pc a opticky kabel

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Viktor Jistic

Příspěvek od Viktor Jistic »

Neni v zadnem pripade pravda, ze cip C-MEDIA 8738, dokonce ani starsi 8338 pouziva pri zaznamu pres SPDIF IN vnitrni DA/AD konverzi. Je to blbost jak barak. Jinak by se mi nikdy nepodarilo udelat bitove shodne kopie CD tracku grabnutim z CD mechaniky a pres SPDIF IN karty MANLI se zminenym cipem a pomoci prehravace TESLA MC911.

Pro stouraly:

1) TESLA MC 911 sice nema digitalni vystup, ale neni problem jej vyvest z obvodu SAA7220, coz jsem samozrejme udelal.

2) Karta MANLI s cipem C-MEDIA 8738 sice nema osazeny 10-ti pinovy konektor pro SPDIF IN/OUT, ale pokud se osadi a vyrobi se vhodna redukce z plocheho kabelu na SPDIF COAXIAL/OPTICAL zaslepku od motherboardu PCCHIPS M741LMR (ktera ma integrovany starsi chip 8338), tak to taky funguje. Bohuzel jsem to nikdy nerozchodil pod WinXP, pouze ve Win98 :( .

3) Bitove porovnani wav-ek jsem provedl pomoci Audiograbber-u, ktery ignoruje rozdilnou delku ticha na zacatku tracku, coz jsem samozrejme z prehravace nemohl trefit stejne, ale mozna jednou budu i tak dobrej, ze se to naucim.. :lol:

Mam nekolik chranenych CD, na kterych si i dobre mechaniky vylamaly zuby. Toto byla jedina varianta, jak dostat tracky s minimalni ztratou do meho mp3 prehravace. Z tohoto pohledu bych to s klidnym svedomim na nahravani z DAT-ky pouzil.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Viktor Jistic píše:Toto byla jedina varianta, jak dostat tracky s minimalni ztratou do meho mp3 prehravace. Z tohoto pohledu bych to s klidnym svedomim na nahravani z DAT-ky pouzil.
Tomu nějak nerozumím a selhává mi logika. Jaký má smysl řešit ztrátu kvality, když výsledek je MP3?????????
Uznávám, že MP3 320kbs Q2 jsou srovnatelné s MD, ale i tak...
Nebo umí Tvůj MP3 přehrávač i WAVy?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

tudy : to jsou ty paradoxy .. potrebujeme mat super hifi zdroj , aby sme z neho spravili mp3 :)

Tudy

Příspěvek od Tudy »

:wink: Tak to jo. Jasně, že pokud má někdo (nemyslím konkrétně) v PC 10 let starýho Soundblastra, tak to smysl má i v případě MP3. Ono totiž, že "systém je tak dobrý, jak je dobrý jeho nejslabší článek" není pravda ve všem. Platí spíš, že nemůže být lepší. Ale chyby slabých článků se sčítají, takže např. MP3 nahraná pře nějaký SoundBlaster AWE32, musí být opravdu "lahůdka" :oops:
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

kexik

Příspěvek od kexik »

tudy: nie, ma to zmysel... AD prevodnik v lacnej karte je daleko vacsia skodna ako mp3 kompresia
viktor jistic:
1. preco si preboha nepouzil hlupu dvojtlacitkovu mechaniku a ttl vystup?
2. porovnanie bitov s originalom je do popuku, ked si to prehnal cez saa7220, ktory sam si robi s bitmi co sa mu zapaci (vsetci zaryti hifisti v 90tych rokoch davali na web navody jak ten svab v cd plejeri skratovat)... sorry, rozdiely tam byt museli

