Signature Sound

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Yogi
Vybavení

Signature Sound

Příspěvek od Yogi »

Novej sound pro 2023 a přitom věřím, že furt stejně rozpoznatelnej rukopis už řadu let. Ještě tam jsou chyby, ale rád vystrkuju nějaký previews před dokončením + potřebuju nějaký žrádlo pro ty nenasytný mrchy (socky). Hodně mě teď baví groovy funk věci, tak se učim zase trochu jiný postupy (hlavně úplně jinej přístup k base) + rytmický a aranžérský finesy. Jsou tam 3 druhy basy zkombinovaný do motívku, kterej zní myslim celkem kompaktně a groovy. Opět troška smoothjazzu, elektroniky, krapet hiphopu, nějaká kytára, buben, hodně kláves, všechno zahraný přes MIDI / no samples ... tak to mám rád. Bohužel díky té nevyhraněnosti zas těžko říct, co s tím dál :roll: Ale to je asi jedno. Hejbe to s někým? :)

Yogi
Vybavení

Re: Signature Sound

Příspěvek od Yogi »

V 1:43 je chyba jako sviňa, ten vibrafon má v mixu hroznej attack a celý to tam přebije a zkurví, půjde pryč hned jak dorazim z dnešního píva dom :)

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Ak by som sa posunul v case, ked som mal naladu na breakbeat taky ten chemicky, vedel by som si par casti predstavit v nejakom peknom tripe. Trocha viac zhumanizoval a zaspinil. Vsetko hra tak pekne az si to viem predstavit ako to je poskladane v DAW. Sem-tam to zavane do toho MIDI bez zivotneho aranzu ale nie je to vyslovene zle. Viac sa na to sustredim, ked si to popisal, ako ked by som to mal pocuvat bez "intra". Tie udery TOM alebo SNARE mimo rytmus su poznatelne tak, ze kliknute mimo rytmus, take troska ludsky chybne tam nie je. Ale zas, pytas sa klikerov aranzerov dawmaniakov a kvazi aj nekvazi producentov, nie bezneho posluchaca.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Chápu, tohle má asi do chemickýho breakbeatu daleko nebo tam člověk cejtí trochu elementy věcí, který má naposlouchaný. S tou čistotou chápu, mám ji rád. Proto mě ani tak nezajímá čím to zašpinit, jako co konkrétně ti tam přijde MIDI bez života. Celek nebo jen nějaký instrumenty či bicí? Na ty bicí už jsem podobnej názor slyšel a není divu, jsou hraný z Reason Drumkit a je to takový MIDI poštelovaný, aby nebylo tak nápadný - možná by stačilo vysamplovat dílčí škopky a poskládat to z nějaký originálnější sady nebo špinavějšího kitu. Co se týče groove a virblu/tomu mimo rytmus, to není kalkul poskládanej myší v gridu, ale fakt spíš blbě rytmicky nahraný. Poslední dobou se straním kvantizace a snažím se kvantizovat výhradně ručně, což po roce dvou docházení na bicí nebude určitě geniální - ani rovný, ani logicky houpavý a groovy.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Neni to myslene kriticky, ale dojmovo. Aby som sa spravne vyjadril. To MIDI :) ak by si to predtym nenapisal, mozno by som si toho ani nevsimol :) Ja osobne som mal dilemu s tym typickym = ako by co malo zniet a pod., a nedaval som tolko priority aranzu, deju skladby. Aby som sa vyhol skladaniu dobre znejucich zvukov - nastrojov, teraz sa snazim viac sustredit najskor na aranz, dej a potom sa hram so zvukom. Ked mas dobry rytmus, groove, atmosferu, melodiu, vyvoj skladby, vyber kicku (priklad) je uz len ceresnickou na torte. A rovnako, cim menej nastrojov v tracku, tym lepsie. Koncieval som s preplacanymi trackmi, kde toho naraz hralo vela, len som pridaval melonie, aranze, zvuky atd., ale umenie podla mna je v tom, z minima spravit maximum.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

základ je si najít to svoje, a nedívat se vlevo vpravo... na rady z ezone můžeš dát vždycky

