Uhucana synteticka basa

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
gambler

Re: Uhucana synteticka basa

Příspěvek od gambler »

Pytkin-tie basy maju normalny nabeh,to az v kontexte so zbytkom nastrojov to vyjde take oneskorene.A tiez sidechain asi volim zly,lenze vzdy mi to tak nejak vyjde aby mi to pasovalo do groove a nerozbijalo celu rytmiku.
Tom-Praveze ten Kickstart pouzivam..Co sa oblubencov tyka si sa celkom trafil a pozeral som aj navody na youtube.Tusim konkretne v tej veci Storm mam original basu co som nasiel vo videu od Jay Hardway, presne ten isty Synthmaster preset a jemu to hra normalne.Mam aj Sylenth1 no na basu som ho doteraz moc nepouzival..To rezonovanie pohladam na youtube o takom niecom som nikdy nerozmyslal..A ono fakt to celkom znie tak akoby to rezonovalo.I ked noty ak hraju harmonie tak vzdy spolu tak nejak rezonuju nie?Sice nie az tak extremne..Inak dakujem!

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Pak doporucuji video od John Christians, ktery dela veci s lidma z Protocol (Nicky Romero apod.) a ma dost navodu. Hlavne pro tebe interference basy vs. kick podle key. Je dobre mit kick a bass ve stejnem key a podle toho pak davas pozor na interference. Ruzna nota = ruzna frekvence a tim padem ruzne problemy (zjednodusene receno). Jinak ty basy u tech house tracku byvaji slozene z vice zvuku. Je to samo track od tracku.

Stan

Příspěvek od Stan »

:palec+:

gambler

Příspěvek od gambler »

Pozeral som nejake tie tutorialy na bass sound design,a ked pouzijem nejaky zvuk co vo videu znel super tak v mojej pesnicke to znie opat zle.Nechapem to..JJ to robim,snazim sa tiez vyberat kick aby pasoval do key..Vdaka pozriem aj toho Johna Christiansa.
Kazdopadne tadialto cesta asi nevedie..Skusim vyhladat nejake kurzy alebo nieco lebo sam budem spekulovat do nekonecna.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Zaklad je, ze delas na sluchatkach. Bez monitoru vubec nevis, zda je to dobre nebo spatne. To nejsi schopen posoudit. Je to jako kdybys mel 10dioptrii a chtel bez bryly posuzovat nejaky graficky design. Jinak doporucuju online pointblank, zrovna sem nastoupil do prvniho kurzu a sem docela nadsenej. Ale ma to u me sva specifika... ja mam takovy zvlastni zpusob vyuky :D mozna az moc specificky. Zaklad je, abys to slysel. Ja jsem bez hudebni teorie, umeni hrat na nastroj a bez nejakych tutorialu a vzdelani vydal spoustu treku srovnatelnych s Beckovou ligou. Na Acko zatim nemam a rozhodl sem se proto sebevzdelavat dal, ale ty ses ted s prominutim nekde v "D" lize a nez se dostanes do B ligy, tak to chce prave zacit resit lehce tu techinku.

gambler

Příspěvek od gambler »

Mam monitory len som ich nepouzival ale zacnem.No ja prave tiez hudobnu teoriu neovladam a vyhovuje mi sposob vyuky ze jednoducho mi niekto nieco ukaze a ja si z toho zapamatam co sa mi paci:D A co myslis tym lehce resit techniku?Hudobnu techniku ci co sa mixu a masteringu tyka?

Stan

Příspěvek od Stan »

U tebe jde hlavne o techniku mixu, neni to spatny ale mix na nizkych a sub frekvencich tak aby to nebylo jako pod dekou neni zcela jednoduchy. Je dobry si osvojit a ucit se i veci ktere se ti treba nelibi. Pouzivani presetu je v poho ale vetsinou potrebujes preset upravit tak aby sednul do mixu ci pomoci dalsich technik a pluginu zvuk dostat tam kam potrebujes a to je odlisne s kazdou skladbou jelikoz i mala zmena v jakemkoliv zvuku ma vliv na vsechny ostatni.

To ze preset zni dobre samotny neni zarukou ze bude vhodny pro tvoji arangi, je to hra s frekvencemi a taky je vhodny znat neco alespon o zakladech hudebni teorie. Pro sladeni v nizkem pasmu je vhodny pouzivat frekvencni analyzer ktery ti dost napovi a i rozdil nekolik Hz muze mit dost zasadni vliv, dnes jsou FA soucasti snad vetsiny EQ. Ty uzavreny sluchatka pokud se nepletu jsou vzhledem k odhlucneni vhodny zejmena pro bubeniky takze presnejsi poslech asi nic moc. Jinak mrkni na BassGorilla ten ma taky zajimavy videa o mixu EDM.

gambler

Příspěvek od gambler »

Tak u mna to funguje tak ze ked sa aj neucim veci co sa mi nelubia,respektive ma v tom momente nezaujimaju tak casom dospejem k tomu ze ich potrebujem a vtedy sa to doucim..Lepsie mi to ide do hlavy takym stylom.Aj ked je to zdlhavejsie asi..Pochopim jednu vec a tym padom ma zacne zaujimat ta nasledujuca..Kedysi som si napríklad hovoril ze co stale vsetci riesia kopak a basu,ved to je uplne nepodstatne a najdolezitejsia je melodia:D
Inak vdaka pozriem to BassGorilla aj tie FA-doteraz som take nieco este vôbec neriesil..

