Jaký potenciometr pro DIY volume knob

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
biscuit

Jaký potenciometr pro DIY volume knob

Příspěvek od biscuit »

chtel bych si udelat vlastni alternativu nano patche s pokud mozno kvalitnejsim potenciometrem - jak zivotnost, tak soubeh. doporucite neco? vlastni zkusenosti vitany :-) nebranim se ani konstrukci krokovyho ovladace.
vsechno sem!!!
diky :-)

biscuit

Re: Jaký potenciometr pro DIY volume knob

Příspěvek od biscuit »

pockej to jsme si nerozumneli :-) co se tyce odporu, budu volit asi spis neco kolem 20 kOhm. co se tyce zapojeni, taky nemam moc pochybnosti, ze bych nezvladl :-) ale jde mi spis zkusenosti s konkretnim kusem hw. soubeh a vydrz drah, to je oc tu bezi ;-)
pripadne konstruoval-li nekdo krokovej ovladac, tak co pouzil konkretne za soucastky. a v neposledni rade - knob jako takovej. tip na hezkou krabicku by se mozna hodil taky.
_________
ale budiz tvuj obrazek hezkym uvodem do tematu :-)

tony9

Příspěvek od tony9 »

Tak tohle téma mě zajímá.

dendy

Příspěvek od dendy »

a tak pardon ta kto som ta podcenil ospravedlnujem sa :-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

hlavne nezabudni , ze tam potrebujes 4rity potenciometer .. aby to bolo symetricke .. ta dendycho schema je nesymetricka ..

dendy

Příspěvek od dendy »

aby si nakoniec neprisiel k to u ze kvalitny 4ity potenciometer, dobre konektory, pekna krabicka + robota do toho investovana (cas) ta vyjde rahsie nez kupit ten nanopatch :-)

ovsem ak to chces robit ciste preto ze ta to bavi a nie koli usetreniu $ potom v pohode...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no vyrobit nejaku rozumnu krabicku je problem .. mne sa velmi paci TC PILOT .. to vyzera aj na stole velmi decentne .. iked proti nanopatchu nic nemam ..

Obrázek

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Ja som vo viacerych masinkach skoncil pri otocnych multiswitch-och. Zohnat dobre potaky je casto problem (s presnostou, hodnotou, pozadovanym priebehom, toleranciou a hlavne cenou), nehovoriac o tandemovych potenciometroch a stoja dost vela. Co som si robil preampy, tak som pouzil 24 krokove prepinace a podobne sa to chystam spravit na equacoch. Skusil by som napr. taketo nieco:

http://www.ebay.com/itm/4P-24-Step-Rota ... 3cb28e6587

Pripadne to na ebay zozenies uz aj rovno zletovane ako "potak":

http://www.ebay.com/itm/100K-24-Step-La ... 461b7d6c77

Kebyze si to letujes sam, tak napr v GME stoja odpory s 1% presnostou 8 centov, takze 4x24 takych odporov ta vyjde na necelych 8Eur, a taku presnost a subeh nemaju ani tie najdrahsie potaky, co som kedy videl. Prip. odpory s presnostou 0.1% (co uz je pri hodnote potaku 20k uchylka) stoja 20 centov/kus.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hammond: parada! to se mi hodne libi to osazeny. dekuju.

pytkin: je podle tebe dulezity zachovavat symetrickej signal?

dendy: nejde mi tolik o nejakou korunu, ale spis aby to bylo presne jak si predstavuju. tzn. aby tam byl i konektor na sluchatka. ten bych asi pasivne taky ztlumoval (9632 ma sluchatkovy vystup, se kterym jsem docela spokojenej a ten bych jen vyvedl do krabicky - sice si pridelam jeden prechodovej odpor do cesty, ale na to sere vlk). no a pak dve tlacitka nebo radeji prepinace mute... pripadne co si jeste vymyslim...
_______

nejakej tip na krabku a knoby? :-)

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Ja by som to na tvojom mieste zachoval symetricke, ale nieje samozrejme problem to znesymetrizovat. Co sa tyka knobov, tam je taktiez docela problem najst pekne vyzerajuce. Nerozumiem tomu, ale vacsina predajcov ma stotisic typov knobov, z toho 99995 je totalny grc, co sa estetiky tyka. Ak by si to riesil s tym switchom, potrebujes knob, ktory bude mat zaistovanie pomocou bocnych (idealne dvoch) srobov, alebo kliestin. Normalny knob, ktory drzi len trenim by u toho switchu presmykoval. Ja som nedavno kupoval taketo na SSL9000 (este nedorazili, tak neviem, ake budu v realy):

http://www.ebay.com/itm/231137689138?ss ... 1497.l2649

Typ na pekny, ale s postovnym celkom drahy knob:

http://www.ebay.com/itm/Solid-Aluminum- ... 232ee1acf3

Co sa krabiciek tyka, zalezi od toho, co vsetko tam chces vtrepat. Ja mam rad tuto seriu:

http://www.gme.sk/hlinikove-pristrojove ... ky-hammond

Su to precizne opracovane krabicky z hlinikoveho masivu, ktory sa do seba zasuva v dvoch kusoch (3 steny + spodok), takze bez problemov pouzijes na panel prednu, alebo vrchnu stenu. V pripade potreby je cela krabicka pouzitelna ako chladic a da sa to krasne nastriekat na lubovolnu farbu (len treba pouzit zaklad na hlinik).

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

biscuit : no ak mas symetricky vystup von a na reprakoch symetricky vstup , tak by som prererovat symetriu aj na volume controleri .. i ked na tychto urovniach az take velke rusenie nie je ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mam symetricky i nesymetricky vystup. momentalne jedu na nesymetricky a nemam s tim nejakej problem, i kdyz na monitorech musim mit zvednutou zem, jinak je tam brum (vxt na to maj packu :-) )

hammond: jo ty krabicky z tvoji vyroby jsem taky na webu nasel a prijdou mi fajn :-)

diky :-)

jeste mam otazku, kdybych chtel udelat symetrickej krokovej ovladac, kolika polovej ten prepinac bych potreboval pro ladder zapojeni? pocitam dobre, ze osmi? uz z toho mam hlavu jak patraci balon a pritom takova blbost :-)

a jeste jedna, preferujete pro symetricky zapojeni jack, nebo canon, nebo je to sumak? :-)

btw. tohle je pecka: http://www.khozmo.com/index.html
jinak stranky vyrobce goldpointu se venuji i problematice diy a predavaji velice ferove svoje zkusenosti - to se mi libi - zadne tajne know-how http://www.goldpt.com/diy.html

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no na nesymetricky potrebujes 2 drahy , na symetricky 4 .. ne ?

jack nebo canon je jedno .. ja mam osobne radsej canony ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

no prave ze zalezi na zapojeni tech odporu. jasny ze u symetriky potrebuju ctyri "odporovy" drahy, ale to ladder zapojeni je trochu slozitejsi - vyznacuje se tim, ze ma stale stejnou impedanci pro zarizeni, ke kterymu je ovladac/prepinac pripojenej. vsechno je patrny z tech diy rad na goldpt.com.

ale uz jsem to pochopil, potreboval bych vlastne osm pro stereo symetriku, ale udelam to jen obycejne a budu pouzivat nesymetricky vystupy... malej kompromis hned na zacatek, ale nemam ted s nicim problem naprimo, tak myslim, ze nebude ani pak.

Odpovědět