zkus udělat aranž na 3-4 min, začátek, konec... z toho vyleze více "osobnosti" a taky materiálu na kritiku a vylepšení

co mě na tom nesedí nejvíce je to video, nějak mi přijde úplně mimo, jakože total nehodící se... u takové hudby bych čekal něco abstraktního, nebo Naqoyqatsi/Koyaanisqatsi styl, nebo radši nic a jenom nějaký zajímavý obrázek/foto

tyjo ten vibrafon je úplně v pohodě, to spíše ten klavír hned na to, tam bych to udělal jinak

ta hudba by se dala ještě jednou zrecyklovat, teď když to má ten nádech živosti, to ještě zprznit do nějakých cyklů - 4 taktových smyček, které se různě morfují třeba, ať to má jasný tah na branku, jakoby dát tomu ještě futuristickou dimenzi ála Amon Tobin, ale to je jenom takový nápad

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Jasný, taky spíš sbírám tipy a postřechy, který tam já na první dobrou neidentifikuju, protože jsem v tom usazenej měsíc a pak už je tím člověk hodně přesycenej a neobjektivní.

Video souhlas, to beru z Pexels zdarma něco narychlo a neumím to. Shodou okolností jsem k tomu psal na FB, že hledám videomakera nebo někoho kdo umí tyhle synchronizovaný vizualizace, já se s tím straně mořím a vím, že to stojí za starou bačkoru.

Každopádně budu si s tím hrát ještě asi dost a vyladím to. Sranda je, že to je druhá část 5 minutovýho tracku a ta pravní je zkomponovaná ze stejných instrumentů, ale rytmicky a melodicky je dost jiná. Buď z toho udělám dva tracky a nebo takovej ten přístup Track 1 / Track 2, čert ví jak to dopadne.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

TEXT CO JSEM PSAL K TOMU VIDEU :) "Scháním videomejkra, zn. spěchá. Pro tentokrát sem zavolal Viktorce vod splavu a zaplatil jí pár kousků 🍺 v mý voblíbený pivnici v Lisabonu. Lil tama s náma i Inčučůna a po pár lahvích ohnivý vody Viktorku fajnově nalíčil. Mohla by sfleku hrát v Májofkách. Řikám jí, trochu hoď bokem žebračko jedna podkrkonošská, ať ten vajb hejbe i slepym vokem nebo tě čeká vohýnek na hranici. Dala to s přehledem."

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Uz sa s tym nehraj, sprav nieco ine. Nema zmysel nieco furt prekopavat. Je to moj nazor. A ak sa obavas, ze ine napady neprijdu, opak je pravdou. Treba len vzdy zacat odznova. Jedine tak je vidno nejaky progres, ked porovnavas tracky z pred mesiaca, dvoch atd. Zaseknes sa v ladeni niecoho, co zrejme vyladit viac nejde. Bol to moj pripad, rovnako. Srat na to, id dalej.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

To je rada nad zlato, nemusi to byt tak vzdycky, ale odhaduju ze u 95 "nedodelatelnych" tracku ze 100 to tak bude.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

S tím bych nesouhlasil. Jiná rada co zaznívá v různých bedroom producers fórech naopak zní, dodělávejte tracky. Netvrdí, že všechny dopadnou tak, že je člověk "použije" reálně na nějaký EP nebo prostě dá ven, ale dotahování je cvičení - stejně jako kdyby malíř zahazoval rozkreslenej obraz. Jako nemusí jít na vernisáž, ale že by v půlce přestal, hodil matroš do koše a šel dělat novej? Not my way

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

S mojim nazorom samozrejme nemusis suhlasit, nevnucujem ho. Hovorim z vlastnej skusenosti.

Pre mna "dotahovanie" je strata casu, nikam to neposuva, maximalne sa naucis nejaky mensi skill [z 90 percent je vecou nahody a pri tolkom case stravenom na 1 tracku nezvykne mat markanty gain], ktory neni priamo umerny casu, ktory si vynalozil "dotahovaniu". Ale samozrejme, ak je toto co hladas co ta bavi, nie je o com, je to hobby.

Podla mna :D nie som maliar ani odbornik, cisto sedliacky rozum - ak maliar namaluje obraz, s ktorym nie je vnutorne OK, tak ma kurva tazsiu dilemu pred sebou ako len vytvorit NEW PROJECT v DAW alebo ist dalej. Platno je platno...

