Nove produkty Native Instruments

Ostatní audio software, obecná diskuse
bassline

Příspěvek od bassline »

aum generator píše:bassline: ???! snapshoty sa daju uz nejaku dobu robit pre kazdy instrument zvlast
No ved daju, zle som sa vyjadril...ensemble je vlastne uz hotovy jeden instrument alebo viac instrumentov a funknce su zapojene...

aum generator

Příspěvek od aum generator »

hej hej, asi som len zle pochopil co pises.

no je to tak nejako ako pises, aj ked kedysi sa dal skladat ensemble rovno z modulov a nebolo treba enkapsulovat do instrumentov. teraz to ludi znasilnuje k poriadkumilovnosti (a mne je z toho na grcanie ked niekedy kvoli scitaniu dvoch instrumentov musim vytvarat novy instrument v ktorom je len jedno +, namiesto toho aby som ten modul rovno pouzil na najvyssej urovni (ako za starych dobrych cias v reatkore 3.05 a skor)

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

pani a co tak mladsia generacia ktora predosle verzie v zivote nevidela? ber te to tak ze vsetko ma progress a ludia starnu a prichadzaju dalsi. napriklad to zrovnanie FM7->FM8 je sice pravda ale co ked tu FM8 si kupuje clovek co nema paru o FM7? respektive si chce kupit nejaky synth a narazi na FM8? ja som napr. nemal FM7 cize by som cahol rovno po FM8, kedze je to co FM7 plus dalsie features :)

bassline

FM8

Příspěvek od bassline »

No podla mna isiel FM8 vpred oproti FM7...ja by som to nezatracoval...sekcia 'easy edit' moze byt nahodou vyborna vec, clovek ak nie je expert na FM syntezu si moze zakladne globalne parametre navolit v tejto sekcii a urcite sa z toho stelovania budu dat dostat roznorode zvuky bez nutnosti editacie operatorov...dalej ma FM8 vela novych efektov, to tiez predsa nie je na skodu, alebo nejaka stagnacia, ale posun vpred oproti FM7...potom je tam novy programovatelny arp, morphovanie presetov...

aum generator

excom: no poviem ti tak, ze mne sa v reaktore 3 robilo lepsie ako v reaktore 4, a reaktor 4 som si nikdy nenainstaloval. a to nebola vec zvyku, ale proste pridali tam "features" z ktorych bolo viac skody ako uzitku..
a v FM8 vidim tiez kopec veci ktore by mi tam skor zavadzali. mam rad jednoduche a funkcne veci a nie softy kde je milion kravin, ktore su nepouzitelne.

bassline: ak clovek nechce robit s FM syntezou, tak je kopec inych skvelych synthov ktore maju dost "easy" view a nevidim dovod preco by si taky clovek mal instalovat fm8.

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

aum generator píše:excom: no poviem ti tak, ze mne sa v reaktore 3 robilo lepsie ako v reaktore 4, a reaktor 4 som si nikdy nenainstaloval. a to nebola vec zvyku, ale proste pridali tam "features" z ktorych bolo viac skody ako uzitku..
a v FM8 vidim tiez kopec veci ktore by mi tam skor zavadzali. mam rad jednoduche a funkcne veci a nie softy kde je milion kravin, ktore su nepouzitelne.
samozrejme mas pravdu, preto vravim ze je to prevazne o novych ludoch.. ja tiez mam rad okukany SW, je to vsade rovnake, jedine co to tlaci do predu je trend.. ja napriklad stale pouzivam Photoshop 5.5 lebo ma vsetko co je nutne a spravim s nim veci co treba, tiez Sound Forge 4.5 atd. :) nove veci su fajn. a tiez je to aj o tom na co si clovek zvykne...

ludek

Příspěvek od ludek »

Jedna z podstatných novinek, které si nikdo celkem pochopitelně nevšim je, že nové pluginy jsou Universal Binaries, tedy připraveny pro nové Intel Macy.
Dalo se čekat, že nikdo nebude překopávat staré pluginy pro nové macy a uživatelé Intel Maců si budou muset počkat na nové verze. Tak minimálně za toto říkám fenkjů a doufám že ostatní také co nejdříve vyrukují s novými verzemi které již budou UB.

