Jak používáte HW synths v praxi?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 27 říj 2006 20:28

ja si kazdy zvuk ulozim do syntu a do midi stopy v Cubase si dam do popisku nazev patche, napr. "Virus B57", ale bez sysexu. Midi povazuju za nutny z toho duvodu, ze si treba pidlikam na Junu nakou basu k sw bicim a kdyz se mi to libi, nahraju si midi, pak to treba dorovnam myskou a necham uz tu Juno basu bezet z midi. Tim mam volne ruce a muzu do toho rucne neco zkouset treba na NL3. Porad jeste muzu basu menit, protoze ji nemam nahranou do audia, muzu dokrucovat zvuky. Kdyz bici, basa a naka melodie z Norda zafunguji dohromady, nahraju juno-basu do audia a uz se o ni nestaram. Kdyby to pak chtelo jeste nejaky upravy, tak uz leda strihat, prohazovat, v krajnim pripade pitchshift, ten ale vetsinou u basy zni hrozne. Juno pak muzu vlastne pouzit i na dalsi zvuky. Kazdopadne vsecko mam v midi, protoze se vzdy snazim pouzit vic syntu najednou. Kazdy synt i efektak ma svuj vlastni midi okruh (16kanalu) tam i zpet. Kazdej synt i efektak ma svuj vlastni audio vstup do Cubase, na to mam sablonu, staci parkrat kliknout a monitoruje se, nahrava se. No a vsecko mam taky prehledne editovatelny v SoundDiveru....pouzivam hlavne na Virus a POD......kdyz jede vic audia najednou, nebo presneji receno kdyz jede recording vice audiostop najednou, dela to problemy...to je ale problem asiodriveru Zvukarny, ktery mam posledni update, ale presto.....ruzne to trha tu nahravanou wavku a pak se to musi dodatecne dorovnavat.....uf :)

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 27 říj 2006 20:49

predtim jsem mel jenom Novation KS - 4timbral. Posilaly se do nej 4 midi stopy s tim, ze vsechny 4 zvuky hraly najednou do jednoho vystupu a k tomu jsem mel samo zvukarnu s jednim vstupem. Ty 4 stopy jsem pak po jedne postupne nahral do 4 audiostop v Cubase, nasledne efektoval, rozhazoval do sterea.......uvazuju, ze se k tomuhle systemu vratim s Nordem

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: ...

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 28 říj 2006 07:15

bassline píše:
matucha píše:zapnu - naladim - vymejslim/kroutim - nahraju do audiostopy (jako prstama ne pres midi) - vypnu - hraju si s audiostopou

zapnu druhej - naladim - vymejslim/kroutim - nahraju do audiostopy (jako prstama ne pres midi) - vypnu - hraju si s audiostopou

atd atd... tak me to bavi nejvic ;-)

asi neumim delat v midi, ale jakmile neco vznika pres midi, tak mi pride, ze to je strasne... MIDI... mam k tomu despekt i prestoze vim, ze je spousta lidi, ktery v tom jedou uplne prirozene znejici veci. Me to nejak nejde....
Ty vole....a ked sa potom chces spatne vratit k jednotlivym sekvenciam a upravovat v nich noty, alebo upravit patch synthu?...
ja to delam stejne (aspon vetsinou; u sounddesignu hlavne). sice nemam vychozi HW synth, ale treba SW synth. myslim, ze tady se dobre ukazuje rozdil ve zpusobu prace; rozdil mezi 'syntakarema' (err) a 'audijarema' (ehmm).. ;]

clovek si casto nedokaze predstavit jiny zpusob prace nez ten svuj, ale moznosti je spousta - coz je nekdy problem, a tak je lepsi se naopak omezit a soustredit se jen na ten podstatny zaklad.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12776
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 říj 2006 11:10

no ja mam synhty pripojene cez midi, ako prve spravim melodiu, potom ladim zvuk, ked som spokojny nahram to ako audio, sejvnem preset na syntaku, v cubase spravim folder do ktoreho hodim midi aj audio a nazov mu dam podla presetu syntaku na ktorom to hra.. aj tak sa mi ale uz potvrdilo ze ked uz raz track dokoncim, nikdy viac nemam potrebu vracat sa a preladovat ten zvuk a aj keby som potreboval vacsinou je to otazka 10 minut naladit ten isty zvuk od nuly zase ...
ktosi tu napisal a je to pravda - ked to ma clovek ako autio stopu (loop) nahrate daju sa stym robit dalsie veci, otvara to dalsie moznosti na experimentovanie.. samozrejme vzdy nahravam bez reverbu a delayu ..

