ja sam jsem v tomhle smeru (uzivani hudebniho softu) dost neumetel. tak me jednoduse zajimalo, jestli by to k necemu bylo. vzdycky je jednodussi psat veci pro nekoho vic nez sebe.nooly píše:silenec jako ty snad jo =) nechapu, proc se strachujes o to, zda to nekdo bude pouzivat ci ne. pokud mas do toho chut, tak tvor, none?
zvuk na mobilu
Re: zvuk na mobilu
tak jsem si zas po roce hrál. podařilo se mi napsat aplikaci, která otevře soubor z jar archivu. nu a samozřejmě mě hned napadlo to zneužít na zvuk. za ty měsíce flákání se, čtení dsp manuálů a kourcení knobama v lmms si prostě nemůžu odpustit následující návrh: co takhle (mrňavou) aplikaci do mobilu, která by umožnila páchat hudební zvěrstva na cestách? viděl bych to na nějaký pidi tracker se synťákem založeným hlavně na používání samplů. jednoduše něco, co zabije nudu a přitom k něčemu bude.
mám z čeho vycházet -- základy csoundu, javy a podařilo se mi v céčku nabastlit filtr. to je docela slušný základ, ne? klidně do mě valte návrhy, co by taková věc měla umět. dovedu si představit, že obšlehnu nějaké ladspa efekty, případně použiju věci z musicdsp. bohužel, výpočetní výkon mobilních zařízení není největší, tak od toho moc nečekám. ale hrc prc tralala by to snad zvládlo.
mám z čeho vycházet -- základy csoundu, javy a podařilo se mi v céčku nabastlit filtr. to je docela slušný základ, ne? klidně do mě valte návrhy, co by taková věc měla umět. dovedu si představit, že obšlehnu nějaké ladspa efekty, případně použiju věci z musicdsp. bohužel, výpočetní výkon mobilních zařízení není největší, tak od toho moc nečekám. ale hrc prc tralala by to snad zvládlo.
Bohudík, že to nedotáhneš do konce.
Další mobilní aplikaci na páchání hudebních zvěrstev bych už nevydržel.
Další mobilní aplikaci na páchání hudebních zvěrstev bych už nevydržel.
a první betaverzi pošlu atomovi
pokud ty zvěrstva neopustí sluchátka, tak nevim, kde je problém. řekl bych, že software ani jeho autor za nic nemohou. to, co ti trhá žíly je v lidech, ne v programech. taky mám své miláčky (cubase, vst), ale neubližuju kvůli tomu těm, co za nic nemohou.
ale ono to vyjde na stejno. alespoň jsi upřímný a nenecháš si kálet na hlavu. tak ať to nejsou moje zvěrstva, co ti krátí život.

pokud ty zvěrstva neopustí sluchátka, tak nevim, kde je problém. řekl bych, že software ani jeho autor za nic nemohou. to, co ti trhá žíly je v lidech, ne v programech. taky mám své miláčky (cubase, vst), ale neubližuju kvůli tomu těm, co za nic nemohou.
ale ono to vyjde na stejno. alespoň jsi upřímný a nenecháš si kálet na hlavu. tak ať to nejsou moje zvěrstva, co ti krátí život.
- ReaktoplazmAR
ak by sa výtvory s toho dali exportovat do pc, tak ja by som sa tomu určite potešil.. takže držím palce.. 

našel jsem nádhernej tuťák na j2me: http://www.roseindia.net/j2me/index.shtml
pokud jde o psaní audio aplikace do mobilu, tak si pište, že vykradu, co půjde: zynaddsubfx, mda-vst, ladspa pluginy, csound.
poznámka: zjistil jsem zajímavou věc, nepodařilo se mi do mobilu nacpat aplikaci větší 1MB a co je horší, otevírání velkých souborů je taky problém. takže zvuky bude nutné porcovat, podobně, jako to dělá audacity.
ale už jen pro ten pocit ...
pokud jde o psaní audio aplikace do mobilu, tak si pište, že vykradu, co půjde: zynaddsubfx, mda-vst, ladspa pluginy, csound.
poznámka: zjistil jsem zajímavou věc, nepodařilo se mi do mobilu nacpat aplikaci větší 1MB a co je horší, otevírání velkých souborů je taky problém. takže zvuky bude nutné porcovat, podobně, jako to dělá audacity.
ale už jen pro ten pocit ...

