kontroler - pozicia knobov a faderov

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
bassline

kontroler - pozicia knobov a faderov

Příspěvek od bassline »

Zdar...Ako to je vlastne s ovladanim SW cez midi kontroler, ja v podstade mozem knobmi a fadermi ovladat stale iba jeden nastroj a nasledne potom nesmiem menit pozicie knobov a faderov na midi kontroleri, lebo inak si vlastne porusim vsetky parametre toho sw nastroja ktory cez kontroler ovladam...ci da sa to nejak inym sposobom vyriesit ze pouzivat viac nastrojov jednym kontrolerom ale pritom si neporusat hodnoty ich parametrov knobmi na kontroleri? ....

kexik

Příspěvek od kexik »

su kontrolery a kontrolery. ak pozadujes prepinanie pri live, tak potrebujes kontroler s endless knobmi, nie potakmi. tam je jedno ake su vychodzie hodnoty, potocenim dolava uberas hodnotu a doprava pridavas. tie najluxusnejsie maju pri kazdom knobe displej, lacnejsie aspon seriu lediek, ktore indikuju momentalnu polohu.
prepinanie nie je problem, bud vie kontroler (menit) presety alebo aspon prepinat midi kanal, potom ide riesit prepinanie softverovo...

bassline

ovladanie

Příspěvek od bassline »

Takto:......mam jeden sw synth a asociujem si jeho parametre kontroleru....mam druhy sw synth a taktiez si ho asociujem na kontroler...problem je ale v tom, ze ked zacnem programovat patch cez kontroler na prvom sw syntaku a zacnem potom programovat patch cez kontroler na druhom sw syntaku, tak ked sa budem chciet vratit ku programovaniu toho isteho presetu prveho sw syntu cez kontroler, tak si ale porusim tie hodnoty, ktore zacnem knobmi ovladat, pretoze budu mat inu poziciu- poziciu hodnoty parametru z presetu druheho sw syntaku....ale to sa asi neda nijak vyriesit, lebo fyzicky sa ten potak nevie sam natocit na rovnaku hodnotu odpovedajucu parametru sw synthu...

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

bassline: na to su prave tie nekonecne enkodery... nimi si nic nepokazis, pretoze sa 'nastavia' na aktualne hodnoty co si zistia z vst.

dalsia moznost (ale blba) je ze niektore controllery dokazu vypnut vysielanie a takze si mozes nastavit knoby do pozicie rovnakej ako mali predtym bez toho aby si vysielal data.

bassline

...

Příspěvek od bassline »

Solarfall:.....aha, tak myslel som si ze to tak funguje tie endless tocitka....ale prisiel som na to a napadlo ma to az teraz nez som zacal narabat so svojim edirolom....no v tom pripade je to dost blbe.....knoby tym padom nemozem vyuzit tak ako som chcel...

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2bass: jinak IMHO, nakolik si to pamatuju, při přepínání mezi SW syn?áky se ti nenastavují jejich ovladače podle aktuální polohy HW kontroleru, ale až když tím kontrolerem pohneš. Takže stačí si všimnout, kam je ten který SW knob natočený a mělo by to stačit; při pohnutí HW kontrolerem ti ten SW možná nejdřív někam uskočí, pokud se ty polohy budou hodně lišit, ale protože ty víš, jak byl nastavený původně, nijak tě to nerozhodí...

P.

bassline

...

Příspěvek od bassline »

pavlii:....Jo, to je jasne, hodnoty sa zmenia az po pohnuti knobu na kontroleri...lenze si predstav ze mas 16 parametrov syntaku nalinkovanych na 8 knobov a 8 faderov, to je riadna fuska nez vsetky tie knoby a fadery nastavis na zodpovedajuce hodnoty sw hodnotam :P ...no ale inej cesty niet, co uz, mal som byt mudry a rozmyslat dopredu, to by som si bol zabezpecil kontroler s nekonecnymi tocitkami :P

kexik

Příspěvek od kexik »

bassline: nalinkovat si 16 parametrov a dufat ze to nazivo pouzijes, je bez treningu znacne trufale...

tankista

motory

Příspěvek od tankista »

Dalsi reseni jsou motorizovane fadery.

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

to je to iste ako enkodery len v modrom ;) na programovanie syntakov su podla mna vhodnejsie tie enkodery...

ja som rozmyslal na bcr2000 ale nejak sa neviem k tomu odhodlat... ja moc programovat synthy neviem,respektive ma to mysou ani nebavi...

ale pri midi kontroleroch vidim stale problem s rozlisenim na 128 krokov.. to je hrube jak svina...niekde som ale cital ze bcr2000 sa da nastavit tak ze posiela aj jemnejsie data ale to potom treba krutit encoderom niekolko krat dokola aby sa preslo z minima na maximum... aspon tak som to pochopil..

ma niekto s tym skusenosti?

bassline

rozlisenie

Příspěvek od bassline »

solarfall:......mas na mysli to ze ti to nepojde hladko ked budes robit filter sweepy a podobne? ...no to zavisi od konkretneho sw nastroja ci ma smoothovanie.....v reasone napr. mas na syntakoch smoothovanie, tam ti to ide uplne hladucko pri kruteni cutoffu aj s velkou rezonanciou...vo FL napr. SimSynth nema, ten ide skokovito.....dalej, Reaktor napr. tiez podporuje smoothovanie, ma tam modul event smoother ktory ked zapojis za dany knob alebo fader tak ti pri kruteni ide uplne hladucko...

kexik

Příspěvek od kexik »

solarfall: 128 krokov je specifikacia midi, takze z kontrolera NEMOZE ist jemnejsie krokovanie. nieco ine je ked ma interpolaciu vst, ale aj to sa tyka dynamickeho spravania, niektore polohy (hodnoty) knobu napevno proste nenastavis... a nieco ine je citlivost endlessu, tj kolko otacok ma na cely rozsah ale to nie je krokovanie :)

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

nooo... takze okrem tych jemnych prechodov cutoffu je problem napr v jemnosti rozladenia oscilatorov

co sa tyka toho krokovania... napriklad macki control ma fadery 10bitove a bcr sa da nastavit na 14bit... takze dokazu nastavovat jemnejsie zmeny

tu je daco k tomu:

CONTINUOUS-type element controls are divided into "Absolute", "Absolute (14-bit)", "Relative 1" (2nd complement), "Relative 2" (binary offset), "Relative 3" (MSB, most significant bit, "Relative 1 (14 bit)", "Relative 2 (14 bit)", "Relative 3 (14 bit)", and "Increment/Decrement." Absolute means absolute data values although jumps may occur when changing values. With Relative, the current parameter value is continued independently from the position of the control. Absolute (14-bit) or one of the Relative (14-bit) modes are standard modes for value changes at NRPNs with high resolution. This is necessary with some software mixers if more than 128 steps are needed. Increment/Decrement serves as a step-by-step increase or decrease of values by using the Data Increment/Decrement commands (see list 5.1 in the appendix).

ale priznam sa ze kedze som to nemal v ruke neviem ako to funguje...

kexik

Příspěvek od kexik »

ok, ale to potom funguje len v usb mode, nie cez midi kabel... a nie na ovladanie vst instrumentov, ktore komunikuju midi protokolom, ale mozno na proprietarne ovladacie prvky v DAW

Solarfall

Příspěvek od Solarfall »

nie je tu nejaky stastny majitel bcr2000 ktory by sa k tomu vedel vyjadrit?

Odpovědět