Mac alebo PC ?
-
- Profesionál
Re: Mac alebo PC ?
Dvěma prsty?! 

Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
Ti nevim, mam uz mnoga leta starej ctyrjadrovej bazmek s win7 na ssd. System je pro me prakticky neviditelnej (neprudi, nepada, nezpomalil se) a bezne mam otevrenejch nekolik aplikaci naraz (web, office, cubase s videem...). Jestli to nekdy dela problemy, tak kvuli nejakymu specifickymu pluginu (ten pak jde pokud mozno pryc) a nebo se cubase potyka s video formatama, ktery si pak musim nanekolikrat prevyst nez se trefim. Rikal jsem si ze protools v tomhle budou neprustrelny a nedavno jsem na necem delal s clovekem co ma protooly a musel jsem mu mp4 predelat do movu.Liquid Sound píše:Mám to vlastně úplně stejně. Čim novější Win, tim víc naprd a tim víc obtěžujou protože neustále něco chtěj. V mometně kdy pustim Pro Tools je mi to vlstně jedno na čem běžej. Přece jenom tam ale jeden mocnej rozdíl vidim. Winy nikdy spolehlivě nepracovaly když člověk spatlal daw spolu s dalšíma uživatelskejma věcma internet, MS Office, střih videa, fotky a nedejbože nějaký hry. Nefungovalo to nikdy a když, tak se výkon počítače v porovnání s běžícím daw na oddělený partition bez všemožnejch jinejch věcí nemohl rovnat. Tohle s osx jde úplně v pohodě. Mám všechno v jedný instalaci a no problem. S Winama jsem musel mít výdycky dvě instalace z čehož jednu výradně na práci.
Pamatuju si ale na otravny hlasky win vista, ktery mel tata. Tam co chvili ztmavl interface a malej dialog uprostred obrazovky te nutil potvrdit akci kterou si uz predtim nekde potvrdil. Veci na tenhle zpusob se nastesti ve win7 dejou jen extremne extremne extremne vyjimecne. Co jinyho myslis tou otravnosti?
Osobni preference v ramci ovladani mysi samozrejme taky mam. Mys s trackpadem misto tlacitek me dohanela k zurivosti kdykoli jsem ji musel pouzit. Predchozi pokusy s kulickou misto kolecka byly taky neco co jsem nedaval. Na pomalost kurzoru se da zvyknou. Klikani koleckem na odkazy mi vyhovuje mnohem vic nez mackat klavesu na klavesnici a k tomu kliknout. A ano klikam na to prostrednickem i kvuli tomu, ze z klikani ukazovackem mam ruku vetsinou dost jednostranne unavenou. Ale verim, ze to co me nevyhovuje jinejm poskytuje presne ten komfort, kterej hledaj.
Tohle podepisuju všema deseti !matucha píše:Vsechno ostatni je dulezitejsi nez MAC vs PC.
Oba systemy umej vsechno co clovek potrebuje k delani hudby/zvuku. Trochu se lisi soft (pluginy, logic...), jak se tu nekteri rozepsali. Bajna stabilita macu a bajna nespolehlivost pc je podle me nesmysl. Oboji umi padat, kdyz se natrefi na zabugovanou verzi DAW nebo nejakou kolizi s pluginama. Oboji umi fungovat jak hodinky. Detaily jako klikani prostrednickem nebo nejaka ekvivaletni jablecna vychytavka jsou ehm... detaily. Behem par chvil clovek prestane vnimat na jakym systemu dela a dulezitej je obsah.
