Kabeláž: sym./nesym. - balanced/unbalanced
Mam Esi Juli@. Procitam tady diskuzi, ale priznam se, ze jsem si zde svuj problem nevyresil. Moje otazka je: Julii jsem manualne prepojil na balanced I/O. Vystup ma 6,3 jack levy, pravy. Poslechove monitory maji XLR balanced vstup. Tzn. ze na kazdem ze dvou kabelu (levy, pravy) budu mit na jedne strane kabelu XLR konektor a na druhe stereo nebo mono jack 6,3?? Jde mi prave o to balanced coz by melo byt stereo. Pokud mi nekdo rozumite poradte, diky
Mel by sis koupit takovy kabel:

Na jednom konci XLR koncovka a na druhem jack s dvema prouzky, ktery bude oznaceny jako TRS.

Na jednom konci XLR koncovka a na druhem jack s dvema prouzky, ktery bude oznaceny jako TRS.
Naposledy upravil(a) fova dne 23 dub 2008 15:39, celkem upraveno 3 x.
dano-nemam sice odpoved na tvoji otazku, ale davam do placu link, ktery mi nedavno tuhle problematiku trochu osvetlil..
http://audiocity.cz/clanek.php?id=150
http://audiocity.cz/clanek.php?id=150
vyborne diky. V pripade, ze bych pouzil na druhe strane stereo jack, muze dojit k poskozeni zarizeni?fova píše:Mel by sis koupit takovy kabel:
Jinak me zarazilo, ze na predchozi strane Freecolin doporucuje stereo kabely jako symetricke. Mozna se pletu, ale podle me je vnitrni zapojeni stereo kabelu jine nez symetrickych.
NP3C je konkretni typ. Toho si nevsimej.
Ted jsem se dival na obrazky zapojeni ruznych kabelu a musim priznat, ze v tom predchozim prispevku jsem napsal nesmysl.
Zarizeni, do ktereho kabel zapojujes je bud symetricke a pak i kabel funguje jako symetricky nebo stereofonni a pak kabel funguje jako stereofonni.
Ale neni to tak, ze by existovaly dva druhy kabelu - stereofonni a symetricke.
U stereofonniho zarizeni kabel funguje takto:
T – levy kanal
R – pravy kanal
S – zem
U symetrickeho zarizeni ten samy kabel funguje takto:
T – zivy
R – revers
S – zem
Proti stereo prenosu (odlisny levy a pravy kanal) zde se prenasi pouze jednokanalovy signal.
Takze zadne obavy, kdyz to ma dva prouzky, tak je to ok kabel.
Ted jsem se dival na obrazky zapojeni ruznych kabelu a musim priznat, ze v tom predchozim prispevku jsem napsal nesmysl.
Zarizeni, do ktereho kabel zapojujes je bud symetricke a pak i kabel funguje jako symetricky nebo stereofonni a pak kabel funguje jako stereofonni.
T – levy kanal
R – pravy kanal
S – zem
T – zivy
R – revers
S – zem
Proti stereo prenosu (odlisny levy a pravy kanal) zde se prenasi pouze jednokanalovy signal.
A nezapomen koupit ty kabely dva 

Naposledy upravil(a) fova dne 23 dub 2008 15:54, celkem upraveno 1 x.
zapojim tedy xlr na jedne, mono 6,3 na druhe, pochopil jsem to spravne?fova píše:NP3C je konkretni typ. Toho si nevsimej.
T – levy kanal
R – pravy kanal
S – zem
T – zivy
R – revers
S – zem
ajo, prave tuhle variantu mi vymlouval chlap z elektra s tim, ze by tato kombinace delala s nejvyssi pravdepodobnosti binec. Ze pokud jsou dva kanaly na zvukovce (ne jeden stereo), melo by to byt XLR-mono jack 2x. Jinak je to teda tak, ze pokud chci symetrii tak stereo konektor, jak jsem si myslel prapuvodne
Chlap z elektra asi neslysel o symetrickem vedeni signalu. Pouzijes dva kabely, co ti doporucil fova, jeden pro pravy kanal, jeden pro levy. Ten jack je sice stereo, ale jde po nem jen jeden kanal (jeden vodic zem, jeden signal, jeden ten samy signal, ale s otocenou fazi).
Jinak pokud to zarizeni umoznuje a nemas potrebu pro symetricke vedeni (treba chytani nejakyho bordelu), je lepsi pouzit nesymetricke vedeni.
Jinak pokud to zarizeni umoznuje a nemas potrebu pro symetricke vedeni (treba chytani nejakyho bordelu), je lepsi pouzit nesymetricke vedeni.