Jak na zvuk z HW syntů?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od delay » 04 lis 2010 11:14

Myslím, že pro uplnýho začátečníka není FL na nahrávání audia, potažmo pochopení MIDI uplně ideální volba. Je to skvělej DAW, všechno tam funguje, ale jen chci vyjádřit, že kdybych měl danou problematiku vysvětlovat začínajícímu muzikantovi, tak si k tomu raději vyberu Cubase, připadá mi pro pochopení audia vs midi ideálnější... That's all.

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 04 lis 2010 15:47

to delay: v FLku už nějaký čas dělám, s pauzama cca 1-2 roky, takže úplnej začátečník nejsem, ale to připojení a celkem práci s midi řeším poprvé, to zas jo.

to pavlii: tak jsem problém vyřešil, nevím, jestli správnou cestou, ale v mixeru jsem napravo nahoře ve víběru IN změnil (none) na (1-2 In/Out) a najednou to jde. Nevím ale,jestli se to nedá udělat nějak šikovněji, jelikož při každém zapnutí je tam zas none a musím to pokaždé přepínat. Ještě jsem tedy nezkoušel projekt uložit, třeba se to potom u toho daného projektu změní natrvalo.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od kexik » 04 lis 2010 16:32

FL nema ziadny repracik. musis si na nejakej sabli mixeru v FL AKTIVOVAT VSTUP (vpravo hore, na opacnom konci jak mas nastavenie vystupu). potom uz musi byt pocut hw. monitor mix si daj potom kompletne na playback... ako nahlas budes pocut hw oproti ostatnym stopam vo FL, nastavis faderom na onej sabli mixeru vo FL. Inak odporucam precitat help k FL, kedze sposobov ako nahravat vo FL audio, je viac. som ochotny ti detailne poradit, ale az vtedy, ked preukazes istu ochotu urobit nieco aj sam. podrobne to popisat je totiz drina

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 04 lis 2010 17:43

to kexik: dle toho, co píšeš, je to přesně to nastavení, které už jsem udělal a o kterém píšu ve svém minulém příspěvku. Co se týče helpu a manuálu k FL, tak ten samozřejmě studuju a z velké části i tisknu. Jinak kdyby někdo věděl o české verzi, tak uvítám, idkyž v tý anglině to taky celkem jde. Vím, že podrobně to celý popsat je dřina a nejsem z těch, co by vše nechávali jen na radách ostatních. V FLku jsem nastudoval stovky věcí sám a od samého začátku jsem se hnul velkou cestou dopředu a dobře jsem si vědom, že mám ještě velký kus před sebou. Jen s tím zapojením jsem si prostě nevěděl rady, proto jsem založil tenhle thread. Zvuk z mojeho synťáku už nechci nechávat ležet ladem a to samplování mi přišlo strašně složitý, jelikož neumím hrát na klávesy a tempo mi často haprovalo. Každopádně díky za každou radu.

Edit: mimochodem čistě technická otázka, která nemá s tématem co dělat, ale nebudu kvůli tomu zakládat další thread. Proč má skoro každý ve studiu 2 monitory, v čem je to lepší?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od pavlii » 05 lis 2010 08:35

Jak popsal kexik, udělal jsi to správně.

K monitorům: předpokládám, že máš na mysli 2 páry :lol: :lol: jde o to, že se obvykle jedná o dvě dvojice různých monitorů (výrobce, rozměry, umístění, ...), takže každé podávají zvuk "po svém" a je to prostě alternativa poslechu.

P.

Uživatelský avatar
synth_synth_synth_synth
Příspěvky: 263
Registrován: 07 pro 2006 15:22

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od synth_synth_synth_synth » 05 lis 2010 10:17

pavlii píše:Jak popsal kexik, udělal jsi to správně.

K monitorům: předpokládám, že máš na mysli 2 páry :lol: :lol: jde o to, že se obvykle jedná o dvě dvojice různých monitorů (výrobce, rozměry, umístění, ...), takže každé podávají zvuk "po svém" a je to prostě alternativa poslechu.

P.
Řekl bych že tazatel měl namysli 2x LCD monitor :P :D :mrgreen: ….. tedy na jednom traky a na druhém efekty /VST/ je to přehlednější …. :twisted: :evil: :D

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od pavlii » 05 lis 2010 10:29

Ajooooooooooo :lol: :lol: taky možnost výkladu.

P.

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 05 lis 2010 11:25

Skutečně jsem měl na mysli 2x LCD monitor :lol: . Takže jde jen o přehlednost, díky za info.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od delay » 05 lis 2010 11:33

2x LCD je fakt úleva, ikdyž FL má celkem dobře navžený zkratky na zobrazovaní jednotlivejch modulů a hlavně projektové okno pořád vydrží maximalizované, což je třeba u Cubase někdy problém...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od pavlii » 05 lis 2010 11:41

Jo - u Cubase se to řešilo, ale ono ruční roztažení na celou plochu (což IMHO bez SW nadstavby stejně musíš udělat, pouhá Maximalizace roztáhne program jen na jeden monitor) celý problém řeší.