Mimochodem nemám mac ale hackintoshe, je tu ještě nějakej pionýr kterej provozuje hackintoshe?

Cyril

Příspěvek od Cyril »

ludek: ja ne, ale kdybys o tom zalozil novy tema, budu fakt rad (ja jedu na chciplicku+macovi G5, iMacu a Mac Classic)

aum generator

excom: Sound Forge ti odporucam upgradenut. usetri ti to kopec casu. v5.0 a starsie si strasne debilnym sposobom manageuju historiu/undo a vsetko im kvoli tomu trva velmi dlho...(tie stare verzie si vytvaraju undo kopiu pri kazdej akcii...novsie verzie si stare data nechaju ako undo a vysledok akcie zapisuju inam. cize stare verzie vsetky tie data 1x zbytocne kopiruju)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tak vcera jsem vyzkousel massive. no na zadek me to neusadilo - to bych ani necekal, ale..
je to velmi dobrej synth. jeste se mu budu trosku venovat, ale tusim, ze ho chci.je velmi variabilni a vetsina typu zvuku se mi strasne libi. akorat ty basy nebyly to co jsem ocekaval, ale presto velmi dobry. hodne me prekvapily plochy a zvuky vhodny na rozplyzly plochoidni akordy - fakt dobry! leady taky dobry. vyzkousejte taky a pridejte svoje postrehy. ten synth ma jediny velky minus a to je spotreba vykonu - pri nekterejch akordech (4 nebo 5 tonu) mi dokazal zrat i 55% vykonu mojeho athlona 2600xp :(

bassline

NI Massive

Příspěvek od bassline »

Vcera v noci som si taktiez nainstaloval Massive, tak sa podelim o dojmy ktore mam z kratkeho testovania zo vcerajska a dneska:

Interfejs:

Massive ma pre mna velmi sympaticky interfejs. Vsetky panely, tlacitka a knoby su navhrnute velmi prijemne ako po optickej stranke, tak po stranke rozmiestnenia. Jednotlive ovladacie prvky sa kurzorom dobre a prijemne obsluhuju, trosku sa mi ale zda ze Cutoff knoby vo filter sekcii maju vacsiu citlivost a tym padom treba robit dlhsie pohyby mysou ked clovek nastavuje vacsie rozmedzie hodnot. Jednotlive sekcie a parametre na seba vyborne nadvazuju, nemal som problem od prveho spustenia synthu ich hladat a nastavovat parametre. Vsetko je velmi prehladne, jednoduche, clovek sa proste nestraca a nema problem nachadzat jednotlive nastavenia. Nemal som ani problem najst funkciu INIT patch, po chvilke som tuto funkciu hned objavil v zalozke GLOBAL, takze som sa hned mohol pustit do generovania na cisto.

Zatazenie :

Co sa tyka narocnosti na CPU tak by som povedal ze je to klasika od Native Instruments. Spotreba vykonu je porovnatelna s tymi najlepsimi synths z Reaktoru 5. Na vyber je kvalita zvuku patchu: ' Ultra ', High ' a ' Eco '. Rozdiel v zatazeni v jednotlivych rezimoch su 3%, to znamena ze pri ' High ' bude zatazenie o 3% nizsie a pri ' Eco ' o 6%. Zatazenie jedeneho cisteho oscilatora bez akychkolvek dalsich efektov alebo modulacii v ' Ultra ' rezime je na mojom Athlone 1,8 GHz 15-16% vykonu procesora. Zatazenie samozrejme narasta pri pouziti viac hlasov sucasne. Tym padom polyfonne patche kde je dlhy amp release su velmi narocne kedze ku doznievaniu predoslych hlasov sa pridavaju nove. V takomto pripade sa zvykne zatazenie vysplhat na mojej konfiguracii az nad hranicu 50%. Pouzitie modu unison pri polyfonickych patchoch je teda pre moj procesor vrazedna kombinacia, pri 6 - hlasnom unisone to pri siestich sucasnych tonoch (cize 36 hlasov hrajucich naraz) hlasilo OVERLOAD :-). V rezime ' Eco ' to procak ale utiahol na 74%. Pri 4 tonoch to procesor pri rezime 'Ultra' tak isto este utiahol, a to na 85% spotreby :-). Zatazenie filtrov a efektov nie je ale vobec narocne. Pri aktivovani prveho filtra sa zatazenie zvysi tak o 2-3%, pri aktivovani Reverbu o 4% a pri aktivovani Chorusu o 2%.