Bedroom producers som zvykol kukat na youtube, a pod. Cosi som si zobral cosi nie, lebo predsa... ked raz robim v bedroome a chcem ist dalej rady by som bral od profika alebo sa naucil sam ako samouk.
Urcite bedroom producers ti daju dost, ale len do okamihu, kedy sa musis rozhodnut ist svojou vlastnou cestou, mozu byt nejaky GUIDE ale nie na tom stavat fundamentalne zaklady vlastnej tvorby.

Este raz doplnam, je to moj nazor.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Yogi: nevím jestli je to šťastné. Na co pak takový track je? Proč bys dotahoval něco, s čím už skoro od poloviny nejsi spokojený? Není naopak právě lepší investovat ten ČAS a energii do něčeho nového?

Já si myslím, že myšlenka dodělávání tracků se má aplikovat na ty, co si to zaslouží. To dodělání v sobě obsahuje release, nebo uveřejnění na soundcloud, youtube, spotify a pochlubeni se na fb a třeba i na audiozone. Naco bude ten track u tebe na disku? Takže dodělání znamená mnoho procesů, i render a podle mě i mastering.

Já se někdy zaseknu, a myslím, že to tomy45 měl stejně:

už s hotovým trackem ještě robím *ičoviny, doslova. Někdy i roky. Příjde zajímavý nový plugin, tu mi s odstupem času příjde nahlas zpěv, tu si všimnu že něco neladí, je o půl dB víc nahlas, někdy zase příjde nový nápad. Vtip je v tom, že to fakt takhle můžeš robit donekonečna. Vždycky jde něco změnit, vylepšit/ale i posrat. Umění je naučit se říct dost.

Taky je rozdíl mít zpracovanou vertikálu (což je tvůj případ) ale nemít to rozvrhnuté horizontálně. Někdy se stane opak. Každopádně pokud to nejde, tak je nejlepší přestat. Dost často se v budoucnu stává, že se k tomu vrátíš, i třeba náhodou. Na sílu to dělat nemá význam.

Já jsem tu jako poslední track ve svojem "ze šuplíku" vlákně dával Progresif Wizion, který jsem začal nekecám 2007 +/- a normálně až 2023 mě napadlo (a měl jsem chuť) to dokončit

geomystery

Příspěvek od geomystery »

Já dokončuju téměř všechno. Několikrát se mi totiž stalo, že něco u čeho sem váhal jestli to dát ven se ukázalo jako "hitovka". Vlastně nedokážu nikdy určit, jestli se to bude líbit, nebo ne. Takže z toho pohledu radši nic nezahazuju. Někdy se stane, že tu věc překopu velmi radikálně až by se dalo říct, že to s tím původním nemá nic společného, ale to se stane velmi zřídka.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Určitě to neni ani u mě 100% a kdybych se tím živil, tak asi tenhle model nejedu. Samozřejmě, když už ze dvou taktů, kde je jen buben + basa + nějaký kila, identifikuju shit, tak to nechám bejt. Ale až takový průsery už se mi zas tak často nedaří vyplodit, takže nedokončuju spíš minoritu. Něco jinýho je, že se to stylově zcela vymyká tomu co dělám (ale to mě nelimituje - netřeba se na to vykašlat, naopak to může bejt dobrá škola se posunout i v jinym směru) a nebo se to nějakym atributem nehodí do krámu třeba na rozpracovaný desce / EP / whatever.

Druhá věc je čas, kde to je taky dvousečný. Začínat stále od začátku něco, že to bude lepší může vzít IMHO v konečnym důsledku stejně času, jako dotáhnout pár věcí co jsou ready a zjistit na konci, že jedna je super a druhá jen dobrá. Hlavně všechno tohle je tak moc subjektivní, že je to peklo. Mnohdy věci co udělám a nelíbí se mi, tak u lidí jsou přijímaný dobře a pak něco kde já slyšim fajnovej rozměr nebo mi to šmakuju, tak ostatní max. ze soucitu daj lajk, aby se člověk nešel úplně rozhoupat na lustru.

Odpovědět