Oddelovaci trafo - pracka site

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Oddelovaci trafo - pracka site

Příspěvek od fova » 30 srp 2007 16:13

nunu píše:Pro elektriho: Oddelovaci trafo je nutnost,pokud to myslis alespon trochu vazne. Pro vetsinu lidi je to docela šok -)))
O tom bych se rad dozvedel vic. Problemy s brumem nemam, abych musel to trafo nasadit, ale take uz jsem nekde cetl o tom, ze oddelovaci trafo vylepsi zvuk.
Naposledy upravil(a) fova dne 30 srp 2007 18:50, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 30 srp 2007 18:39

Ono oddělovací trafo především vyčistí síť od bordelu, který pak za trafem nejde do zdrojů tvých mašin. Kvalita (čistota) zdroje má vliv na všechny zesilovače - ale rozdílně. Např u diskrétních koncáků je to zcela zásadní.
Nevím jak moc velký vliv to může mít u integrovaných zesilovačů, nebo zvukovky, která je napájena z pulzního zdroje PC :)
Naposledy upravil(a) Tudy dne 30 srp 2007 18:51, celkem upraveno 1 x.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 30 srp 2007 18:48

Me by prave zajimalo, jestli u meho setupu by to melo nejaky smysl - mam PCI zvukovku, Adamy A7 s integrovanymi zesilovaci a externi sluchatkovy zesilovac, ktery uz jsme tu probirali ;-) (viz podpis).

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 31 srp 2007 09:05

Na to by Ti měl odpovědět Nunu, nebo někdo jiný, kdo se v tom vyzná, jako on.

Mě by zase zajímalo, co je na těch trafech tak drahého. Nechávám si dělat toroidní trafa v jedné firmě u Brna a díky tomu, že je to přímo od výrobce, jsou za super ceny.
Takže by mě zajímalo, co tam musí být za jádro atd atd (že bzch jim jako jedno zadal - nebo aspoň zjistil, za kolik by bylo)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 31 srp 2007 09:52

jadro je uplne normalne, ako kazde ine na 50Hz. proste navinies dvakrat primar z hocakej rozpisky na trafo pozadovaneho vykonu... kedze ho mozes nasledne dat dakam bokom a do kovovej krabice, nemusi to ani byt toroid

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 31 srp 2007 11:04

Co je na tom tolik draheho??? Takovy 3kW toroid uz neco stoji, potom filtry jeden na primaru, potom na kazdou zasuvku dalsi, krabice taky neni moc prdel protoze je to hovadsky tezke no a je treba na tom mit i nrjaky primereny zisk...Moc se toho neproda,takze marze tam byvaji vyssi nez u vezicky kterych odebere tisic jeden supermarket.

Myslim si ze fovuv sluchatkac to vyznam nema a na adamy nevim,nedokazu odhadnout...

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 02 zář 2007 20:37

OK, takze me se to netyka, ale jak ta pracka vlastne funguje, ze ovlivni zvuk zesilovace?

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 02 zář 2007 20:50

Nunu, jakou rezervu (příkon) by měl mít oddělovák do běžného houmstudia?
3kVA mi přijde dost přehnané. PC mi žere tak 100VA i s monitorem a zesík cca 50VA. Zbytek jsou zanedbatelné hodnoty, ale kdybych zapl všechno, tak dejme tomu celkem 250VA.
Na to by snad 1kVA trafo stačilo s hodně velkou rezervou, ne?

Fova: jak jsem psal vyčistí síť od rušení, takže koncové tranzistory mají relativně čistý zdroj a zesilují jen signál, který chceš zesílit - nepřimíchávají k tomu ten bordel ze sítě.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 02 zář 2007 21:26

Prosim muze mi nekdo vysvetlit jak oddelovaci trafo "vycisti sit od bordelu"?
Myslim ze bordel na primaru = bordel na sekundaru trafa, neni to tak?

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 02 zář 2007 21:33

Vuid píše:Prosim muze mi nekdo vysvetlit jak oddelovaci trafo "vycisti sit od bordelu"?
Myslim ze bordel na primaru = bordel na sekundaru trafa, neni to tak?
Není tomu tak - síťové trafo není širokopásmové. Ale samozřejmě je to třeba podpořit ještě filtry.

Tady máš takový jednoduchý popis: http://www.hifistore.cz/main.php?xst=10&id=3
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 02 zář 2007 21:36

Začínám chápat ty vysoké ceny

Obrázek
http://www.highendpalace.com/HEP%20Conditioners.htm
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 02 zář 2007 21:49

Hmm, zajimave. Dve oddelovaci trafa + filtry, to musi stat snad vic nez aktivni UPS.
Jestli ten bordel nevicisti spis filtry nez trafo, to je ale dost odborna otazka na kterou se necitim. Mozna Nunu by k tomu mel co rict z odborneho hlediska. Zajimalo by me jaky frekvencni pasmo obycejny trafo prenese a co uz nepobere.

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 02 zář 2007 21:53

Tudy: Ten obrazek...to je mazec! Je videt ze filtry bere vyrobce fakt vazne. Jakapak je asi ucinost (myslim tim vykonovou ztratu) tohodle zarizeni ve srovnani s oddelovaci UPS?

cublay
Příspěvky: 66
Registrován: 07 lis 2006 11:43

Příspěvek od cublay » 02 zář 2007 22:14

To trafo myslím zbaví napětí stejnosměrné složky.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 02 zář 2007 23:34

ja som mal problemy s UPS , ked za nou neni oddelovacie trafo .. stratove prudy v pc zdrojoch sa spocitaju a zhadzuje mi to prudovy chranic .. druha ups ma trafo a tym padom sa tento problem neprejavuje ..

Odpovědět