DX-7 & DX-7 II
tankista píše:Spis by me zajimalo, jestli nemas tuseni, v cem muze byt rozdil mezi klasickejma Yamaha FM synthama a FM7 od native? Co dela ten rozdil ve zvuku, to mi vrta hlavou, dyt je to oboje digital...
FM7 se neda s DX7 srovnat. Je to krasnej plugin, ale s real DX-7 je neporovnatelnej.
On je rozdil uz mezi samotnejma YAMAHA DX-7, tech je nekolik generaci:
V roce 1983 spustila YAMAHA na syntakovy scene naprostou revoluci! Prisla s DIGITALNIM - POLYFONNIM - MIDI - RAM - syntakem. Vsechno co bylo monofonni, analogovy, bez pameti, bez midi - to vse temer ze dne na den zemrelo! DX-7 chtel kazdej. Byla to nejtrendovejsi masina vsech dob. Kdo mel FM zvuk DX-7 byl frajer, kdo mel mono analog syntak byl nula! Taky proto se ji prodaly strasny tuny.
* Yamaha DX-7 (12 bit)
DX-7 z roku 1983 mela tlustej zvuk, je hodne spinava, ma nabrousenej charakter, trochu sumi protoze ma nedokonaly prevodniky a taky interni FM proces. Ale ta nedokonalost je SUPR. Obdobne zni FM syntaky od KORGa - DS8 a 707.
DX-7 byla vyrabena v mnoha ruznejch upravach, ale vzdy jen kosmetickejch, uvnitr to byla stale ta jedna a stejna.
Napr monstrum DX-1 coz jsou 2x DX-7, nebo o neco mensi monstrum DX-5.
Klasicka DX-7 v 2u racku je TX-802. Kouzelenej je MEGA rack TX-816, coz je 8 DX-7 v jednom 4u racku:) Pokud nekde uvidis TX-7 za 1500 kc tak to kup!! je to identickej expander s DX-7 ale jen v hnusny plastovy krabicce. Jeste bych mel zminil 4operatorovou serii DX21/11 DX100 FB01, TX81z (tu mam koupenou trikrat! je Bozi:) atd atd....

TX-7

TX-81z

TX-802

TX-816
* Yamaha DX7- II FD (16 bit)
1986 - Stejna a prece uplne jina. Opet 16 hlasu. Ma uz cistej zvuk a neni tak kulata jako prvni DX7. Jinak se az na par drobnosti vpodstate nelisi. Delala se taky v mnoha verzich DX-7 II, DX-7 IIS, DX-7 IID , DX-7IIFD mela disketovou mechaniku. Atd. Jinak vetsi display lip se programuje.
Velmi vzacna byla stribrna DX-7 Centennial s pozlacenymi tlacitky ke 100 let vyroci YAMAHA:
http://www.kratzer.at/video/dx5gal39.jpg
Na DX-7 existuji miliony a miliony zvuku. Kazdej tenkrat vlastnil pocitac ATARI a tam mel editor s obri knihovnou. Na ATARI sezenete vsemozny editory na vsechny mozny FM Yamahy, ale taky samozrejme na vsechny jiny syntaky z 80tejch let. Funguje skvele mam vyzkouseno:)
Pro DX-7 udelala nemecka firma JELLINGHAUS obrovskej DX-PROGRAMMER - umožňuje programovat Yamaha FM syntetizéry řady DX-7 a hlavne DX-7II jako analogové synthy - panel obsahuje 150 knobů a 30 přepínačů! Tento programmer je velmi vzácný, bylo vyrobeno pouze 25 kusů.
Programovani zvuku DX-7 je s nim naprosto GENIALNI. Jde to strasne rychle zadny mackani tlacitek + a -. Otocite knobem a je hotova napr cela osmi segmentova obalka nebo kompet zmena frekvence operatoru!
Tohle je fotka meho JELLINGHAUSe, je to jeden z tech 25ti:)
Sranda je ze DX7 jsem jeste nekoupil ale programmer uz dva roky mam:))
* Yamaha SY-99, SY-77 / TG-77
1991 - Tahle řada je studena, pro milovniky puvodni DX7 je prilis cista a dokonala. Nacita zvuky z DX-7. Super na ni je ze ma HPF a LPF filtr! Toje fantasticky - porve je u yamaha FM synthu i filtr, samozrejme digitalni. Jinak krome 16 hlasu FM ma jeste 16 hlasu AWM rompler, ten je ale knicemu.
Expander TG-77 clovek sezene za par korun. Zrovna tak velkou SY-99 ktera v roce 1991 nova stala 130.000,-kc! Jo to byl TOP model. Ma dobrou klaviaturu, jinak ale nepotrebnej velkej sequencer atd.

SY-99
* Yamaha FS1R
V roce 1998 Yamaha vypustila tenhle krasnej expander FS1R. Ma 8 operator (puvodni DX-7 ma 6, DX-21 jen 4), ma neuveritelnejch 88 algoritmu!!! napr TX81z jich ma jen 8. 32-hlasu, 1500 fantastixckejch FM rom presetu, 90 presetu jsou Formantovy Sequence - umi diky tomu doslova mluvit a zpivat jako clovek - jeto kouzelny!
Krome neuveritelne zdokonaleny FM jako takovy ma fantasticky Filtry a FORMANT SHAPING coz samotnou FM posunuje o dalsi krok dopredu.
Umi nacitat i zvuky ze starejch TX-81z DX-21 ktery maj oproti DX-7 8 vlnovejch forem, FS1R je ma taky a i spoustu dalsich. ufff dalo by se oni psat tejden.. stoji dnes pouhejch cca 12.000 Kc !!! To je super nakup.

FS1R ...at mi nekdo neco rika o nudnejch NOVATION X-Station:)
FM miluju! je to podle mne nejlepsi synteza s jakou kdy kdo na syntakovy scene prisel. Ale protoze se opravdu sakra slozite a zdlouhave programuje (muzu jen potvrdit), dav muzikantu FM odmitnul (krome nas silencu:) a oblibil si romplery nebo virtualni DSP srajdy protoze se snadno ovladnaj a hraji bez prekazek.
Kupte si FM syntak a zazijete snima super zabavu a hlavne naleznete uplne jiny a naprosto novy supr zvuky, uplne jiny nez ktery lezou z analog syntaku!
.

DX-7 Centennial - 100 let vyroci YAMAHA:
GIGANTICKA - DX-1

.

.

.
DX-1 gallery:
http://www.kratzer.at/dxgallery.htm
.