JAKÉ BY MĚLO BÝT POŘÁDNÉ " AUDIO PC" ?!

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
LuckyLuck

JAKÉ BY MĚLO BÝT POŘÁDNÉ " AUDIO PC" ?!

Příspěvek od LuckyLuck »

Tato debata tu sice již nekolikrát proběhla,ale myslím..že je a bude tohle téma pořád aktuální...

Jakej tedy je ideální počítač na muziku??

Osobně a jistě né sám budu časem kupovat novej počítač, tak bych se rád vyvaroval chyb.Jaký procesor,jakou základní desku,paměti,disky,zvukárnu,operační systém...a třeba jak ho poladit?! ..

Tak..

fova

Příspěvek od fova »

Tohle jsem vystrihl ze sveho webu, kde davam nejake rady ohledne homerecordingu:
- procesor AMD Athlon nebo Intel Pentium 4, minimálně na 2GHz. Athlon je sice výrazně levnější ale vyskytují se názory, že základové desky pro procesory AMD, které mají chipset VIA, se někdy chovaly problémově, při práci se zvukovou kartou. Pentium 4 se základovou deskou, která má chipset Intel, je prý sice sázka na jistotu, ale dáte za to více peněz. Dovolil bych si zde vyjádřit názor, že toto byl problém jedné verze VIA chipsetu, který se u novějších desek už nemusí opakovat a naopak (čistě hypoteticky) se mohou vyskytovat problémy zase z chipsetem Intel. AMD Duron nebo Intel Celeron nebrat kvůli slabšímu výkonu. Doporučované značky základových desek jsou Asus, Abit, Intel a Gigabyte. Můj současný počítač je postaven na procesoru AMD Duron a základové desce QDI s chipsetem VIA a funguje mi to bezproblémově. V mé domácnosti už je to několikátý počítač v pořadí, postavený na procesoru AMD. Takže ne vždy musí být AMD špatné řešení.
- operační pamě? alespoň 512MB, typ DDR nebo výrazně dražší RIMM
- pevný disk o velikosti alespoň 60GB, 10000 ot./min (nebo alespoň 7200 ot/min.) a 8MB cache (nebo alespoň 4MB cache). Ideální řešení je mít disky dva – jeden pro instalaci operačního systému a aplikací druhý pro práci se zvukovými daty. Celá sestava vám pak poběží rychleji. Co se týče značky tak lze zvolit IBM, Western Digital, Maxtor a jiné.
- monitor nekupujte ten nejlevnější, jinak riskujete, že si zničíte oči. Velikost úhlopříčky by měla být alespoň 17“ a obnovovací frekvence 100Hz při pracovním rozlišení 1024x768. Můžete jít i do LCD, který bude mít ostřejší obraz, ale má trochu pomalejší vykreslování u rychlého střídání obrazu. Skvělé řešení pro práci se zvukem je mít dva monitory. Pracovní plocha se vám výrazně zvětší a mnoho audio aplikací tento systém podporuje.
- grafickou kartu doporučuji od firmy Matrox nebo ATI, které mají ostrý obraz. Velikost paměti volte alespoň 32MB, ale pro práci se zvukem to není až tak důležité, takže stačí i 16MB. Jak jsem zmínil u monitorů, stojí za zváženou, jestli nejít do karty, mající výstup do dvou monitorů.
- vypalovačka CD nebo DVD na zálohování dat. Bez vypalovačky se neobejdete. Já jsem půl roku pracoval bez vypalovačky a pak mi odešel disk a přišel jsem o vše, co jsem vytvořil. Pak jsem vypalovačku hned koupil a od té doby pravidelně data zálohuji. Podobná věc se stala mému známému na počítači Apple, s tím rozdílem, že už měl celou hudební kompilaci hotovou a připravenou k vydání CD. Bez zálohování to tedy nejde. Doporučuji vypalovačku od firmy Plextor nebo Teac, které jsou ale trochu dražší a vypalovací software Nero Burning Rome od firmy Ahead.
- myš zvolte optickou a pokud možno s kolečkem, které se vyklápí do stran. To se dá výborně využít při práci v sekvenceru, protože taková myš vám umožňuje rolovat s obrazem nejen horizontálně, ale i vertikálně. Osobně si myslím, že na značce zde příliš nezáleží. Vyhněte se bezdrátovým modelům (platí i pro klávesnice), protože zde hrozí rušení zvuku.
- operační systém doporučuji Windows XP Home Edition. Je relativně stabilní a výkonný, ale stojí peníze. Linux, který je zadarmo, je prozatím výrobci hudebního software a hardware poněkud opomíjen. V případě, že zvolíte Linux, budete obtížněji hledat mezi svými známými někoho, kdo by vám s ním poradil.
- ostatní komponenty PC již nejsou tak podstatné a vystačíte si s běžně nabízenými díly.

