Prve monitory, do 300 eur, amaterska tvorba

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Zandar88

Re: Prve monitory, do 300 eur, amaterska tvorba

Příspěvek od Zandar88 »

Zvukovku som povodne pozeral aj Lexicon Alpha, ktorej plusom je cena, ale udajne sa na nej neda nahravat cez kondenzatorovy mikrofon. Na druhu stranu, o Focusrite som necital nic ine, len slova chvaly.

lukykostka

Příspěvek od lukykostka »

Lexicon Alphu bych nebral, nemám s ní dobré zkušenosti. S kondenzátorovýmy mikrofony s ní nahrávat nemůžeš, nemá phantomové napájení. Leda by mikrofon měl baterku (těch moc není) a nebo bys musel pořídit externí napájení, ale to by se ti nevyplatil a vyšlo dráž než Focusrite.
Ty Erisi jsou také dobrá volba. Kakaxa mi říkal, že je má ve studiu a, že za ty peníze teda fakt jedou + časem bys k nim mohl pořídit subwoofer. Ty jsou dokonce levnější než ty JBL.

Já být tebou, tak bych za každou cenu nekupoval nic levnýho. Monitory jsou jasný, tam je třeba se rozhodnout jestli Presonusy nebo JBL, ale na zvukovku bych prostě přišetřil na to Focusrite. Věř, že si koupíš kus něčeho poměrně kvalitního, podle mých zkušeností bezproblémového. Když jsem měl před lety Alphu, tak ta různě pískala, byli s ní neustále problémy.

Kabely rozhodně symetrické. Je to lepší, kvůli nakmitávání ruchů. Na jedné straně TRS (do zvukovky - samec) a na druhé XLR (samec). Například tento http://www.thomann.de/cz/cordial_cfm6_m ... _kabel.htm. Musí to prostě mít stereo jacka (TRS) na jednom konci.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

kable si kup najlacnejsie , ake zozenies .. radsej daj viac penazi do zvukovky a reprakov ..

a nezabudni .. monitory nespravia za teba pracu .. to spravi az tvoja hlava .. su ludia , co robia na pocitacovych reprackoch a robia dobru muziku , za ktoru sa nemusia hambit ..

Zandar88

Příspěvek od Zandar88 »

Tak pani, dospel som k rozhodnutiu, ze teraz nic nekupim. To vsak neznamena, ze ste plytvali energiou nadarmo :-) Do juna toho budem mat v skole vela, a tak by som nemal ani vela casu na serioznu tvorbu hudby, a tak som sa rozhodol pockat do leta a objednat si nieco vtedy, pricom budem este setrit, co sa da, aby som mohol ist cez 300 eur za cely balik. Z hry vypadi Tannoy a M-Audio.

Ak sa mi podari nasetrit viac, objednam si toto:
JBL LSR 305 + kable + kvalitnejsia zvukova karta

Ak menej, tak toto:
Presonus Eris 5 + kable + kvalitnejsia zvukova karta

Lukykostka ma pravdu, ze netreba setrit na zvukovke, preto radsej pockam a vyberiem si nieco z toho:
A) Focusrite Solo (tu som zaregistroval ako prvu)
B) Steinberg UR12 (tu niekto dokonca hodnoti lepsie ako Focusrite Solo)

Kym budem setrit, budem samozrejme sledovat rozne akcie. Byvaju v tomto zvukovom sektore nejake obdobia, kedy sa da nakupit vyhodne?

Dalsia otazka sa tyka kablov. Aky je rozdiel medzi „XLR (samec) – TRS (samec)“ a „TRS (samec) – TRS (samec)“? Lebo mne ako lajkovi pride, ze lepsie by bolo, keby boli oba konce rovnake, ci?

Stan

Příspěvek od Stan »

XLR je 3-kolik a TRS Jack, oba jsou vyuzivany pro prenos balancovaneho signalu. TRS (Tip-Ring-Sleeve) je take nazyvan jako "stereo jack" protoze se vyuziva pro prenos stereo signalu, ten najdes napr. u sluchatek. Musis koupit takovy kabely aby jsi byl schopny propojit zvukovku s bednama. Takze kdyz zvukovka ma vystup XLR a monitory maji XLR vstup tak je ti z toho jasny jaky kabel koupit. Jinak mezi nimi krome tvaru v podstate zadny rozdil neni,jde jen o to ktery typ pripojeni zvoli vyrobce. Jen XLR muze mit zamek proti vytrzeni (Neutrik Lock), muzes se setkat i s levnejsimi XLR ktery tento zamek nemaji.

Kabely muzes koupit levny a casem si poridit drazsi kde konektory maji pozlacene kontakty. Jeste by jsem dodal ze i kdyz jdes do prvni vybavy, tak jediny na cem by jsi nemel setrit jsou monitory. Vzhledem k tvymu rozpoctu musis delat velke kompromisy ale nezapomen ze to co slysis ma vliv na to co delas, monitory jsou nedulezitesi cast tvy vybavy.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ked tie kable raz zapoji a nebude ich davat von , tak je v podstate jedno , ake maju konektory .. horsie je to u tych kablov , ktore sa denno denne vytahuju ..

Stan

Příspěvek od Stan »

To je pravda, jen jsem to zminil jako bonus az si casem bude porizovat solidni vybaveni. ;)

Odpovědět