Oscilatory :

Jadrom enginu syntezy su Wavetable oscilatory, ktore su tri. Oscilatory maju siroku skalu wavetable priebehov s roznymi typmi. Kazdy wavetable priebeh sa sklada ale z viacerych statickych priebehov ktore je mozno medzi sebou plynule morfovat. Napriklad priebeh square-saw su vlastne dva priebehy kde je mozne dostat bud cisty square, cisty saw alebo mix medzi tym. Oscilator ma naviac moznost dodatocne morfovat priebeh a to v roznych rezimoch(Bend -,Bend+,Bend+/-,Spectrum,Formant), tato moznost je fakt velmi zaujimava. Samotny zvuk oscilatorov mi pripada bez problemov, znie to tvrdo, plne, cisto a velmi digitalne.
Nenasiel som ale moznost klasickej ' analogovej ' volby a to pulse width. Je tam sice jeden wavetable priebeh 'Dirty PWM' kde plynulym menenim WT-POSITION sa meni zvuk podobne ako pri meneni sirky squaru, ale ma to iny charakter ako klasicky Square s laditelnou sirkou. Dalsou vecou ktoru postradam je synchronizacia oscilatorov. Je sice moznost napodobnit tento zvuk v morfovaciom rezime oscilatora (Formant), neposkytuje to ale moznost nastania pomeru frekvencii dvoch synchronizovanych oscilatorov, cize nedostanem napr. zvuk syncu kde by som mal rozdiel medzi oscilatormi napr. v 1 oktave a podobne.
K dispozici je aj stvrty oscilator urceny vyhradne na modulaciu v roznych rezimoch ako RingMod, Phase(podobne ako FM), Filter FM, Position. Na vsetky oscilatory je mozne sucasne aplikovat rozne druhy tychto modulacii.
Celkovo ak mam zhodnotit ale sekciu Oscilatorov, tak musim povedat ze poskytuje fakt mnoho moznosti a variacii ako dostat siroku skalu zvukov uz bez dalsieho processingu ako su filtre modulacie a efekty. Kombinovanim nastaveni plynuleho ladenia wavetablov a nastaveni dodatocneho morfovacieho rezimu clovek behom chvilky dostava vlny ktore sa od seba dost drasticky lisia. Niekedy mam vsak ale pocit ze dostavam podobny charakter vln.

Filtre :

Co sa tyka fltrov, tak su dva a je moznost samozrejme vyberu niekolko typov. Potesili ma bandpass a bandreject s nastavitelnou sirkou, trochu sa ale divim ze lowpass su len dva typy. Zvuk filtrov mi pripada digitalne cisty a sterilny. Rezonancia v lowpass modoch je pouzitelna aj vo velmi extremnych hodnotach, ale prichadzajuci zvuk do filtra sa so zvysujucou rezonanciu ztlmuje, cize pri pouzivani vysokych rezonancnych hodnotach filtra je nutne stale zvysit hlasitost oscilatora. Neviem preco je algoritmus takto naprogramovany, ale to iste som si vsimol aj pri filtri emulacie Korgu Polysix. Specialitou je Scream a Comb filter. Pri Scream type sa charakter prejavi najme pri vyssej rezonanci. Typy bandpass, bandreject, scream a comb maju 3 parametre, ostatne typy len zakladne dva(cutoff&reso). Samozrejmostou filtrov je seriovy a paralelny rezim a moznost mixovat vystupy oboch filtrov medzi sebou.

