Kompletně nové Drum & Bass ministudio

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
arixxon

Kompletně nové Drum & Bass ministudio

Příspěvek od arixxon »

Zdravím vás,
Nějaký ten pátek už dělám Drum & Bass ale vedle toho jen pro radost i Trap a nebo EDM.
Moje aktuální sestava je počítač s Windows XP a repráky pro iPhone, což opravdu nestačí, je to spíš improvizovaná nouzovka.
Chtěl bych si 'postavit' nové ministudio, hodlám si sem koupit stůl široký asi 3 metry, chci si na to dát 3x LCD Monitor (takže počítám že musím dokoupit i další grafiku protože to jedna neutáhne), pak nějakou pro to pokojový tvoření skvělou zvukovou soustavu, aby to úžasně zvládalo bassy ale středy a výšky nezaostávaly, abych si to mohl poslechnout v reálnym prostředí a nejen ve sluchátkách - tím pádem nějaký sluchátka pro čistý zvuk při tvorbě, který mě nezačnou po hodině tlačit do hlavy a nezaostávají na bassech (mám Realtek ovládací panel s ekvalizérem takže lze doladit), a pak asi i 1-2 launchpady pro trénování a odreagování, pro srandu, a jeden mikrofon pro nahrávání vokálů. Moc bych ocenil vaše nápady a zkušenosti s výběrem těhlech věcí, a hodí se i každé další info ohledně třeba odzvučení na stěnách - jak moc je to užitečný a jestli se mi hodí okolní zdi pokrýt tím pyramidkovitým molitanem.
Nejsem opravdu nijak moc zkušený v elektronice, to spíš v SW, tohle se dá naučit ale u takovýhle investice nechci moc nalítnout na pokus-omyl a krom toho vážně ani nevím co tak +- potřebuju. Nejsem amatér ale nejsem professionál, vybavení můžu časem upgradovat ale investovat bych chtěl už do něčeho lepšího (tzn sluchátka do 3500, repro do 10.000, atp.. prostě střední ceny). Pokud vás napadá že by místo repráků 5.1 bylo lepší mít třeba 2 bassový a pak menší kolem, nebo nápad na další vybavení který by se mohlo hodit, jen to nadhoďte, vážně s tím totiž nemám zkušenost a proto se ptám vás, kteří o tom určitě něco víte :)

Pro ukázku toho co na tom budu dělat to, co jsem již udělal (doporučuji mít zaplý ekvalizér na dnb/elektronickou hudbu, protože se s tím počítá a ten zvuk je bez toho chabý :D viz ekvalizér) : PS: Prosím nemějte mě za debila, mám takový dar vždy napsat na fórum a dostat reakce poukazující na to, jaký jsem idiot a že jsem se radši nenarodil jako oni, protože oni by se nikdy tak blbě neptali atp. Viz tuning-forum kde je těchlech lidí jak nas*áno. Každý někdy musí začít :) Děkuju za každou pomoc.

Shrnuto je to:
Repro soustava
1× DJ sluchátka nebo kvalitní sluchátka
2× LCD monitor (1× už mám)
1× Mikrofon pro nahrávání vokálů
1-2× grafická karta (nejsem ajťák a netuším kolik jich je potřeba)
1× Launchpad pro domácí použití
a možná něco do čeho to všechno zapíchám, jestli je to třeba.
Jestli existují i nějaký notebooky předurčený k tvorbě muziky, tak jsem si všiml že všichni producenti maj NTB nikoliv PC. Proč?

Tak znovu dík za každou reakci, nápady a zkušenosti, reagujte do alelůja, a hezký den! :)

dusanmsk

Re: Kompletně nové Drum & Bass ministudio

Příspěvek od dusanmsk »

... A teraz som zvedavy na tu palbu ... :D

charonme

Příspěvek od charonme »

arixxon píše:jsem si všiml že všichni producenti maj NTB nikoliv PC. Proč?
pretoze to nie su producenti, ale DJi

arixxon

Příspěvek od arixxon »

Dobre ne jen DJi ale aj ti, ja puvodne hledal obrazek s vybavenim studia proto je tam napsane DJ :D

dendy

Příspěvek od dendy »

arixxon píše:doporučuji mít zaplý ekvalizér na dnb/elektronickou hudbu, protože se s tím počítá a ten zvuk je bez toho chabý :D viz ekvalizér) :
to si nemyslel vazne, ze ?
arixxon píše:existují i nějaký notebooky předurčený k tvorbě muziky, tak jsem si všiml že všichni producenti maj NTB nikoliv PC
....
Dobre ne jen DJi ale aj ti, ja puvodne hledal obrazek s vybavenim studia proto je tam napsane DJ
ani toto ze ?

