Jindy2: Omlouvám se, tohle je Tvůj Topic, ale přece jen bych chtěl někoho citovat a něco k tomu ještě říci, snad mi to promineš.
Začnu citátem:
delay píše:Občas je potřeb asi uvědomit, že člověk nedělá hudbu jen proto, aby ji mohl vystavit na electrozone a svých stránkách. Někdy je dobré si hrát jen tak a nechat vše jen pro ten okamžik.
delayi, tak tohle jsi napsal opravdu moc hezky.
Myslím si, že dělat hudbu jen proto, aby ji pak její tvůrce mohl vystavit tady na eZone, nebo na svém "websajtu" nemusí, ale pro někoho i může být primárním účelem tvorby hudby.
A proč je tedy zde, nebo na svých stránkách ti lidé, tvořící hudbu řekněme "v amatérském měřítku" vydávají/ zveřejňují zde na eZone, nebo na svých stránkách?
Buď proto, že se chtějí o svoje nápady podělit, nebo že chtějí znát názor jiných, nestranných lidí/ posluchačů, dosti často často pak obojí.
Někdo, kdo už nějaký úspěch má, se o něj chce podělit a jiný (ten, co ho nemá) to zkouší, jestli se nějak "uchytne" a jestli se jeho skladby budou líbit, nebo ne...
Že se tu prezentují věci jak vysoce kvalitní a profesionální a i naopak věci, které by nějaký producent "hodil do koše" už po poslechu pár taktů, to je fakt. Teď to myslím obecně.
Co je pro někoho stropem, může být pro jiného podlahou...
Ale velmi krásně jsi
delayi opravdu napsal větu (budu Tě opakovaně citovat) :
delay píše:Někdy je dobré si hrát jen tak a nechat vše jen pro ten okamžik.
Teď se předem omlouvám za svůj monolog: Před několika (docela více) lety jsem stvořil ještě na sequenceru Yamaha velikosti videokazety, s jednořádkovým LCD displejem a GM bankou skladbu s názvem "Bude líp" pro moji dlouholetou kamarádku, které se zabil kluk, jehož si měla brát. Mám ještě dodnes tu nahrávku na audiokazetě (nemasterované, hrůza zvuk, točeno na Lo-End Tape-Deck Aiwa). Nikdy a nikde ji nezveřejním, neremixuji, ani jiným způsobem nebudu publikovat. Dnes by vám všem asi zněla jako nepodařené polyfonní vyzvánění do mobilu, ale tenkrát tu zmiňovanou osobu moje skladba doslova "vytáhla z bahna", což jsem hned nevěděl, než se mi k tomu později přiznala, že ji tato moje skladba vynesla ze zoufalosti.
Teď jsem se dostal k tomu, co psal,
delay - že "
Někdy je dobré si hrát jen tak a nechat vše jen pro ten okamžik."
A vlastně také k názvům skladeb - když řeknete profesionálnímu skladateli, aby zhudebnil "strach", "nenávist", "radost", "vztek", co já vím... - udělá to a lidé to zřejmě tak od známého skladatele budou brát, že to tak má být a že to je přesně ono, že to zhudebnil dobře.
Protože je známý...
Slyšel jsem kdysi jeden názor:
(Předesílám, že se nechci dotknout nikoho z příznivců Vangelise, ani J.M.Jarreho - oba jsou i mí oblíbenci a to velicí) :
Cituji:
Kdyby Vangelis, nebo J.M.Jarre natočili zvuk šplouchání vody, natékající do vany, dali pod to zvuk nějaké obyčejné plochy a vydali to pod názvem "Večerní rutina", byl by to trhák - prostě to trhák být MUSÍ, když to dělal TEN Vangelis, nebo TEN J.M.Jarre...
Ale opakuji - nic proti ani jednomu ze zmiňovaných umělců a ten citát nevyjadřuje můj názor, i když na druhou stranu všichni - ruku na srdce - takhle to u známých lidí (umělců) bohužel funguje - vydají něco, co by třeba udělal lépe jiný člověk, který zase ale není známý a tak nemá šanci a jeho výtvory nejsou považovány za umělecký výtvor, ale za neúspěšný pokus...
A ještě k těm názvům skladeb:
Někdo si nejprve řekněme vymyslí příběh, pocit, náladu... a tu se potom snaží zhudebnit. Někdo to zase dělá opačně - napadne ho nějaký motiv, nějaká harmonie a pak teprve tomu dá název...
Nevím, jak to děláš Ty,
Jindy2, ale já spíše tím prvním způsobem.
Problémem (mým) je to, že se mi to tolik vystihnout většinou nepovede, možná bych tedy měl uvažovat o tom druhém případě...
A u Tebe - záleží na Tobě...
Myslím, že nálady hudebně vystihnout dokážeš (např. Tvé skladby Arawac, nebo Blue Lagoon jsou jedinečné...)
Omlouvám se ještě jednou všem za tento dlouhý monolog, nechte to ale být. A hlavně se omlouvám Tobě,
Jindy2 - je to Tvůj Topic, snad jsem se ani nechtěl tolik rozpovídat a rozhodně Ti přeji hodně zdaru nejen v tvorbě muziky.
A těším se na Tvůj pokrok v této skladbě "End Of Days"