Nahrávka (moje) - prosím o názory

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Jindrix
Příspěvky: 430
Registrován: 09 kvě 2007 20:58

Nahrávka (moje) - prosím o názory

Příspěvek od Jindrix »

Zdravím, omlouvám se předem za toto téma (myslím si ale, že může pomoci i jiným, než mně v celkovém pojetí zvuku) a prosím pány mistry i nemistry zvuku o názory nikoli na aranže a downmix, ale na celkový zvuk.

V odkazech níže naleznete nahrávku, kterou jsem sice sám naprogramoval, zahrál a natočil, ale nesložil. Není to snaha kopírovat "šíleného žabáka" (Crazy Frog) - tuto skladbu si pamatuji ještě ze základní školy, kdy byla zvukovým podkladem u nějakého pořadu pro ZŠ a v době (asi měsíc zpět) kdy jsem ji točil jsem ještě o existenci "žabákovy" verze neměl ani ponětí, ač mi to kromě mé přítelkyně (která byla u toho) nikdo nevěří. Vybral a zahrál/ natočil jsem ji nyní záměrně a i její název jsem ponechal, ale o tom zde nemá být řeč.

Nahrávka je sama o sobě stylu "tuc-tuc" a od toho se odvíjí i záměr zvuku, ale...

Prosím tedy vás - zvukaře, hudebníky i laiky o názor na celkový zvuk skladby. Osobně jsem to zkoušel přehrát na 5 různých zařízeních a jak se můj názor liší od vašeho, to se uvidí (snad).

Pro úplnost uvedu vybavení, na kterém skladba vznikala: Syntezátory a moduly Kurzweil K2000, Korg NX5, Roland W-30, Proteus-X (E-
MU 1616), SW sequencer Cubase SX.
Mastering: SW WaveLab Lite, pluginy C3 MultiBand Compressor, Cream Bass-Enhancer, Kjaerhus 7 Equalizer, Vintage Stereo-Enhancer, Buzz-Maximizer.

Krátká ukázka (cca 1.4MB, 1 min.):
http://www.henryx.cz/POPCORN_REMIX1.mp3

Celá skladba (cca 5MB, < 3,5 min.):
http://www.henryx.cz/POPCORN_REMIX2.mp3

Už teď slyším spoustu kritiky, ale nebráním se jí a od toho jsou diskuzní fóra, aby si lidé mohli vyměňovat názory a zkušenosti, ne?

Takže prosím o vaše názory na celkový zvuk uvedených ukázek, případně co zlepšit... Třeba moje ukázky a vaše názory poslouží jako "referenční" ukázka toho, jak by to být nemělo,nebo nevím :)
I kamenování snesu, tak jen do toho!

Díky předem všem.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5036
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph »

tuto skladbu si pamatuji ještě ze základní školy, kdy byla zvukovým podkladem u nějakého pořadu pro ZŠ
Hm, ja si jednu verzi popcornu pamatuju jako podlklad sceny z Jen pockej! kde Vlk sedi na bucharu:) Mel jsem kdysi doma i origos verzi na vinylu ze sedmdestych let, no ja bych se asi o predelavku nesnazil. Ono i z te naivni melodie, ktera se stala kultem a jednim ze zakladu elektronicke hudby (a svezl se na tom treba ten crazy frog) je citit radost z objevovani zvukovych moznosti te doby. Dneska to bohuzel vyzni uplne jinak.

Co se tyce zvuku tveho remixu: ciste, studene, a bez emoci. Asi jako podklad do dnesniho poradu pro ZS:) Moc z toho leze kopak a basa je uplne zastrcena.

Cyril
Příspěvky: 5829
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Ani oldschool, ani soucasny. Kopak je zoufale oldschoolovej, jak z amigy nebo jeste hur z divadla. Pokud to byl zamer, povedl se, pokud to melo znit moderne, je to hruza. Je to cely takovy naky trackerove toporny... Spis nez celkovej zvuk mi vadi vyber nastroju, jsou zvlastne tenky a moc se nepojej, takze to pusobi derave jak reseto. A spodek by to chtelo podle me zahustit, proste vic basu. Ale rozhodne to neni pruser, myslim, ze celkove mixaz docela zvladas...

