Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od charonme » 10 led 2014 18:28

neberiem to nejak moc seriozne, toto by mala byt skor usmevnejsia tema: povedal by som ze digitalne obvody su postavene prakticky z tych istych elektronickych prvkov (odpory, kondenzatory, tranzistory, atd) ako tie co este nazyvame analogove, akurat tie digitalne su asi trochu zlozitejsie, miniaturizovanejsie, integrovanejsie a ich funkcionalita je ako keby "inicializovana" nejakym "prvym pouzitim" (v normalnej reci: "su naprogramovane", cize obsahuju nejaky firmware)

ale napriklad: keby sme vzali jeden ADC cip (povedzme 8 bitovy s rychlostou samplovania 1kSPS) a hned za nim DAC cip, dostali by sme zhruba nieco ako digitalny distortion, ale komponenty su vsetky solid state a vsetka funkcionalita je HW "nadratovana", ziaden software tam nie je, ziaden SW program sa nevykonava - tak co? je to uz digitalny obvod alebo este analogovy? kde je ta hranica?


aaaalebo tou deliacou ciarou by mohlo byt ze ak tam niekde tecie nejaky TTL / CMOS riadiaci signal, ktoreho pouzitie je len take ze ci je vacsi ako nejaka hranica alebo mensi ako nejaka hranica, tak by to uz malo byt povazovane za digital???

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od dendy » 10 led 2014 19:09

Hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom je AD / DA prevodnik. Bodka. V analogovom obvode ma signal formu napatia s premenlivou hodnotou - spojite premenlivou, v digitalnom obvode je to sled jednotiek a nul,.... Kazde zapojenie spracuva urcity signal, a to v akom formate je ten signal hovori o tom ci to zapojenie je digitalne alebo analogove..

Zakladna vec ktora ti zrejme nieje uplne jasna - to ze napchas tranzistory (pripadne dalsie suciastky) do 1 integrovaneho obvodu z toho este nerobi digital. Jedine comto robi je ze ti tie suciastky zaberu menej miera na doske :-) Pokial ide vnutri stale len klasicku schemu - napriklad operacny zosilnovac - je to analog. Mozes mat cely syntak zlozeny len zo "svabov" a pritom to bude rydzy analog

Tvoj priklad s ADC-DAC zapojenim je defakto ako pytat sa ci dvere medzi 2 izbami su sucast izby 1 alebo izby 2 :-) Neexistuje na to odpoved lebo otazka sama nema zmysel - to je ako pytat sa combolo pred vznikom casu :-)

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Fractal » 10 led 2014 19:18

dobrá úvaha, ale právě spínací transistor bude ten hlavní rozdíl

Uživatelský avatar
dJR
Příspěvky: 207
Registrován: 10 říj 2012 12:07

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od dJR » 10 led 2014 19:55

Takový jedovatý bonmot tu upustím :-) Do některých diskuzí se nepouštím a jen přihlížím, protože věci moc nerozumím a chci se přiučit a do některých diskuzí se nepouštím, protože mám problematiku v malíčku a raději nepřihlížím, aby to se mnou nešvihlo ;-)

Carpe diem :-)

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od jazzym » 10 led 2014 20:04

dendy píše:Hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom je AD / DA prevodnik. Bodka.
.. veru ,.digital su iba čísla 8)
dendy píše: Tvoj priklad s ADC-DAC zapojenim je defakto ako pytat sa ci dvere medzi 2 izbami su sucast izby 1 alebo izby 2 :-) ..
A ked mam dvere von z domu sú aj súčasťou ulice ? :lol:

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od jazzym » 10 led 2014 22:22

hranica alebo rozdiel , je aj v tom , že hlavny degradator kvality digitalu je samplovacia frekvencia a analogu odpor vodiča :roll:
pokial berieme že digitalizovany zvuk vznikol samplovanim analogu tak ten je vždy nekvalitnejší ako pôvody anlogovy 8)

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od charonme » 10 led 2014 22:37

dendy píše:Hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom je AD / DA prevodnik. Bodka.
noo to by mohlo byt, ale neposuva to nahodou iba otazku k inej otazke: co este nie je a co uz je ad/da prevodnik?

napr. obvod ktory sleduje ci analogovy audio signal presiahol nejaku hranicu a ak ano tak nieco zacne robit by sa dal nazvat 1bitovym AD prevodnikom :)

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od jazzym » 10 led 2014 23:02

charonme píše: napr. obvod ktory sleduje ci analogovy audio signal presiahol nejaku hranicu a ak ano tak nieco zacne robit by sa dal nazvat 1bitovym AD prevodnikom :)
to je informacia 1 bajtu .. povedzme že digitalizacia začina 1bitom =8bajtov :mrgreen:
edit : :oops: ješišmaria opačne . 1bajt ma 8bitov tak som nic nepovedal . :o

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od rastis » 10 led 2014 23:16

charonme - dobra tema, rad si pocitam a priucim sa :) uprimne myslim !

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od jazzym » 11 led 2014 00:31

ja sa teda ospravedlnujem za moje nedokonale vedomosti , ale podla toho čo DJ Radil uviedol, odbornici tuto temu nečitaju :roll: tak .. som v pohode.

možno odbočím .. ked nejaky digitalny povedzme potenciometer , za pomoci prevodniku zvyšuje alebo znižuje napaťie alebo inu veličinu v sučiastke a ta ovplyvnuje analogovy signal , neda sa hovoriť o digitalne spracovanom zvuku , je to len sučiastka ktorej napaťie je riadene "prevodnikom "napaťia"" ,..
hmmm .. pracuju takto tie Volume potenciometre na niektorych analogovych zosilnovačoch nie ? :?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od dendy » 11 led 2014 00:46

to je zas thread, ma to az fyzicky boli ked to citam co ste tu popisali :-)))

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od charonme » 11 led 2014 17:56

vsak som varoval ze to bude usmevny thread :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Pytkin » 12 led 2014 18:20

charonme píše:napr. obvod ktory sleduje ci analogovy audio signal presiahol nejaku hranicu a ak ano tak nieco zacne robit by sa dal nazvat 1bitovym AD prevodnikom :)
ten comparator moze byt cito analogovy .. to neni dobry priklad .. ako uz pisal dendy .. Ak obvod je cely diskretny (aj chipy mozu byt diskretne) , tak je analogovy .. Ak zariadenie obsahuje AD a DA prevodnik a tie data spracovava nejaky procesor , tak uz je to zariadenie digitalne .. neni diskretne .. inak samozrejme aj procesor moze byt analogovy :) dokonca sme mali analogove pocitace kedysi ..

Uživatelský avatar
STi
Příspěvky: 387
Registrován: 01 úno 2011 03:07

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od STi » 12 led 2014 18:30

Pytkin píše:dokonca sme mali analogove pocitace kedysi ..
Obrázek
FB | SC | T

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Pytkin » 12 led 2014 18:42

ja som skorej myslel toto :

Obrázek

Odpovědět