Van Bor - Puris (album)

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
dendy

Re: Van Bor - Puris (album)

Příspěvek od dendy »

chlapci zislo by sa vam naucit sa pocuvat hubu s tym ze vypnete analyticku cast mozgu a muzikantske vodomosti a skusenosti a vlastny nazor ako robit veci zamknete do pivnice ;-) da sa to naucit ;-) clovek si potom vie ovela viac tu hudbu vychutnat ako posluchac ..

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

NESUHLASIM, ak by tie skladby stali za prd, tak sa k nim nevyjadrim. Pretoze maju hodne do seba ale kazia ich samotne bicie, vyber zvukov, rytmus, znamena, ze davam najavo svoj zaujem posunut kohosi, ukazat mu cosi. nedoyebavam tu pretoze ma to bavi.
Jedine co mi vadi su bicie, nie ako su mixnute, ale ze sa tam nehodia a posobia random generovane. Pokus o nejaky humanisation, ktory je prestreleny.

IvanB

Příspěvek od IvanB »

dendy, u mňa sa to na 100% nedá :? podľa mňa, ak už sa raz hudbu snažíš produkovať, inak ako analyticky ju už nevieš počúvať. Aspoň teda ja to mám tak, a niekedy ma to nenormálne serie, ver mi, lebo ma to dosť často pri počúvaní hudby vyrušuje, začnem si klásť otázky, ako spravil toto, ako hento... ale raz som niekde čítal nejaký článok alebo rozhovor, už si nespomeniem, kde to tvrdil nejaký známy producent, že toto je holt údel producentov, že si už tú hudbu nevedia užiť ako bežný nezasvätený poslucháč (a len doplním, že je asi jedno či profi alebo hobby)

dendy

Příspěvek od dendy »

> podľa mňa, ak už sa raz hudbu snažíš produkovať, inak ako analyticky ju už nevieš počúvať.

je to prekvapive ale zistil som ze sa sa to da naucit .. ide to .. ja tak pocuvam vase veci.. aj tvoje .. aj tomyho .. zo zaciatku to ide tazko musis si vedome hovorit ked nieco pocuvas "nie jeb na to, neries hlasitost a ekvalizaciu a ako by si ten zvuk potocil inak" - pomaha vela pocuvt hudbu pri nejakej inej cinnsoti kde sa ti mozog primarne sustreduje na nieco ine takze nestiha riesit vsetky detaily

postupne to ale zacne ist same .. mozog je neuveritelne neuroplasicky, naucis ho uplne vsetko - trvalo mi to par mesiacov ale myslim si ze som sam sa tam dostal ..

Fractal

Příspěvek od Fractal »

jasne že můžeš analyticky poslouchat i svoji vlastní hudbu, problém je, že tam dochází ke kongnitivním a sluchovým zkreslením, hlavně v úrovni paměti, protože jsi skladbu slyšel možná tisíckrát, když si ji stavěl kámen po kameni, a to strašně ovlivňuje její vnímání. Proto to nejlepší co můžeš udělat je dát si dlouhou pauzu, odstup, ale ne jen pár dní, nebo týden, ale spíš měsíc... minimálně.

Nejlépe se to odhalí různými šumy a nechtěnými ruchy ze studia, kterých si při zpracování nahrávaného materiálu někdy prostě nevšimneš. Jsou to zvuky jako třeba klepání nohy kytaristy, které pokud je překryto bubnem tak ani nevadí, někdy to může být ale i jeho dech, zakašlání. U elektroniky to zas může být krátké celkové zkreslení v místech, kdy už to limiter, nebo jiný procesor nedává. Prostě ani za boha si toho nemusíš všimnout. Pak po měsíci si to pustíš, nebo v horším případě když už je to na desce, a říkáš si "tyve jak jsem to mohl neslyšet"?

Naštěstí jsou to takové pididetaily, že si toho nevšimne nikdo, nebo 99.999% posluchačů (jo, všichni čtyři :lol: )

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

chlapci, moc sa to riesi, ja som mal "tento problem" rovnaky, ale.. zacal som to brat ako "dar". Dostava sa mi do usi viac kvality... Ked pocujem uchu a dusi lahodiace, krasne spravene, citit aranz a to vsetko, spoji sa to a ten zazitok je o to vacsi. Nema zmysel menit mozgovnu na ukor akceptovatelnej kvality.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

:palec+: goes to Fractal :wink:

dendy

Příspěvek od dendy »

fraxtal píše:jasne že můžeš analyticky poslouchat i svoji vlastní hudbu
my sme sa prave bavili o opaku .. naucit sa NEPOCUVAT analyticky (cinuz vlastnu alebo cudziu hudbu)

Fractal

Příspěvek od Fractal »

no, tak to je trochu zašmodrchaný paradox, protože vědomý poslech hudby je vždy analýza :mrgreen:

leda tak když u toho kreativně pracuješ a soustředíš se na práci (psaní, programování...) v ten moment neanalyzuješ podle mě

dendy

Příspěvek od dendy »

fractal píše:no, tak to je trochu zašmodrchaný paradox, protože vědomý poslech hudby je vždy analýza
No.. ale mozes sa naucit vypnut tu racionalnu cast mozgu co riesi frekvencie, mix, co je z akeho syntaku .. nieje to lahke ale da sa to naucit .. vies co mne pomohlo ze som sa zacal na hudbu ked pocuvam zacal sustredovat tak ze jednotlive zvuky a elementy som si zacal predstavovat aj pulzujuce objekty a farby v priestore.. to zamestna mozog dost na to ze uz nestiha riesit kde je aka ekvalizacia, co je z akeho syntaku a ako naefektovane, kde by bolo treba pridat alebo ubrat a podobne picoviny co cloveku len kazia celkovy prezitok z hudby .. teraz uz mi to ide same ani sa na to nemusim sustredovat .. je to fajn :)

Odpovědět