kexik

Příspěvek od kexik »

fova: aspon si to mal trocha poprepisovat ;) su to pekne stare infos
lucky: dnes je situacia taka, ze uz aj via chipsety na amd celkom ujdu (ono nikdy neslo o to ze by boli zle ale mali zlu podporu sw a biosov) a aj s athlonmi sa da postavit velmi stabilna zostava, osobne mam celkom dobre referencie na serverove dosky pre opteron, ale obavam sa ze na audio by to bolo mrhanie peniazmi. Ja ale osobne aj pri lacnych rieseniach preferujem intel, takze moje odporucenie je bord s intel 865, 2x512MB DDRAM (najrychlejsiu na aku ti staci penazenka), procak ak si chudak tak je dobra volba celeron D (maju 256kB cache) na co najvyssom takte (je to urcite lepsia volba nez pomalsi full p4 za rovnake peniaze); ak si bohac tak prescott p4. grafiku lacnu dualhead, trebars ati radeon 9200, 64MB pamate staci... HDR maxtor alebo seagate, a myslim ze je este furt jedno ci sata alebo ata, je celkom dobry napad kupit hned dva (system+sw a swap+data), audiom zaplacas 120GB hned, 200GB o dva tyzdne neskor. ten druhy disk staci 80GB, ale musi takisto byt z novej, rychlej serie. Monitor je lautrfuk, dnes vie aj lacna sunka 1024*768 na 100Hz, prave cumim na hansol730E za par supov a je to stabilne, ostre, stalo to 4 slovenske litre a ide to v chemickom labaku uz rok a pol bez poruchy vo dne v noci.

fova

Příspěvek od fova »

Kexiku, jestli myslis tou aktualnosti ty VIA chipsety, tak ja vim, ze uz je to stara zalezitost. Problem je v tom, ze lidi od te doby maji zafixovane AMD jako problemove pocitace. Proto jsem to tam nechal.

LuckyLuck

audio pc

Příspěvek od LuckyLuck »

Díky oboum za tipy, musím říct, že boháč nejsem..ale asi do nového počítače utopím víc peněz..a právě...rozhodl jsem se pro Intel..ikdyž zatím jsem byl velkým příznivcem only AMD..a celkem i zůstanu,ale popravdě..pravděpodobnost problémů při "audiu" je přeci jenom u Intelu menší..tedy podle toho,co jsem slyšel.
Koukal jsem, že už jsou uplně nové Intelácké chipsety..a trochu se právě bojím..škoda stavět novej komp na starších deskách,ale zase má někdo s těma novejma nějakou zkušenost?.. a jak to je s diskama 10000 otáček, jsou fakt o tolik hlučnější než 7200?..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Luckyluck : ja osobne nie som priatelom nahanania vykonu .. trebars prescott nemam rad .. Strasne sa hreje a potrebuje velke chladenie .. problem je ze normalny P4 sa uz moc nepredava .. to iste s 10.000 rpm diskami .. Ak je treba velku rychlost , radsej by som dal 2 disky do stripe .. atd atd ..

Ondrees

Příspěvek od Ondrees »

Taky se vyjádřím...

Doma mám Prescota 3GHz, na Asusu Deluxe 8000, chladím ho Zalmanem700, takže těch 43 stupňů při 1750 otáčkách je super, ale...

