MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Ostatní audio software, obecná diskuse
Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 26 srp 2010 14:49

Obrázek
Tak sem se trosku vrhnul do maxe, a to přesně z toho duvodu z kteryho jsem čekal že se do nej jednou pustim...k tomu abych prizpusobil midikontroler dle svych predstav...Tim kontrolerem je padKontrol a propast mezi tim co dovoli firmware a tim jakej ma potencial je dost velka, pK ma totiz vsechny tlacitka/pady podsviceny, a pokud se prepne do native modu vsechny vysilaji sysex a daji se pres sysex ovladat(podsviceni)...v kombinaci s M4L je teda mozny videt primo na pK co se abletonu deje coz je super...

co vubec nechapu je ze v "normalnim" modu padkontrol dovoluje nastavit pad jako switch a nebo jako trigger ale at je nastavenej jakkoliv tak po stisku jen blikne bez ohledu na to jestli ho jeste drzite nebo ne nebo jestli je prave ve switch rezimu....ja si to predstavuju asi takhle:

TRIGGER rezim:
-sposuti se tlacitkem FLAM
-pri stisku padu rozvitim pad a poslu note on(popripade pokud posilam CC tak poslu 127)
-pri pusteni padu poslu note OFF(CC - poslu 0)

SWITCH(v komentarich v patchi je ted vsude napsanej jako HOLD)
-spousti se tlacitkem HOLD
-pri jednom stisku rozvitim pad a poslu note OFF(CC 127) po druhym zhasnu pad a poslu note OFF(CC 0)

VYBER SCEN
co se tyce vyberu scen chtel bych to nechat tak jak to je tzn soucasnym stisket tlacitka SCENE a prislusnyho buttonu vyberu scenu 1 - 16
zatim v kazdy scene kazdej pad prirarezeny na pevno svoje cislo ktery vysila(at uz je to note nebo cc) a je dany scenou a padem...v prvni scene maji pady cisla 0-15 ve druhy 16-31 atd...protoze max hodnota cc/note zpravy je 127(u cc je to dokonce myslim nejakejch 121) a 16scen krat 16 butonu je 256 da se ted vlastne vyuzit jen prvnich 8 scen,to jeste asi vyresim rozdelenim do dvou kanalu...

FEEDBACK
-protoze zejmena switch rezim hodlam pouzivat k zapinani a vypinani efektu v abletonu a k podobnejm vecem, potrebuju vyresit feedback abych na pK videl aktualni stav vsech tlacitek v abletonu prirazenejch tlacitkum/padum na pK

MAXMSP/MAX for LIVE
protoze u padkontrolu vse funguje prez sysex a max 4 live sysex neumi skoro vsechno bude reseny v maxu, v M4L bude vlastne jen kvuli feedbacku...zpravy z live.api bude prekladat na note/cc a posilat do hlavniho patche kde se bude resit vsechno ostatni

DOKUMENTACE
co se tyce padkontrolu nasel sem tohle pdf kde je vysvetleny jak to cely funguje a jsou tam vypsany vsechny sysexy co jsou potreba
co se tyce midi jako jak ma vypadat cc zprava note zprava a podobne, vzdycky googlim co zrovna potrebuju, jestli nekdo vi kde je to prehledne a jednoduse s nejakym tim prikladem vsechno pohromade tak sem s tim...

V maxu jsem uplnej zelenac takze jestli se tu obevi nekdo kdo s tim ma trochu zkusenosti, budu rad kdyz se na to mrkne a napise mi k tomu neco...delam tam nektery veci asi zbytecne slozite, uz ted vim o par vecech ktery budu nejspis predelavat...cely je to jeste dost v plenkach a je na tom jeste zpousta prace...zatim mam jen Max patch M4L budu resit asi uplne nakonec...

takze tady je printscreen aktualniho patche kterej tady postupne rozeberu a vysvetlim...vecer jeste nahodim zdrojak:
Přílohy
padKontrol-1.zip
(7.67 KiB) Staženo 81 x
first_patch_32.png
first_patch_32.png (312 KiB) Zobrazeno 1575 x
Naposledy upravil(a) MonkeyFighter dne 29 zář 2010 11:53, celkem upraveno 5 x.