Já jsem po Mac období zpět na Windows a jsem spokojen, ale je to fakt úplně jedno. Windows je univerzálnější systém a bude na něm fungovat téměř všechno i za pár let, kdy majitele Maců už různé updaty donutí vyměnit hardware za novější ...
takze presuvanie prstu je to magicke riesenie , bez ktoreho sa neda zit .. vidis na macku si nastavis napriklad ze stlacis obe tlacitka ..to je podla mna jednoduchsie ako presuvat prst .. tak uz prestan sirik nepravdy , ze to na macku nejde ..Settler píše: Nikdy jsem na kolecku mysi prst nedrzel.. 3 prsty na klikani na mysi nepouzivam.. jestli jsi po obrne chapu ze nezvladnes jednim prstem obslouzit dve tlacitka.. mozna to tak u vas mate bezne.. nevim.. ja ziju v zapadni evrope a tady to lidi zvladaj bezne (v podstate jsi jen podtrhl to, ze nezvladnes pouzivat ani pocitacovou mys)..![]()
inak taka sukromna otazka .. mas ty vlastne skusenosti s pracou na macku ? kolko si na nom robil ? .. odhadom .. hodin ? dni ? rokov ?
ja som tiez este lepsiu mys v rukach nemal ..hubert píše:magic mouse je SKVELA!!!
clovece toto som si neni uplne isty .. HW je rovnaky v PC aj MAC , takze upgradovat budes musiet rovnako .. teda ak budes chciet zvysit vykon .. ja som nedavno upgradoval 5 rocny imac za 3 rocny .. len kvoli hram .. ten 5 rocny mal slabu grafiku .. vykon CPU (core2 duo ) mi uplne vystacoval ..markuc píše:Windows je univerzálnější systém a bude na něm fungovat téměř všechno i za pár let, kdy majitele Maců už různé updaty donutí vyměnit hardware za novější ...
-
Hodne dlouho jsem se tomu branil...vzdyt je to prece 2x drazsi, ma to horsi procesor...bla bla
Ale po ctyrech letech, kdy moje zena bez jakekoli udrzby pouzivala macbook, zatimco ja jsem musel 2x rocne cistit system, resit antivir, drivery, odklikavat stovky oken s nejruznejsimi prikazy a oznameni plus veci typu uspat pocitac behem prace s cubase=dropout atd.,nehlede na to ze napovedy pro windows psal nejakej uchylnej autista, jsem koupil jetej macbook. Po roce bezproblemoveho uzivani maca se stejnym sw jako na pc jsem presvedcenej, ze si mrkvosoft z lidi dela srandu..
Ale po ctyrech letech, kdy moje zena bez jakekoli udrzby pouzivala macbook, zatimco ja jsem musel 2x rocne cistit system, resit antivir, drivery, odklikavat stovky oken s nejruznejsimi prikazy a oznameni plus veci typu uspat pocitac behem prace s cubase=dropout atd.,nehlede na to ze napovedy pro windows psal nejakej uchylnej autista, jsem koupil jetej macbook. Po roce bezproblemoveho uzivani maca se stejnym sw jako na pc jsem presvedcenej, ze si mrkvosoft z lidi dela srandu..
Zeptam se stejne.. videl jsi vubec nekdy PC.. vis vubec neco o ergonomii a lidskem tele..?Pytkin píše:inak taka sukromna otazka .. mas ty vlastne skusenosti s pracou na macku ? kolko si na nom robil ? .. odhadom .. hodin ? dni ? rokov ?
Ad. Magic mouse
Prave magic mouse je to, kvuli cemu te ve stari budou operovat. Diky tomu jak je placata, dostava od lekaru ty uplne nejhorsi hodnoceni (teda samozrejme ne sama, ale spada do te nejhorsi skupiny mysi), co se zdravi a ergonomie tyce.
Mysi byvaji velke, do cele ruky, prave proto, ze z lekarskeho hlediska by mela mouse byt spise vyosena na stranu s buttony co nejvice v uhlu k podlozce.. alias idealne by jsi mel mys drzet rekneme jako "cu*aka postavenyho na stole". Cim vice placata, cim nizsi, tim hure pro tve ruce.. karpaly se dostavi, neboj.

O tom, ze prakticky ve vsech recenzich zacinaji s nevyhodama ve smyslu - u spousty veci zacalo byt nutne pouzivat keyb. zkratky - nemluve.. mys si kupuju proto, abych se tehle veci zbavil.. ne si jich pridal dalsich 10.
