MIDI master keyboard s kladívkovou mechanikou za dobrou cenu

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Jindy2

MIDI master keyboard s kladívkovou mechanikou za dobrou cenu

Příspěvek od Jindy2 »

Koukám po nějakém midi master keyboardu s kladívkovou mechanikou za dobrou cenu. Co jsem zatím třeba našel, je M-Audio ProKeys 88, ale stojí to skoro 17 tisíc, což se mi zdá moc a příjde mi to navíc jako starý model.

Máte nějaké tipy na něco dobrého za dobrou cenu? ;)
Nevím vůbec kde to hledat...

fova

Příspěvek od fova »

Proc ho chces?

Prijde mi, ze s ohledem na muziku kterou delas je to uplne zbytecne nebo skoro bych rekl na skodu.
U spousty zvuku ti muze ta tezkopadna mechanika vadit a hodi se vlastne jen na pianove zvuky.

Pokud presto na ni trvas, tak MUJ NAZOR je ze M-Audio jsou dost spatne mechniky. Spise se mezi temi levnejsimi podivej po novych Fatarech VMK serie. Nekde na zahranicnim foru jsem cetl, ze si je uzivatele chvali.

http://www.musiccenter.cz/CZ/show.asp?s ... 342&page=1

CME mastery zatim stale bojuji s detskymi nemocemi. Muze se ti stat, ze budes s nim stale neco resit.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

fova: díky za názor...dělám sice to co dělám, ale chci mít v budoucnu všechno podle svých představ a moje představa je, že minimálně co se právě piána týče, bych chtěl hrát s procítěnou a hezkou dynamikou...a právě v tomhle bodě mě se*ou ty plastikové klaviatury...mě se prostě nehezky hraje dynamika na čemkoliv jiném, než na opravdovém klavíru...na syntetizéry je to v pohodě, ale u toho zůstávat nebudu napořád...je to těžké, chtěl jsem konečné řešení, co bude v pohodě jak na synťáky, tak na opravdickou klavírní hru či improvizaci...

jinak díky za tip na Fatar, znám je, kouknu co aktuálně nabízejí...

EDIT: co koukám, tak Fatar vypadá sice dobře (vždycky na mě cokoliv od téhle firmy působilo poměrně kvalitně), ale u většiny těch keyboardů mají pitch a modulation umístěné nad klávesami...a na to bych si fakt už nezvyknul, jsem zvyklý to mít navlevo od kláves, jako třeba u toho M-Audia....takže Fatar asi ne, tohle rozmístění bych nezkousnul...CME je další a zatím asi jediná další volba, projedu jejich nabídku...
nakonec, až a jestli to budu kdy kupovat, ještě si to někde musím vyzkoušet, bez toho to nejde...ale z tohohle tématu jsem chtěl, abych měl nějaké kandidáty na vyzkoušení...

fova

Příspěvek od fova »

S tim koleckem to zvaz. CME ma tech problemu fakt dost. Posledni hit u UF80 je rozdilna velocity u jednotlivych klaves.

Pak muzes jeste nekoho tady na foru presvedcit, aby ti prodal sveho Oberheima (ktery uz se nevyrabi), ale nikoho takoveho asi nenajdes :-)
Ja sveho neprodam.

Urcitym kompromisem v tomhle jsou polovyvazene mechaniky, coz nejsou ani kladivka, ani ta levna dynamicka klavecnice. Polovyvazene mechaniky se daji pouzit s primhourenim oka jak na piano, tak na vse ostatni. Tady exceluji vynikajici nemecke Doepfery, ale nevim, jestli bys byl ochoten tolik za to dat.

Dalsi moznost jsou Rolandy A serie, kdybys sehnal nekde jako ojetinu.