Viktor Jistic

Tudy, Pytkin > Kexik to castecne pochopil.. S mizernym prevodnikem je to kolikrat horsi, nez s kompresi do mp3 (vzpominam taky, jak jsem na starou kartu paralelne ke vstupnim keramickym kondikum pajel tantaly s cca. 20x vetsi kapacitou, pac to pri nahravani nejak nemelo basy a digitalne se to vazne dohnat nedalo :lol: ), ale slo mi o neco jineho. Muzete mi panove vysvetlit, jak dostanu z chraneneho CD s chybami, ktere se pri grabovani projevuji vzdy praskanim a vypadky ve vyslednem wav-u (MC911-ka v techto mistech interpoluje, ale neni to vetsinou slysitelne - patrne umyslne zeslabena mista v lisovaci matrici, na ktere jsou CD mechaniky proste citlivejsi) ? Myslim, ze jsem to ve vete Mam nekolik chranenych CD, na kterych si i dobre mechaniky vylamaly zuby. Toto byla jedina varianta, jak dostat tracky s minimalni ztratou do meho mp3 prehravace. vyjadril dostatecne, ze to potrebuju bez bordelu z analogovych vstupu a praskani pri klasickym grabu dostat do mp3 prehravace - proto trochu slozitejsi, pomalejsi, ale nejlepsi zpusob, jak to predevsim dostat nejprve do PC a o to hlavne slo, ne ? Ona vlastne cela debata zacala ohledne nejlevnejsiho nahravani pres digital z DAT-ky do PC, nemylim li se.... 8)

Kexik>

1. Stara TESLA je stara TESLA (PHILIPS :D ). Proste se mi na velmi poskozena CD osvedcil uz v minulem stoleti. Verim, ze by jeste dnes v tomto ohledu mohl souperit s dnesnima prehravacema, pokud samozrejme nepocitam RW.

2. Mrkni prosim do katalogoveho listu SAA7220. Myslim, ze tam nekde bude zminka o vyvodu cislo 14 - DOBM (digitalni vystup - snad se nemylim). Na obsah audio dat lezoucich z tohoto vyvodu se vztahuje umlceni, zeslabeni a interpolace, ale jen za predpokladu prilisne ztraty dat bez moznosti oprav, o cemz dava vedet dekoder SAA7210 signalem EFAB.. Pokud to shrnu, tak v pripade neposkozeneho, nebo malo poskozeneho CD lezou z onoho digitalniho vystupu cista audiodata, ktera budou shodna s nagrabovanyma vzorkama pomoci prumerne CD mechaniky. Koneckoncu, kdybych si to sam nezkusil (teorie je pekna vec, ale pokus je pokus), tak bych tady nepoustel bludy. Toto neni nabadani k nelegalnimu kopirovani CD, ale je to jediny zpusob, jak si vytvorit digitalni a vsudehrajici kopii - zduraznuji pro vlasni potrebu :) , dokud nekdo nevymysli ochranu pomoci nehrajiciho CD nosice.

Jeste k tem zarytym hifistum - taky jsem k nim patril, ale jen do doby, nez kolegove diky masazi radoby odbornych casopisu v kritickych chvilich zapominali na drive bezne logicke uvazovani. Jestli dobre vzpominam tak obvod SAA7220 zacal byt spatny, kdyz hifisti kapli na vyraz "jitter" a v teto souvislosti v klasickem zapojeni oscilatoru SAA7220 frekvence nepatrne coura. To byla hozena rukavice na tuning CD prehravace a tento obvod se dostal do podvedomi hifistu, jako spatny. V zadnem pripade si vsak s bitikama jen tak nepohrava. Provadi pouze 4x oversampling vztahujici se pouze na analogovy vystup prehravace, interpolaci, pripadne umlceni pri neopravitelne ztrate dat. Nechci se dotknout hifistu, ale jeste jsem ten jitter na neupravene 911-ce nepostrehl. Asi jsem hluchej, protoze neslysim ani rozdil, kdyz nabarvim okraj CD zelenym fixem, jak jsem nekde cetl. Nabarvim radeji okraje usi na zeleno. To snad pomuze, tak mne prosim nekamenujte..

jehlar

Příspěvek od jehlar »

Celkem mě baví věta v manuálo mého CD dvojčete Marantz.
"Because the CDR510 is a professional CD recorder, it will record from any digital source, ignoring the copy protection setting of the source material."
Zatím jsem nenarazil na audio CD s kterým bych měl problém :-)

kexik

Příspěvek od kexik »

ja viem co je stara tesla, mam 912-ku... a na rozdiel od reci na webe mi cita aj niektore rw... jitter tam je, pac to ma cele trocha pofiderne hodiny. staci prestavat hodinovy obvod, ale pri obchadzani 7220 neslo o jitter, nakolko sa pouzivali aj po uprave stale tie same hodiny z 7220 jak predtym, len sa signal z inputu cez jedno hradlo hodil rovno na 1545... 7220 robi skarede interpolacie chte nechte, aj s pomerne ok signalom... to mi nik nevyhovori, inac by to nebolo pocut. presvedcia ma az fotky s logickeho analyzatora :)

