rozdiel v cene 7 nasobok je rovnaka kategoria .. asi zijem v inom svete .. potom aj ta fabia a eclassa je rovnaka kategoria .. do 2 milionov ..Ivo píše:Jinak nevidím "jinou kategorii" u preampu za 2000 nebo za 5000 apod., to je víceméně totéž ... (prostě "preampy do 10k") Rozdíl je např. 5000 a 20000 nebo 50000. Jestli někdo řeší tisícovku nebo dvě jako zásadní cenový rozdíl, tak asi se minul oborem ...
Mikrofonní předzesilovač pro domácí použití
Re: Mikrofonní předzesilovač pro domácí použití
Prostě přijmi fakt že slušný standardní high end mikrofonní preamp stojí kolem 1500-3000 EUR. Preampy kolem 100, 200, 300 EUR jsou z tohoto hlediska zhruba podobná kategorie - je třeba jen vybrat ty o něco lépe znějící ... "preampy" za 50 EUR je myslím lépe se vůbec nezabývat 

IVO : sorry .. toto ja nie som schopny akceptovat ..
Preamp do 2K by měl splnit zcela normálně a bez problémů svou funkci. Preamp za 10K je kvalitní mašinka. Preamp za 40K je předražená , v uvozovkách - "blbost".
Matucha:
Díky za příspěvek, to mě také zajímalo, jak daleko od mikrofonu se má nahrávat. Nejsem žádný zvukař, ale i tak se mi zdálo přesně to, co píšeš, že je ta nahrávka moc přesyčená a celkově zní tak nějak divně. Proto jsem právě začal řešit otázku jiného mikr. předzesilovače. Ten integrovaný Preamp na mém mix. pultu Behringer mám nastavený asi takto: Kolečko TRIM - na cca 70%, šavle kanálu lehce na 0 dB, šavle masteru lehce pod 0 dB. S tímto nastavením mohu nahrávat tak max 10-15cm od mikrofonu a šum je někde okolo -50-60 dB.
Jinak díky za reálné hodnocení mého vybavení, jsem si vědomej, že to je pro dělání hudby opravdový minimum. Ale jak jsem psal už výše, v poslední době jsem hodně pracovně vytíženej, takže mám na hudbu pramálo času a investovat do tohoto jistě ušlechtilého koníčku další nemalé peníze se mi moc nechce, resp. na to teď nemám. Ale myšlenka prodat to, co mám a koupit něco z druhý ruky není úplně špatná.
Koma6:
Mikrofón obráceně nemám, na to jsem si dával pozor a zjistil jsem, že je jen jednostrannej.
Díky za příspěvek, to mě také zajímalo, jak daleko od mikrofonu se má nahrávat. Nejsem žádný zvukař, ale i tak se mi zdálo přesně to, co píšeš, že je ta nahrávka moc přesyčená a celkově zní tak nějak divně. Proto jsem právě začal řešit otázku jiného mikr. předzesilovače. Ten integrovaný Preamp na mém mix. pultu Behringer mám nastavený asi takto: Kolečko TRIM - na cca 70%, šavle kanálu lehce na 0 dB, šavle masteru lehce pod 0 dB. S tímto nastavením mohu nahrávat tak max 10-15cm od mikrofonu a šum je někde okolo -50-60 dB.
Jinak díky za reálné hodnocení mého vybavení, jsem si vědomej, že to je pro dělání hudby opravdový minimum. Ale jak jsem psal už výše, v poslední době jsem hodně pracovně vytíženej, takže mám na hudbu pramálo času a investovat do tohoto jistě ušlechtilého koníčku další nemalé peníze se mi moc nechce, resp. na to teď nemám. Ale myšlenka prodat to, co mám a koupit něco z druhý ruky není úplně špatná.
Koma6:
Mikrofón obráceně nemám, na to jsem si dával pozor a zjistil jsem, že je jen jednostrannej.

A kolik takových preampů jsi, mistře, vyzkoušel ?Fillippos píše:Preamp do 2K by měl splnit zcela normálně a bez problémů svou funkci. Preamp za 10K je kvalitní mašinka. Preamp za 40K je předražená , v uvozovkách - "blbost".

rozdíly v monitorech jsou nepřeslechnutelné, o mikrofonech to platí taky, ikdyž daleko míň. O preampech a převodnících si s dovolením myslím svoje. Za ty prachy bych si vždycky raději koupil mikrofon..
Když třeba takový Oldfield zahraje na čundráckou kejtru za pětistovku a potom na španělku za sto klacků, vždycky budu paf, protože hraje Oldfield. Z tohoto pohledu se na celou problematiku dívám.
Když třeba takový Oldfield zahraje na čundráckou kejtru za pětistovku a potom na španělku za sto klacků, vždycky budu paf, protože hraje Oldfield. Z tohoto pohledu se na celou problematiku dívám.

Opět bych se zeptal - myslíš si svoje bez toho, abys takové věci sám podrobně vyzkoušel anebo po jejich vyzkoušení a práci s nimi ?
Jinak k původnímu tématu se asi shodneme v tom, že pokud člověk má běžnou zvukovou kartu, přidání externího preampu za 1000,- asi nějak výrazně zvuk nevylepší proti tomu jak to hraje doposud ... a jak říká Matucha, byly by to spíš vyhozené peníze ...