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

Jindy2 : teraz bude Yamaha vychadzat na trh s novinkou KX8, tak by som si mozno pockal na nu.. je tam 88 keys, GHS Keyboard (Initial Touch) a dostanes k tom Cubase AI4 + X-FACTOR VST( kopec VST ktore priamo mozes ovladat cez ten klaves...)
tu mas o tom viac http://www.xfactorvst.com/

Yamaha KX8
Obrázek

adresa na stranku :
http://www.yamahasynth.com/products/kx/features.html
Naposledy upravil(a) EXCOM dne 11 úno 2008 22:45, celkem upraveno 1 x.

fova

Příspěvek od fova »

To by stalo za zvazeni. Yamaha mela vzdy slusne mechaniky (napr. od Fataru).

nunu

Příspěvek od nunu »

Cena??? Ja udelal jednu z nejvetsich pikacovin ze jsem si koupl syntak a jelikoz nebyly prachy, koupil jsem polovyvazenou. Je to hybrid, porad vic hratelny nez ty petioktavove, ale nedavno jsem sebral decku yamahu s kladivama, prepichnul pres midi a uz nechtel vratit.))) Jde to tak daleko ze bych ji i prodal, ale ma svou cenu a je to domaci stroj, zadna omlacena mrcha nebo vyhrana studiovka. A 30 000 sleva je proste malo aby na to nekdo zareagoval.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

hmm, tak Yamaha je Yamaha, nečekal bych nic špatného od téhle značky...jen už vidím tu cenu toho KX8 :( už těch 16 tisíc za nějaké M-Audio je pro mě docela moc...

fova

Příspěvek od fova »

Jenze tenhle segment trhu neni levna zalezitost a docela tu plati, ze se zvysujici se cenou se zvysuje i kvalita. Kolem 15 000Kc to zacina a opravdu slusne, bezproblemove veci s dlouhou zivotnosti jsou podle me az v cenach pres 20 000Kc.

Tak si musis rozmyslet, jestli do toho vubec jit.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

fova: no právě, já jenom rozmýšlím, jentak se tu ptám jak to vypadá na trhu...stejně jsem na to nikdy nehrál, jenom na pravé piáno (a na můj plastovej m-audio + kdysi na nějaké Casio), ale počítám, že to prostě bude stejné, nebo hodně podobné...
také jsem nikdy nehrál na klávesy s tou polovyváženou mechanikou a ani nevím pořádně co to je, třeba by se mi to líbilo víc a bylo to levnější, což myslím, že levnější je...za osvětlení budu rád, nikdy jsem se o to nezajímal, tak to neznám...

fova

Příspěvek od fova »

Kladivkova mechanika:

Pouziva se na klasickych pianech. Obvykle plati, ze na kridlech jsou mechaniky tezsi/tuzsi a na pianinech lehci. Ale take je to hodne o vyrobci - napr. Kawai ma dost odlisne mechaniky od Yamahy.
V oblasti elektronickych digi pian (napr. Casio Privia, Yamaha P140, Korg SP250) plati, ze tam se vetsinou delaji tuzsi, pomalejsi mechaniky, aby to bylo vhodne na trenink hry.
Do masterkeyboardu a vyssich modelu syntaku nebo workstations se zase davaji spise rychlejsi a lehci mechaniky, aby to bylo univerznalnejsi pro pouziti s PC a vsemi moznymi zvuky.

Dynamicka mechanika

Najdes ji na vsech trochu slusnejsich samohrajkach, levnejsich syntacich a prakticky vsech mensich masterkeyboardech. Klavesnice reaguje na to, jak silne/rychle ji stisknes a podle toho vydava silny ton. Obvykle ty klapky nekladou moc odpor a dynamicka hloubka je hodne mala. Pro pianove zvuky takrka nepouzitelne. Nemas sanci vyjadrit nejake emoce, jakoby to hraje stale stejne silne, i kdyz ve skutecnosti samozrejme ne.

