Room EQ Wizard - akustická měření

Ostatní audio software, obecná diskuse
strapal
Příspěvky: 18
Registrován: 14 říj 2016 13:26

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od strapal » 14 říj 2016 20:07

Zdarec chlapi. Jelikoz jsem ve svem okoli (Vsetinsko) nesehnal nikoho, kdo by mi propiskal me PA satelity abych si mohl nastavit DSP procesor, rad bych se naucil pracovat s Room EQ Wizard. Do nakupu mikrofonu chci investovat jen nezbytne nutne prostredky. Predpokladam, ze kalibrace sama eliminuje nepresnosti daneho mikrofonu. Nebo je vzdy nutne zajistit mikrofon se souborem obsahujici korekce nastaveni? Videl bych to na USB mikrofon, jelikoz nemam moznost pouzit phantom napajeni. Jak je to tedy s tou kalibraci?



strapal
Příspěvky: 18
Registrován: 14 říj 2016 13:26

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od strapal » 15 říj 2016 11:13

Ten umik vypada dobre, odpadnul by problem s phantomem. JENZE - to je 1,8tis plus doprava za cca 1,5tis Kc. Pekne je stazeni kalibracniho souboru podle vyrobniho cisla. Teda pokud to negeneruje nahodne udaje... :-))) Zkusim umika pohledat nekde bliz k domovu, ale za ty prachy nevim nevim..

Redukce XLR / USB je taky pekna hracka. Otazka je, kde sehnat parametry teto XLR / USB redukce pro kalibraci, pokud se tim vyrobce zabyva a pokud tam nejake odchylky od idealu vlastne vubec vznikaji. (?)

Behringer - vypada to na nejake 3dB zvlneni nekde kolem 5-10kHz, delat si z toho tezkou hlavu?
https://media.music-group.com/media/PLM ... 8_S_EN.pdf
https://images4.static-thomann.de/pics/ ... cm8000.pdf

Tento t.bone MM-1 vypada, ze ma tu char. kapku klidnejsi -
https://images4.static-thomann.de/pics/ ... online.pdf

Superlux - je asi vitez merici hitparady, je to vsecko zda se do 2dB.
https://images4.static-thomann.de/pics/ ... 212647.pdf

Takze redukce 800,- plus mikraky od Thomann kolem 1tis a 400,- Kc za dopravu od thomann.. to uz se da nejak rozdychat... :-)
U tech XLR mikraku asi neni zpusob jak je zreferovat ze souboru, ze?

Vase nazory? Dikes.

jammix
Příspěvky: 324
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od jammix » 15 říj 2016 16:25

ja by som ten Tbone usb preamp nebral.. radšej nejaku lacnu zvukovku kde možeš zosilniť gain aj Volume ,. niekedy ti nemusi stačiť sila Gain ani na max . aby si dosiahol meratelnu hlasitosť. takisto by sa hodilo skontrolovať zalupovanym výstup-vstup "rovnosť" preampu
http://zvukove-karty.heureka.cz/alesis-io-hub/ niečo taketo . z bazaru prip.

kalibracia suborom sa odohrava v programe nie v usb mikrofone ak maš kalibraciu pre XLR tak to ide opraviť takisto .
ale celkovo nerozumiem na čo ti treba DSP upravu pre ekvalizaciu alebo dozvuk ?

strapal
Příspěvky: 18
Registrován: 14 říj 2016 13:26

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od strapal » 16 říj 2016 08:37

No jeste je tu dalsi moznost - mam digital kontroler Denon MC6000 MK II kde je celkem slusna zvuk. karta ale nema USB vstup ani phantom napajeni. Takze bych musel sehnat nejaky zdroj a prevodnik na oddeleni napajeni pro klasicky xlr mic vstup.

DSP chci pro pozdejsi biamp plus sub, subsonic filter, limiter, GEQ a zpetnou vazbu mikrofonu.

strapal
Příspěvky: 18
Registrován: 14 říj 2016 13:26

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od strapal » 16 říj 2016 12:55

No zda se, ze neni v mych silach nejak pochopit tu kalibraci.. Rozumim tomu, ze pro USB mikrofon dohraju do REW "kompenzacni" hodnoty pro dalsi vypocty, grafy a pod. ze souboru. Jak to ovsem probiha pri "analogovem" spusteni kalibrace tak nejak nechapu.

Aby to bylo jednoduche, pro priklad mi prosim poradte, jak na to pri "kalibraci" na holem notebooku se stavajicim internim mikrofonem na monitoru. Vystupem pro sluchatka krmim klasicke pocitacove aktivni bedny.

Mam nastaveno:
Output a Input device - interni zvukovku notebooku (Realtec HD audio)
Output - default (jack vystup sluchatka)
Input - Microphone (interni)

Ted ale nevim, co pouzit v - Preferences - Levels: Subwoofer test signal NEBO Main Speaker test signal. Jak tohle vlastne funguje? Taky by mne zajimalo, k cemu je vlastne SPL metr? Myslim tim, k cemu vlastne slouzi v programu, kdyz pri kalibraci si program sam urcuje kde ma vhodnou hladinu pro mereni. Nebo to cele chapu spatne? Ono je to cele tohle mereni zrejme naprosto jednoducha zalezitost ale chtel bych to trosku rozpitvat.

