Dramaticky rozdílné přenosové rychlosti různých ftp klientů

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Ivo
Moderátor

Dramaticky rozdílné přenosové rychlosti různých ftp klientů

Příspěvek od Ivo »

Párkrát jsem si toho už všimnul a vždycky jsem si říkal, že to byla asi náhoda. Pak mi to nedalo a několikrát jsem si to přesně změřil na stejně velkém souboru (cca 60MB), stejném ftp, stejné cestě. Vyzkoušel v Total Commanderu, FlashFXP and WinSCP. V různém kombinovaném pořadí, několikrát za sebou - výsledky velmi podobné.

Total commander je stabilně neuvěřitelně pomalý (oproti ostatním dvěma).
Rychlost uploadu se u něj pohybovala stabilně kolem 420-440 kb/s a tento soubor uploadoval za 2:02 minuty u čtyřech pokusů (v různý čas) rozdíl plus minus 2 vteřiny

WinSCP - ukazovalo při všech pokusech stabilní rychlost uploadu 740-760 kb/s a tento soubor byl uploadován vždy za 1:13 minuty (též plus minus 2 vteřiny u několika pokusů). Suverénní vítěz ve všech případech

FlashFXP udržoval rychlost vždy kolem 680-700 kb/s a byl schopen tento soubor uploadovat za 1:25-1:30 min

Čili jinými slovy Total Commander má při uploadu 60% rychlost a FlashFXP 90% oproti WinSCP.

U downloadu bylo pořadí rychlosti stejné, Total Commander opět suverénně nejpomalejší - i když rozdíl v rychlosti byl proti ostatním o něco menší než u uploadu.

Je to zajímavé a překvapivé a pokud člověk uploaduje/downloaduje několikaset megové soubory už ty časové rozdíly mohou být výraznější ... Čím je to způsobeno, nevím, myslel jsem si že rychlost připojení je prostě daná, ale je vidět, že tyto programy si ji různým způsobem optimalizují

To jen tak pro zajímavost, kdyby to pro někoho byla užitečná informace.

Jinam mám pocit že Total Commander je velmi pomalý i při přenosech mezi disky nebo počítači. Nebo nechat například vymazat větší session přes TC může trvat několik minut, vymazání přímo z průzkumníka trvá několikanásobně méně.
Naposledy upravil(a) Ivo dne 27 dub 2008 16:01, celkem upraveno 1 x.

Settler

Příspěvek od Settler »

Rychlejsiho managera, nez Total Commandera najdes na netu jen velmi tezko.. to, ze ti pruzkumnik maze data rychlosti blesku je dano tim, ze je nemaze, pouze presouva do kose.. tim jsem si prakticky jist.. samozrejme dalsi veci je, jak mas aktivovany DMA prenosy apod.. to vse muze ve vysledku delat pekny zmatky..
Co se tyce uploadu, pouzivam zasadne Total Commander, protoze je v mych podminkach nejrychlejsi.. ovlivneno to muze byt mistem, kam uploadujes, samozrejme linkou.. atd. atd..

Tzn. ja rikam, ze buh vi, co jsi meril, a buh vi, co jsi zjistil.. :roll:

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Settler píše:
Tzn. ja rikam, ze buh vi, co jsi meril, a buh vi, co jsi zjistil.. :roll:
Zkus si to ještě jednou přečíst - měřil jsem čas uploadu (a downloadu) 1 konkrétního souboru ze stejného místa na stejné ftp, v každém ftp klientovi 4-5x, výsledky byly konzistentní ...

bassline

Příspěvek od bassline »

Settler píše:to, ze ti pruzkumnik maze data rychlosti blesku je dano tim, ze je nemaze, pouze presouva do kose..
No neviem...ked narabas s prenosom suborov priamo cez windows tak to trva najrychlejsie - presuvanie, mazanie(cez shift natvrdo), kopirovanie...

Settler

Příspěvek od Settler »

V tom pripade muzeme vyloucit linku.. fajn.. zbyva dalsich asi 500 nastaveni v oknech.. jak to mas s DMA, jak to mas se soucasnymi streamy.. atd.. atd..

Takze jeste jednou.. meris neco, o cem nic nevis.. k tomu abych tohle tvrdil mi staci veta o tom, jak TC maze nekolikanasobne pomaleji nez pruzkumnik..
Proste ver, ze nemaze a ze to je tim, ze nevis, co kde okna delaj.. :wink:

Radime tedy jedine.. na pevno zakaz kos, pohrabej se v nastaveni simultalnich upload linek.. pripadne muzes zkouset laborovat s bloky primo v TC..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Settler píše:V tom pripade muzeme vyloucit linku.. fajn.. zbyva dalsich asi 500 nastaveni v oknech.. jak to mas s DMA, jak to mas se soucasnymi streamy.. atd.. atd..