Polovyvazena mechanika

Neco mezi kladivkovou a dynamickou. Vyskytuje se na levnejsich digi pianech, u samohrajek az u vyssich modelu a stejne tak u vyssich modelu syntaku. Klavesnice klade jiz vetsi odpor, dynamicka hloubka je vetsi, ale stale se u toho nenadres jako u kladivek. Na kladivka musis leta trenovat, abys byl schopen zahrat nektere hodne rychle veci, tady to jde bez problemu. Nevyhodou je, ze pri hrani pianovych zvuku je dost znat, ze to neni uplne ono, ale zase je to dobre pouzitelne na organy, synthy atd.

Muj osobni nazotr je, ze je lepsi mit mechanik vic podle ucelu, na ktery ji pouzivas. Stoji to sice penize, ale mit jednu univerzalni je o tom, ze musis delat kompromisy a nektera oblast to odnese.
Treba ja to mam tak, ze mam tezkou a tuhou mechaniku digi piana Casio Privia na trenink techniky hrani, masterkeyboard Oberheim MC2000 s lehouckou kladivkovou mechnanikou na praci s PC (pouzitelne jak na piana, tak na ostatni zvuky) a na ziva vystoupeni Roland Juno D, ktery ma tu nejzakladnejsi dynamickou mechaniku. U nej se nemusim soustredovat na techniku hry a muzu se venovat jinym vecem.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

fova: moc díky za obsáhlý popis...co je dynamická mechanika samozřejmě vím, protože jí mám a s tou dynamickou hloubkou je to přesně jak píšeš - nepoužitelné - a to je právě to, co mě nejvíc štve, já tu dynamiku (velocity) stejně potom musím upravovat myší, k čemu to potom je, k ničemu...

lehoučká kladívková mechanika, to se mi moc líbí a myslím, že dokud tohle nebudu mít, budu stále s něčím nespokojený...no, budu si na to asi muset našetřit, nebo zkusit polovyváženou...měl bych si to určitě někde vyzkoušet...

fova

Příspěvek od fova »

V podstate se budu jen opakovat: Jestli chces lehouckou kladivkovou jako ma treba pianino Petrof, tak na to je prave vynikajici ten Oberheim, ale ten asi nesezenes. Pak dela neco takoveho CME se spoustou problemu a nedostatku a Fatar, ktery ma starsi modely oznacene SL a uplne nove ma ty jiz zminene VMK.
Mozna bys mohl sehnal pouzity ten stary SL za dobrou cenu pod 10000Kc.
Mozna by sem sel zaradit i ten Doepfer, ale rekl bych, ze to je spise polovyvazena mechanika a hlavne jsou dost drahe. Na M-Audio jsem hral nekolikrat a to jak na kladivka tak na polovyvazenou a podle me je to des. Pripadas si, jak kdybys plaval na vode - cele se to vlni a pocit ze hry rozhodne neni jako kdybys hral na piano. V tom jsou ty CME o hooooodne lepsi.

fova

Příspěvek od fova »

V kazdem pripade tohle cele je take o osobnich preferencich.
Kdyz si majitel kridla upman zahral na Oberheima, tak nad nim ohrnul nos, takze doporucuji aby sis tu mechaniku jel nekam pred koupi vyzkouset. Urcite to nekupuj naslepo podle meho doporuceni. Ty na to budes hrat, ne ja.

Fatary prodava v Praze K-Audio.

upman
Vybavení

Příspěvek od upman »

Doeflera mam ja v GEMu a je dost tvrdy - neco mezi pianinem a pianem, urcite nic pro rychlou hru, pokud teda nejses dobry pianista. M-Audio je hyper sh*t, Oberhaim hmm, na me moc lehky, urcite ne piano, ale presne jak pise fova - je to o preferencich, ja mam treba na klavir, varhany, smycce GEMa (mimochodem ho myslim prodava Atrei) a na zbytek Novation REMOTE SL, ktera ma hyper rychle klapky.

Odpovědět