Ad. puvodni dotaz
Muj otec mel prvniho MACa v dobe, kdy ty jsi jeste nevedel co to vubec je.. alias pro lamani novin kupovali, rekneme na prelomu rezimu, prehistoricke prvni Macintoshe a nasledne LCcka.. prosel jsem si tak ovladanim prakticky vsech jejich novinek na trhu.. ne tedy generacne.. nechci rict, ze bych sedel u vsech generaci iMacu ale v ramci vyrobku, jakozto kompletne noveho reseni jsem od 90. let mel v ruce snad vsechny stroje, co se jako bezna spotrebka objevovaly. Proto dodnes tvrdim ze koupit napr MacBook Pro je dobra volba.. naopak koupit Air apod je vrchol hlouposti (dodnes si musim tukat na celo, kdyz vidim jak se kolegove v praci snazi pres nejake redukce pripojit k LANu).
Jako clovek pracujici ve vyvoji SW, napr. i APPs mobilnich platforem, muzu potom s klidnym srdcem rici, ze v tomhle ohledu Apple dosahl absurdity uz davno.. alias pokud vsechny APPs nebudou vypadat stejne, nezverejnime vam je na store. Jejich guidelines, kdy aplikace skladas jako z lega zapricinily to, ze v USA uz dneska neumi napsat radek normalniho kodu uz vubec nikdo - nadruhe strane ale priznavam ze nam, evropanum, tohle vlastne hraje do karet, protoze pracovni nabidky se jen hrnou..
Tim vsim ale zaroven netvrdim, ze OSX lidem nedoporucuju.. ostatne i v tomhle tematu jsem jasne rekl, ze preference nejsou na platforme ale hlavne na SW.. pouzivat jde oboji. Pokud vidim cloveka ktery se pere s PC.. neumi pocitac pouzivat jinak, nez na urovni klikam a ono to neco dela, neni zbyti nez vymenit pocitac za konzoli.. alias PC za Apple..

Je to stylovka s perfektnim marketingem.. smir se s tim. Doby kdy MAC mel smysl proto, ze v nem bylo powerPCcko a SW ktery ho dokazal poradne vyuzit, jsou davno pryc. Dneska se prodavaj dobre i ho*na, pokud maj bilou barvu.. s kvalitama platformy to nema spolecneho vubec nic. Naopak mi zacina vadit, ze vykony a ruzne jine udaje ktere Apple u poslednich generaci vyrobku pousti ven prestavaji byt nadnesene, coz reklame nelze vycitat, ale meni se v totalne pokroucene lzi a nesmysly na prvni pohled, ale to uz je uplne jina diskuse.. stejne jako ta, ze Apple = Jobs.. no Jobs, no Apple.. alias jejich pocatek drobeni nabidky na vice produktu a navrat tam, kvuli cemu v 90. letech malem zkrachovali.
Edit:
Je mi jasny, ze si prectes kazdy druhy radek, takze to pro jistotu zopakuju..
Pokud ma nekdo rad vyborne ProTools.. koupi si Mac.. pokud ma nekdo rad Cubase, koupi si PC.. tak to je a ma to tak byt.. vsechny ty lzi a blaboly o tom, jak komu co pada na tom nic nezmeni.
Settler : precital som si to cele neboj .. pravdu mas v tom ze magicmouse z lekarskeho hladiska neni uplne to najidealnejsie ..keby ale vyzerala inak , tak by asi nemohla robit co robi .. z druhej strany 99% PC mysi rovnako neni uplne idealna .. magicmouse ale funkcne je fakt najlepsia mys , s ktorou som kedy robil ..