Takze jeste jednou.. meris neco, o cem nic nevis.. k tomu abych tohle tvrdil mi staci veta o tom, jak TC maze nekolikanasobne pomaleji nez pruzkumnik..

Radime tedy jedine.. na pevno zakaz kos, pohrabej se v nastaveni simultalnich upload linek.. pripadne muzes zkouset laborovat s bloky primo v TC..
DMA?
rychlost mazani?

tady jde o rychlost pripojeni k netu.

DMA s tim pri takovy prenosovy rychlosti vubec nesouvisi, ne?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Settler píše:V tom pripade muzeme vyloucit linku.. fajn.. zbyva dalsich asi 500 nastaveni v oknech.. jak to mas s DMA, jak to mas se soucasnymi streamy.. atd.. atd..

Moc to prožíváš :) Moje jednoduchá a praktická (a trochu překvapivá) zkušenost a informace byla, že TC za normálních okolností uploaduje na FTP skoro dvakrát pomaleji než třeba WinSCP. Ověřeno několikrát, tak aby informace měly statistickou váhu. Podělil jsem se o tuto informaci s tím, že třeba pro někoho může být užitečná. Proč je TC tak pomalý, nevím ... Doted jsem ho používal, ale už asi nebudu ...

Settler

Příspěvek od Settler »

Brooklyn / juanita juarez - jj.. samozrejme.. DMA ma vliv na interni pohyb dat.. to se tyka jen toho mazani apod.. toho uploadu samozrejme ne..

Ivo - Ano.. prozivam.. nemam totiz rad, kdyz nejaky hej pockej user, ktery vubec nevi, co kde ma zapnuto, vubec nechape, jak ma co nastavit zacne mlit podobny kraviny..
Ano.. mozna to prozivam, ale ciste jen proto, ze lzes.. u me je situace presne opacna.. rychlejsi ftp samozrejme jsou, ale TC je rozhodne na spici a ne nekde na konci.. to s tim mazanim me pak jen utvrdilo v tom, ze meles uplne z cesty..
Zverejneni podobnych testu by melo byt imho trestne, pac pouze pozkozuji produkt a ve vysledku se dycky dostaneme jen k tomu, ze user je jaksi none-skilled na to, aby mohl vynaset podobne soudy..
Otazku jsi mel resit jako problem v tvem PC a ne jako test ftp klientu..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Settler píše: Zverejneni podobnych testu by melo byt imho trestne,.
Jinak jsi v pohodě ? Nenastal úpal během nedělního sluníčka ? :wink:

Pokud myslíš že na přenos daného souboru (a zachycení veličin času a objemu) na standardním počítačovém systému jsou zapotřebí nějaké specializované ezoterické skills (a bez nich jsou výsledky špatně a vzhůru nohama), pouč mě.

Pokud program A přenese 4x tentýž soubor na stejném počítači za stejných podmínek za 2 minuty a program B 4x tentýž soubor za minutu - asi to něco říká a je to informace celkem přímočará a ani tvé mimořádné IT vlohy by tady na tom nic nezměnily myslím. Nemám absolutně nic proti TC, kdyby byl nejrychlejší, nechá mě to stejně chladným jako když je tady nejpomalejší ... Přirozeně preferuju nejrychlejší přenos - a je mi uplně jedno který program je ho schopen poskytnout ... Ale stejně rychlé prostě nejsou, aspon ted a tady, to je fakt ...
Settler píše: ciste jen proto, ze lzes.. meles uplne z cesty..
user je jaksi none-skilled na to, aby mohl vynaset podobne soudy..
Otazku jsi mel resit jako problem v tvem PC a ne jako test ftp klientu..
Zkus se párkrát zhluboka nadechnout ... :wink: a třeba i zamyslet ...

Jestli to u někoho při přímém srovnání více ftp klientů dopadne jinak, je to v pohodě. Tady to je prostě tak (na standardních Windows Vista Business a bezdrátovém připojení cca 10MB/7MB). A nějaké speciální "počítačové skills" s tím nemají nic společného ...

Kdybych tušil že tě to tak strašně zneklidní a rozhodí, nechám si to pro sebe :wink:

Settler

Příspěvek od Settler »

Nekolikrat jsem ti opakoval.. jak to mas s upload streamy.. jak to mas s DMA..? Nejsi schopen se vyznat ani v tomhle.. TC neni program pro lama usera.. ten radeji vyuzije jednoducheho pruzkumnika..

