dvojkontakt neurobil žiadnu meratelnu zmenu ...takymto meranim sa dá odhaliť aspon vačší pruser pri pájkovani , ked namerate hodnoty okolo 1+ ohmu na jednom koliku a ostatne okolo 0,2 dá sa predpokladať že niekde je chyba .charonme píše:.... neprekriz samotne kontakty sondy, ale medzi ne este nieco vodive strc, aby tam vznikli dva kontaktne prechody a nie len jeden
Kvalitní symetr. kabely
Re: Kvalitní symetr. kabely
"Chod niekam... My sme tu bakteriologicke laboratorium..."hombrefeo píše:...a aj v laboratori by ta s tim poslali niekam

niektorí pájkovači na dosiahnutie lepšej prilnavosti namočia medeny káblik do kolofonie , ktorá nieje vodivá a potom sa tie vlákna izolujú .
Pred nejakým časom som odkukal od jedného elektrotechnika štýl že takto najprv napustím káblik cínom a potom lepšie prilne na konektor ale teraz už ani to nepokladám za najlepšie . Myslím že medený káblik by sa mal dotýkať priamo miesta napojenia a cín kolofónia alebo iný prípravok by mali zabezpečovať že sa nepohne. teda by nemali byť priamymi vodičmi prúdu.
Naposledy upravil(a) jazzym dne 10 lis 2013 15:25, celkem upraveno 1 x.
jazzym nevydumuj uz. aspirin sa pouzival ako nahrada za kyselinu ked si sa potreboval zbavit laku na konci vodica, napriklad pri civkach a trafoch.
vsetko co robi "pajkovaci" ma svoj zmysel a ty to uz nemozes vylepsit, takze len kopiruj radsej.
vsetko co robi "pajkovaci" ma svoj zmysel a ty to uz nemozes vylepsit, takze len kopiruj radsej.
my recent channel https://www.youtube.com/playlist?list=P ... Hn7Qs-kECD
No ano, Acylpyrin ma mnoho vyuziti. Napr. aj ako antikoncepcia...jazzym píše: počul som o tom že sa daju použiť tabletky acylpyrinu na pajkovanie ako kolofonia a aj by som veril že sú na pájkovanie audiokáblov vhodnejšie, ....
priznám sa že som sa tešil že Hammond a Pytkin zoberú do ruky multimeter a zverejnia nejaké štatistické údajenie o výsledku ich práce
či splnaju moju stanovenu normu 0,2- 0,3 Ohm na cca 4-5m kabel .
alebo majú teraz plne ruky práce s prepájkovanim ?

Naposledy upravil(a) jazzym dne 12 lis 2013 11:13, celkem upraveno 1 x.
nemam dovod daco merat .. podstatne je ci kabel ide alebo nie .. kolk oma ohmov ma nezaujima ..
OK. Ale co to znamena, ze ide/nejde?
Resp. naco su nam 24bity a HQ prevodnky, ked to kabel vylepsi po svojom ?
Resp. co je potom dolezite? Iba kvalitny kabel a konektory?
(uplne vazne sa pytam)
Resp. naco su nam 24bity a HQ prevodnky, ked to kabel vylepsi po svojom ?
Resp. co je potom dolezite? Iba kvalitny kabel a konektory?
(uplne vazne sa pytam)
ak kabel ide , tak nic nevylepsuje ..
U kabelů je asi nejdůležitější stínění a ne spoj, teda pokud to není studeňák.