Takto.. ako zacat.. najprv otazka - kolko mas rokov ?

arixxon

Příspěvek od arixxon »

Aha, takže koukám že reakce jsou zas plný narážek na to, jak dementně jsem to napsal a všichni vlastně užitečný naprd.
Kolik mám roků je naprosto irelevantní, chci jen pomoct s nákupem. Prosil jsem vás hezky, a zas vybíráš tady úryvky z textu a je to tu znova.. Je tak těžký spÍš pomoct? Prosím a děkuju............

dendy

Příspěvek od dendy »

nerozmyslal si nad tym ze mozno chyba ude trosku aj v tebe ked na teba takto reaguju aj inde ?

ono je trosku arogantne prist na forum, zjavne si neprecitat vobec NIC a otvorit nove vlakno stale s tymi istymi otazka i co sa tu v roznej podobe rozoberali uz 100x

ale ok, tu mas par rad:

- Hudba sa nerobi tak ze aby znela dobre s ekvalizerom zapmutym do V-cka. To je hlupost. Ked ti to nehra, je to tym ze nemas dostatok vedomosti a skusenosti takze nevies ako spravne to vyladit - to napravia roky praxe a studium tutorialov. Necakaj ze ta niekto povedie za ruku - hladaj tutorialy (yotube, googluj, aj tu na ezone najdes na temu mixing (mixing v zmysle vyladenia jednotlivych stop, ekvalizacia, kompresia - nie dj mixing) spustu informacii - len musis HLADAT.

- neexistuje nic take ako komp specializovany na hudbu.. dnes obecna uz vela ludi ma notebook a nie desktop lebo je to praktickejsie a vykonovo top notebooky na hudbu uplne postacuji.. ale je to vec chuti.. ja uz 12 rokov fungujem vyhradne na notebookoch.. z parametrov pre tvorbu je podstatne ryche cpu (aby zvladlo dost pluginov), pripadne vela pamate a rychly disk (hlavne ak mas v plane pouzivat velke orchestralne sample banky).. na tuto temu sa na ezone popisalo dost

- naco su ti 3 monitory na tvorbu hudby ? staci ti jeden, usetrene peniaze radsej vraz do reprakov alebo sluchatok (a zvukovej karty)

- graficka karta - na tvorbu ti staci aj onboard grafika, samozrejme ak chces riesit viac monitorov, musis ju riesit ale vid predchadzajuci bod.. alebo kup hociaku najlacnejsiu s 2 monitor out aku v obchode najdes..

- dj sluchatka su na djovanie, na tvorbu potrebujes studiove sluchatka (napriklad koss, sennheiser, akg).. na zaciatok sa radsej vykasli na sluchatka a opat usetrene peniaze vraz do reprakov - obecne nearfiel monitory (tak sa volaju repraky urcene na tvorbu) su alfa a omega toho ak sa chces s tvorbou niekam posunut..

aky mikrofon, zvukovku, repraky --> prestuduj si ezone, tuto temu sme tu uz rozobrali 100x odpredu odzadu, ked si prelistujes par diskusii tu, pripadne rozumne pouzijes vyhladavanie, najdes doststok informacii aby si vedel co kupit...

m4x

Příspěvek od m4x »

Chceš s noťasem jezdit hrát nebo budeš pracovat doma? Hodí se přecejen výkonnější počítadlo, takže spíš pracovní stanice - stolní pc, mac. Vykašli se hlavně na audio techniku firem pro DJs. Tuším, že žádná z nich ještě nepřišla se studiovými monitory nebo sluchátky pro seriózní práci. Vyzkoušej si nejdřív práci se dvěma monitory, možná že zjistíš, že si s nimi vystačíš. Najdi grafickou kartu, která je umí obsloužit. Pokud chceš pár korun svého rozpočtu ušetřit, zkus vybírat použitou hudební techniku zde http://www.midi.cz/

Studiové monitory:
Presonus řada ERIS, KRK řada RP RoKit, Maudio řada BX, Alesis Monitor One, apod.