Srovnani ti reknu jedine.. Ridic rika, ze Porsche Carrera GT je shit auto, protoze to proste nejede a vydava to divne zvuky..
Ridic profesional se psychicky zhrouti, proto, ze moc dobre vi, ze ridic lama do auta nalil olej za 150,- Kc a natural 91..
Tim nejen, ze auto podavalo vyrazne rozdilne vysledky.. on ho tim dokonce mohl i poskodit..

Analogie je tedy takova.. neumis nastavit TC.. tvrdis, ze i mazani souboru je nekolikanasobne rychlejsi v aplikacich windows.. vysledek z toho pro mne plyne jediny.. ani zdaleka netusis jak sprava souboru ve windows funguje.. ani zdaleka nemas na to, abys mohl cokoli testovat..

Ten, kdo by se mel zamyslet a rozdychat se jsi ty.. mel jsi to ale udelat jeste pred tim, nez jsi zde zacal psat podobne hovadiny, ktere k nejakym testum maji sakramentsky daleko..
Jedine, co jsme se dozvedeli je, ze pokud clovek nevi, podavaji mu programy podivuhodne vysledky..

Sry, ze se vztekam.. je to mozna dani tim, ze prevazne ITik v sound prostredi muze chvilemi trochu nechapat.. nic to ale nemeni na tom, ze jsi skalopevne presvedcen o veci, ktera je zapricinena tim, ze jsi meril uplne nesmysly..
Nebavim se ted o uploadu.. to muze byt dano uz detailnim nastavenim bloku v TC.. bavim se ale prevazne a hlavne o praci se soubory na disku, kde jsi proste uplne mimo..

Jak jsem rekl.. jestli chces pokracovat v tehle zaslepene debate dal, zakaz si kos (nemyslim tim, ze das v kosi mazat automaticky - kos je pak stale na zapis overovan - udelej to napr. pres nejaky tuner.. zapis na kos jde z registru kompletne odstranit), pores DMA a rekni v jakym rezimu jedes.. tim odstranis sve mylne informace o pomalosti pri praci se soubory..
polad pocet soucasnych pripojeni.. pak teprve muzeme resit, jak zmenit blok v TC, aby byla vyssi i rychlost uploadu..

delay

Příspěvek od delay »

Settler: Sorry, ale místo toho, aby jsi tady dotyčného v klidu poučil se zbytečně nasíráš a namachrovaně prskáš kolem sebe...

Nikdo ti nebere to, že tomu rozumíš, ale proč to nevysvětlíš v klidu, třeba 3x za sebou. Ono, když začneš používat destruktivně laděný text, tak nečekej, že ti druhá strana bude naslouchat...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pointa je taková - rychlost uploadu 750-760 kB/s je momentálně maximální nastavená rychlost na mojí lince (agregace 1:1, čili fluktuace rychlosti zcela minimální). WinSCP ji umí hned bez nutnosti jakéhokoliv speciálního nastavování (FlashFXP skoro taky). Je možné že po nějakých komplexních nastavováních a seřizováních se k tomu TC přiblíží možná též. Ale pokud už to jiné programy umí rovnou, nevidím důvod proč se tím zabývat. Berme tedy tento malý objektivní test jako test ftp klientů v jejich defaultním nastavení na nejnovějším OS Microsoftu :)

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

WinSCP ale není ftp, ale scp, což je něco jiného. Je to doplněk ssh, které se používá primárně ke vzdálenému přístupu na un*x like mašiny a bývá dobrým zvykem ho proto v různých QoSech prioritizovat nad protokoly jinými, aby sosalové velkých dat (třeba zrovna po ftp) nezpůsobovali lagy lidem, co potřebují pracovat a nezbytně potřebují malou latenci. Tipuju, že právě nějaký takový QoS máš někde po cestě.

Co se týče rozdílu mezi TC a FlashXP, tipuju že buď jeden pojede v passive a druhý v active režimu a/nebo jeden z nich otvírá víc paralelních spojení a tedy se k němu opět nějaký QoS po cestě chová jinak, než ke klientovi, co to tlačí přes jediné spojení.

Settler

Příspěvek od Settler »

delay - Ja uz na to kaslu.. dyt ja uz se nehadam.. jsem vztricny.. ale na jakykoli muj dotaz bylo zatim odpovezeno pouze necim ve smyslu, at si dany post prectu znova..
ctu asi uz po desate, a vidim, ze jde porad o naprosto identickou lamarnu..
Nehaz to na me.. to, cemu rozumim a cemu ne, je uplne jedno.. jde o to, ze zde user hovori o DRAMATICKYCH rozdilech k horsimu, co se TC tyce, a to je samozrejme nesmysl.. jak ale sam vidis, nejde zde o reseni toho, proc ma dany user cele PC v jednom velkem chaosu.. jde proste o to, ze on si neco nameril (jakou to ma hodnotu jiz neresi) a tak je to proste pravda..
Dalsi veci je, ze prave napr. pred zhruba dvema tydny vydana posledni verze opravuje prave spoustu chyb v onom ftp klientovi (coz ale stejne na vysledcich nic nemeni)..