zprovoznění této aplikace vyžaduje jsr-75, která umožňuje přístup k filesystému mobilního telefonu.
když bude čas, zkusím zbastlit např filtr na .wav, aby se vidělo, jestli to má vůbec smysl
když bude čas, zkusím zbastlit např filtr na .wav, aby se vidělo, jestli to má vůbec smysl

Na mém starém SE K700 je součástí SW vybavení paternový sekvencer MusicDJ pracující s interním zvukovým generátorem. Třeba by ses mohl inspirovat. Bohužel patterny jsou dané a nelze je jakkoliv měnit či upravovat.
Škoda, že jsem tohle téma přehlídl, když si jej zakládal. V té době jsem takové věci hledal. Teď už však uvažuji o nějakém chytrofounu.
Co mě zajímalo, byl metronom, který sice na mobilu mám, ale při vyšším tempu jak 140bpm kulhá. Jako zvuk využíva sample, což patrně způsobuje onen problém. Bylo-li by to řešeno přes onen interní zvukový generátor, pak by to bylo určitě v poho. Také jsem sháněl ladičku. Tu jsem ale nesehnal, zřejmě nelze v J2ME využívat mikrofon mobilu nebo je to nad síly CPU). A myslím, že jakýsi hudební "notepad" pro záznamenání hudební myšlenky by se mnohým také šiknul. Opět není potřeba zvuk generovat a filtrovat, ale postačí zvukový generátor v mobilu.
Škoda, že jsem tohle téma přehlídl, když si jej zakládal. V té době jsem takové věci hledal. Teď už však uvažuji o nějakém chytrofounu.
Co mě zajímalo, byl metronom, který sice na mobilu mám, ale při vyšším tempu jak 140bpm kulhá. Jako zvuk využíva sample, což patrně způsobuje onen problém. Bylo-li by to řešeno přes onen interní zvukový generátor, pak by to bylo určitě v poho. Také jsem sháněl ladičku. Tu jsem ale nesehnal, zřejmě nelze v J2ME využívat mikrofon mobilu nebo je to nad síly CPU). A myslím, že jakýsi hudební "notepad" pro záznamenání hudební myšlenky by se mnohým také šiknul. Opět není potřeba zvuk generovat a filtrovat, ale postačí zvukový generátor v mobilu.
http://www.muzikalsrdce.cz
bandzone.cz/srdce
bandzone.cz/srdce
no podle mých pokusů na nokii 5000, kterou považuji za průměrnou, by šlo zvuk i generovat.
44100 short samplů (jedna vteřina mono zvuku) to zapsalo za několik vteřin.
převod z short na float, vynásobení a zpět převod na short to zvládá dokonce do tří vteřin.
takže ty poznámky o nereálnosti tohoto bych nebral tak vážně. omezení jsou, ale nemožné to není.
44100 short samplů (jedna vteřina mono zvuku) to zapsalo za několik vteřin.
převod z short na float, vynásobení a zpět převod na short to zvládá dokonce do tří vteřin.
takže ty poznámky o nereálnosti tohoto bych nebral tak vážně. omezení jsou, ale nemožné to není.
malinko jsem si zavzpomínal na svoje dětství -- http://cellbasic.sourceforge.net/index.php/
je to už dlouho, co jsem naposledy otevřel "vývojové prostředí" qbasicu. ty časy už nevrátim, ale vzpomínám na ně rád.
v blogu jsem to rozepsal, rád bych dal dohormady něco podobného, co by umožnilo využívat prostředky J2ME a přilehlých rybníků. škoda, že je basic takový nepružný, chtělo by to něco macatějšího. něco, v čem by šly psát skriptíky bez jarování atp. forth je zase moc drsnej.
nemohl by někdo z vás, co si ze mě dělaj šoufky, navrhnout nějaký vhodný jazýček? předem dík, kucí.
je to už dlouho, co jsem naposledy otevřel "vývojové prostředí" qbasicu. ty časy už nevrátim, ale vzpomínám na ně rád.
v blogu jsem to rozepsal, rád bych dal dohormady něco podobného, co by umožnilo využívat prostředky J2ME a přilehlých rybníků. škoda, že je basic takový nepružný, chtělo by to něco macatějšího. něco, v čem by šly psát skriptíky bez jarování atp. forth je zase moc drsnej.
nemohl by někdo z vás, co si ze mě dělaj šoufky, navrhnout nějaký vhodný jazýček? předem dík, kucí.
tak jsem se do toho pustil sám...
Kód: Vybrat vše
init f1 3.57 f2 4.07 f3 0 // float double byte word int long
init s1 "ahoj svete" // string
open 3 "./data.txt" "ro" "text/UTF-8"
begin draw
init iwidth 320 iheight 240 // lokalni promenne
begin circle ix, iy, ipolomer // vstupni parametry
end bok // vystupni parametry
begin box ix1 iy1 ix2 iy2
end bok
end
read 0 f3
: 1
cmp f1 f2
2 if =
3 if <
4 if >
: 2
write 1 s1 eoln \
"rovna se" eoln
goto 5
: 3
write 1 s1 eoln "vetsi" eoln
goto 5
: 4
write 1 "mensi, nestaci" ; write 1 "zkus to jindy"
: 5
write 2 "TAN TAN" eoln
init b_je_to_ok
init draw.iwidth 160 draw.iheight 100
b_je_to_ok call draw.circle 80 50 40
- ReaktoplazmAR
jo ericssony majú music DJ /ako spomina DeTee/, taký patternový sekvencer s predvolenými sekvenciami jednotlivých nastrojov, ale to je totalny šit, nudná skladačka.. ale kedysi dávno som mal ericssona T230 a tam boli "holé" noty + zmeny tempa, na vymyslanie melodií super, ale nedalo sa to z toho stiahnut a boli tam tusim len 3 zvuky 