A inak trochu som experimentoval s vecami co ste mi tu poradili(nahradil som basou spodky akordov),tiez som vytvoril spolocny bus kanal pre reverb a delay a urobil pozvolny low cut týchto efektov do 500Hz.Pouzil som monitory aj ked ich nemam este "napocuvane".Akordy som dal tichsie ako obycajne a mam pocit ze uz to nie je take zahuhnane, basu lepsie pocut a vsetko je zretelnejsie?

Stan

Příspěvek od Stan »

Nekde tady na foru je ke stazeni tabulka audio frekvenci kterou jsem vytvoril a myslim ze by se ti mohla do zacatku hodit tak se na ni mrkni. Alespon budes mit predstavu o frekvencich jednotlivych tonu poruce.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Jake mas monitory? Asi jsem to v diskusi prehledl.

gambler

Příspěvek od gambler »

Takze to chapem tak ze to asi nie je lepsie?:(
Stan-taku tabulku mam uz davnejsie len ani neviem ako by mi mohla pomoct?Dokonca mam aj tabulku frekvencii pre rozne hudobne nastroje,na tu cas od casu aj mrknem.Asi som proste hluchy..
Tom-mam Tannoy reveal 402.Su to take mensie low costove monitory ,predavac vravel ze vraj su dobre za tu cenu..

Stan

Příspěvek od Stan »

Podle toho co jsi napsal si nejsem si jisty jestli jsi na tu tabulku koukal ale to je jedno. Frekvence daneho tonu by ti meli napovedet kde budou jeho harmonicke a kam v EQ sahnout i kdyz to se da snadno vypocitat. Pak uz to budes delat automaticky ale do zacatku se to hodi. Pri kompozici basy a kopaku jsou urcita doporuceni ci nepsana pravidla jak moc dolu (frekvencne) s basou muzes jit tak aby se co nejmene bila s kopakem.

Ale tohle je dost komplexni topic jelikoz se nejedna jen o basu a kopak ale i o osetreni ostanich nastroju tak aby basa a kopak mely ten spravny duraz a citelnost jelikoz jsou u vetsiny EDM zakladnim stavebnim prvkem. Nechci hodnotit vysledky na uryvcich na to se neda moc poznat ale je videt ze se ubiras spravnym smerem.

Good Luck

gambler

Příspěvek od gambler »

Pozeral som ju kedysi davnejsie kvoli sub frekvenciam aby som moc nesiel pod tych 50Hz..Pockaj tomu nechapem.Ake harmonicke?Napriklad zahram notu A.Ta najspodnejsia frekvencia je A?Tie vysie frekvencie su tiez A nie ?Akurat ze su to Acka o oktavu 2-3-4 vyssie,ci to sa vola tiez harmonia?Inak ak je syntakovy zvuk zlozeny z viac oscilatorov,viac hlasov a mas tam nejaku texturu vytvorenu overdrive efektom a do toho vsetkeho je este niektory hlas rozladeny kvoli efektu?Vtedy nemas sancu zistit podla tabulky nic akurat tu hlavnu notu nie?A tu najdem aj bez tabulky lebo je najzretelnejsia ked pozriem graficky ekvalizer nie?
Mna momentalne najviac zaujima basa vs akordy vs melodia.Beriem to tak ze kopak bude proste vzdy dominantny.Existuje nejaky zaciatocnicky navod ako toto zvladnut?Myslim nejaky cheat sheet?Co keby som napriklad celu pesnicku urobil na piane?Potom len nastavil aby spodne tony hrala basa,zvysok akordov napr.piano a top melodiu syntak?Vtedy by sa nemalo navzajom nic byt ci?Ako sa napriklad mixuje len cisto klavirna pesnicka?A ako sa to lisi od toho ak tu istu klavirnu pesnicku rozdelimmedzi tri nastroje?

biscuit

Příspěvek od biscuit »

neplet si frekvenci a ton. doporucuju zahrat jednu notu na jednooscilatorovym synthu (myslim patch kde hraje jen jeden oscilator) a podivat se na voxengo span. hned budes vedet/videt vse lip, nez kdyz ti to petkrat nekdo vysvetli.

tohle by ti taky mohlo pomoct:
http://www.sengpielaudio.com/calculator-harmonics.htm

jak muzes videt, druha harmonicka je dvojnasobek, tudiz stejny ton o oktavu vys. legrace ale zacina dal ;-) z tehle fyziky pak vychazi hudba - to co nam zni dobre a proc z toho zacne byt cloveku vic jasny.

ja nekdy pouzivam i tohle:
http://www.phy.mtu.edu/~suits/notefreqs.html

nicmene, stejne si neskromne myslim, ze to jadro pudla bude jinde.

gambler

Příspěvek od gambler »

Dik biscuit,uz to pozeram..Jak jadro pudla?Ved povedz jak to myslis,uz si spominal aj fatalnu chybu u mna ,len neviem ako to myslis?Neboj ja sa neurazim..

Odpovědět