Uživatelský avatar
luphtrack
Příspěvky: 1044
Registrován: 11 lis 2008 00:16

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od luphtrack » 26 srp 2010 14:53

palec nahoru...
Obrázek
live free or die!

monoque
Příspěvky: 601
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od monoque » 26 srp 2010 15:53

M4L bohuzel sysex neumi,ale jde to pomerne jednoduse obejit tim ze vygenerujes noteout pro kontroler...idelane udelat si konvertor, ktery bude univerzalni do dalsich patchu...ja to udelal tak ze jsem veskere noty(grid 8x8) vysilane kontrolerem(pouzivam Livid OHM64) prekonvertoval do formatu objektu matrix a vystup uz je standardni pro cely m4l a lze s nim logicky a jednoduse manipulovat...vystup zase generuje noteout do kontroleru a ledkovy feedback funguje bez problemu pro rezim toggle i button(zalezi na nastavni objektu matrix)...neni to sice tak efektni jako generovat sysex,ale zase nemusi bezet na pozadi max...pak je intergrace kontroleru na bazi drag´n´ drop....

http://vimeo.com/11736322

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 26 srp 2010 16:53

monoque píše:jde to pomerne jednoduse obejit tim ze vygenerujes noteout pro kontroler
a jakym zpusobem ho vygeneruju?myslel jsem ze sysex do M4L vubec nedorazi tudiz je prave potreba minimalne prelozit sysex na notu a zpět nekde mimo live?

matrix objekt v maxu nemam,mam posledni demo maxe jsou tam i prvky pro M4L,ale nasel jsem jen matrix~...ani v max object database ho nevidim?

a jeste jedna blba otazka, patch pro m4l se da udelat taky v "noramlnim" maxu? kdyz dam build aplication tak muzu jen do mxf nebo exe na maxforlive.com ale koukam ze ty patche jsou amxd

predem dik za trpelivost mam jeste dost co dohanet.)

monoque
Příspěvky: 601
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od monoque » 26 srp 2010 17:27

rozepisu to vecer a hodim sem neaky screenshoty...muj patch je udelany jen v Max 4Live. Instalacka Max/MSP/Jitter obsahuje support pro M4l(najdes tam objekty ktere jsou jen pro ableton)...mel jsem na mysli objekt "matrixctrl"....z klasickeho max/msp nejde patch exportovat/kompilovat do formatu .amxd(ale ctrl-c-> ctrl-v vetsinou funguje:-)..pozn. v M4L prjima jen midi data(ne sysex)..napr. pro rozsviceni led staci vygenerovat note on (napr. nn 50, velocity 127, midich 1) pro zhasnuti s velocity 0 a poslat to kontroleru pres midiout(noteout) object....jednoduche a funguje to....mrkni na matrixctrl je inspirativni pro tyhle ucely:-)

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 26 srp 2010 19:24

no jo ze me to nenapadlo na nej mrknout, je super..presne tohle sem potreboval:) diky moc
monoque píše:pro rozsviceni led staci vygenerovat note on
no a tady je prave asi ten problem,padkontrol v nativnim modu pousloucha jen sysex note zpravou ho nerozsvitis :/ a stejne tak v native modu posila jen sysex(pady teda umej i noty myslim)
a hlavne ho sysexem do toho nativniho modu musis dostat...

monoque
Příspěvky: 601
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od monoque » 26 srp 2010 19:54

MonkeyFighter píše:no jo ze me to nenapadlo na nej mrknout, je super..presne tohle sem potreboval:) diky moc
monoque píše:pro rozsviceni led staci vygenerovat note on
no a tady je prave asi ten problem,padkontrol pousloucha jen sysex note zpravou ho nerozsvitis :/ a stejne tak v native modu posila jen sysex(pady teda umej i noty myslim)
skoda, ze ted nemam korg k dispozici,ale myslim ze to jit musi....nejsi nahodou z Brna?:-) problem je ten ze pokud vysles notu(note on), tak se generuje nasledne note off...zkusil bych zjisti co z korgu opravdu leze...zkus objekt midiparse a vysosni vsechno info co korg vysila, pak bych oddelil note on/off(idealne treba objektem "select" do "togedge" treba do objektu "toggle".....dale select 0 1 a spinej message (napr. 50 127 1 a 50 0 1) do noteout..uvidis jestli bude dana led reagovat..pak to pujde:-)
Obrázek

pzn...v m4l musis nastavit out do korgu a dat na midi stope IN(ne auto)...vytvor midi efekt, idelane

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 26 srp 2010 21:39

z brna bohuzel nejsem, to uz bys me mel nakyblovanyho i s padkontrolem doma:))
...bohuzel to bude opravdu tak koukal jsem na to i pres bome sendSX tam je jasne videt co vsechno vysila,jediny co umi nesysex jsou pady,a knoby(coz ale umej i v normalnim rezimu tzn tak jak padkontrol zapnes)..zbytek tlacitek a datakolecko totiz normalne nevysila vubec nic,slouzej jen k ovladani padkontrolu samotnyho...koukni na to pdf co k tomu je
http://mkf.experimentalcabaret.com/adr/ ... ode-v2.pdf

note on sem do nej teda poustet nezkousel zkusim nejednodusi asi rovnou poslat primo midi zpravu z bome,ale rekl bych za to pres note on nejde,vsechno co jsem na netu nasel pro pK je reseny prave pres sysex:/ a hlavne bez sysexu se do toho native modu ani nedostanes...