Jindrix
Příspěvky: 430
Registrován: 09 kvě 2007 20:58

Příspěvek od Jindrix »

Amorph píše:Co se tyce zvuku tveho remixu: ciste, studene, a bez emoci. Asi jako podklad do dnesniho poradu pro ZS:) Moc z toho leze kopak a basa je uplne zastrcena.
I tak díky za názor - dnešní žáci ZŠ právě možná toto poslouchají :)
Ne, to byla jen sranda. Díky!

Jindrix
Příspěvky: 430
Registrován: 09 kvě 2007 20:58

Příspěvek od Jindrix »

Cyril píše:Ani oldschool, ani soucasny. Kopak je zoufale oldschoolovej, jak z amigy nebo jeste hur z divadla. Pokud to byl zamer, povedl se, pokud to melo znit moderne, je to hruza. Je to cely takovy naky trackerove toporny... Spis nez celkovej zvuk mi vadi vyber nastroju, jsou zvlastne tenky a moc se nepojej, takze to pusobi derave jak reseto. A spodek by to chtelo podle me zahustit, proste vic basu. Ale rozhodne to neni pruser, myslim, ze celkove mixaz docela zvladas...
No pane jo, kameny už začínají padat :)
Ale jak jsem psal - uvítám každý názor (a na Tebe docela dám :) )
Ve výběru nástrojů máš asi pravdu; nejen, že se nepojí, ale dokonce kolidují, vím.
Bez "prohnání" pluginama ten kopák zněl lépe, takže bude asi chyba někde tam... jako u mě v nastavení těch pluginů. Takže myslíš, že to má ještě málo basů?
Díky!

Cyril
Příspěvky: 5829
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Jindrix: rozhodne malo basu! (nic si z toho nedelej, ja mam zas opacnej problem- prebasovavam)

Uživatelský avatar
nathanael
Příspěvky: 707
Registrován: 07 úno 2007 16:19

Příspěvek od nathanael »

njn, celé to zní tence, kovově a ty synthy divně až trošku lacině...nejspíš to má bpm převzaté z originálu a pro mě je to tedy dost utahané (pomalé) a nudné - na dnešní dobu...bohužel mám pocit, že jakýkoliv remix popcornu co jsem kdy slyšel byl lepší, než ten tvůj...na začátku když se to rozjíždí jsem čekal, že ten kopák je stáhnutej nějakym hipass filtrem a že potom najede v plné mohutnosti, jenomže se tak nestane...málo to kope a ty bicí jsou divné...basa ani moc jako basa nezní, také asi proto, že vůbec nepumpuje s bicíma, zdá se taková nefunkční..celé se mi to zdá málo našlápnuté a poměrně nudné...já bych to zrychlil, dal tomu nějaký mohutnější kopák a pošteloval tu basu, nebo případně povyměňoval ty syntetické nástroje...ale stejně, remixů popcornu už je snad dost, to už nemůže být ani radost to znovu přehrávat na jiných nástrojích - mě by to nebavilo...
Naposledy upravil(a) nathanael dne 19 kvě 2007 13:31, celkem upraveno 2 x.

Jindrix
Příspěvky: 430
Registrován: 09 kvě 2007 20:58

Příspěvek od Jindrix »

Cyril píše:Jindrix: rozhodne malo basu! (nic si z toho nedelej, ja mam zas opacnej problem- prebasovavam)
¨

Taky si myslíš, že z toho moc leze kopák? Asi záleží na tom, na čem si to člověk pustí...

Jindrix
Příspěvky: 430
Registrován: 09 kvě 2007 20:58

Příspěvek od Jindrix »

nathanael píše:njn, celé to zní tence, kovově a ty synthy divně až trošku lacině...nejspíš to má bpm převzaté z originálu a pro mě je to tedy dost utahané (pomalé) a nudné - na dnešní dobu...bohužel mám pocit, že jakýkoliv remix popcornu co jsem kdy slyšel byl lepší, než ten tvůj...na začátku když se to rozjíždí jsem čekal, že ten kopák je stáhnutej nějakym hipass filtrem a že potom najede v plné mohutnosti, jenomže se tak nestane...málo to kope a ty bicí jsou divné...basa ani moc jako basa nezní, také asi proto, že vůbec nepumpuje s bicíma, zdá se taková nefunkční..celé se mi to zdá málo našlápnuté a poměrně nudné...já bych to zrychlil, dal tomu nějaký mohutnější kopák a pošteloval tu basu, nebo případně povyměňoval ty syntetické nástroje...
Asi už nebudu nikdy dělat remixy, ale vlastní skladby.
A snad i zvukově lépe, než tuto. Dominantní složku basů měl tvořit sequencerový, lehce do sterea rozhozený středový bass,; je to ale jen moje pojetí a basa tvrdí muziku, což jsem tedy jaksi nezvládl. Budiž.
A jak jsem psal - bez toho masteringu to znělo (kopák/ basa) lépe. Ach jo.
Ale za názor děkuji.

