Jak na zvuk z HW syntů?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 02 lis 2010 15:46

Zdravím všechny,

měl bych dotaz ohledně HW synthetyzerů. Berte mě jako laika, to pro případ nějakýho rejpání.
Jde mi o to, jak dostat zvuk, který si vyladím na svém HW syntu do PC? Jde to jen samplováním, nebo je na to ještě nějaká mě neznámá cesta? Počítám, že HW Synth (s nebo bez midi rozhraní) na to nehraje roli, nebo se pletu?
Pokud totiž chci něco nasamplovat, tak obvykle nechytnu tempo, jelikož nejsem z těch, kteří ovládají hru na klávesy. Něco jednoduchýho svedu, ale když vymyslím složitější věc, tak už to tempo prostě úplně nesedí, nebo jdou občas špatně jednotlivé tóny. Pokud jedu přes SW Synt, tak je to v pohodě, zahraju si to a pak poskládám přes pianoroll, ve kterém vidím, co hraju. I přesto s tím ale souvisí můj druhý dotaz.
Pokud hraju na SW Syntu přes můj HW synt, tak se mi stane, že třeba u arpeggia zní hra jinak naživo, než když to poté poskládám přesně notu po notě. Jakým způsobem mám tedy docílit toho, aby se mi noty hned zapisovaly při samotném arpegiu, které jde přes HW synt? Snad je dotaz k pochopení.
K tomu druhému dotazu: skládám v FLStudiu a používám klasický pianoroll u vybraného SW syntu.

Díky za případné odpovědi.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od Cyril » 02 lis 2010 15:59

Nevim, jestli jsem te dobre pochopil, ale nemuzes posilat midi noty z pocitace do HW syntaku a nahravat zvuk co leze z toho syntaku do pocitace? Neco si vymyslis, naklikas si to do pianorollu a tyhle noty posles pres MIDI do HW synthu - pak ti to prece bude hrat presne tim tempem, jaky si zvolis a tudiz to do skladby sedne.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od kexik » 02 lis 2010 15:59

arpegio pouzivaj nie na HW ale to ktore mas vo FL, aj ked ovladas HW cez midi kanal... potom ti to bude hrat rovnako. FL ma naprosto dostacujuci arpegio generator...
obecne sa pracuje tak, ze v daw programe si ukladas a editujes midi, ktore prehravas na HW cez midi-out. HW syntak si potom nahravas cez audio vstup, ale nie ako sample ale komplet part, ked si spokojny s tym, ako ti hra midi stopa. midi stopu mozes nahrat zo ziveho hrania na klavese, alebo naklikat s mysou alebo mysou len poopravovat chyby v zivom parte, na tom principialne nezalezi.

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 02 lis 2010 17:52

U mě je právě problém, že midi moc nechápu, tudíž jsem Vás moc nepochopil. Ono by to stačilo asi jen někde vidět, abych viděl ten základ, jak se to dělá a pak už by to bylo asi intuitivní.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od biscuit » 02 lis 2010 22:17

a co jako nechapes na midi? zkus pochopit midi a ulevi se ti ;)

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 03 lis 2010 09:08

to biscuit: to je právě těžký vysvětlit, chtěl jsem odepsat na to, co mi poradili Cyril a Kexik, ale nějak nemůžu najít formu, aby byla srozumitelná pro Vás jako lidi znalé tématu. když to tedy napíšu mojí laickou formou tak asi takhle:

ad1) Jak dostat zvuk, melodii z HW Syntu do PC (se vším všudy, co naladím) prostě aby mi to v počítači znělo přesně tak, jak to hraju na HW Syntu?

od kexika jsem pochopil to, že to nemám tedy dělat přes samply, ale víc už ne. To že to mám dělat přes midi stopu, kterou si můžu upravovat na živo, nebo naklikat myší, anebo myší jen opravit chyby už nechápu. Kam to tedy mám v FLku naklikat tou myší, aby mi to hrálo pořád stejně, jako když vyladím 20 čudlů na mojem HW, nějak prostě nechápu, jak to celý naladění přenést do toho PC, aby to znělo naprosto stejně. Proto mě jako laika přes midi napadá jen udělat sampl toho, co hraju naživo.