Co sa tyka mojich skusenosti s PC , tak su vyrazne vacsie ako s macmi .. s PC bojujem tak 25 rokov .. S macmi tak 20 (posledne 4 roky aktivne) .. Kazdy ma svoje skuenosti a podla nich sa riadi .. Ja mam take iste , ako tu viac ludi pise .. napriklad longsleeper teraz .. zena sa trapila s windowsom .. potom zacala asi pred 6 rokmi uctovat aj itckarsku firmu , kde boli vsetaci na mackoch .. Ked jej daky dobrak kolega vylial acidko do pocitaca , vznikol dopyt po novom pocitaci .. samozrejme hned ju presvedcili ze si ma kupit MACBOOK .. Dodnes ho pouziva (asi 5ty rok) .. Vymenil som v nom len disk za SSD .. A je to talne spokojna .. Sazmorejme v paralelse bezi windows a na nom uctovny program .. Ale vsetko zalohovanie , internetovanie a ostatne veci riadi OSX a je spokojna ..
Takuto skusenost mam aj ja .. Dlho som robil len s windowsom .. Dodnes mam doma Windows kvoli nuendu .. Ale odkedy som si kupil prvy macbook a pred tyzdnom druhy imac , tak mam pracu s pocitacom proste rad ..
Co sa tyka mojich skusenosti s PC , tak su vyrazne vacsie ako s macmi .. s PC bojujem tak 25 rokov .. S macmi tak 20 (posledne 4 roky aktivne) .. Kazdy ma svoje skuenosti a podla nich sa riadi .. Ja mam take iste , ako tu viac ludi pise .. napriklad longsleeper teraz .. zena sa trapila s windowsom .. potom zacala asi pred 6 rokmi uctovat aj itckarsku firmu , kde boli vsetaci na mackoch .. Ked jej daky dobrak kolega vylial acidko do pocitaca , vznikol dopyt po novom pocitaci .. samozrejme hned ju presvedcili ze si ma kupit MACBOOK .. Dodnes ho pouziva (asi 5ty rok) .. Vymenil som v nom len disk za SSD .. A je to talne spokojna .. Sazmorejme v paralelse bezi windows a na nom uctovny program .. Ale vsetko zalohovanie , internetovanie a ostatne veci riadi OSX a je spokojna ..
Takuto skusenost mam aj ja .. Dlho som robil len s windowsom .. Dodnes mam doma Windows kvoli nuendu .. Ale odkedy som si kupil prvy macbook a pred tyzdnom druhy imac , tak mam pracu s pocitacom proste rad ..
To ja mam radsi sebrat se a jit s se znamejma nekam ven.. 
No neresit.. proste jen nevidim duvod k zakladani podobnych temat.. tyhle bitvy casto plynou z jedineho.. opakuje se to kolem me stale dokola a je to uz lety nemenne:
"Koupil jsem si PC a stalo to za ho*no.. katastrofa.. neda se s tim nic delat.. bla bla. Pak jsem presel na MacBook a tyyyy woe... bomba.. PCcka jsou silenej shit." /// "A co sis to koupil za PCcko..?" /// " No.. nejaky HPcko.. stalo 18 tisic"
"Koupil jsem si Android.. prisernost.. neda se s tim pracovat.. uplne debilni. Ted mam iPhone a je to supeeeer.. se to vubec neda srovnavat" /// "Jo, a co jsi mel za Androida?" /// "No.. nejakej malej Galaxy.. stal 6 tisic.. ale ten iPhone je ted fakt mnohem lepsi."
Tohle jsou pro me ve vetsine useri Apple (nerikam ze vsichni a obzvlaste zde, na audio foru, to je trochu jinak, protoze tohle odvetvi proste casto je pouze o Apple - tzn. neberte to osobne). Proto stale tvrdim, ze v beznem pouziti je to uplne jedo, a pokud nekdo tvrdi ze to tak neni, je debil.. sry
ad. Vidis.. me, kdyz jsem do svyho Lenova vylil kafe, stacilo opatrne polejt keyb trochou vody. Ta vytekla jako ono kafe spodem kudy ma, a jelo se dal.. proste to ze jsou windows nestabilni je blabol.. od win7 je vse ok.. a stejne tak je blabol ze kterakoli z platforem ma nejake vyznamne vyhody.. proste kup si PCcko za stejny prachy jako Mac a budes na tom uplne stejne.
