IRQ u PCI

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
TOM-Thak

IRQ u PCI

Příspěvek od TOM-Thak »

Jak jsem jiz psal mam problemy s EMU 1212m v2 v PCI. Psal sem i na support EMU a do obchodu odkud ta karta je. Prerusuje se prehravani a prerusujou se i procesy ve winech proste poskocej. Procesor jak znamo nezpracovava vic veci najednou ale prepipna mezi operacemi. Vypada to jako kdyby to prepinani bylo necim ovlivneny a jestli si to dobre pamatuju tak je to to IRQ. Nevite jak ho v biosu natvrdo nastavit? Popr. jestli by treba logicky nepomohlo otestovat kartu v jinych PCI portech proste prohazet karty - mam tam jen tu EMU a POWERCORE PCI. Juli@ byla bez problemů. Prip. se te karte asi nelibi zakl. deska.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

1212m se s některými kartami nemá moc ráda - mě dělala potíže, když jsem vedle měl řadič USB do PCI. Určitě zkus ty karty proházet, to je první možnost. Potom v některých biosech lze napevno nastavit jednomu z (obvykle) tří PCI slotů přednostní IRQ, na kterém poběží to a nic jiného. To také můžeš vyzkoušet, ale mě to nějak nepomohlo.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

nathanael: ja tam vedle toho mám POWECORE PCI kartu tu MKI jeste dlouhou :D ale s Julcou bezi v klidu takze by to musel byt problem te EMU.
Jinak powercore vyndam a zkusim prohazet emu do jiných PCI slotů.

To IRQ jde nastavit na pevno ja tam mam v biosu 3 4 6 7 9 tusim proste nejake cisla u kazdyho PCI, ale nevim co to znamena - resp. bude to nejaka prednost operace nebo toho preruseni takze ciste teoreticky kdybych dal EMU 3 a powercore 4 a posledni nepouzivanej slot 6 tak by to melo na tvrdo bejt nastaveny po porade?

nathanael

Příspěvek od nathanael »

TOM: ty čísla jsou jenom čísla IRQ, která jsou volná, která lze pomocí tohoto rezervovat...a ano, jak píšeš by to mělo jít udělat, zkus to - jen je dobré si zjistit ke kterému slotu to přesně patří, protože pokud vím, tak tam to není označené jako PCI slot 1, PCI slot 2 a tak, to k jakému slotu to patří jsem já tedy musel dlouho zjišťovat z manuálu...

také je samozřejmé, že musíš mít před instalací EMU odinstalované drivery pro tu Julii a vůbec ke všemu podobnému, jako např. Sound Blaster...můžeš zkusit ty EMU drivery přeinstalovat (ale pozor, mě nějak nejdou ty z netu, ale jen ty z CD, protože jsou speciálně pro verzi 2)...

ale spíš než nějaké nastavování IRQ ti pomůže to přeházení těch karet...no a jestli si tu 1212m kupoval v audiopro, mohl by ti poradit také safa...a jestli nejsi línej, tak si pročti tohle fórum, třeba tam něco najdeš - http://www.productionforums.com/index.php?f=4

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

nathanael píše:TOM: ty čísla jsou jenom čísla IRQ, která jsou volná, která lze pomocí tohoto rezervovat...a ano, jak píšeš by to mělo jít udělat, zkus to - jen je dobré si zjistit ke kterému slotu to přesně patří, protože pokud vím, tak tam to není označené jako PCI slot 1, PCI slot 2 a tak, to k jakému slotu to patří jsem já tedy musel dlouho zjišťovat z manuálu...

také je samozřejmé, že musíš mít před instalací EMU odinstalované drivery pro tu Julii a vůbec ke všemu podobnému, jako např. Sound Blaster...můžeš zkusit ty EMU drivery přeinstalovat (ale pozor, mě nějak nejdou ty z netu, ale jen ty z CD, protože jsou speciálně pro verzi 2)...