ad2) tam jsem tedy pochopil to, že se nemá používat HW arpegio do SW syntu, asi se s tim budu muset tedy smirit. Ikdyž já jsem si to vlastně jen zkoušel na živo a pak jsem to stejně klikal už jen notu po notě v SW, proto nechápu, že po naklikání těch not to hrálo zvukově jinak, jelikož na vyladění SW syntu se nic nezměnilo. Prostě mi nějakým způsobem pouhé arpegio hrané přes HW upravilo zvuk SW syntu, u kterého jsem nastavení nemělil.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od biscuit » 03 lis 2010 10:01

uf..
1) v sekvenceru (fl napr.) existuje midi stopa, ktera stejne tak jako muze ovladat interni virtualni instrument (vsti), tak muze ovladat externi syntak. midi neni jen informace o notach, ale i o ostatnich parametrech (tusim 127mi libovolnych parametrech, ktere tvuj hw je schopen kontrolovat skrze midi instrukce).
proste v pocitaci budes mit midi stopu s notama a dalsima parametrama (modulace, pitch, obalky, filtry, oscilatory..)

2) tady ti porad moc nerozumim.. arpegiator rozklada akord do jednotlivych not dle nastaveni (delka not, rychlost, poradi nebo zpusob rozkladu). je to samostatnej "midi modul". jestlize pouzijes hw synth a bude na tom hw synthu aktivni arpegio, tak do nej potom staci poustet akordy ze sekvenceru, stejne jako bys mackal na midi klaviature (bud primo hw syntaku, nebo jinyho kontroleru) a musi to hrat pokazdy stejne..

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 03 lis 2010 12:37

ad 1) tak dle tvojí rady už jsem trochu pokročil - nastavil jsem si midi na HWSynt dle manuálu a v FLStudiu jsem našel ve výběru Chanels podsložku Midi out (doufám, že je to ta správná), kterou když zvolím, tak mi jí to přidá to stepsequenceru. Když si poté rozkliknu pianoroll toho Midi outu a naklikám nějaký noty, tak to hraje přesně podle toho, co mám nastavení v HWsyntu + si to můžu upravovat jak chci, prostě už to funguje. Ještě to má bohužel 2 háčky, který nevím jestli jdou nějak doladit.
a) abych slyšel ten zvuk, tak si na zvukovce musím otočit (monitor mix) nazpět na polohu DIRECT, kde ale zase neslyším vše ostatní z FLka. K tomu je potřeba mít (monitor mix) na poloze PLAYBACK. Jde to vyřešit tak, že dám (monitor mix) na půl cesty, tím slyším oba signály, ale to se zase výrazně utlumí volume u obou signálů. Jestli to takhle má fungovat, tak je to potom ok, ale je mi to divný.
b) pořád nevím, jak tam to audio do pianorolu nahrát naživo :) na to už si ale budu muset přijít sám

ad 2) tomu jak funguje arpegiator rozumím, mě jde o tohle: nastavím si zvuk v (vsti FLka), ten pak pouze přehraju klaviaturou z HWsyntu + mám u toho HWsyntu pustěný arpegio (hraje mi tudíž nastavený zvuk v SW přes klávesy s arpegiem. Nic složitýho. Když ale tu melodii naskládám přesně podle arpegia do SWvsti a pustím to rovnou naskládaný, tak to prostě hraje trochu jinak (chuději). Jako kdyby ten HWsynth do toho krom toho arpegia ještě něco přimíchával (nějaký filtr nebo co). Ale jak je to možný, když prostě to piano použiju pouze na zahrání toho, co mám v SW. Proto nechápu, že ten zvuk je prostě trochu jakoby bohatší. (co se týká délky not, rychlosti, způsobu rozkladu - tam je to samozřejmě stejný)
Ono je to v podstatě fuk. Když budu chtít použít to bohatší arpegio, tak si ho nahraju zvlášť, nebo si upravím to naklikaný notu po notě. Nebo začnu používat to SW arpegio, co mi radil Kexik. Jen mě prostě zajímalo, jak je to možný.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od biscuit » 03 lis 2010 13:05

1) audio si musis osefovat podle zvukovky a fl, v tom ti moc neporadim..
a) midi je obousmerna komunikace, takze ti musi jit signaly ze syntaku do sekvenceru i naopak - musis si tedy v tvem pripade taky osefovat midi in ;)
2) co treba velocity? neridi ti treba nejakej jinej parametr? kdyz pak stisknes klapku silneji nebo slabeji, nez nastavis velocity mysi v sekvenceru, muze ti to hrat zvukove jinak.. kazdopadne tohle vyresis tim, ze si presne to co zahrajes na klapkach nahrajes (midi zaznam) a pak kdyz to das prehrat ze sekvenceru, musi to znit 1:1.. takze vyres midi in