Ja treba nechapu jinou vec.. proc Apple nema ve storech svuj cinema display i s retinou ale jen klasickou 27" s 2k.

No neresit.. proste jen nevidim duvod k zakladani podobnych temat.. tyhle bitvy casto plynou z jedineho.. opakuje se to kolem me stale dokola a je to uz lety nemenne:
"Koupil jsem si PC a stalo to za ho*no.. katastrofa.. neda se s tim nic delat.. bla bla. Pak jsem presel na MacBook a tyyyy woe... bomba.. PCcka jsou silenej shit." /// "A co sis to koupil za PCcko..?" /// " No.. nejaky HPcko.. stalo 18 tisic"
"Koupil jsem si Android.. prisernost.. neda se s tim pracovat.. uplne debilni. Ted mam iPhone a je to supeeeer.. se to vubec neda srovnavat" /// "Jo, a co jsi mel za Androida?" /// "No.. nejakej malej Galaxy.. stal 6 tisic.. ale ten iPhone je ted fakt mnohem lepsi."
Tohle jsou pro me ve vetsine useri Apple (nerikam ze vsichni a obzvlaste zde, na audio foru, to je trochu jinak, protoze tohle odvetvi proste casto je pouze o Apple - tzn. neberte to osobne). Proto stale tvrdim, ze v beznem pouziti je to uplne jedo, a pokud nekdo tvrdi ze to tak neni, je debil.. sry
ad. Vidis.. me, kdyz jsem do svyho Lenova vylil kafe, stacilo opatrne polejt keyb trochou vody. Ta vytekla jako ono kafe spodem kudy ma, a jelo se dal.. proste to ze jsou windows nestabilni je blabol.. od win7 je vse ok.. a stejne tak je blabol ze kterakoli z platforem ma nejake vyznamne vyhody.. proste kup si PCcko za stejny prachy jako Mac a budes na tom uplne stejne.
Ja treba nechapu jinou vec.. proc Apple nema ve storech svuj cinema display i s retinou ale jen klasickou 27" s 2k.
To ze ma niekto problemy s lacnym Win hardwarom je samozrejme mozne .. Ja si ale nemyslim ze je to tym lacnym HW .. Ja vidim okolo seba problemy s 600 eurovym asusom aj s 1200 eurovym dellom .. Ale ja som tu nikdy nepisal o tom , ze by bol problem s hardwarom .. Problem je so samotnym systemom .. Ja som tiez nikdy nemal problemy s windowsom .. A ked aj dake boli , vacsinou sa to dalo riesit .. Problem je ako som tu uz pisal v otravnosti windowsu .. Stale je to horsie a horsie a uzivatelsky menej pritulne .. Viac a viac problemov .. Veci co chodili uz nechodia .. atd atd .. A samozrejme .. Pre slabeho uzivatela je rozhodne OSX pritulnejsi a jednoduchsi , ako windows .. To potvrdi kazdy , kto sa rozhodol prejst z windowsu na OSX .. na OSX proste uz nic neriesi , len robi to co chce .. Kde na windowse sa stale musel zaoberat vecami , ktore nikdy nechcel riesit .. A toto presne pocitujem aj ja .. Na OSX proste robim co potrebujem robit .. Neriesim ziadne hluposti , preco nieco nejde a podobne .. Ako som uz pisal .. Zapnut OSX je ako zobudit sa do slnecneho rana .. Zapnut windows je proste zamracene rano a mrchava tazoba ..
