Pomozte please identifikovat starý joystick

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
nathanael

Pomozte please identifikovat starý joystick

Příspěvek od nathanael »

Našel jsem nedávno ve sklepě starý, nikdy nepoužitý joystick, který bych rád připojil k PC a používal ho na X-Y controller, protože je krásně skladný a v designu, který se mi líbí. Mám podezření, že je od nějakého Commodore, možná C16, to už opravdu nevím.

Zde jsou fotky:

Obrázek

Obrázek

Ta druhá je fotka konektoru toho joysticku (nějaký 9-pin, vypadá jako com port - ale na ten nikdy nefungoval, kdysi jsem to zkoušel), pochopitelně. No a když už se třeba podaří identifikace, tak bych rád nějakou redukci, přes kterou bych to eventuálně připojil k PC. Moc nadějí tomu ale nedávám, ale rád bych.

Ten joystick má dole přepínač IBM / Apple II Apple IIe a kromě nápisu Q.C. passed již nic jiného, žádné modelové označení, nic.

Pomůžete prosím?

nathanael

Příspěvek od nathanael »

demsky: dík, takže je to nějaký apple IIe joystick...

nathanael

Příspěvek od nathanael »

No jo a teď jak to připojit k PC? Myslíte, že je to vůbec možné přes nějakou redukci a že to bude fungovat pod XP? V elektronice a integrovaných obvodech se příliš nevyznám, takže nějaké DIY řešení si udělat nezvládnu. Líbíla by se mi redukce z toho 9-pin na USB :)

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

to je tzv. kempston joystick, ide priamo do C64, Amiga, Atari a Apple. na ZX Spectrum 128k+ to islo tusim tiez ale na Didaktik si potreboval Kempston interface co zaberal jediny slot :) Ale do PC neviem ako sa da pripojit, zeby nejaka redukcia do USB/game port?

kexik

Příspěvek od kexik »

vnutri su na 99% dve tlacitka a dva potaky 100k. ako to pripojit na gameport, zistis pomocou google ;)

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Ok, něco jsem se pokusil najít sám (ale přímo stránku se zkušenostmi uživatelů jsem nenašel, nevím pod čím to hledat). Myslíte, že s tímhle by to mohlo jít?

http://www.hardware-prodej.cz/?Mode=Sti&StiId=3796

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

nathanael píše:Ok, něco jsem se pokusil najít sám (ale přímo stránku se zkušenostmi uživatelů jsem nenašel, nevím pod čím to hledat). Myslíte, že s tímhle by to mohlo jít?

http://www.hardware-prodej.cz/?Mode=Sti&StiId=3796
Nemohlo. Zapomeň na sériový port, tohle s ním nemá nic společního i když ten konektor vypadá stejně . Je to úplně ten nejklasičtější joystick co byl snad u všech osmibitů, Amig, Atari, většiny konzolí a vůbec. V podstatě jsou to jenom spínače proti zemi. S nějakým interfacem by se to dalo připojit na LPT port, ale otázka jsou ovladače. Takový interface jsem viděl u emulátoru atari800, ale je otázka, jestli se to dá použít i jinde.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Ctirad: Hmm, to víš že bych chtěl aby se to hlásilo jako usb joystick a fungovalo to pod fruity na x-y, ale to asi prostě nepůjde jak vidím. Právě, že jsem se to do toho sériového portu kdysi už pokoušel zapojit - což o to, zapojit to šlo, ale nefungovalo to.
Takže to asi nemá smysl.

Kdyby někdo věděl, jak to spolehlivě rozchodit, dejte sem vědět. Já nic pořádného přes google nenašel a už jsem málem kupoval něco, přes co by to určitě nešlo ;)

Stejně, jestli jsou to jen spínače, které indikují, zda se s joystickem hýbe nahoru, dolu, doleva, doprava, ale ne to jak moc silně, tak to asi nemá smysl na x-y.
Naposledy upravil(a) nathanael dne 02 črc 2007 15:57, celkem upraveno 1 x.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Ctirad: díky, to už jsem také někde našel, ale mě to k ničemu moc není, fakt se v elektrotechnice nevyznám :oops:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nathanael : proste ten JOY nema ziadnu logiku .. musis to pripojit na nieco co logiku ma .. trebars game port na zvukovej karte ..

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Pytkin: gameport už bohužel dávno nemám...tak potom bych asi musel použít redukci gameport > usb, jestli by to fungovalo, ale stejně ani nevim kde sehnat redukci toho 9-pin na gameport...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

nathanel : ak taka vec existuje , tak by to fungovalo ..

nathanael

Příspěvek od nathanael »

pytkin: redukci z gameportu na usb tu mám, u jednoho nového velkého leteckého joysticku (který na x-y kvůli jeho velikosti používat nechci)...jenomže redukci z toho 9-pin na gameport jsem nikde na netu nenašel...

ikdyž, já si nejsem jistý, že to bude fungovat - slyšel jsem třeba, že některé starší joysticky, co jsou pro gameport a pro win 95/98, ani po připojení přes tuhle usb redukci nemusí fungovat pod xp...osobně mám takovou zkušenost se scannerem pro paralerní a usb port, který funguje pod win 98 a 95, ale pod xp jsem ho nerozjel ani při největší snaze...

Odpovědět