JJ, súhlasím, ten priestor tam nie je a ťažko sa doháňa... Ale už som písal, že to mám v pláne, viem o tom
Čo sa týka akordeónu, tak ten bol umiestnený naľavo od dirigenta, preto som ho šupol mierne doľava, ale fakt len trochu, asi je pravda, že by ako sólový nástroj mal byť v strede a keďže som ho nahrával na separátny mikrofón, tak mám úplnú voľnosť ho dať kam chcem, ale keď mne to pripadá strašne ploché, keď je to úplne na stred...
Nie je na to nejaká finta? Ja neviem, zdvojiť do do obidvoch kanálov a nastaviť im úrovne, alebo tak nejak (teda to je asi presne to, čo PAN robí, nie)? Zámer je robiť zaujímavé, priestorové, dynamické nahrávky, ktoré by neboli tuctové... Rozhodne vidím, že diskusia okolo toho je a to je dobre
Ohľadne basov - tam mám dva problémy - nechytal som v tomto konkrétnom prípade kontrabas, čo je samozrejme škoda, pretože nakoniec druhý mikrofón pre sóla bol nanič (hrali sme ešte Bachov trojkoncert, na troch sólistov som si s jedným mikrofónom netrúfol), moc toho nepochytal, radšej som ho mal dať ku kontrabasu. Prvý koncert, ktorý som s MR816 nahrával, tak tam som mikrofón u kontrabasu mal a to kola iná káva, ale ten koncert zase tak dobre nevyšiel a nehrali sme tam toho Piazolliho...
Druhý problém je, že nemám správnu miesnosť na posluch, zvýrazňuje mi nízke frekvencie, takže neviem presne, či ten zvuk je prirodzený z nahrávky, alebo len rezonančný z miestnosti - tak sa to ťažko ekvalizuje - ale už tie frekvencie mám zmerané a pracuje sa na odhlučnení, všetko príde postupne. Síce to ešte počúvam na slúchatkách, ale to proste nie je ono. Inak ja mám radšej v basoch vyraznejší zvuk, je to jedna z vecí, ktorá mi na hodne klasických nahrávkach chýba a to je tá šťava v basoch, tá farba, problém je (aspoň myslím), že na koncových systémoch užívateľov bývajú basy zvýraznené a potom hrozí, že budú prebudené, už sa mi to stalo u starších nahrávok, tak sa toho trochu bojím a basy trochu viac limitujem.
Ale z komentára sa zdá, že by som sa možno nemusel toľko báť
Stredy moc neriešim - tu sa priznám, že vôbec neviem, čo by som mal upravovať, tam to nechávam, ako to chytil mikrofón - poradíte mi, čo by som tam mal zmeniť? Prípadne pošlem graf nastavenia EQ pre jednotlivé stopy...
Amorph - prosím, dovysvetlíš mi, čo si myslel tou plochou v predo-zadnom smere?
Dík.