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 03 lis 2010 14:41

ad 1) no tohle už mi funguje, až na ten bod a

a) jesti tomu správně rozumím, tak hraju midi out ze syntu do midi in v FLku, který mám v FLku špatně nastavený? Je to tedy prostě o tom, nastudovat to midi rozhraní.

ad 2) tady je právě ten problém, který jsem v předchozím příspěvku popisoval pod bodem B) :wink: zatím neumím nahrát arpegio realtime, proto to tam vzdycky nacvakám notu po notě. Ale jinak máš možná pravdu a ta velocity s tím bude mít něco společnýho. Bohužel tady je zase potřeba dobře nastavit ten midi příjem. Celkově řečeno: jsem na tohle úplněj laik, dneska se tím zabývám poprvé a proto jsem ze začátku psal, že nerozumím tomu midi propojení a že by pro mě bylo dobrý to u někoho vidět, abych trochu víc pochopil, jak to pracuje.

Každopádně díky za snahu. Díky ní jsem zase o kousek dál.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od biscuit » 03 lis 2010 20:16

badej.. vsechno je to o zkouseni a neni na tom nic slozityho, aby si na to clovek neprisel, kdyz ma motivaci.. ;)

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 04 lis 2010 00:22

Motivace by byla obrovská, spousty a spousty nápadů na nový songy, ale většinou to právě skončí u toho technickýho záseku, kdy mi nejde udělat to a to a po spoustech pokusů to skončí jen u rozdělanýho songu.

Jinak z toho, co jsme tu řešili už mi zbývá doladit jen to midi in, který mi prostě nefunguje. Vlastně PC reaguje na vše, co udělám z klávesama, ale pokud ten (monitor mix) na zvukovce neotočím na druhou stranu, tak není nic slyšet a pokud ho otočím, tak je zase slyšet jen ta jedna stopa, na kterou mám napojený klávesy a vše ostatní nejde. Jakoby to sice vysílalo komplet midi, ale přes audio signál, na kterej se to musí na tý zvukovce otočit.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od pavlii » 04 lis 2010 09:44

Není nic slyšet? Nebo spíš je slyšet všechno, co máš nahrané, akorát ty klávesy ne?

Tohle by totiž odpovídalo tomu, že nemáš ve FL aktivováno monitorování nahrávané stopy. Proto by klávesy byly slyšet při hraní jen po otočení ovladače na zvukovce do polohy (pravděpodobně) Input, kdy monitoruješ signál na vstupu. Pak to ale samozřejmě nepouští do výstupu cokoli z FL.

P.

JOhny2005
Příspěvky: 72
Registrován: 30 čer 2008 22:33

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od JOhny2005 » 04 lis 2010 10:11

to pavlii: no podle toho co píšeš, tak to dává smysl, bohužel nevím jak to v FL nastavit.

v manuálu od zvukovky se píše:

Lamda Studio Vám umožnuje slyšet signály z Vašich analogových vstupů přímo a okamžitě při nahrávání, bez nutnosti úpravy hlasitostí v software a před zpožděním (latencí).Toto nahrávání s nulovou latencí je ovládání potenciometrem Monitor Mix, který můžete použít k míchání poměrů mezi Lambda studio analogovými vstupy (zvanými přímé direct) a všemi zvuky, přicházejícími z počítače přes rozhraní USB (playback). Pokud chcete slyšet pouze zvukové signály, přicházející z analogových vstupů do Lambda studia, nastavte Monitor mix potenciometr úplně do levé polohy (Direct), pokud chcete slyšet pouze zvukové signály, přicházející z PC, otočte potenciometr Monitor Mix úplně do pravé polohy (Playback).

Jsou to jen výňatky od tý zvukovky, ale přesně mi to sedí k tomu, co píšeš ve svém příspěvku.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3017
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Jak na zvuk z HW syntů?

Příspěvek od pavlii » 04 lis 2010 10:23

:) no jasně.

FL neznám, takže jen od boku: de-facto každý DAW má na příslušné audio/MIDI stopě ikonku, obvykle se symbolem repráčku, která aktivuje/deaktivuje monitoring. Zkus pohledat.

P.

Odpovědět