A jak Pytkin řekl kabel nic nevylepšuje. Maximálně díky dobrému stínění zamezí šumu, brumu a podobným ruchům nachytaných po délce kabelu při přenosu signálu. Proto je třeba dobré mít pár kabelů kvalitních (např. Star-quad i když to není nutné) vždy ve studiu. Vem si to tak že z mikrofonu jde velmi slabý signál a ten je náchylný na vnější el.rušení. Pokud tedy budeš nahrávat akusickou kytaru či jiný slabý signál pak kabel s kvalitním stíněním je nejdůležtiější věc při přenosu tohoto slabého signálu, jelikož zvýšením senzitivity mikrofonu zároveň snižuješ SNR (Signal Noise Ratio) ale zároveň také zesiluješ ruchy zachycené kabelem. Pokud budeš nahrávat bicí či el. kytary pak na kabelu moc nezáleží (jelikož citlivost mikrofonu nepotřebuje tolik zesílit), speciálně v domácím studiu kde asi nemáš preampy za několik desítek tisíc pro ten který mikrofon (podle síly výstupního-vstupního napětí tak aby jsi dostal z mikrofonu maximum). Takže měření kabelů je sice pěkné ale v podstatě nepotřebné (tedy pokud kabel funguje). Pokud umíš alespoň trochu pájet (třeba jako číňan u pásu či o něco lépe) tak nejen že ušetříš nějakou tu kačku ale hlavně si budeš moci udělat i kabely jak dlouhé potřebuješ či s nestandartním zapojením podle své potřeby. Doufám že ti to dává smysl. 

No tak teraz sa v tom uplne stracam....
Co je to "umet trochu pajet"? Ze lepsi domaci majster pajkuje rovnako dobre, ako ujo "strojovo" vo fabrike? Co cistota spoja a oxidacia? Co parametre pajky?
(ruchy su samozrejme jedna vec, ale parametre kabla ina. Na ruchy mame okrem tienenia aj symetricke zapojenie, ze ano )
Jazzyma a mna tu momentalne zaujima, ako vplyva odpor spoja a vodica na kvalitu celeho kabla. Predsa neni vsetko hlinik. A co kapacitancia vodica? A co povrch konektorov? Vsetko jedno? Preco sa potom bavime o cistej medi a konektory sa pozlacuju?
Toto su vsetko urban myths?
Co je to "umet trochu pajet"? Ze lepsi domaci majster pajkuje rovnako dobre, ako ujo "strojovo" vo fabrike? Co cistota spoja a oxidacia? Co parametre pajky?
(ruchy su samozrejme jedna vec, ale parametre kabla ina. Na ruchy mame okrem tienenia aj symetricke zapojenie, ze ano )
Jazzyma a mna tu momentalne zaujima, ako vplyva odpor spoja a vodica na kvalitu celeho kabla. Predsa neni vsetko hlinik. A co kapacitancia vodica? A co povrch konektorov? Vsetko jedno? Preco sa potom bavime o cistej medi a konektory sa pozlacuju?
Jazzym: Tak aby bolo jasne. Ja pracujem v laboratoriu na Elu SAV, mam moznost merat si tu odpory na urovni desatin mikroohnov, rovnako mozem na kabloch merat s obrovskou presnostou kapacitu medzi zilami, indukcnost.. ... ako v DC rezimoch, tak aj v AC pri lubovolnej frekvencii a tvare signalu. Kedze tu vo velkom pouzivame "lock-in" zosilovace, mozem si zmerat kludne aj presluchy, fazove posuvy a v podstate cokolvek, co sa vobec na takom kabli merat da... ..ale neviem naco by som to robil. Kazdy seriozny vyrobca udava vsetky relevantne udaje o svojich kabloch, takze si to rovno pozriem v katalogu a nebudem stracat cas chujovinami. A odkial beriem sebavedomie, ze moje kable su 100% ?? Ked funguje x-masin (a dost zlozitych masin) ktore som sam navrhol, vyrobil dosky, osadil suciastkami, zletoval a funguju, tak preco by som mal pochybovat o nejakych kabloch?? Ved je to hruba, remeselne praca, ziaden "Hi-tech". A ked sme pri tych tvojich cinanoch, tento tyzden som si v studiu instaloval prepojenie rezie s nahravacou miestnostou, kde ide v instalacnych trubkach v betonovej podlahe 48 mikrofonnych ciest, 8 linkovych, 8 sluchatkovych, 2xUSB, 4xMidi, 2xWC, 1xDVI. Tak daj mi prosim typ, ako by ti cinania napriklad prervali 48 XLR Neutrickov cez instalacnu trubku. Alebo by najprv zletovali kabel a potom by okolo neho postavili studio??jazzym píše:priznám sa že som sa tešil že Hammond a pykin zoberú do ruky multimeter a zverejnia nejaké štatistické údajenie o výsledku ich práceči splnaju moju stanovenu normu 0,2- 0,3 Ohm na cca 4-5m kabel .