Diky.

jammix
Příspěvky: 324
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od jammix » 16 říj 2016 15:44

tak po prve ten Denon MC6000 MK II je aj audio karta a má mikrofonny XLR vstup.. možno nemá phantom alebo má len nejaký nevypinatelný slabši cca15V ..to by mohlo stačiť pre merací mikrofon . alebo si dokupit +48V phantomove napajanie .

kalibracia 1 ( perampu karty ) sa robi tak , že program spusti rovný signal z vystupu do vstupu (to treba prepojiť kablami) podla toho aka odchylka od idealnej rovnej krivky nastane sa opravia namerane dáta ..zvačša preampy nemaju problem s rovnostou krivky ale je dobre to skontrolovať.

kalibrácia 2 mikrofonu sa robí ťažko, lebo pre získanie kalibračnych hodnot je potreba zmerať mikrofon akustickym signalom ktory produkuju len ultra presne ultra drahe reproduktory a to si možu dovoliť len niektore inštitucie firmy. preto sa kalibračne udaje nedavaju k lacnym meracim mikrofonom .
Je jedno či je USB mikrofon alebo XLR pretože USB mikrofon je proste mikrofon+integrovana zvukova karta , ktoru pri XLR mikrofone musiš mať extra.

Room EQ Wizzard nepouživam ,. nepovažujem to za nutne .. mam meraci mikrofon Sperlux ECM999 ktory možem doporučiť ..ale inak som urobil len pár merani pre reprosustavy nie pre ROOM eq.

najdi si videa napr toto sa mi zda vhodne alebo tento ukazuje aj ako to má prepojene

Uživatelský avatar
Venti
Příspěvky: 798
Registrován: 20 dub 2003 10:50

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od Venti » 16 říj 2016 22:03

Pytkin, mne sa toto celkom paci. Aj s mikrofonom, pripadne aj s profilom pre sluchatka.
http://sonarworks.com/speakers/overview/

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21557
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od Pytkin » 16 říj 2016 22:29

Venti : ja niesom moc zastanca tychto veci .. Radsej mam HW ..

Uživatelský avatar
Venti
Příspěvky: 798
Registrován: 20 dub 2003 10:50

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od Venti » 16 říj 2016 23:02

Pyti, ja detto... ale my smrtelnici to hold priestorom nemaju ako spravit :)

strapal
Příspěvky: 18
Registrován: 14 říj 2016 13:26

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od strapal » 12 bře 2018 20:42

Haha, no vidím že jsem tady nakladl už nějaké dotazy v nedávné minulosti a nezbývá než pokračovat. Takže si to znova projdu a zdovolením bych vás otravoval... Mám k dispozici UR12 a Superlux ECM999. To by mohlo stačit, ne? Zatím vřelé díky všem co se ozvali! :oops:

strapal
Příspěvky: 18
Registrován: 14 říj 2016 13:26

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od strapal » 13 bře 2018 12:32

Ahoj.

Mám základní dotaz na kalibraci zvukovky REW. Jak jsem říkal, mám UR12 a zajímá mě, který vstup mám použít. Výsledek kalibrace vychází na oba dva vstupy stejně - dle mého soudu a manuálu je to OK. Akorát se trochu projevuje přepínač "Direct monitor". Když je vyplý, signál na vstupu (REW / preference / IN) spadne o 3dB. Zapnout / nezapnout?

Já totiž pořád nerozumím základní věci - musí být při dalším jakémkoliv měření stále použita loopback smyčka nebo potom REW pracuje s uloženým souborem první kalibrace? Proto pořád jako blb sháním zvukovku se dvěma oddělenýma kanálama, což asi teda podle všeho není nutné.. Zřejmě stačí mít dva vstupy a jeden výstup. A samozřejmě pak nikdo neví, co chci, protože tomu nerozumím. Na YT jsem při měření smyčku pak nikde neviděl. Můžete mi prosím osvětlit tuto základní věc, ať se s nákupem nebo výměnou zvukovky pohnu?

V návodu se sice píše, že je dobré kalibrovat ten vstup / výstup, který bude pak použit pro měření. Z čehož mi vychází, že dvoukanál nepotřebuju. Ptal jsem se na fóru zvukařina a tam mi bylo řečeno, že: "Hi-Z vstup použiješ na referenci a jedničku vstup pro měření. Protože nebudeš dělat žádné laboratorní měření, bude to stačit." Takže nevím. Někde jsem četl, že mezi doporučené karty patří UR22 (UR12 tam není). Proč tomu tak je, nevím. Je to pouze proto, že UR22 má vypínatelný Hi-Z ?

Díky moc za pomoc!

jammix
Příspěvky: 324
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od jammix » 13 bře 2018 19:32

direct monitor vypni to si koleduješ akurat o spätnu vazbu.
..vtedy možeš použit jeden kanal ..vstup na mikrofon,.. vystup na puštanie signalu .
zrejme direct monitor ti mieša signal do oboch kanalov .

čo to ideš vlastne merat?

strapal
Příspěvky: 18
Registrován: 14 říj 2016 13:26

Re: Room EQ Wizard - akustická měření

Příspěvek od strapal » 13 bře 2018 20:26

Potrebuju si nastavit delay na subech PA aparatu. Mam aktiv. satelity a suby ruznych vyrobcu a potrebuju zjistit jak spolupracuji. Az zjistim (zkalibruju) vzajemnou latenci, tak pak uz si budu na subech nastavovat delay podle vzdalenosti.

Za druhe, potrebuju na mistech konani produjce najit rezonance a upravit na PEQ. Ano, vim ze se to meni po prichodu lidi a ze je to lokalni zalezitost, ale proste napr. u baru nebo tam kde se sedi nechci aby byl hukot jak v tunelu...

No a az budu zvladat tyto dva zakladni ukony, muzu zkouset laborovat s fazovanim, pripadne si zmerit charky na domacich boxech atd..

Bohuzel jsem nikdy s REW ani Smaart nedelal. Proto jsem lama lamacka.

Produkci se nezivim, je to muj kůň. Hraju soukrome a aparat plus vse kolem dotuju z vyplat.. Sem tam za par drobnych nebo sex... :-) :-)

Odpovědět