Cyril
Příspěvky: 5829
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Jindrix: posloucham na adam a7 a to mam jeste blbou akustiku ktera mam dojem basy pridava... no leze, ja sem tam snad ani basu jako takovou temer nezaregistroval. Jak rika nathanael, chybi spodek. Kopak bych uplne vymenil za nejakej s vic basama a basu proste mnohem vic vytahl.

A mozna- hele neber to ze nejak rejpu, ja se ti snazim pomoct jak muzu- pokud to teda neni jen neco jako "zvukovy cviceni"- mozna by to chtelo trosku si ujasnit, co tim chce basnik rict, pojmout to originalneji, prekvapiveji, dat tomu nejakej vetsi smysl, dat tam treba neco prekvapivyho, nebo to predelat do nejakyho urcityho stylu, takhle to pusobi spis jak pokus o napodobeni originalu, nez remix. Teda jestli to mel bejt remix- neskodilo by se vic rozepsat proc sis vybral tuhle pisnicku a proc jsi ji predelal. Treba bychom pak leccos pochopili.

Jen muj nazor.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6609
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak »

Jindrix: Delej hlavne to, co te bavi. Jestli te bavej covery, tak delej covery a na okoli se vykasli ;)
Jindrix píše: A jak jsem psal - bez toho masteringu to znělo (kopák/ basa) lépe.
Tak proc jsi to tak nenechal ?
Naposledy upravil(a) Kermitak dne 19 kvě 2007 13:42, celkem upraveno 1 x.

Cyril
Příspěvky: 5829
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Jindrix píše: bez toho masteringu to znělo (kopák/ basa) lépe. Ach jo.
Ja bych ti radil sem posilat mixdowny pred masteringem. A kdyz budes s mixem maximalne spokojenej, pak teprve udelat master nebo lepe nekam to na master poslat (neni to snad ani moc drahy a prece nebudes par korun litovat kdyz jde o tvoje dilo- napr. velvetmastering.cz nabizej vyhodny ceny pro nezavisly producenty).

parek
Příspěvky: 267
Registrován: 18 kvě 2003 01:24

Příspěvek od parek »

Obrázek

ja nevim, moc na tuhle vec nejsem jeste zvyklej (span), nicmene podle ni to vypada vcelku vyrovnane... nicmene se neda poprit, ze pri normalnim poslechu to spodky fakt NEMA :roll:
Čí to byl proboha nápad se timdle živit??

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6609
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak »

Cyril píše:
Jindrix píše: bez toho masteringu to znělo (kopák/ basa) lépe. Ach jo.
Ja bych ti radil sem posilat mixdowny pred masteringem. A kdyz budes s mixem maximalne spokojenej, pak teprve udelat master nebo lepe nekam to na master poslat
..a nebo se na nej uplne vykaslat, zvlast v tomhle pripade. Pokud tu vec nehodlas nekam dal distribuovat, tak je mastering zbytecnej. Na co ? Jsi se svym zvukem spokojenej ? Jestli jo, vybodni se na mastering.
Naposledy upravil(a) Kermitak dne 19 kvě 2007 13:45, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
nathanael
Příspěvky: 707
Registrován: 07 úno 2007 16:19

Příspěvek od nathanael »

Jindrix: ono to asi někde může znít dobře (např. na něčem, co zvýrazňuje basy), ale určitě ne všude - a to by mělo, i na repráčku mobilního telefonu ;)...mě remixy nikdy nebavilo dělat, neměl jsem ten hezký pocit, že jsem to celé udělal sám - ikdyž udělat remix něčeho ještě nikdy neremixovaného je o fous zábavnější...těším se ale spíš až sem dáš něco vlastního...

Odpovědět