Samozrejme, ze to niesu myty a ze to nieje vsetko jedno. Su to fyzikalne veliciny, ktore maju striktne dosledky, ale predpokladam, ze Pytkin mal na mysli kable, u ktorych sa relevantne parametre pohybuju v "normalnych medziach". Co sa tyka jednotlivych parametrov, skusim tak nahrubo v skratke:MDudas píše:No tak teraz sa v tom uplne stracam....
1. Jednosmerny odpor kabla ti bude sposobovat utlm signalu, takze by mal byt co najnizsi. Ako tu uz bolo ale spomenute, pri kvalitnom nedenom kabli (normalne zletovanom) s dostatocnym prierezom bude kritickejsi prechodovy odpor na kontaktoch konektorov, nez samotny odpor kabla. Preto sa kvalitne konektory robia pozlatene. Samozrejme celkovy odpor drotu je dany R=(Ro*L)/S kde Ro je merny odpor, L je dlzka a S je prierez, takze je jasne, ze jednosmerny odpor zacne hrat rolu pri vacsich dlzkach.
2. Kapacita medzi zilami je v sucinnosti s jednosmernym odporom v podstate paralelny RC obvod, takze kabel sa chova ako dolnopripustny filter (orezava vysky) a jeho medzna frekvencia pri ktorej bude mat signal polovicnu amplitudu je dana vztahom fc=1/(2*Pi*R*C). Kedze kapacita narasta s dlzkou kabla (vyrobcovia udavaju v katalogoch vzdy kapacitu na jeden meter dlzky), kritickejsie to bude opat pri velkych dlzkach. Je preto opat potrebne, aby bola co najnizsia a frekvenciu, pri ktorej to zacne byt kriticke si lahko vypocitas. Pri "normalnych" kabloch a "normalnych" dlzkach to bude daleko daleko nad 20kHz.
3. Indukcnost zvacsa kvoli velmi nizkym hodnotam a hlavne velmi nizkym prudom pri audiosignaloch nesposobuje v kabloch problemy s frekvencnym prenosom, ani nejakym kritickym presluchom medzi zilamy, skor je problemom mechanicka mikrofonicita.
4. Tienenie- tak tam nieje o com. Je to jednoducho Faradayova klietka a ta musi byt co najkvalitnejsia. Najlepsie su preto opletane kable, nie tie s rozlozenimi paralelnymi drotikmi okolo jadra, ktore maju "fungovat ako tienenie".
5. Kable star-quad. Toto je vynikajuca technologia. Kedze kazde dva vodice tvoriace uzatvorety obvod funguju v podstate ako indukcna cievka s jednym zavitom a indukovane napatie v nej je dane casovou zmenou magnetickeho toku, ktory je okrem ineho funkciou plochy danej "cievky", existuju dve moznosti, ako ucinne zabranit elektromagnetickemu ruseniu. Jednou je odtienit vonkajsie magneticke pole (to robi to vyssie spominane tienenie) a druhou je znizit na co najmensie minimum plochu cievky. To sa robi jednoducho a dobre tak, ze v kabli sa namiesto dvoch paralelne iducich vodicov pouziju vodice twistovane (skrutene okolo spolocnej osy) cim sa z jednej pomyslenej cievky (z pohladu vonkajsieho.mag. pola) stane x-mensich, v ktorych sa naviac indukovane napatia navzajom rusia. To sa da spravit s dvojvodicovym kablom, ovsem kable typu "star-quad" pouzivaju dve twistovane dvojice (tie su naviac este aj tienene).
Dufam, ze som to trocha vysvetli. Je to len tak "narychlo a nahrubo", tak dufam, ze ma tu niekto nezacne chytat za slovicka.
Akoze nie??? Predsa ked externu zvukovku pripojis "mega-hifi-tera-hajend" USB kablom za 8000Eur, budes mat pevnejsi a plnsi bass, jasnejsi vysk a o takmer 360° sirsi stereo obrazPytkin píše:ak kabel ide , tak nic nevylepsuje ..