Proste onen nadpis je uplne zcestny.. a abych neplacal porad to same dokola, tak jen napovim posledni vec a tou je aktivace DMA, odstraneni Indexing service, kompletni blokace kose v registru..
Pak bude kopirovani naprosto stejne.. i TC ma totiz pocit projizdet a overovat indexy, dalsi rozdily jsou uz pak dany ciste onim kosem.. tady proste nejde o soft, ale o disk..

ftp se pak da resit tak, ze zkontrolujes nastaveni bloku u onech ostatnich klientu a stejna nastaveni aplikujes vsude.. protokoly jsou kapitola sama pro sebe..
Test, ktery jsi totiz provedl odpovidal postaveni skodovky, ferrari a tryskoveho letadla na start vedle sebe.. kazdy pes jina ves..
"Zapl jsem program a prekopiroval jsem slozku", opravdu nepovazuji za metodiku..

Others/All - obecne tedy sry, za mozna trochu agrese, nicmene chtel jsem tenhle blabol zarazit uz v zacatku.. to bylo umyslem prave proto, ze sam moc dobre vim, ze tech useru, u kterych prevazuje muzika nad IT, je zde daleko vice.. postu, ktere mely na zacatku podobny nesmysl a po par strankach se zvrhly ve smrtelne vaznou diskusi o nesmyslu uz tady par bylo.. :wink:

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ctirad píše:WinSCP ale není ftp, ale scp, což je něco jiného. Je to doplněk ssh, které se používá primárně ke vzdálenému přístupu na un*x like mašiny a bývá dobrým zvykem ho proto v různých QoSech prioritizovat nad protokoly jinými, aby sosalové velkých dat (třeba zrovna po ftp) nezpůsobovali lagy lidem, co potřebují pracovat a nezbytně potřebují malou latenci. Tipuju, že právě nějaký takový QoS máš někde po cestě.

Co se týče rozdílu mezi TC a FlashXP, tipuju že buď jeden pojede v passive a druhý v active režimu a/nebo jeden z nich otvírá víc paralelních spojení a tedy se k němu opět nějaký QoS po cestě chová jinak, než ke klientovi, co to tlačí přes jediné spojení.
WinSCP má v nastavení nového session tři volitelné protokoly: scp, sftp a ftp. K danému účelu jsem to měl v režimu ftp (jinak by to ani nešlo, protože ke zbývajícím dvěma je třeba "private key" - ten momentálně používám jako SFTP připojení na velvet mastering u nového hostingu, v tomto modu mimochodem přenosy běží relativně pomalu) . Předpokládám tedy že v režimu ftp se to chová podobně jako jiný ftp klient ?

Jak TC tak Flash FXP jsou v aktivním modu v rámci daného ftp spojení (není zvolen pasivní mod - oba tuto možnost nabízejí)
Settler píše:nejde zde o reseni toho, proc ma dany user cele PC v jednom velkem chaosu..
Promiň ale nepamatuji si že bys s mým PC přišel nějak důvěrněji do styku. Na jedné straně zpochybnuješ a zesměšnuješ (bez nějakých konkrétních argumentů) relativně objektivní závěry (v rámci daného časoprostoru) a na druhé straně vyslovuješ konstatování, která nevycházejí z žádných faktů a hraničí s blábolením - nebo máš snad nějaké permanentní jasnozřivé telepatické spojení do mého PC, že jsi schopen posoudit jeho vnitřní strukturu ? I kdybys měl, nenajdeš tam nic jiného než běžný standardní operační systém (Vista). Možná bys panu Ballmerovi mohl vysvětlit jak to udělat lépe :wink:

Kromě toho (jak si opět můžeš všimnout) - neříkám nic jiného než co jsem tady objektivně zjistil. Nazývat to rozhořčeně "lhaním" atd., je trochu ujeté, sorry ... Prostě je to tak - ty rychlosti jsou tu dramaticky rozdílné (40% je dost). Není to objektivní recenze programů, ale konstatování dané situace. Má-li to své důvody a někdo o nich ví, je jistě užitečné je vysvětlit, případně ukázat kde je něco blokováno (ovšem již defaultně). Podobný styl neadekvátního pokřikování k tomu bohužel nevede a nic užitečného nepřináší ...

Odpovědět