Jak udělat kvalitní nahrávku

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Greyhound90

Jak udělat kvalitní nahrávku

Příspěvek od Greyhound90 »

Dobrý den,

může mi někdo z Vás zkušenějších kolegů poradit, jak dosáhnout kvalitní nahrávky pomocí free dostupných EQ, různých těch Tuberů apod? Jaká SW byste mi doporučili pro dokončení finálního zvuku již nahrané hudby? Třeba jaké rozsahy frekvencí ořezat apod? Či zda jsou v těchto SW již nějaké hotové templaty (což předpokládám že jsou). Poslouchám tady Vaše nahrávky a zvukově jsou naprosto super, ale ty mé jsou o půlku minimálně horší a ke kvalitě zvuku co je zde se nemohu dobrat ani náhodou. Nástrojem to rozhodně nebude (Korg M50, Nord elektro 6). Nahrávám to celé v GarageBandu nebo v Cakewalku. Zvukovka Focusride nebo Solid State Logic.
Děkuji.

tony9

Re: Jak udělat kvalitní nahrávku

Příspěvek od tony9 »

Tak já myslím, že je důležité naučit se s pluginama zacházet.
Pak se učit řemeslu. Například, jak používat EQ atd.
A pak se vzdělávat. Je spoustu tutoriálů na Youtube. Možnosti jsou velké, včetně návštěvy nějakého studia.

Po pár letech jsem otevřel GarageBand a vidím, že je tam řada velice kvalitních pluginů. Asi skoro jako v Logicu.

Takže, já myslím, než začít vyhledávat různé programy ( také jsem si tímto obdobím prošel ), tak je lépe se naučit tyto programy ovládat.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

uši, poslech (repráky/sluchátka/akustika), zkušenosti. To je asi to nejzásadnější co je potřeba. Je to řemeslo, které se člověk dlouho učí a potřebuje k němu nějaké nástroje. Free nástroje dneska v zásadě stačí, ale neni to to nejpodstatnější v řetězci. Youtube tutoriály jsou asi dobrý nápad.

fb_jan4

Příspěvek od fb_jan4 »

Poslouchat, poslouchat, poslouchat, jak jsem na nějakém fóru četl. Ale hlavně alespoň trochu slušné bedny a akusticky ošetřenou místnost! Jinak se "nedomícháš". Bez akustiky, nelze přesně určit poměry mezi jednotlivými nástroji a buď to pak bude přebasované, nebo bez výšek, atd... Pak samozřejmě vědět, co který plugin dělá a jak s ním zacházet , jak píšou kluci výše...Pluginy zdarma, nejsou špatné, ale také nijak zázračné, spíše průměrné. Vždy tam bude nějaké ale při srovnání s placenými pluginy. Pokud můžu poradit, kup si alespoň základní CUBASE a nějakou kolekci pluginů, placenou měsíčně. Mám velice dobré zkušenosti s: https://slatedigital.com/
S touto sestavou budeš minimálně na stejné úrovni jako ty nahrávky zde. Pak ještě ty zkušenosti.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Podle mě by stálo za to si nejprve udělat takové malé shrnutí. Klidně si vzít tužku a napsat si to na papír. Kolik je mi let, čeho bych chtěl dosáhnout, jak dlouho už se o to pokouším, jak se mi to daří nebo nedaří a jaké jsou ty hlavní důvody, že se mi něco nedaří.

Se současným freewarem se dá dosáhnout naprosto špičkového zvuku. Jedinou nevýhodou je, že člověk musí hodně zkoušet, selektovat a taky vědět co potřebuje. Představa o tom, že jakejkoliv koupenej produkt mě někam posune je naivní (nemluvě o kvalitním a neutrálním poslechu, který je naopak asi stále nezbytností). Jediné co někoho někam může posunout je vůle, cílevědomost, vytrvalost a samozřejmě jsou nutné i nějaké základní dispozice toho konkrétního jedince. Kuchař, který nerozezná hořké od kyselého taky asi nikdy nebude vařit v dobré restauraci...

tony9

Příspěvek od tony9 »

Myslím, že každý máme v něčem pravdu.

Eště sdílím tenhle díl podcastu Jendy a Vendy: https://youtu.be/QZhZOThxeNE?si=tGBYgBdUoWgy4ynO

Dočista s ním souhlasím.

Ještě tip na videa Tomáše Nykla oToman studio na Youtube.
Je pravdou, že osobní konzultace a i online kurzy začínají být dost drahé.

a nepodcenil bych ani knihu Praxe zvukové techniky od Václava Vlachého.

A samozřejmě je důležitá angličtina, protože mnohé fajn tipy jsou anglicky.

