NI Maschine + NI9 nebo Ableton Push ? (pro synka)
Re: Alternativy Novation Launchpad ?
Takže je tu finále, rozhodl jsem se že v rámci velkého zájmu pro tuto tvůrčí činnost (i předchozí praxe) koupím ted synkovi k narozeninám jednu z těchto 2 možností (obě jsou ted v akci)
1) NI Maschine + Native Instruments 9 Complete
2) Ableton Push + Ableton Live 9
Otázka pro kdo mají v těchto věcech svou praxi - co by bylo obecně zajímavější, kreativnější, zábavnější a celkově bohatější pro tvorbu (i perspektivně)
On předběžně trošku víc inklinuje k Maschine (jen podle dojmu z videí) - kromě toho je tato varianta o něco levnější ..
Je to obojí v podstatě stejné nebo podobné pro daný účel ? Je něco co jedna z možností oproti druhé má navíc a naopak ?
Já sám se v těchto věcech moc neorientuju a v této oblasti se nepohybuju
Díky
1) NI Maschine + Native Instruments 9 Complete
2) Ableton Push + Ableton Live 9
Otázka pro kdo mají v těchto věcech svou praxi - co by bylo obecně zajímavější, kreativnější, zábavnější a celkově bohatější pro tvorbu (i perspektivně)
On předběžně trošku víc inklinuje k Maschine (jen podle dojmu z videí) - kromě toho je tato varianta o něco levnější ..
Je to obojí v podstatě stejné nebo podobné pro daný účel ? Je něco co jedna z možností oproti druhé má navíc a naopak ?
Já sám se v těchto věcech moc neorientuju a v této oblasti se nepohybuju
Díky
Re: NI Maschine + NI9 nebo Ableton Push ? (pro synka)
Bych to rozdělil asi takto:
* PUSH je kontroler pro DAW Ableton Live, pro jiný účel asi těžko použitelnej
* NI Maschine je kontroler pro SW sampler, kterej jde ale spustit v rámci kterého-koli DAW, SW Maschine samotnej funguje i bez kontroleru
* PUSH je kontroler pro DAW Ableton Live, pro jiný účel asi těžko použitelnej
* NI Maschine je kontroler pro SW sampler, kterej jde ale spustit v rámci kterého-koli DAW, SW Maschine samotnej funguje i bez kontroleru
Naposledy upravil(a) delay dne 24 bře 2014 13:16, celkem upraveno 1 x.
Aha, tak to je podstatná věc a je to i tak že knihovna zvuků NI9 je bohatější/obsáhlejší než Ableton ?
Takže v Logicu s NI Machine se dá tvořit a dělat živá performance bez problému ?
Takže v Logicu s NI Machine se dá tvořit a dělat živá performance bez problému ?
Jo, myslím, že KOMPLETE a LIVE se nedá srovnat co do obsahu a možností ve prospěch NI tedy.
Záleží fakt vlastně na synkovi, jak dalece již rozumí VST a VSTi... V případě primárního zájmu o Ableton LIVE jakožto hlavního DAW bych volil PUSH, ale pokud mu není cizí ani Logic a je schopen docílit stejného výsledku tam, tak balík od NI bude větší maso... LOGIC + NI by samozřejmě měl fungovat bez problémů.
Tak či onak, tohle ví asi nejlíp jen tvůj syn
Záleží fakt vlastně na synkovi, jak dalece již rozumí VST a VSTi... V případě primárního zájmu o Ableton LIVE jakožto hlavního DAW bych volil PUSH, ale pokud mu není cizí ani Logic a je schopen docílit stejného výsledku tam, tak balík od NI bude větší maso... LOGIC + NI by samozřejmě měl fungovat bez problémů.
Tak či onak, tohle ví asi nejlíp jen tvůj syn

