen cekam na zvukovku, abych to mohl zapojit. Ale myslim, ze to bude v pohode. Ja to mam hodne na blizko, asi tak 75cm od menicu a to si nejsem jisty, jestli by vetsi basak byla dobra volba. Kdyby me chybel bas, tak vzdycky muzu pridat subwoofer s tou Neumann kalibraci. Navic, asi nebudu moc delat hudbu ktera jde hodne dolu, ty KH120 II by to do nejakych 42Hz (+/- 3dB) meli davat a kdyby ne, tak mam sluchatka Neumann NDH30 s hodne podobnym projevem. A na poslech s velkym zvukem mam velky hifi, ktery ma myslim dostatecny rozliseni, presny a rovny projev. Vlastne taky dost podobny tem Neumannum. Spis bych potreboval neco s uplne jinym projevem, co klidne hraje normalne i blbe, ale to budu resit kdyztak pozdeji.

Co se tyce HW synthu, no hele mozna to tak dopadne :-) uz jsem po nejakym analogu pokukoval, ale uz ted toho nakupuju tolik, ze to radsi nebudu prehanet a necham tohle na pozdeji. Primarni je ted pro me hlavne piano, tzv. kvalitni klaviatura a jeho dobry zvuk. Na to ostatni budu mit NI Komplete, plus dalsi zvuky v Dexibell SX8, plus to co je soucasti Cubase, tak to by mohlo pro zacatek stacit.

jammix

Příspěvek od jammix »

Len si kup subwoofer .. nemáme netopírie uši , tak rozsah počutelného treba rozšíriť smerom dole ... aj na piano zvukoch poteší ked rezonujú gulky 8)
Ake repraky máš ako Hifi ? len tak pre zaujimavosť? Prípadne aj zosik napíš. :wink:

Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Vsak jo, vzdyt jsem o nicem jinym nepsal :-) Naposledy kdyz jsem to zkousel, tak jsem slysel tak do 17KHz, mozna ani to ne. Ted to bude asi jeste horsi. Ale na piano teda budu hrat hlavne pres sluchatka, aby to nikdo neslysel :-)

Co se tyce hifi, tak vetsinu komponent mam od Filipa Rihy. Konstrukter a zakazkovy vyrobce z plzenska (znacka RIHA) - info zde https://www.audio-visual.cz/ Myslim ze zacinal s repro pro stage a obecne hodne vychazi z PA. Treba jako jeden z mala pouziva speakony a powercony. Myslim, ze i dodaval nejaky svy mensi budky jako monitory do studia, dela i multikanal / kino. Obecne jeho pristup je co nejmene menit zdrojovy signal a tak to i je. Cele to hraje podle toho, co k tomu pripojim, byt si to samozrejme zachovava urcite svoje vlastnosti a hodne mi to pripomina prave zvuk Neumanna.

Repro mam Mega V2 Plus Custom, ktere vznikly upravou jineho modelu dle mych pozadavku, a po teto recenzi https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... lus-custom po tom byl celkem zajem, tak to dali do standardni nabidky

Zesilovace 2x B200 v biampu - https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... -b200-2020

DAC / predzes mam LINE-4-DAC s nejakyma upravama - https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... 4-dac-plus

Tady starsi fotka, jak to u me vypada. Hudebni nacini budu mit v miste odkud jsem fotil. Je to trochu starsi, ted tam mam jeste par akustickych prvku navic:
20230316_203833.jpg
Mimochodem, ta sedacka je na prodej, kdyby mel nekdo zajem :-). Musim to vymenit za nejaky kreslo. Ted tam mam vyndany sedaky, jinak je to pretlumeny.

jammix

Příspěvek od jammix »

:palec+: 8)
Tak to je naozaj zvukový luxus pri ktorom netreba pochybovať, že by si si nevedel rozhodnúť či potrebuješ viac basov. Určite ten klaves modul vieš aspon na skúšku napojiť na tie repráky, otestovať jeho zvukové možnosti. Najviac odporúčam podlahové trojpásmovky v takej konfigurácii, kde je stredový navrchu a dva 8 palcáky dole..a čo najlepší výškač, lebo ten sa najviac podiela na vernosti reprodukcie, takže za mňa top 10/10 riešenie.

Mimochodom príjemná atmosféra vyžaruje z toho priestoru, aj zaujímavé architektonické riešenie .. to je asi Rodinny dom ..?

Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Diky! Je to funkcionalisticka vila z prvni republiky, bytelne pulmetrove zdi. Idealni to neni, jako asi nic, mam tam hodne skla, doba dozvuku je pomerne vysoka, takze je to takove spis zivejsi, ale s ohromnym prostorem. Nekdo by asi mohl rict, ze to chce jeste pritlumit, ale kdyz jsem to zkousel, uz to bylo spis na skodu. Jenom ubyvalo vysek, detailu a prostorovosti. Jinak kdyby mel nekdo zajem o navstevu, neni problem, staci poslat SZ.

jammix

Příspěvek od jammix »

Presne to mi evokovalo v najlepšom, že sa jedná o nejakú staršiu vilu alebo mestský dom z obdobia 30tych rokov.. samozrejme rátal som s tým, že to môže byť nová stavba s prevzatými prvkami. Architektúra ma nejak priťahuje už od mala ..mám odbor stavebný vyštudovaný a niekde na harddisku mám vlastných možno okolo 200 projektov návrhov alebo skôr náčrtov domov s použitím zjednodušeného softwaru. Bolo by mi cťou sa prejsť v tom dome ale predtým chcem obehať všetky hrady a pár zámkov zo stredovekej architektury na slovensku. :D

Z tých odkazov na tie "hračky" mám pocit, že spolupracuješ s tou firmou priamo alebo kamarádsky ... trošku mi napadá či tá vila nemá slúžiť na nejaké prezentačné účely firmy alebo plánuješ sa venovať recenziám reproduktorov audio techniky a inak je to tvoje osobné bývanie ? Kludne sa rozpíš na široko .. ja by som sa zaujímal aj o to ako si prišiel k tomu domu. Prípadne aj vonkajšie foto mne do SZ alebo sem ak nevadi.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Jj, pak ještě dopsat pro jistotu přesnou adresu a časy kdy nikdo zaručeně není doma - fakt ideál sdílet tohle na fóru ;-)

jammix

Příspěvek od jammix »

To ešte niekto pácha taký zločin? v dobe kamier a online prenosu videa? :D
Ale jasné treba si zachovať anonymnosť ,..ja som si zopar funkcionalistických viliek z Plzne vyguglil :wink: tak netreba.

jammix

Příspěvek od jammix »

Len tak zo srandy .. funkcionalizmus by sa dal aplikovať aj na nejaký gotický chrám .. funkciou stavby je ohromiť veriaceho aby viac veril :D ... povedzme že moja predstava je že stavby v tomto štýle majú funkčné prvky odhalené a sú súčasťou dizajnu. Nosné prvky ako stĺpy, nosníky schody zábradlia. Yiakubou má v interiéri odhalené prvky akustickej úpravy, tak splnil požiadavku na interiérový dizajn v štýle funkcionalizmus. :D

Pýtal som sa na spojenie s tým výrobcom .. tak trochu preto lebo ak by ste chceli mať pod kontrolou kvalitu referenčnej nahrávky , tak by si to reálne piano mal naozaj kúpiť, nahrať vo vysokej kvalite a poskytovať ako referenčnú kvalitnú nahrávku... to je nápad !!! 8)

Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Tak adresu sem fakt nedam, jak jsem psal - kdyby mel nekdo zajem o navstevu, tak do SZ. Spis jsem myslel poslechovou / gearhead navstevu, nez architektonickou prohlidku. Ale taky klidne muzem, byt o tom nic moc nevim. Je to citlive zrekonstruovana vila, pod dohledem pamatkaru. Jsem zde v pronajmu - kazde patro je jeden najemni byt. Jsem v prizemi, tak napul ve sklepe, ale zase mam tvrdou podlahu, nic pode mnou neni :)

Jammix, pokud jsi googlil funkcionalisticky vily v Plzni, tak te musim zklamat - je to v Praze, kde je tech moznosti ponekud vic :wink:

Se znackou RIHA zadny komercni vztah nemam. Pouze tu znacku mam rad a fandim jim. Rad podporim ceskeho malovyrobce, ktery za danou cenu nabidne mnohem vic, nez mainstream znacky bezne dostupne v hifi shopech. A ano, uz ke mne poslali na poslech par lidi, protoze mi to hraje lip nez v jejich showroomu. Stejne jako tady bylo par lidi skrze VMAudio zase kvuli akustice.

Jinak uz mam vsechno doma a postavene, jen budu jeste cekat tak 1-2 tydny na Dexibell:
20230923_130100.jpg

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

parada! preju at to vse dobre slouzi

tony9

Příspěvek od tony9 »

Vypadá to výborně.

Odpovědět