Než, ale měsíce procházet videa na Youtube, tak je podle mne lepší si zaplatit nějaký ucelený kurz.

Greyhound90

Děkuji vám všem co zareagovali na můj dotaz. Velmi podnětné a dobré tipy. Díky.

jackies

Příspěvek od jackies »

Já bych za sebe ještě přihodil možná důležitější aranž a výběr zvuků a nástrojů. Ale to je samazřejmé. Pak ty pluginy myslím nejsou až tak stěžejní. To jen mimo téma, ale trochu související.
muzikant

vasek

Příspěvek od vasek »

Ještě dvě věci bych dodal.
Na studiovou zvukařinu musíš nutně mít tzv. sitzfleisch.
Spousta muzikantů chce dobrý zvuk, ale nemají trpělivost to odsedět jak při vzdělávání, tak samotné práci.
Druhá věc je kritický vnímání. Při ladění zvuku pořád hledáš, co není úplně ono a co by chtělo ještě zlepšit. Týpci, kteří jsou rychle spokojení se svou prací, nejsou dobří zvukaři.

Greyhound90

Ještě zcela mimo mísu: když jsme hráli živě tak náš zvukař postavil doprostřed místnosti na stojan mikrofon a pustil nesmírné šumění na celou místnost a měl to propojené s aparátem a podle toho si nastavil optimální zvuk pro tuto místnost a zvuk byl vždycky super. Nevíte o co jde a máte s tím nějakou zkušenost?

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Nejsem zvukař, takže ti neřeknu, co všechno si pomocí toho, pravděpodobně růžového, šumu, zvukař nastavuje. Ale může si tím změřit reverb místnosti, frekvenční odezvu a taky si může nastavit nějaký hlasitostní limity a možná i nějaký další veličiny... Možná pytkin, nebo někdo znalý PA systémů napíše víc.

303

Příspěvek od 303 »

Ahoj .Jak už tady částečně zaznělo .Cesta k dobrým výsledkům je v neustálém opakování té činosti .Jako když se učíš na nástroj.Samotné informace bez pořádné praxe jsou k ničemu .Takže nahrávat a míchat co nejvíc a vše si ověřovat v praxi .Trvá to roky .Je treba vzít v potaz ,že profesionálové pracují s audiem x hodin kazdý týden .Je to řemeslo .Taky je možnost ,že to prostě neklapne a člověk pro to nemá cit a ucho.

Pluginy jsou jen nástroje řemeslníka a jejich kvalita absolutně nic nezaručuje jak psal biscuit.Free věcy dnes si myslim úplně bohatě stačí a v dawech už jsou dneska skvělý věcy už v základu .Jasně UAD a vsechny tyhle obrázky placený může být příjemný bonus pokudvíš jak to použít .Na presety bych až tolik nespoléhal.

Přesnej návod jak co nastavit frequenčně neexistuje .Pokud tě zajimaj masteringový plugins je toho hodně a nemusí to být jen na mastering .Můžeš začit treba s IK Multimedia T -Racks .Nicméně dobrej zvuk opravdu neni otom jakej tam povesiš obrázek .Je to kombinace .Dobrej hráč,kvalitní nástroj ,monitory ,akustika ,aranž ,dobrej náběr ,hromada času a pak uz to jen nepokazit mixem a mastrem .Ne vždy se to takhle sejde samozřejmě …na hoby urovni vlastně nikdy .

Ať daří a nepodléhej frustraci ,že to nezní jak tvoje oblibené kapely .Cesta je to trnitá .Když vydržíš a budeš šikovnej výsledky se dostaví .

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Jj, takový to: "Tak know-how bych už po těch 50 letech měl, škoda jen, že už slyším úplný hovno a každejch 20 minut musím na záchod, a když se pak vrátím, nepamatuju si, kde jsem skončil.". Vyslechnuto z rozhovoru dvou mechem obrostlých sound inženýrů v domě pro seniory s pečovatelskou službou...

303

Příspěvek od 303 »

Jj.A jak teda myslíš biscuit ,že dlouho trvá naučit se nahrávat treba kapely a nasledně z toho udělat skvělou nahravku ? Lidi z branže většinou říkají 10let a vic.

A taky myslíš ,že si nikdo z nich bral tužku a papír a psal si na něj kolik mu je let apod.? Kdyby veděl kde má slabiny tak si to nemusí ani psát a rovnou to rešit .On to právě neví ten člověk .

tony9

Příspěvek od tony9 »

U mě vedlo tohle vlákno k tomu, že jsem si stáhl free stopy dvou songů ke smíchání. Každý má přes třicet stop.
Ať trénuju.
Když budu mít výsledek, tak to sem nahodím, aby bylo o čem mluvit.

Odpovědět