na spousteni patternu mu staci iPod
No tak on je zvyklý dlouhodobě pracovat v Logicu - má 9ku (předtím Garage Band). Ableton vůbec nezná (ani já). Takže vypadá že asi směřujeme k NI bundlu ....
Maschine se dá použít standalone nebo jako plugin - což je mimochodem taky fajn, že můžu začít nějakým nápadem v samotném maschine, a když to za něco stojí a chci to dál rozvíjet, tak v logicu vložím maschine jako plugin, v něm otevřu ten rozdělaný maschine projekt a pokračuju...Takže v Logicu s NI Machine se dá tvořit a dělat živá performance bez problému ?
maschine neumí klasické audio stopy - vše je v patternech, (pokud ho pužiješ jako plugin, tak to neva, neb si audio stopy uděláš v daw).
Na živou performance mi ale přijde nejlepší ten ableton + push/launchpad/apc, s výhodou, že je potřeba se naučit jen jednu věc, a ableton se dá myslím naučit relativně snadno. Což neznamená, že by se na live performance Maschine nedalo použít

A ještě by stálo za to zmínit, že k Abletonu je pár skvělých kontrolérů na iPadu - Lemur (s Livecontrol šablonou), TouchAble.
No, tak to je asi jasný ne? To myslím bude pěknej dárek, ale je to fakt obsáhlá hromada knihoven a VSTi, snad to už bude umět využít... Ono je taky otázkou, jestli je víc po tobě a tíhne k HW, čili by chtěl dejme tomu více zaznamenávat hotovej zvuk, pak je asi spíše cesta nějakýho beat modulu a synťáku, kdy bude pořád pracovat v reálném čase s audiem - anebo mu vyhovuje iterní digitální prostředí a virtuální nástroje...
No zatím spíš na virtuální nástroje. Má i MIDI klávesnici ,což je v podstatě synták (po napojení na všechny samply, omnisfery atd.). Beat moduly - těch je asi v NI mraky ?
Nění všem dnům konec, to může rozvíjet i pár let
Nění všem dnům konec, to může rozvíjet i pár let

Jasně Ivo, v případě SW jde pouze o jednu zásadní věc a tou je latence. K pohodlné práci se SW je tedy nutné mít buffer co nejníž a to zase velmi brzy dráždí ASIO sběrnici a tedy CPU, čímž se nesnažím tady zpochybňovat SW...
aby se na tech moznostech vsemoznych nezaseknul...
Pokud si synek zaslouží a má místo na stole, tak bych ještě mrknu na nejnovějšího bratříčka NI Maschine - NI Maschine Studio
Jinak sám jsem používal starši verzi Ableton s Launchpadem i APC40 a teď používám Maschine a přijde mi to daleko zábavnější a kreativnější. Neskládám žádné sonáty, tak si ve většině případů vystačím se standalone aplikací a případně si to natáhnu do Reaperu jako VST a tam dodělám další věci. Mě osobně chybí automatizace napříč scénama a občas zmiňovaná absence audio stopy. Na druhou stranu Ableton je komplexní DAW a co jsem se díval na videa, tak poslední verze s Push ovladačem vypadá taky celkem zajímavě.

Tak Maschine studio už by byl myslím trochu overkill 

myslim, ze ten software co je k maschine je sama o sobe pro kluka asi nepreberna knihovna zvuku. jinymi slovy myslim, ze i bez komplete je tam toho hafo. od verze II to ma i svuj drum synth engine, takze na bici je tam fakt skoro vsechno az do doby, nez zacne resit kvalitu knihoven. treba atomx tu knihovnu nema rad
ja ji pouzivam a nemam s ni problem (i kdyz samozrejme, neco z toho nebavi ani me)... navic ecsonova ezone free knihovna samplovanejch stroju taky udela svy
dokonce si myslim, ze pro podporu kreativity je lepsi, kdyz se malej nauci nahravat si vlastni samply a pracovat s nima a delat si z nich vlastni kity - ma k tomu ten sladkej bonus, ze u tebe k tomu ma podminky, o jakejch se vetsine teenageru muze jen zdat - resp. spis si je ani neumeji predstavit, aby se jim o nich mohlo zdat 
jinak kdybys chtel, kontroler k maschine ti klidne na par dni pujcim na vyzkouseni.

jinak kdybys chtel, kontroler k maschine ti klidne na par dni pujcim na vyzkouseni.
biscuit: rádi se někdy stavíme na master class
Narozeniny má příští týden, jsem na 99% rozhodnutý že dostane Maschine + NI9. Ale bohužel mu v tom moc neporadím jak to funguje