monoque
Příspěvky: 601
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od monoque » 26 srp 2010 22:17

MonkeyFighter píše:z brna bohuzel nejsem, to uz bys me mel nakyblovanyho i s padkontrolem doma:))
...bohuzel to bude opravdu tak koukal jsem na to i pres bome sendSX tam je jasne videt co vsechno vysila,jediny co umi nesysex jsou pady,a knoby(coz ale umej i v normalnim rezimu tzn tak jak padkontrol zapnes)..zbytek tlacitek a datakolecko totiz normalne nevysila vubec nic,slouzej jen k ovladani padkontrolu samotnyho...koukni na to pdf co k tomu je
http://mkf.experimentalcabaret.com/adr/ ... ode-v2.pdf

note on sem do nej teda poustet nezkousel zkusim nejednodusi asi rovnou poslat primo midi zpravu z bome,ale rekl bych za to pres note on nejde,vsechno co jsem na netu nasel pro pK je reseny prave pres sysex:/ a hlavne bez sysexu se do toho native modu ani nedostanes...
hmm, hmm, hmm, sezenu korga a dam vedet....

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 26 srp 2010 23:59

super, hodnej diky!zatim si to budu patlat v maxu a pak se uvidi...

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 04 zář 2010 21:15

tak sem to cely prekopal a zprehlednil diky matrixcctrl se i dost jednoduse dala udelat pamet pro sceny takze to uz funguje a pady umej posilat cc i note..da se to prepnout na pK tlacitkem message,fixed velocity ted funguje jako v normalnim rezimu tzn pokud je zapnuty velocity se posila porad 127...jeste se na display ukazuje aktualni cislo sceny.. printscreen updatatovan, prihodil sem i zdrojak patche

nicmene kdzyz jsem to zacal vic pouzivat narazil jsem na problem,a to je ze se max obcas kousne, predpokladam problem je hromada sysexu tam kde by mely bejt noty/cc..kdyz sem totiz chtel previst na CC sysexy z touchpadu a knobu tak zem zjistil ze je to uplne nemozny..po touchpadu jen prejedu prstem a max je dole..neda se to nejak osetrit v maxu?popripade mam tam nejakej zasadni kix proc by se to melo kousat?

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 23 kvě 2012 13:48

1)sosni a nainstaluj Max runtime (neboj se nic je to zadara)

WIN:pokud mas widle budes potrebovat jeste nejakej MIDI loopback sw.. ja pouzil midiYoke
OSX:v osx si MAX vytvori virtualni midi porty sam takze beze s*ani


2) sosni a rozbal dobroty

3)spust MAX/dysKONTROL_Native2NoteCC_1.1_beta.maxpat

pokud je vsechno jak ma a mas dobre nainstalovanej korg midi driver tak padKONTROL IN a padKONTROL OUT neni treba nastavovat a padkontrol by se mel sam prepnout do native modu - to poznas tak ze se na dipleji obevi 01 a nereaguje na nic, pokud ne zkusit nastavit ruco podle obrazku, v nejhorsim pripade pokud je blbe nainstalovanej driver je v nabidce neco jako USB midi zarizeni 1 2 3 v tom pripade good luck pri hledani, malej hint:kdyz nastavi spravnej padKONTROL OUT tak se pk prepne do native modu sam a cudlikama start/stop pujde nm vypnout/zapnout.

WIN: MIDI MSG IN/OUT je potreba nastavit podle obrazku
OSX: MIDI MSG IN - toMAX, MIDI MSG OUT - fromMAX

Obrázek

4)prekopiruj adresar dysKONTROL_ClipLaunch do

WIN: C:\Program Files\Ableton\Live 8.x\Resources\MIDI Remote Script
OSX: /Applications/Live 8.x OS X/Live.app/Contents/App-Resources/MIDI Remote Scripts/

5)pust Ableton a v preferences/midi nastav tohle
WIN:viz obrazek
OSX: control surface stejne, input - fromMAX, output - toMAX

Obrázek

*OSX:tema nazvama virtualnich midi i/o si nejsem jistej ale je to neco takovyho to poznate.]

