Příspěvek
od ZFarkas » 25 zář 2017 11:11
Rovněž naprosto souhlasím s celým předchozím dendyho příspěvkem, také si myslím, že je to prostě tak.
I když asi mám štěstí na kusy, protože moje 17-35 let staré D-50, Moog Prodigy, XP-30 a předtím všechny další analogy, používám aktivně denně, tahám po kšeftech, a pořád spolehlivě hrajou, ladí atd. Naopak některé nové china šmejdy se jebou už od počátku, třeba nový Kurzweily PC3K jsem reklamoval 2x a SP4-7 jednou, původem řecký Erebus modul neladil ani za boha tak jako mi ladí starý Moog, nehledě na kvalitu klávesnic, na ty staré je požitek si zahrát, ve srovnání s tím současným plastovým blatem...
Co se týče těch presetů - svatá pravda, jak napsal Dendy!!!! Vlastně se přiznám, že kdysi po projetí všech továrních zvuků jsem si D-50 nekoupil, protože se mi tam nezdál ani jeden zvuk reálně použitelný. Dnes to co na D-50 používám, mi zní lépe, expresivněji a inspirativněji, nebo některé aspoň stejně, než charakterem obdobné zvuky na jiných polysyntech co jsem poslední dobou měl, třeba Prophet 08, Poly 61, Polysix, s tím, že naopak na nich jsem neudělal nic jiného lepšího, než co bych nesvedl dostat na D-50.
Já mám jediný problém s tím, že když si udělám zvuk co zní famózně na vintage nástroji a pojí se precizně automaticky s jinými akustickými nástroji - bubny, basou, dechy atd a pak ten samý zvuk si udělam na jeho digitální nebo i analogové současné imitaci, tak i suchý bez efektů je v mixu víc posazený vzadu, než ten vintage analog i s aplikovaným reverbem a chorusem, nemá ty koule a netrčí tak ven z mixu. Když si ale pustím oboje samotný přes stereo sluchátka, často se mi na první dojem zdá, že zní oboje stejně. Obdobně zní i ukázky na youtube, skoro stejně vždy. Ale rozdíl je na place a v přirozené akustice prostoru a live mixu s jinými nástroji než se samými digitály. Pokud použiju digitální samohrajku Yamaha, Korg, Casio, tak leady a rify třeba na Roland JD-Xi jsou excelentně vpředu proti doprovodu. Pokud použiju na sólo Moog Prodigy a pustím si filtr více a na oba VCO, tak monofonní tón z něj mi při stejné hlasitosti převálcoval jak ty doprovody, tak lead linku i na analogové větvi JD-Xi.. Naopak pokud použiju na bicí třeba Analogic TT-78, bass sequencer z Prophetu 6 (Toraiz AS-1), tak doposud jsem z žádného VA syntu, ani Boutique modulů, nebo z mnoha GB knihoven Sample Tank apod, nenašel ani neudělal editací zvuk, co by nad tímto zvukovým podkladem dokázal vyčnít na pozici jednoznačného lead hlasu.
D-05 tedy si myslím bude dobrý modul pro ty, co si budou umět naprogramovat solidní zvuky a nevezmou to jen jako preset synt, s jediným "omezením", že se perfektně uplatní v digitálním studiu, ale zvukově nikoliv na stage s živým zbytkem kapely. Tedy taky může samozřejmě, ale pokud vám nevadí, že místo válcování expresivitou a sytostí originál D-50, budete zvukově plnit jen roli background křoví pro jiné sólisty v kapele. O to víc vás pak mají rádi hlavně kytaristi, nepotřebují světový sound, aby byli hvězdy kapely na všechny sóla. Když dám sólo třeba na vintage Mooga, tak kytarista potřebuje pure celolampu a originál strata nebo LP z poč. 70', aby zvukově zaujal stejně dobře expresivně.