Samplitude 9.1.1 SE a potíže s nahráváním MIDI

Ostatní audio software, obecná diskuse
Yogi
Vybavení

Samplitude 9.1.1 SE a potíže s nahráváním MIDI

Příspěvek od Yogi »

Ahoj, zkouším si hrát se starším Samplitude verze 9.1.1 SE (byla přibalena k různým časopisům jako Pixel nebo Computer v plné verzi s možností online registrace zdarma) a mám s tím pár problémů. Ten hlavní je dost podivnej - chci nahrávat běžnym způsobem part nástroje, kdy ovládám z kláves přes MIDI nějakej VST instrument a při nahrávání si pustím klik a klidně jen zkouším na první nějaký tón. Při nahrávání to zní v pohodě a je to synchronizovaný. Pak ten take pustím ze záznamu a pomalu se mi tempo metronomu a nahraných eventů rozchází (lineárně víc a víc). Dost pakarána, ale nemůžu přijít na to čím by to mohlo bejt způsobený.

Můj setup je Samplitude, M-Audio KeyStation PRO 88, E-MU1616 - klaviaturu mam spojenou s kompem přes USB a v Samplitude nastaveno ASIO, minimální latenci. Je tu nějaký samplitůďan, který by dokázal poradit? Předpokládám, že tam může být buď rozdíl v nastavení BPM pro transport bar a nějakou MIDI stopu či kanál či globální metrum a pak se to rozchází - nebo mi tam do toho vstupuje nějaká "vyšší síla" :) Díky moc za rady

Yogi
Vybavení

Re: Samplitude 9.1.1 SE a potíže s nahráváním MIDI

Příspěvek od Yogi »

Asi nic snadnýho že? Ještě tam nacházím skrytý konfigurační okna - při pravym kliku na SYNC v transport baru se dá nastavit synchronizace pomocí MIDI Clock INPUT/OUTPUT a pak v systémových nastaveních lze konfigurovat MIDI devices a ten Metronome. Bohužel ať měním co měním, tak se mi nahranej part vždycky o trochu lineárně narůstajícím způsobem rozjíždí (zpožďuje oproti metru stopy).

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

no nevim jestli ti pomuzu, ale podobny chovani jsem zazil, kdyz jsem mel kartu zavesenou na externi hodiny, na tech jsem mel omylem 48Khz misto 44 a projekt byl ve 44. Tak to by asi odpovidalo tomu linearnimu predchazeni. Delam v cubase, takze vic ti nejsem schopnej poradit.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Jj díky, ty MIDI Clocks se snažím kontrolovat a testovat různý nastavení - zatím ale bezúspěšně. Ještě jsem na netu našel nějaký informace o tom, že Samplitude ve verzi 9 je supr na audio, HDD recording, ale nehodí se na práci s VSTi a MIDI - to se údajně vylepšilo až v dalších verzích a v devítce je dost bugů v týhle oblasti. Tak přes google zkouším hledat jakých bugů... Snad vyšel i nějakej patch 9.01 či co, ale těžko říct, google se tomuhle přiliš nevěnuje - většinou vyplivne marketingový cinty.

kexik

Příspěvek od kexik »

Amorph píše:no nevim jestli ti pomuzu, ale podobny chovani jsem zazil, kdyz jsem mel kartu zavesenou na externi hodiny, na tech jsem mel omylem 48Khz misto 44 a projekt byl ve 44. Tak to by asi odpovidalo tomu linearnimu predchazeni. Delam v cubase, takze vic ti nejsem schopnej poradit.
to bude imo ono... niektore kombinacie sw-driver vobec nekomunikuju a aj bez externych hodin je mozna situacia ze projekt v DAW ma nastavenu inu samplovacku nez na akej naozaj beha zvukovka. mne sa to stalo napriklad s terrasonicom ts22 a reaperom 0.99...

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Logicky to zni, ale prakticky mam session karty nastavenou na 44.1kHz a v Samplitude projekt taky 44.1 ... tak nevim ted. Kazdopadne budu badat dal, pac uz jsem tomu venoval prilis casu na to, abych to vzdal :) A ten soft se mi libi.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Ještě jsem se dočetl v tabulce srovnání verzí Samplitude, že 9 SE má synchronizaci jako jediná řešenou přes MIDI Clock - http://www.samplitude.com/eng/seq/vers_unt.html. Nikdy jsem tyhle "hodinky" nepoužíval, co bych měl nastavit v rámci mnou výše zmíněnýho setupu?

kexik

Příspěvek od kexik »

pocuvaj a ty hovoris o nahravke midi, alebo audia? ak midi, tak to su celkom ine riesenia nez sme tu s amorphom vymyslali...

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Právě, že náhrávání MIDI eventů - jen notičky. Bylo mi hned divný co by s tím měla do činění vzorkovací frekvence Session a v Samplitude, ale nejsem v tomhle moc šéf - doteď jsem si hrál jen s Reasonem a max. drobnosti v Cubase. Co by to tedy mohlo být v případě MIDI?

kexik

Příspěvek od kexik »

Yogi píše:Právě, že náhrávání MIDI eventů - jen notičky. Bylo mi hned divný co by s tím měla do činění vzorkovací frekvence Session a v Samplitude, ale nejsem v tomhle moc šéf - doteď jsem si hrál jen s Reasonem a max. drobnosti v Cubase. Co by to tedy mohlo být v případě MIDI?
v pripade midi jednoznacne nastavenie midi master clocku. ake zariadenie tam mas teraz ako master? imo by to mal byt klaves a nie trebars emu

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Mam tam jen ty klávesy (Keystation Pro 88 od M-Audio), spojené přes USB kablík do kompu. V kompu pak interní PCI kartu s externím boxem E-mu 1616. Ty hodiny moc nechápu a nevím právě co nastavit a kde všude - už jsem dělal snad desítky kombinací a pořád se to rozchází.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

no jeste me napadla jedna vec, ktera ale plati pro cubase. V Cubase byl s midi clocklem problem na dualcorech a bylo potreba u midi devices zaskrtnout pouzivani windows time stamp. Bez toho to hazelo taky rozny neplechy s midi synchronizaci.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Fíha, no mám dvoujádro - Intel Core 2 Duo konkrétně. Teoreticky teď jsem na jinym kompu svym, kde je m-audio delta 2496 a jednojaderny CPU od AMD - tak neni problém si ho převézt a testnout tuhle konfiguraci (převážet keystation by byla asi větší kulturistika :) . Případně si pak i víc hrát právě s MIDI Clock, alespoň se naučim něco pro mě zatím neprobádanýho.

kexik

Příspěvek od kexik »

http://www.samplitude.com/eng/pdf/sampl ... al_eng.pdf

strana 28. najdi si to okno, co sa tam zobrazuje, a NEDAJ syncovat samplitude s nicim inym ako s klavesami

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Jen pro rekapitulaci :) Tzn. pokud mám v MIDI devices kromě Microsoft GS Wavetable SW Synth ještě klávesy a kartu, tak povolím jen device kláves a jak do global play tak global record dám ty klávesy? Myslim, že takový nastavení už jsem testoval, ale pro jistotu zkusím.

Pak mi ještě psal jeden člověk, že si vzpomíná na podobný potíže, který vyřešil nějakej patch, ale to byla verze professional snad. Tak doufám, že se ta firmička takticka nezbavila zabugovanýho softu coby honosně titulkovaný plný verze zdarma v časácích, aby nalákala uživatele a ty pak zjistili, že to vlastně bez opravy nefachá :)

Odpovědět