jinak feedback u padu funguje zatim tak ze se rozviti hrajici pad, neni bohuzel videt jestli ve slotu klip je nebo ne, zkusim to poresit tak aby svitil obsazenej slot a hrajici blikal takze treba pozdeji.]<br>
//edit:upraveno... ted to funguje tak ze obsazeny sloty svitej a hrajici blikaj, pokud je klip odpalenej ale ceka kvuli kvantizaci tak zhasne, aby bylo poznat ze se odpalil

a tady co je kde:
Obrázek

BTW ten MAX patch se da pouzit na lecos, diky nemu se s nim da pracovat v M4L, mam udelany takovy M4L padKontrol "api" ktery midi&cc zase rozebira na jednotlivy udalosti, pak se s tim hrozne jednoduse pracuje, pozdejc nahodim taky...

uz mam par m4l kravinek jako treba step sequencer a dalsi veselosti.]
Naposledy upravil(a) MonkeyFighter dne 26 kvě 2012 15:45, celkem upraveno 1 x.

monoque
Příspěvky: 601
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od monoque » 23 kvě 2012 19:41

lze zkombinovat oboji...doporucuju udelat/vygenerovat python midi remote script(s tzv. cervenym boxem, jako ma apc, launchpad atd.) pro triggerovani padu z modern.dj!!! zbytek max..pro pritomnost clipu je to pomerne jednoduche, stejne tak pro trigerovani(blikajici),ale pro play uz to takova sranda neni...ted sem to resil pro XONE:K2, kde jsem to mel pres 3barevnou led,ale pro tvoji aplikaci bych prohodil jen is_triggered a is_playing(ktery nejde snimat live.observer)....resil jsem to clip_slot_index a playing_status...
v tomhle pripade je nutne zvolit ktere tl./pady budou slouzit pro inc/dec scen/tracku, ty stejne musi byt jako vstupni data pro live.path

v maxi je to trochu neohrabane, protoze musis vytorit pro kazdy pad dvoji funkci,ale jde to a funguje to....pro kontrolery s LED ON/OFF je to o to jednodussi..kdyz tak pm

[vimeo]http://www.mixcloud.com/41799938[/vimeo]

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 24 kvě 2012 11:50

aha ted koukam ze pri editovani prispevku nejak vypadl zacatek a zustal jen navod, takze este jednou.]

patch kterej tad byl puvodne spokojene pouzivam a rozvijim akorat uz je hodne specifickej pro muj liveset a nevim jestli by nekomu k necemu byl, a lidi ktery by se tu chteli vrtat v nejakym maxovym patchi a zaroven meli padkontrol tu asi moc nebude aby si z toho nekdo neco vzal...doted jsem ho mel jenom v klasickym maxu, ale porad tam chci jeste nejaky featury ke kterejm potrebuju max for live navic uz ten patch byl dost velkej a neprehlednej tak sem si rek ze to cely predelam...

vysledkem je zatim MAX max patch kterej dela jenom to ze prepne PK do native modu a preklada vsechny sysex z a do nej na cc a note zpravy(prvni pic v predchozim prizpevku) a potom jeden M4L patch(pozdeji nahodim kdyby se to precejoenom obevil nekdo komu by se to hodilo) kterej je v podstaste zatim jenom takovy api, ten preklada note&cc zpravy primo na eventy jako button press button relase, pad press / relase, knoby atd...

no a mezitim jsem prave obevil to co pisesmodern.dj aplikaci ktera generuje remote scripty, a to co je v prispevku vejs je vysledek(kombinace myho max patche + remote criptu z modern.dj), umi to prave cervenej box a chova se to stejne jako apc/launchpad...ja tohle v podstate ani pouzivat nebudu protoze na spousteni klipu mam apc,a padkontrol mam spis na spousteni samplu a ovladani efektu a ted do nej delam step seq. ale chtel jsem to vyzkouset a kdyz to bezi tak sem to sem nahodil, nekomu se to muze hodit a nemusi se v nicem vrtat, staci spustit nastavit porty a jede to..

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: MAX/MAX for live + Korg padKontrol

Příspěvek od MonkeyFighter » 26 kvě 2012 15:43

tak jsem jeste vylepsil led feedback...
balik je na stjeny url, zmenil se jak remote script tak maxovej patch(nove neprijima jen note on a note off ale podle velocity pribily jeste stavy blikani, nebo jedno bliknuti s promenlivou dylkou, v max patchi je legenda)

ted to funguje tak ze obsazeny sloty svitej a hrajici blikaj, pokud je klip odpalenej ale ceka kvuli kvantizaci tak zhasne, aby bylo poznat ze se odpalil, neni to takova parada jako vice barevny podsviceni, ale takhle uz se s tim da imho v pohode fungovat...

Odpovědět