Sluchátka:
BEYERDYNAMIC DT 770 PRO

Mikrofon:
Oktava MK 319, RODE NT1, Golden Age FC1 Mk2 apod.

Launchpad
NOVATION Launchpad S (třeba)
Naposledy upravil(a) m4x dne 03 črc 2014 20:07, celkem upraveno 1 x.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Kolik do toho chces investovat?

EMOTIKONE

Příspěvek od EMOTIKONE »

Ahoj, nedej se arixxone:) a fakt je, ze vlastne zadnou radu nepotrebujes. Instinkt te zavede, a jestli mas vydrz a talent, i dovede...Ale k tomu DAW ( a je jedno, jestli bude zamereno na dnb, ci cokoliv jineho)
3 monitory jsou super, mam je a i kdyz je to o zvyku, ja musim rict, ze na notebooku delam jenom kdyz opustim domov na nejakou delsi dobu. Ty tri monitory ti umozni nadherny komfort a prehled, ja delam v Cubase, a cas od casu treba v live. Pokud si poridis nektery z tech i5, i7 procesoru, tak jejich desky maji nativne uz zabudovany graficky chip na desce, to znamena vyvod na jeden /dva monitory, a pak si dokup jednu grafickou kartu, uz je to nejakych par let, co karty maji dva a dnes i vicero vystupu, takze pokud nechces zabijet cas hranim, nekupuj si zbytecne dve karty. Co ti dnes doporucuji, porid si na system SSD disk, je to sic porad investice, ale ja jsem zrovna nedavno vymenil systemovy disk, dal jsem tam samsung 840 evo, 500GB verzi a uplne mi spadla celist, protoze ted uz treba kdyz delam v cubase v sound browseru, vybrany sampl slysim okamzite. coz treba sata III disk prostě tak rychle nestihal, a nekdy jsem musel hold cekat...Ted uz ani nahodou. Samozrejme, dostatecna pamet je nutnost, 16GB je ok, a ani to neni tak financne narocne, 32 GB se ale uz taky zacina stavat beznou volbou. Samozrejme, dulezita je zvukovka, muj subjektivni nazor je, ze pokud ti to nevadi, ze bys nesel do externi zvukovky, tak ja jsem spokojen s interni, mam rme hammerfall 9632 a mam ji uz 12 let!!! a je porád lepší než vetsina soucasnych externich modulu. Ale mam i externi - focusrite scarlet 2i4 a je slusna. Bedny jsou o penezich, a vkusu, a oplati se hodne hledat na internetu, a cist...Nedoporucuji ti zadne systemy 5+1 atd, porid si bedny ktere umi hrat pravdive (co nejvic k pravde) Ja mam yamaha msp 7, dnes bych si misto nich vzal nejspis adam a7x, ale i tak jsem spokojen. Co se tyce operacniho systemu, dle vkusu, ja jedu win8, a pres veskere predsudky, vsechno funguje, i kdyz dnes bych si mozna nechal win 7(to abych neplatil ten upgrade na W8. Co se tyce aplikaci, tak opet...Principialne, vsechny soucasne nejznamejsi aplikace jsou schopny ti umoznit kvalitni produkci, jde jenom o schopnosti uzivatele. K vst pluginum reknu jenom tolik, ze vyber je z nekonecne rady, vubec neni spatny napad zakoupit napr. NI Komplet, kde jsou nastroje jako Massive, FM8, Reaktor atd. ktere jsou snad dnes nejrozsirenejsimi zdroji zvuku, ktere ti umozni pri trose vule a pracovitosti docilit lehce neco, co je soucasne... A opet, chce to cist a sledovat treba tutorialy, zkkouset, kroutit...s tim si uz poradis...Sluchatka, to si musis rozmyslet, zdali chces djsky nebo studiovy. Ja pouzivam akg k240, nejsou spatny, ale kdyz delam dele. tlaci na usi, a kdyz si nedam pozor, tak to docela boli:) No a urcite to chce kontroler, ja mam novation SL MKII a neni spatny, ale umim si predstavit, ze jsou i lepsi. Takze tak...S mikrofonem se taky priklanim ke Golden Age FC1 Mk2...skvely vykon za ty prachy...