pořádně nevim jak to je, ale mám pocit, že psaní aplikace v Javě tak aby šla snadno upravovat je střelba naslepo. navíc nejde upravovat přímo v telefonu.
možná je to drbání se levou rukou na pravym uchu, ale chtěl jsem napáchat nějaký interpretr, něco, co by umožnilo psát jednoduché či složité skripty (ala asm, pascal, basic, ale skripty) a teprve v nich psát nějakou tu aplikaci. zní to asi šíleně, vždyť java je tak skvělá a robustní... a právě to mě štve. nemám rád oop, nabubřelé struktury které lze řešit jednoduše.
ten zdroják o něco vejš je první pokus takový jazyk stanovit (kdybych napsal definovat, tak mě kermiťáček napadne, že používám cizí slova a nerozumím jim). a nebojte, nebude z toho luphtrack unix, na to mám moc málo energie.
není tu mimochodem někdo, kdo už interpretr páchal? několik málo věcí bych rád konzultoval. např: byte code nebo přímé interpretování, drobení na moduly, skákání mezi nimi, větvení vs label a goto, zpřístupnění zdrojů jednotlivých api, podprogramy (a tak dál).
možná je to drbání se levou rukou na pravym uchu, ale chtěl jsem napáchat nějaký interpretr, něco, co by umožnilo psát jednoduché či složité skripty (ala asm, pascal, basic, ale skripty) a teprve v nich psát nějakou tu aplikaci. zní to asi šíleně, vždyť java je tak skvělá a robustní... a právě to mě štve. nemám rád oop, nabubřelé struktury které lze řešit jednoduše.
ten zdroják o něco vejš je první pokus takový jazyk stanovit (kdybych napsal definovat, tak mě kermiťáček napadne, že používám cizí slova a nerozumím jim). a nebojte, nebude z toho luphtrack unix, na to mám moc málo energie.
není tu mimochodem někdo, kdo už interpretr páchal? několik málo věcí bych rád konzultoval. např: byte code nebo přímé interpretování, drobení na moduly, skákání mezi nimi, větvení vs label a goto, zpřístupnění zdrojů jednotlivých api, podprogramy (a tak dál).
tak jsem normálně věnoval několik vteřin čtení gforth tutorialu. hodně zajímavé. hlavně jsem se dozvěděl, že forth není jenom o zásobníku a jde v něm v poho bastlit i jiné věci než bootloader.
takže mobilní interpretr forthu?
takže mobilní interpretr forthu?