Mac pouzivam denne 7 let. Na internet a word a kancelarske veci. Na praci jsem nekolikrat zkousel s nim alespon skladat.Nesnasim na nem pracovat.Ve studiu mam PC uz 5 let ktere chodi s Win 7 jako hodinky.Jedinej problem jsme mel kdyz mi pres UPS probil ráz do motherboardu ale i to prezilo.takze za mne na kancelar MAc na seriozni kazdodenni parci ve studiu PC.Ale je to o zvyku proste.Ja jsem byl PCkar a umim si cokoliv v systemu upravit a nastavit.V Macu mi system nedovoli se v nem porypat.A zatímco PC jsem za ty roky nepreinstalovaval ani jednou , tak Macy co jsem mel a mam jsem musel reinstalovat uz tak 4x.
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz
carloff : v com mas problemy sa rypat v macu ? pre mna osobne este lepsie , kedze cely zivot robim s unixami a mac je unix ..
ja som sa prave vcera rozhodol , ze 400 hodin demoverzie nuenda mi bude na par rokov stacit , takze si kupim za 19 eur klucik od steinbergu a nahodim si nuendo na MAC a konecne skusim robit zvuk aj na MACu ..
ja som sa prave vcera rozhodol , ze 400 hodin demoverzie nuenda mi bude na par rokov stacit , takze si kupim za 19 eur klucik od steinbergu a nahodim si nuendo na MAC a konecne skusim robit zvuk aj na MACu ..
4x reinstalovat? Co jsi s tim proboha delal? Ja mam 4 Mac od G5 po i7 a nikdy jsem zadny krome updatu preinstalovavat nemusel.
Ale to je jedno jak bylo receno kazdemu vyhovuje neco jineho. U PC je na jedne strane ta vyhoda ze si muzes postavit a upgradovat komponenty podle svych potreb, na strane druhe se v tom musis dobre vyznat tak aby jsi vyvazeny system postavil a pak se porejpal v sytemu a vse vyladil, kdyz je na to cas tak proc ne. U mac je na jedne strane nevyhoda ze HW upgrade je bez profi servisu vyloucen, na druhou stranu je cely system vyladen tak aby podaval maximalni vykon. Zatez procesoru u stejne konfigurace a identickeho procesu (napr. prenos a vypocet velkeho objemu dat) je na mac o mnoho nizsi, a proto je na hudebni produkci, grafiku, video atd. idealni ale to jsou technicke veci o kterych neni treba vedet a o stabilite vzhledem k UNIXovemu jadru nemluve. To vsak neznamena ze Mac je lepsi. Jak jsem psal predtim PC jiz nemam nekolik let a win mi opravdu neschazi a moje zkusenosti s mac a OSX jsou jen pozitivni.
Ale to je jedno jak bylo receno kazdemu vyhovuje neco jineho. U PC je na jedne strane ta vyhoda ze si muzes postavit a upgradovat komponenty podle svych potreb, na strane druhe se v tom musis dobre vyznat tak aby jsi vyvazeny system postavil a pak se porejpal v sytemu a vse vyladil, kdyz je na to cas tak proc ne. U mac je na jedne strane nevyhoda ze HW upgrade je bez profi servisu vyloucen, na druhou stranu je cely system vyladen tak aby podaval maximalni vykon. Zatez procesoru u stejne konfigurace a identickeho procesu (napr. prenos a vypocet velkeho objemu dat) je na mac o mnoho nizsi, a proto je na hudebni produkci, grafiku, video atd. idealni ale to jsou technicke veci o kterych neni treba vedet a o stabilite vzhledem k UNIXovemu jadru nemluve. To vsak neznamena ze Mac je lepsi. Jak jsem psal predtim PC jiz nemam nekolik let a win mi opravdu neschazi a moje zkusenosti s mac a OSX jsou jen pozitivni.
Naposledy upravil(a) Stan dne 16 lis 2014 12:46, celkem upraveno 1 x.
Settler - varování: pokud se chceš účastnit diskuse, přestaň s osobními útoky a používáním vulgarit (viz pravidla fóra). V opačném případě budeš z diskuse eliminován - na tvé příspěvky si stěžovalo několik uživatelů