Na živo jedu s Athlonem 2400+ s obyčejnou deskou ECS 6A+ a musím říct, že tahle sestava mi subjektivně připadá mnohem víc vyladěnější, žádný restarty, rychlejší nabíhání oken a tak...

Doma mám zase všechno víc megalomacké, mnohem víc pluginů a tak. Každopádně Začínám uvažovat o Athlonu64.

Už ho někdo používáte? Ta jejich technologie k rychlému přístupu k paměti zní docela lákavě....

Ondra

kexik

Příspěvek od kexik »

rychly pristup k pamati? kde zijes prosim ta... ak sa nemylim je to "len" 6.4GB/s, kym nove intel 925 chipsety s ddram2 vedia 8.52GB/s
vyhoda athlonu 64 je podpora 15GB pamati (obmedzene sucasnymi doskami a chipsetmi), ale to sa ta pokial nie si kvantovy fyzik netyka... okrem toho aplikacie na audio su este stale zufalo 32bitove... neviem, neviem ci sa to oplati kupit do audio pocitaca. najvykonnejsia cpu je totiz dost relativny pojem

md3

Příspěvek od md3 »

Kdybych měl procesor, základní desku, Windows, Cubase i driver na zvukovku podporující 64 bitové operace, šlo by to bez problémů např. s VST nástrojema, které normálně používám v 32bit sytému? Resp. na čem všem musí být v nahrávacím řetězci "nálepka" 64 bitů? Díky

Hill

Příspěvek od Hill »

fova: opomel jsi velmi dulezitou vec a to je zvukova karta.s onboard zvukovkou to asi nebude to prave...

fova

Příspěvek od fova »

To Hill: Lucky Luck se ptal na PC, ja beru zvukovku, jako neco samostatneho. Jestli te zajima muj nazor, tak se podivej na tema "SB Live! vs. jina zvukovka..." v teto sekci. Nechce se mi to sem davat znova. Pokud chces vic info, tak mi posli message.

kexik

Příspěvek od kexik »

md3 píše:Kdybych měl procesor, základní desku, Windows, Cubase i driver na zvukovku podporující 64 bitové operace, šlo by to bez problémů např. s VST nástrojema, které normálně používám v 32bit sytému? Resp. na čem všem musí být v nahrávacím řetězci "nálepka" 64 bitů? Díky
bacha, nepliest hrusky s jabkami. su softvery ktore maju 64bitovy procesing zvuku, to znamena, hodnoty velkosti signalu su spracovavane ako 64bitove cisla, to ale s velkostou slova v procesore nema nic spolocne!!! inak povedane, hudobny softver s rozlisenim 64 bit moze byt (a dnes stopercentne je) 32 bitovy.
ak myslis otazku tak, ze ked bude bezny 64bitovy pocitac, ci ti pojdu 32 bitove aplikacie, tak si uvedom, ze bezne dnes pouzivas na 32 bitovom pocitaci aplikacie 16bitove (stare dosove hry trebars), takze problem to nebude, pokial tvoj 64 bitovy host program bude podporovat 32 bitove vst a to urcite bude.

md3

Příspěvek od md3 »

kexik: Mám na mysli Cubase SX 3, tam je to totéž? Co to znamená 64bitový procesing zvuku a velikost slova v procesoru?

kexik

Příspěvek od kexik »

AAAHA, tak to je asi prva lastovicka... ok, tu ide naozaj o 64bitovu aplikaciu, ano ak ju chces pouzivat, odporucam rozmyslat o opterone, alebo skorej o dvoch opteronoch. priprav si ale slusny balik penazi :)
lacnejsia varianta je athlon64, ale to uz iste vies...

md3

Příspěvek od md3 »

No, plánoval bych to až tak za rok. Jenom přemýšlým, jestli by to bylo se vším ostatním plně využito a jestli by to mělo cenu. Kdybych měl celý systém 64bitový a MIDI klávesy by hráli ze 4 VST nástrojů s efektama podporující pouze 32 bitů, tak by to asi nebylo o moc lepší než teď (?). Ale za ten rok se to určitě nějak vyjasní ...

Odpovědět