rád bych se poradil se zkušenějšími. Zařizuji malé domácí studio (jen pro radost) a chtěl bych do něj pořídit několik HW synthů najednou. Chápu, že nejlepší cestou by bylo jít si každý z nich poslechnout (prezentační videa na webu mi ukáží jen povrchní náhled nad možnostmi) a osahat a teprve podle toho vybírat, nicméně jsem se z nejmenovaných důvodů rozhodl pro jednorázový výběr a nákup s tím, že jde o investici na delší dobu (možná pár let) pravděpodobně bez možnosti případných pozdějších zásadnějších obměn a současně podle zvolených nástrojů, jejich rozměrů a ergonomie ovládání následně proběhne návrh a uspořádání nábytku a související věci (akustika studia,...).
Sítem mého náhledu přes web nepropadly (tedy zaujaly mě) tyto "stroje":
1) KORG RADIAS
2) Clavia Nord Rack 2
3) Arturia Origin
4) Radical Technologies Spectralis 2
5) Studio Electronics SE-X1
6) Dave Smith Instruments Prophets
7) YAMAHA Motif Rack XS

9) MOOG Voyager Rack Mount Edition
10) Doepfer A-100BS1 nebo A-100BS2 (modulární synth jako separé kategorie, o které uvažuji...)
K vybraným rackovým nástrojům uvažuji dále o požízení klávesových verzí (použitelných jako key-synth či Master MIDI Keyboard ):
Kurzweil PC3X nebo PC3LE8 + Roland VP770
Můj dotaz zní: z prvního seznamu budu vybírat několik nástrojů (cca 4-5) a rád bych zvolil takové produkty, které se budou doplňovat (nikoliv zvukově překrývat), jenže pro takový výběr mi chybí zkušenosti. Prodejců se ptát kvůli neobjektivitě logicky nemohu... Poradí mi někdo a zkusí jednotlivé nástroje ze seznamu seznamu okomentovat z hlediska zvukových barev a jejich rozsahu, editačních možností, rozšiřitelnosti, intuitivnosti a ergonomie ovládání, atd... tedy při předpokladu střednědobého užití? Hledám univerzální a pestré užití, maximální editační a "ladící" schopnosti... Moc díky všem i za dílčí příspěvky a názory i k jednotlivým produktům nebo i za doporučení/pozornění na další nástroje...