Korg PA 600 nebo Yamaha psr-s750

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
hombrefeo

Re: Korg PA 600 nebo Yamaha psr-s750

Příspěvek od hombrefeo »

mikovce, ze tys ji zabil?!

mikovec

Příspěvek od mikovec »

Ještě ne :)

countrymetalman

Příspěvek od countrymetalman »

Posledních dvacet let jsem kromě hraní v živý kapele na doplnění brával akce pro duo nebo allein, samozřejmě pro tento účel byly nutné doprovody ze samohrajky a taky background tracky z midi playeru nebo ještě lépe předem živě nahrané z wave playeru. Zvyklý na sound v živé kapele, nikdy jsem živě nedohrával klávesy na samohrajce, neboť to skutečně možná uspokojí nějakého lázeňského šmrdlaře evergreenů a lázeňské hosty, ale ne mě :-) Na druhou stranu mám mnohokrát ověřeno, že naprosto stačí k samohrajkovým nebo midi podkladům klidně pouze dva nějaké živé a analogově nebo prostě přirozeně akusticky znějící party - třeba hlas - zpěv a elektroakustická kytara nebo nějaké solidní klávesy nebo jeden živý dech nebo tahací akordeon, ale i obyčejná foukací harmonika atd. Ideální je střídat to a hlavně jako podklady nepouštět hotové autoaranže včetně na všech samohrajkách včetně Tyrosu 4 nebo PA3X vždy debilně znějících doprovodných kytar, prosím je lépe stopy s kytarami zcela smazat a hrát aspoň akordy na akustickou kytaru živě nebo raději nic... Na popsaný účel jsem byl vždy spokojen nejvíce s Yamahou (průběžně od PSR 540 přes PSR 1100, 1500, S 700 a 910 po Tyrosy), více než s Rolandy (E50, Discover 5, BK3, Prelude) i několika samostatnými midiplayery (Farfisa, Miditemp). A to jak zvukem do PA (integrované repro mi spíše vždy byly naprosto k ničemu, rozhodující je sound do PA mixu) tak ovládáním na panelu i editací. Loni jsem zkusil poprvé Korg a rovnou PA3X - zklamání bylo obrovské, zvuky nebyly ani v jedné kategorii lepší než ze starých dobrých romplerů, co dodnes používám na živé hraní právě hlavně kvůli jejich naprosto přirozenému až skoro analogovému zvuku. Ovládání i editace pro mne dlouho zcela nepochopitelné (zvyklý na Yamahy a Rolandy), klávesnice rovněž ve srovnání s o 15 let staršími workstationy naprosto mizerná, funkci aftertouch, kterou běžně u těch starších používám, u PA3X jsem se nějak nemohl naučit trefovat hloubku a průběh změn přiřazených parametrů. No, nicméně barevný krásně čitelný displej hlavně dostatečně velký fonty pro zobrazování textů a not mi tak učaroval, že jsem pořídil levnější PA 600 a mám ho na podklady a jako notový sešit a zpěvník s texty a i když blbě vidím na blízko, konečně zase můžu hrávat bez brejlí :-) Repertoár (i několik nezávislých) se u Korga dají pohodlně poskládat do songbooků, a to jak midi tak mp3 podklady, každému songu lze přiřadit i libovolné ostatní funkce - automatické vyvolání určitých zvuků, efektů atd, takže i když platí, že na totálně mizernou klávesnici u PA 600 se nedá pořádně hrát a zvuky i přes EDS a RX nejnovější Korg technologii a možnost jejich úplné editace (už od změny multisamplů přes filtry, modulace, key follow funkce, obálky, efekty...) nemají takovou razanci, průbojnost a čitelnost v rámci celkového mixu kapely, tak na podklady a sem tam nějaký zvukový efekty, je to tedy pro mne nyní lepší než Yamahy. Ty taky nemají zvuky nic extra a to ostatní se mi víc líbí na Korgu PA. Ale hrát se na to opravdu nedá, mám i doma na stojanu nad PA600 vždy ještě jiný solidní workstation na dohrávání k beglajtům nebo autopodkladům z PA600, na jehož klávesnici si nezasukuju prsty... To nechápu, pro koho to Korg jako dělá, vždyť i děcka co začínají, by se měly učit na solidní klávesnici a ne na gumovoplastovém sajrajtu, kde občas ani hlavně černé klávesy vůbec nezazní a celkově ta klávesnice působí dojmem, že je to dělané spíše pro DJ techniky, aby do toho mlátili pro efekt paličkama a ne pro normální hraní. A to nejsem vůbec zatížen klavírní mechanikou, hraju už hodně dlouho na syntezátorové klávesnice. Tak snad jsem někomu zase pomoh :-)

Odpovědět