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od delay » 05 lis 2010 11:45

Já vim Pavlii, měl jsem na mysli hlavně porovnání konfortu práce v FL vs Cubase na jednom LCD. Ale i s C5 mám na dvou LCD mám problémy, že se mi občas zatoulá třeba dialogové okno s přehledem VSTi na nezobrazitelné území (pak musíš zrušit maximalizaci na hlavním LCD, roztáhout workspace na druhé LCD, kde mam jen pluginy a mix a hle, tady na konci je schovaná ta svině, která bůhví proč nepochopila příkaz "Always on top", tím však sranda nekončí, protože jakmile pustíš myší workspace okraj, tak se ztáhne zpátky, musíš bejt prostě rychlej nebo umět zpolit čas :) a jsou i jiné další libůstky související s GUI).

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od pavlii » 05 lis 2010 12:51

Ahh jooooj...... njn, co se dá dělat. A propos: "znovupovystrčit" do popředí libovolné okno nejde ze správce? Já, když mám otevřeno například okno s detaily stopy a kliknu do aranže, tak se mi samozřejmě "schová" (berme situaci, kdy to okno mám prostě ve stejném monitoru s aranží). Takže opětovné vyvolání je například z menu se správou oken. Nebo prostě z VST mixeru kliknout na INS/FX/EQ tlačítka a ono zase "vyleze". Ale to jsou detaily, dokonalé asi nebude nikdy nic :wink:

P.

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 24 lis 2010 14:27

:arrow: Tak jsem to chtěl konečně použít do praxe to nahrávání audia. Udělal jsem přesně to, o čem jsme tu diskutovali a to tak jak jste mi poradili, ale zjistil jsem, že v konečném výsledku to stejně nefunguje tak, jak jsem myslel.
:arrow: Zapnu FL, spustím z CHanels záložku Midi out, ve které nastavím (chanel a port), do mixeru nastavím na nový insert (midi in). Klávesy hrají přes PC, tak jak by měli, vše co upravuju na klávesách je poznat, do paternu Midi out, kterej jsem vybral z Chanels si naklikám melodii, nebo si jí nahraju naživáka přes (record everythnig), noty se mi krásně zapíšou, vše se nastaví dle nahrávání, hlasitost různých úderů se projeví atd. Jediný, co se nenahraje je ale vybraný zvuk ze synťáku, po jeho vypnutí vše přestane hrát. Potom musím znovu zapnout synták a dle toho, jaký nástroj vyberu, tím haje nahraná stopa Midi out v PC. Pokud chci nahrát vše i se zvukem, tak na to v mixéru musím zase použít edison a nahrát to jako audio, čemuž jsem myslel, že se vyhnu.
:arrow: umím tedy nastavit midi in/out tak, abych vše co ladím na HWsyntu slyšel přes PC, kde si sestavím melidie, efekty, atd. , ale pořád mi nejde to základní, dostat ten zvuk do PC mimo to, abych použil nahrání přes audio. A to jsem si předtím myslel, že už jsem to pochopil :lol:

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od kexik » 26 lis 2010 15:04

bohuzial, FL este stale nevie sysex povely, ergo z midi drotu sa ti do midi stopy nezapisali prave udaje o patchi na syntaku... vybrat zvuk ide jedine v pripade, ze je tvoj hw syntak general midi kompatibilny, vtedy ide midi out nastavit tak, ze hra nejaky gm nastroj, povedzme klavir atd... uzivatelske patche ale neprepnes.

pokial ti tato ficura chyba, prejdi na iny DAW program (trebars cubase), FL mozes pouzivat dalej pod cubase ako vsti nastroj.

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 28 lis 2010 18:20

kexik: mohl bych tě poprosit, mluv na mě jako na laika, kterej tomu nerozumí. Vím, že se v tom dost vyznáte, ale já se v tom skoro vůbec neorientuji. Pak vůbec nechápu co píšeš. Například (ergo z midi drotu) fakt nemám potuchy, co to má znamenat. O nějakých sysex povelech jsem kdysi četl, tak to jsem snad pochopil. Jinak mám KorgMS2000 a ten midi zvládá, ale jestli to dobře chápu, tak ty jsi psal o gm midi (128 nástrojích).

Tak, jak si to představuju já, by mělo vypadat nějak takhle: vyberu vsti v FLStudiu, udělám si melodii a nakroutím vsti synták. Poté si nastavím a nakroutím na mém korgu zvuk, který když spojím s tím vsti, tak to má teprve grády, a to všechno potřebuju, aby mi hrálo v FLStudiu dohromady a mohl si to případně ještě upravovat. Vlastně ani nemusím nic nastavovat v Vsti, stačí prostě ten Korgovej zvuk dostat do FLStudia tak, abych si to tam mohl prostě upravovat jako to vsti. Dle toho co jsi mi napsal to tedy nepůjde kvůli těm sysex povelům?

Jde to tedy jen za předpokladu, že si nastavím Korg, hodím ho přes midi out do PC, kde si nastavím vše potřebné i v mixeru a přes Edisona si to nahraju jako audio? V podstatě vytvořím také přesně to co chci, akorád z jedním obrovským mínusem, že pokud budu chtít změnit třeba jen jednu notu, tak to musím nahrát znovu, upravené o tu jednu notu.

Odpovědět