dendy

Příspěvek od dendy »

t3 monitory jsou super, mam je a i kdyz je to o zvyku, ja musim rict, ze na notebooku delam jenom kdyz opustim domov na nejakou delsi dobu. Ty tri monitory ti umozni nadherny komfort a prehled
no je vsetko pekne, mas pravdu, ale nepredpokladam ze ma neobmedzeny rozpocet..

z toho co pise ho ma skorej dost obmedzeny takze bude musiet robit kompromisy.. robit kompromis napriklad na reprakoch/sluchatkach len aby mohol mat 3 monitory a specialnu graficku kartu s 3 vystupmi (alebo 2 karty) mi pride proste nezmysel.. mozno to je luxus ale luxus je pre tych co si to mozu dovolit .. treba si ujasnit co pre tvorbu hudby je nevyhnutne, co dokezite a co len prijemne zlepsenie.. 3 monitory su v prioritach pre tvorbu hudby uplne vzadu za vecami ako kvalitny odposluch, zvukovka, mikrofon (spominal ze chce mikrak)...

odposluch je uplne klucova vec proste, specialne do reprakov by som i vestoval na prvom mieste, a vsetko ostatne az ked ostanu peniaze..

z bedni doporucujem Presonus Eris E8 za tu cenu nemaju absolutne konkurenciu (mam ich)
http://shop.disk.cz/eris-e8--presonus-/

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

dendy píše:odposluch je uplne klucova vec proste, specialne do reprakov by som i vestoval na prvom mieste, a vsetko ostatne az ked ostanu peniaze.
Presne tak, jenom bych to trochu rozvinul, akustika mistnosti a monitory fungujou jako celek. Ja bych to videl takhle, prvni penize bych dal za nejaky zakladni osetreni akustiky, a pak do monitoru/repraku.

dendy

Příspěvek od dendy »

no akusticky riesit miestnost si nemoze dovolit kazdy.. hlavne do zaciatku si osobne myslim ze to je druhotne ked mas slusne bedne, mas zaklad.. az sa samozrejme skusenostami vypracujes na level ze zacnes pocut kde ta bedne klamu prave koli chybam v akustike miestnosti, to je ten moment ked by si mal zacat riesit toto..ale hned od zaciatku si myslim ze nie..

ked nemas ziadne skusenosti a hlavne este to nemas "v uchu", tak je velka sanca ze vyhodis peniaze za veci co ta nikam neposunu...

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

To je sice taky fakt, o tom zadna. Kdybych si ale mel vybrat, jestli pracovat na Eris v neosetreny mistnosti, nebo na Behringer Truth a cenovej rozdil do Erisu by byl prave v zakladnim osetreni mistnosti, tak bych sel cestou ucha v trojuhelniku. :)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Ja bych nezatracoval to pracovat bez akustiky, protoze on tu mistnost zna na svejch bednach.. takze az si pusti prvni monitory, bude to velky rozdil a bude se ucit na nich hledat.. az to dostane trosku do ucha, tak pak zjisti, ze bude chtit lepsi bedny a vyresit akustiku asi DYI. Samozrejme nesmi mit hole zdi.. pokud tam ma postel, skrine, obrazy, policky, zavesy v okne apod. tak je sance, ze tam nebude takova ozvena. Kamarad ma holou protejsi zed uplne nema zadny nabytek pomalu a to je problem.. na tom se neda skoro delat a ma A7X, ale v basech ma stojatou vlnu, co se mu tam odcita takze neslysi vubec basy resp. slysi duneni kicku a tam kde ja slysim zabasovani nekde na 120hz, tak tam ma proste diru jak blazen a pak ladit kick a bass je tezkej problem.. obecne poladit akusticky basy v mistnosti je asi to nejhorsi..

Odpovědět