Jinak k původnímu tématu se asi shodneme v tom, že pokud člověk má běžnou zvukovou kartu, přidání externího preampu za 1000,- asi nějak výrazně zvuk nevylepší proti tomu jak to hraje doposud ... a jak říká Matucha, byly by to spíš vyhozené peníze ...
Upřímně nevyzkoušel, poslouchal jsem mnoho vzorků, které jsou k dosažení na internetu, z čehož se mi nejvíce líbil a jasně oslovil API a NEVE 73, ta klasika, ale za tu cenu to podle mně smysl nemá, pokud nejsem na úrovni, kdy mě tahle práce živí. A takových lidí je zde skutečně málo.. A myslet si, že koupím drahý preamp a ten mi zaručí finanční úspěch mých náhrávek je úsměvné.
Však to je jasné
Jenom říkat že dobré preampy (mikrofony atd.) jsou blbost, je docela blbost 

Nechytat mě tak zcela za slovo, prosím.. Napsal jsem v uvozovkách "blbost" - prostě je to předražené a koupil bych si to až na posledním místě. Za dobrým mikrákem, pořešenou akustikou, dobrým kompresorem, ekvalizerem, dozvukem a celkově dobrým uspokojivým výsledkem své práce.
Rád si poslechnu ten test, který příští týden plánujete. Doufám, že bude BLIND. Abychom si udělali skutečný obrázek, ne žádné placebo. Rovněž by mě zajímal test přímo v mixu, (nahrát jeden signál přes nějaký vícekanálový splitter), mohlo by to být zajímavé.
attos : precital som si tvoj prispevok , co vlastne riesis .. Kupenim MIC200 si nijak nepolepsis oproti tomy XENYXu .. Mozno by bolo rozumnejsie kupit si novu zvukovku externu aj so zabudovanym preampom .. Kludne z druhej ruky .. Napriklad :
http://www.midi.cz/inzerat/120899/focus ... arlet-2i2/

alebo
http://www.midi.cz/inzerat/117606/focus ... re-pro-24/

co sa tyka toho sumu , bolo by dobre vyskusat aj ten samotny mikrofon , ci nesumi .. urob jednoduchy test .. nastav si vsetko na nejake rozumne hodnoty .. tak ze mas sablu na nule , master mixu na nule .. gain nastav tak , aby ked spievas tak 5-10cm od mikrofonu , tak ti siel signal niekde na -10db .. potom prestan spievat a vsimni si , na akej urovni mas sum .. dajme tomu -50-60dB .. a potom odpoj mikrofon a vsimni si , kam sa posunie sum .. ak klesne na -70dB , tak to nad tym sumi mikrofon .. ak ostane na tych -50-60dB , tak ten sum je produkovany tym mixpultom XENYX ..

alebo

co sa tyka toho sumu , bolo by dobre vyskusat aj ten samotny mikrofon , ci nesumi .. urob jednoduchy test .. nastav si vsetko na nejake rozumne hodnoty .. tak ze mas sablu na nule , master mixu na nule .. gain nastav tak , aby ked spievas tak 5-10cm od mikrofonu , tak ti siel signal niekde na -10db .. potom prestan spievat a vsimni si , na akej urovni mas sum .. dajme tomu -50-60dB .. a potom odpoj mikrofon a vsimni si , kam sa posunie sum .. ak klesne na -70dB , tak to nad tym sumi mikrofon .. ak ostane na tych -50-60dB , tak ten sum je produkovany tym mixpultom XENYX ..
Pak taky jde o to, ze zrejme mluvis/zpivas/rapujes/nebobuhvicodelas moc potichu. Hodne tichy hlasy maj malo harmonickejch a velkej obsah vsech ruznejch parazitickejch zvuku (mlask) obvzvlast zvyraznenejch cinskejma mikrakama. Taky pomer sykavka versus telo hlasu je "horsi" nez kdyz nekdo krici. To co delas je zrejme ekvivalent hlasityho septani do uchaAtoss píše:Matucha:

V tomhle pripade to je cely o technice, ale o technice hlasovy a snimaci (technika ve smyslu "proces"). 60dB sumu moc o nicem nevypovida, muze to byt neco strasnyho, muze to byt neco co se vpohode ztrati. Viz sum komba, to je hroznej kraval, ale signal ty kytary je silnej a v hudbe se to az na vyjimky uplne schova. I super drahy (hlavne starsi) veci taky sumej, v urcity hudbe to ale vubec neni problem.
Jo jenom to jak popisujes co vsechno mas jak nastaveny ukazuje skrz kolik veci to v tom mixaku prochazi zbytecne a neni nutny vysvetlovat, ze na nejaky skvely soucastky si behringer nepotrpi

Tak jsem se po Novém roce zase trochu začal zabývat tématem mikrofon a opravdu je problém se šumem spíše v mém mikforonu. Takže se asi postupně poohlédnu po něčem trošku lepším (pořád ale pouze pro domácí použití). Máte nějaké typy, čím můj současný mikrofon RH Sound HSMC001 nahradit? Jde mi mj. i o to, abych vyřešil problém se šumem a tím mohl nahrávat i tišší partie. V současné době mám šum kolem -50 dB (peak hlasu je pak kolem -6 dB při hlasitějším zpěvu cca 15 cm od mikrofonu).Pytkin píše:attos : precital som si tvoj prispevok , co vlastne riesis .. Kupenim MIC200 si nijak nepolepsis oproti tomy XENYXu .. Mozno by bolo rozumnejsie kupit si novu zvukovku externu aj so zabudovanym preampom .. Kludne z druhej ruky .. Napriklad :
alebo