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 28 říj 2006 11:33

dendy píše:ked to ma clovek ako autio stopu (loop) nahrate daju sa stym robit dalsie veci, otvara to dalsie moznosti na experimentovanie...
tohle je pro me fakt zasadni

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 28 říj 2006 12:05

jo to pro me tky, nasiju neco v midi, muze to znit treba jako michal david, ale kdyz to nahraju do audia tak teprv nastane ta spravna chvile na to dat tomu poradne na prdel, v zasade stejne toho v midi moc nedelam, naky plochy a zakladni melodie, jinak bordely a ruzny chrochtobuznosti jedu rovnou do audia, jak kdy a jak co.
no jediny co mi zustava do konce v midi sou bici, zkousel sem je lepit ze vzorku do audiostop ale narazil sem na zasadni problem kdy sem se zacal utapet ve srovnavani dylky vzorku podle mrizky tempa, no byl to celkem vopruz tak me to prestalo bavit a smazim to ze soft sampleru, pak to muze zustat do konce v midi pac na bicich do posledni chvile neco predelavam a furt se i vracim ke starejm vecem hlavne kvuli bicim

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 28 říj 2006 13:29

Ahoj, tak abych se taky přidal...
Jedu v SX3 s External Instruments. Považuju to za jedno z největších kouzel téhle verze. Dokonce mám udělané patche přes MIDI Instruments. Takže pak stačí nasázet pod sebe například 5 stop Channel 1-5 k mému Rolandu XP-80 a přímo v inspektoru vybrat příslušný patch. Cubase si ho pak pamatuje a samozřejmě přepne XP-80 na příslušný preset. K tomu používám Soundiver. Funguje souběžně s Cubase, takže není problém jaký koliv zvuk okamžitě upravit.

Základní kostru songu jedu tedy jako MIDI. Používám multitimbrál. Ale poslední dobou kupuju staré analogy, taže se můj styl práce začíná měnit. Poslední přírustek do studia je Roland SH101 a zatím nemám ani převodník na MIDI. Takže ho můžu nahrávat jen do audia. To mi ale moc nesedí. Jsem rád, když mi běží beat a do toho můžu přihrávat cokoliv.

Když je písnička udělaná alespoň tak, že si říkám, tak by to mohlo být, začínám exportovat nástroje do audia, teda i VSTi, tím se mi nápor na processor. Ale abych se vrátil K HW. Je to těžké úplně všechno sesynchronizovat, třeba mi teď nesedí na click Yamaha AN1x a asi s tím nic nepůjde udělat.

Ještě jedna věc: Na jednom fóru jsem četl, že když nakroutíte, tak je dobré si to vyexportovat do wavu, označit tempem a tóninou.. Taky to tak občas dělám a už jsem pár smyček takhle použil....

Používat sysexy na začátku tracku je dobrá věc, jen jsem byl zatím líný je používat, tak doufám, že se už k tomu rozhoupu...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 28 říj 2006 13:56

sysexy na zacatku tracku ti muzou nechtene neco premastit, chce to mit to pod kontrolou, ja radsi sysexy vylejvam do adresare skladby kdybych nekdy potreboval tak je zase nalouduju, ale vetsinou neni potreba.
kdyz mam v syntaku vic bank, mam jednu uplne cistou kam si davam jenom pouzity patche a uz je tam nechavam dokud na skladbe delam, nebo dokud mi tam nevadej, do dalsich bank nalejvam banky ze kterych vybiram zvuky, kdyz ma syntak jenom jednu banku (ANko nebo MSko korg) tak ji delim nejak napul. pravym pozehnanim je virus TI, prvni syntak u kteryho neni potreba vubec nic ohledne presetu resit ani ukladat zmeny presetu, vsechno si pomatuje a vytahne s naloudovanim skladby a trada, navic jeho multitimbral se rovna 16ti kompletnim syntakum s plnou efektovkou, coz je megaluxusnejluxusovatejsi 8)
stary analogy me nejak neberou, ale rikal sem si ze bych mozna nakyho mooga ci co casem i poridil, neco stavnatyho na tlusty basovky

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 28 říj 2006 14:34

Co modulace? Na kolik pouzivas automatizaci CC?....tohle vec me bavi nejvic - nahrat do midi nejaky krouceni, pak to prekreslit mysi a uzit si jak to v plne sile hraje z hw syntu.....to bych rekl, ze je vec, ktera uz pak nejde nicim nahradit......nahrany audio se muze dal procesovet, rozslicovat. Nektery styly na tom vylozene stoji a padaji, ale kdyz ma syntak treba hezky filtry, to je nenahraditelny.

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 28 říj 2006 14:47

to je jasny, nakrucovany veci se nahrajou az po nakrouceni, neco co se umi samo rendrovat (VSTcka nebo TIcko apod.) neni nutny do audia za kazdou cenu rvat, ale ja spis pouzivam bordely a chrochtobuznosti nez nejaky krouceni jako takovy, vic vykrucuju distorzi 8)

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 28 říj 2006 15:27

Me bavi si udelat treba x verzi toho samyho ruzne vokroucenyho, casto teprv hledani nahod v necem takovym ma za nasledek zajimavy veci...

Jako netvrdim, ze nic takovyho nejde delat s MIDI-CV, ale na druhy strane je uplne super, kdyz clovek musi jak hrat, tak modulovat, ty veci spolu potom vic souvisej (mi pride).

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12776
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 28 říj 2006 20:26

niekedy sa oplati robit veci kusok zlozitejsie, clovek si da potom viac zalezat, aspon taka je moja skusenost.. ked viem ze si loop nahram do wav a ked potom budem chciet nieco zmenit bude to viac roboty tak si vacsinou dam viac zalezat a potom uz neni treba nic opravovat.. ono je to taky paradox trosku ale naozaj to funguje.. dosiel som na to ked som uvazoval preco som kedysi s ovela mensimi technickymi moznostami robil napaditejsiu muziku.. proste obmedzenia (v rozumnej miere) nutia cloveka viac dbat na detaily...

Odpovědět