Slušný gramofon ?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Ivo
Moderátor

Re: Slušný gramofon ?

Příspěvek od Ivo »

Tak gramofon (Project Debut III) dorazil, sestavil jsem, zapojil phono amp, zapojil ve studiu do beden a začal poslouchat desky (různé žánry).

Komentovat zvuk sám o sobě mi připadá úplně sekundární v porovnání se základní věcí: to hučení a praskání desek je něco, co zamezuje (aspon pro mě) jakémukoliv normálnímu poslechu ... (po těch xx letech co jsem tomuto nebyl exponován) to je v podstatě nesnesitelné ... a nejsou to desky, které by byly nějak moc hrané, jsou v perfektním pořádku ... Na poslouchání nějakého bigbeatu možná (kde to je permanentně nahlas), ale na poslouchání jakékoliv decentní hudby, kde jsou i tišší pasáže, v podstatě nepoužitelné ... Chci poslouchat hudbu a ne praskání :) Kdyby v jakékoliv dnešní nahrávce se objevil 1 lupaneček (10x tišší než běžný práskanec na desce), tak se všichni zblázní a použijí se nejlepší pluginy na světě, aby se odstranil. A tady to práská několikrát za minutu ...

Zlaté digitální nahrávky - tam poslouchám HUDBU ... na gramofonu poslouchám točící se, hučící a praskající DESKU ...

Ke zvuku - poslechl jsem pár desek různých žánrů (od českého popu, jazzu a jazzrocku po klasické orchestrální a instrumentální nahrávky). I když si odmyslím ty práskance (což jde těžko), že by to bylo zvukově nějaké úžasné, to teda není ... celkově všechno docela ploché, středové, málo basů ... Nástroje hodně konkrétní, to je pravda ... no ale myslím že každá průměrná moderní digi nahrávka zní podstatně lépe po všech stránkách ...

Výsledek - no nejraději bych to rovnou vrátil, desky rozdal a už o tom nechtěl slyšet ... ale když si pomyslím že bych měl zase všechno balit do původního balení ... tak to možná nabídnu jako komplet i s těmi všemi LP :)

No zítra ještě zkusím ...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

zkus.. ale prekvapil si. cekal sem, ze te zvuk desky uplne nedojme, proto jsem ti chtel gramofon pujcit ;) ale ze az takhle?.. pro me ma deska hlavni kouzlou v tom celkem hezky zkreslenem teplem zvuku.. a praskani mi u nekterejch desek vylozene bavilo a zarylo se do pameti jako soucast nahravky :-) nekdy to zni prijemne.. ale fakt je, ze lpcka jak jsou nahusteny proste nijak uchvatne nehrajou. singly na 12" jsou jina kategorie - zkus hlavne neco takovyho.

kexik

Příspěvek od kexik »

hucat by to nemalo. Ak huci, mas mozno blby pritlak na prenosku. Praskot samozrejme bude...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Hučí to na uvod desky (než to dojde k prvnímu tracku) :)

kexik

Příspěvek od kexik »

jo tak, tak to mas vyhoblovanu drazku, zrejme sa tie platne pustali na nevalnom zariadeni a su de facto znicene... snad si casom zozenies nejake stare placky v lepsom stave

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Myslis takovy to huceni na ty zavadeci drazce, ktery utne hned jak deska najede na zaznam?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jojo to myslím ...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to je normalni, jelikoz to jeste neni zaznam ;) je to jen zavadeci drazka proste..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Takže gramofon je už zpět u dodavatele a tuhle věc mám jednou provždy vyřešenou ... Pustil jsem si mimo jiné Ivana Mládka - desku a pak 128 kbps mp3. Ta mp3jka zněla 5x líp po všech stránkách ... deska zněla krabicovitě, úzce bez pořádných basů a výšek (podobně jako ostatní desky). Takže gramofon pro sebe definitivně odsouvám do kategorie dávných archeologických vykopávek a Edisonových fonografů :)

Nevíte kde nejlépe nabídnout těch cca 200 desek co tu mám ? (od CZ rocku, jazzrocku atd po vícedeskové komplety klasické hudby)

komasix

Příspěvek od komasix »

jestli jsou všechny v takovém stavu že se nedají poslouchat tak asi za odvoz :)
Škoda že sis ten gramec neseřídil a neposlechl normální desku, ale zas na druhou stranu nebudeš řešit další p*čoviny jako já :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Poslouchat se v pohodě dají, nejsou až tak moc hrané ... mluvíme o přirozenosti gramofonového zvuku :) Gramec byl seřízený přesně dle požadavků výrobce ... Posloucháno na bednách Geithain 901k :)

komasix

Příspěvek od komasix »

hmm to by mne zajímalo čim to teda bylo. Gramo zvuk má svý specifika ale že by až takhle?
Cos nakonec koupil? ten pro-ject?

vras

Příspěvek od vras »

Koupim ty desky. A kdyz je to takova mizerie, nabizim korunu za kus.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jaká mizérie ? Jsou to desky Supraphon i jiných vydavatelství ... Já neříkám že to zní blbě, asi tak normálně :) (všechno má podobný zvuový charakter) Ale digitální zvuk se mi po všech stránkách líbí podstatně víc :wink:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

aj zaranicnych ?

Odpovědět