ale spíš než nějaké nastavování IRQ ti pomůže to přeházení těch karet...no a jestli si tu 1212m kupoval v audiopro, mohl by ti poradit také safa...a jestli nejsi línej, tak si pročti tohle fórum, třeba tam něco najdeš - http://www.productionforums.com/index.php?f=4
Super diky otestuju pokusim se to dneska jeste nejak vyresit kazdopadne to vypada spis na nejakou kolizi mezi necim nez na spatnou kartu.
Sem este zvedav, co napisou z toho EMU supportu.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

jo nejspíš to bude kolize, protože jak jsem psal, tak mě dělala problémy s USB řadičem do PCI - v tom jsem měl mimojiné zapojenou myš a když jsem hýbal s myší, EMU byla nestabilní a dělala něco podobného co ty píšeš, takže evidentně se dělili o nějaký stejný přenosový kanál či co...pro jistotu jsem to USB vyhodil a koupil si externí řadič - jenže to ty s PowerCore udělat určitě nehodláš, tak jsem dost zvědav jak to vyřešíš, jestli něco z již uvedených metod pomůže...neřekl bych, že jde o špatnou kartu...

na týpky z emu supportu moc zvědavej nebuď, oni ti nejspíš napíšou, že chtějí znát celou tvojí HW konfiguraci, výpis IRQ a když jim to pošleš, odpovědí ti nějakým stručným generickým žvástem, z kterého vyplyne maximálně to, že je to v IRQ, ať pro 1212m uvolníš IRQ, ale dál už ti nepomůžou...já jim psal a tak to přesně dopadlo, že jsem si musel pomoct sám...

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Doporučím ještě tento návod (a následně najít podobný ke své desce):
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=39
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

nathanael: OK diky, jinak ted si me jeste navedl na myslenku - ja mam Mys taky v USBcku, sloty PCI mam pojmenovane v biosu slot 1 2 3 ale nevim ze ktere strany to je brano kazdodne si muzu byt jistej ze 2ka je ten prostredni :D
Napsal sem do toho fora svuj problem a zjistil sem ze neco takovyho tam taky nekdo psal tak uvidime.

Tudy: diky za navod podivam se na to.

Jestli to vyresim tak aspon bude na ezone navod pro problemy s EMU :)

nathanael

Příspěvek od nathanael »

TOM: to s tou myší v USB - já jí ale měl ne v USB na desce, ale v USB které bylo na přídavném řadiči co byl v PCI...pokud máš myš v normálním USB konektoru co je na desce, tak tam problém nehledej...

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

nathanael: nepochopil jsem jednu vec - pokud jsem v biosu projizdel PCI tak je vzdy vpravo neco jako napoveda nebo nejaka infromace nebo netusim, co to znamena, ale bylo tam vzdy info o nejakym USB / IDE apod. pri najeti na pci slot tam bylo jine info o tom, co to pouziva nebo neco v tom smyslu. Zapátram jeste v manualu kolik toho tam maj o biosu.

kexik

Příspěvek od kexik »

ak mas komp v acpi mode, tak tie udelatka v biose ti aj tak nepojdu: v acpi mode operacny system ignoruje bios a urobi si po svojom... ak acpi mod vypnes, musis preinstalovat widle (staci namakko, bez formatu), pretoze musia pouzivat iny HAL... uz sme to tu asi stokrat rozoberali

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

kexik: du hledat ve foru.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

TOM: na tu nápovědu kašli...spíš se koukni ve windows do Ovládací panely > Systém > Hardware a tam dej volbu Zobrazit > Prostředky podle připojení...tam si otevřeš Požadavek přerušení (IRQ) a uvidíš seznam...někde tam bude E-MU E-DSP Audio Processor...takže se koukni jaké má číslo a co má stejné číslo jako E-MU...tak zjistíš, co by s tím mohlo dělat ten problém...

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

nathanael: jasne diky to otestuju jeste nekdo psal v tom foru, cos posilal ze si stahl nejaky program ASTRA32 asi nejaka analyza. On mel konflikt, ktery mu winy neukazaly a ten soft ano.

nathanael

Příspěvek od nathanael »

Btw, takhle nějak by to mělo správně vypadat (je to bez nastavování nějakých přednostních čísel v biosu, karta je zkrátka ve správném slotu):

Obrázek

Odpovědět