Ivo píše:A normální preampy co tady mám by na to nefungovaly ?

nie... potrebujes presnu vstupnu impedanciu 47kohm pre MM a 4700ohm pre MC prenosku, inak ta prenoska blbne na vyssich frekvenciach.
kvalita toho preampu je ale celkom klucova, biscuit pise ze je rovnako dolezita ako prenoska, podla mojich skusenosti je vplyv preampu este VACSI ako prenosky
ten project co ti radia je fajn, je to dizajn odvodeny od starych tesiel (ktore vobec neboli marne) ale ma vyrazne vylepsene ramienko. ludia co ti radia dj gramec su nekompetentni, nepocuvaj ich, na hifi prehravanie je najlepsi remienkovy nahon a jednoduchy synchronny motor, ktoremu sa ale nedaju menit otacky, tie su dane 50Hz zo siete. dj gramec ma priamy nahon a motor ovlada tazka elektronika, ovsem koli priamemu nahonu sa prenasa na platnu hluk od motora. pri remienkovom pohone ten hluk absorbuje gumeny remienok medzi motorom a tanierom. prepinac 33 a 45 rpm je rieseny dvojitou kladkou a primitivnym presmykovacom, ktoryu ti ten remienok prehadzuje z jednej kladky na druhu podobne jak presmykovac na bicykli
co sa tyka prenosiek, odporucena stanton 500 je ee, jednak nemyslim ze bude ovela lepsia ako omb5 ale ja by som rozhodne volil nieco s eliptickym hrotom, najlacnejsia eliptika je ortofon OM-3E, vyberana 5E a je myslim celkom dobra, stoji tak asi o 50% viac ako omb5. je mi inak zahada ako sa mozu projecty predavat s omb5 ktora potrebuje pritlak 30N a project ramienka vedia max 20??? sfericky hrot sa pouziva na djing, pac s eliptickym sa neda prehravat pri vyssich rychlostiach a uz vobec nie skrecovat, ale pri normalnom prehravani ma elipticky podstatne lepsiu trakciu hlavne pri vyssej hustote zaznamu, kera sa pouzivala v 90tych rokoch (odkedy mas zrejme platne)
tu mas idealny project set aj s dobrou prenoskou:
http://gramofony.heureka.sk/project-rpm ... e/#section
kupil by som tu verziu s prenoskou RED 2M, ta lacnejsia posluzi ale sa neoplati (radsej potom bez prenosky a dokupit 5E, ktora je od 3E drahsia asi o 200czk, ale aj adekvatne lepsia)
samozrejme este k tomu treba preamp a tam je kazda rada draha