Jak co nejjednodušeji vytvořit hudbu na počítači z not.

Ostatní audio software, obecná diskuse
PMC

Re: Jak co nejjednodušeji vytvořit hudbu na počítači z not.

Příspěvek od PMC »

Na opravu not a pak převod na midi používám MuseScore, ale nejsem s ním spokojen, protože některé věci dělá špatně. Třeba neumí u klavírních notových osnov používat různou dynamiku pro horní a spodní notovou osnovu. Graficky to sice zadat lze, ale v midi hrají horní i spodní tóny vždy stejně. Lze to vyřešit rozdělením osnov na dva nástroje (tedy místo jednoho klavíru hrají dva), ale to pak zase hapruje pedál, který přestane platit pro obě osnovy. Také by mi vyhovovalo, kdyby bylo možno uživatelsky nastavit, jak dlouho se má hrát staccato a podobně, co každý hráč hraje tak trochu individuálně.

Ale jako editor mi MuseScore vyhovuje, pracuje se s ním pohodlně.

Rád bych věděl, jak notové editory pracují s formátem MusicXML. Nevím, zda někdo pitval tento formát, ale ony jsou to v podstatě dva formáty. Jeden grafický a jeden hudební. Takže v MusicXML je uvedeno např. to, že nota je čtvrťová, ale i to, jak dlouho se má hrát a tyto části jsou na sobě docela nezávislé. Zajímalo by mě, zda hudební programy dovedou ignorovat tento hudební předpis, popř. zda ho dovedou upravit podle grafické předlohy. Např. u toho problému s dynamikou, že by třeba ignorovaly u noty chybně předepsanou hlasitost a řídily se správně podle grafických značek o dynamice. Obávám se ale, že typicky při převodu do midi se naopak bere za hlavní ten hudební předpis a grafické značky se ignorují.

Odpovědět