Efekty :

Efektova sekcia umoznuje pridat bohuzial iba 2 send effekty + EQ. V dnesnej dobe ' nabusenych virtualov ' by som povedal ze moznost iba dvoch send efektov je trosku obmedzujuca. Detailnejsie som skumal Reverb, Chorus a Phaser. Som velmi prekvapeny ze efekty disponuju velmi malo nastaveniami, kazdy ma iba tri, ak neratam dry/wet. Reverb ma ale velmi kvalitny zvuk, povedal by som ze je to TOP kvalita. Ma to super priestorovost. Chorus je taktiez kvalitny, vie velmi dobre ztucnit a ozivit staticky zvuk oscilatora. Phaser nema zly zvuk, ale nedisponuje moznostou nastavenia frekvencie(nemyslim frekvenciu modulovania), co je pre mna dost zasadne. Ostatne send efekty som netestoval. Na vyber su taktiez insert efekty, su tam ale ine typy ako pri send efektoch. Celkom ma zaujal sine a parabolic shaper, vie to vyprodukovat velmi pekny ostry a plny zvuk podobny FM, dolezite je ale mat aktivovany filter a menit frekvenciu s rezonanciou. Nie je dobre pri pouziti shaperu pouzivat modulovane alebo rozladene priebehy, najefektivnejsie je aplikovat shaper na staticky oscilator a menit parametre filtra.

Kazdy parameter synthu ma moznost modulacie az v troch alebo dvoch slotoch a urcovat lubovolne modulatory (env, lfo..).

Celkovy zvuk z Massive mi pripada az velmi tvrdy. Chcelo by to trosku ' warm' charakteru, trosku by ten zvuk mohol zniet lahodnejsie, jemnejsie teplejsie, mam pocit ze je az velmi ' brutal '.

Obrázek

dendy

Příspěvek od dendy »

diky za recenzku, len tak dalej ;)

inak na mna massive posobi rozporuplne... na jednej strane zaujimave moznosti, na druhej strane som pri softe uz pocul aj zaujimavejsie znejuce synthy...
osobne mam rad studene digitalne zvuky (v pozitivnom zmysle slove) ale fakt mam pocit ze NI to s massive uz prehnali, oproti tomu este aj nord micro modular znie ako prechadzka tropickou zahradou :-))) nemozem si pomoct ale napriek moznostiam sa tento synth asi medzi mojich oblubencov neprebojuje, proste jeho zvuk ma nejak neinspiruje.. pre porovnanie - momentalne mam doma "v stajni" cerstvy prirastok waldorf microQ, a musim povedat ze toto zelezo na mna posobi neporovnatelne inspirativnejsie ako Massive. teda to ako znie.

Ondrash

Příspěvek od Ondrash »

Bassline: díky za popis. Massive určitě vyzkouším, i když jsem spíš na to železo...

Dante

Příspěvek od Dante »

FM8 se mi svým přehledným grafickým systém velmi, ale velmi líbí. Přehlednější synth sem jakživ neviděl. Zatím to zkouším jenom pár dní, ale nenašel sem tam nikde Cutoff, nevíte kde je?

Dále by mě docela zajímalo to morphování presetů - jak lze přejít morphingem mezi dvěma FM8 presety?

Jinak moc a moc se mi líbí ten arpegiator, to ovládání je maximálně intuitivní (narozdíl od mašin co jsou třeba v Reaktor 5) a jsou tam přesně ty možnosti, které bych opravdu rád viděl v úplně každém VST synthu.

Ale jestli sem tyhle moje dotazy nepatří, založím téma přímo a jen o FM8...

dendy

Příspěvek od dendy »

Dante píše:FM8 se mi svým přehledným grafickým systém velmi, ale velmi líbí. Přehlednější synth sem jakživ neviděl. Zatím to zkouším jenom pár dní, ale nenašel sem tam nikde Cutoff, nevíte kde je?

Dále by mě docela zajímalo to morphování presetů - jak lze přejít morphingem mezi dvěma FM8 presety?

Jinak moc a moc se mi líbí ten arpegiator, to ovládání je maximálně intuitivní (narozdíl od mašin co jsou třeba v Reaktor 5) a jsou tam přesně ty možnosti, které bych opravdu rád viděl v úplně každém VST synthu.

Ale jestli sem tyhle moje dotazy nepatří, založím téma přímo a jen o FM8...

ano tiez som uneseny z FM8 fakt skvelo a intuitivne poriesene ovladanie, milujem nahlady napr. cisto vsetky evelopes pod sebou, moznost navzajom kopirovat obalky operatorov, parada, fm8 je skvely synth

cuttoff ako myslis klasicky filter tak filter je operator Z ....

Odpovědět