stale si mi neodpovedal na otazku o dvojtlacitkovej mechanike, btw... ta prehra cd "analogovo" a na ttl vystupe je digital jak vino, bez potreby spdif/ttl konvertora

a mimoto: bavime sa o nahravani v 48kHz mode a nie 44.1, co v praxi moze znamenat, ze src obvod v CMI sa pri 44.1 nepouziva. o samotnom zapojeni interface vyrobca prefikane mlci, to ale neznamena ze tam src obvod nie je...

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Viktor Jistic píše:Muzete mi panove vysvetlit, jak dostanu z chraneneho CD s chybami, ktere se pri grabovani projevuji vzdy praskanim a vypadky ve vyslednem wav-u (MC911-ka v techto mistech interpoluje, ale neni to vetsinou slysitelne - patrne umyslne zeslabena mista v lisovaci matrici, na ktere jsou CD mechaniky proste citlivejsi) ? Myslim, ze jsem to ve vete Mam nekolik chranenych CD, na kterych si i dobre mechaniky vylamaly zuby. Toto byla jedina varianta, jak dostat tracky s minimalni ztratou do meho mp3 prehravace. vyjadril dostatecne, ze to potrebuju bez bordelu z analogovych vstupu a praskani pri klasickym grabu dostat do mp3 prehravace - proto trochu slozitejsi, pomalejsi, ale nejlepsi zpusob, jak to predevsim dostat nejprve do PC a o to hlavne slo, ne ?..
Podle mě v první řadě potřebuješ digitální vstup na zvukovce v počítači (PCI karta tu byla zmíněna) a pak bych jako první zkusil nejjednodušší variantu - zapojit do dig.coax vstupu této karty dig. výstup obyčejné PC CD-ROM mechaniky...
Určitě to bude hrát líp, než přes mizernou zvukovku. (kdysi jsem ten výstup z CD-ROM posílal do stolního minidisku a hrálo to v pohodě) Jenže je to už dávno, tak nevím, jestli bych na to dnes neměl jiný názor.

Viktor Jistic

Jehlar> Nemuzu se zbavit dojmu, ze je rec o uplne jine ochrane proti kopirovani, nez co pises ty. :) To co ti pisou v navodu na tvuj urcite dobry rekorder je ignorace ochranneho bitu (copy prohibit), ktery je soucasti datoveho toku z originalniho CD, nebo datoveho toku prenaseneho pres SPDIF. Myslim, ze debata je o ochranach, ktere jsou zalozeny na nedodrzeni standardu Red Book (pridana dalsi session s nulovyma velikostma tracku apod.), takze to bylo trochu mimo misu..

Kexik> O 912-ce jsem nikdy neslysel a uz vubec si nejsem vedom, ze by TESLA delala player "CDRW ready"

7220 samovolne interpolaci nedela - na to vem jed :) Proc by taky kurvil audiodata na SPDIF OUT, kdyz je dostava z dekoderu v poradku, ze ? Jak jsem jiz psal, pouze v pripade neopravitelnych dat - signal EFAB z dekoderu SAA7210. Mam k nemu pripojenou LED-ku s MKO, takze vidim, kdy uz jsou samoopravitelne algoritmy v koncich - to je malokdy. Test jsem taky delal s nechranenym a ne nijak brutalne poskrabanym CD. Takze za tou 100% bitovou kopii si stojim. Mimochodem, co je to pomerne OK signal, pri kterym 7220 stejne seredne interpoluje ? Popis mi prosim, o ktery signal se jde..

Pro ne dvojtlacitkovou mechaniku ? Klasicky prehravac bude vzdy lepsi, uz jen z pohledu ignorace multisession disku (jeden z nekolika druhu ochran), ktery je schopen mnoho mechanik zblbnout. Jednoduse receno - jakakoliv ochrana je nanic, dokud budou CD v normalnich prehravacich hrat.. A to v CD mechanikach fakt nemusi..

Jinak se samozrejme bavime o formatu 44,1kHz/16bit/Stereo, nebo snad jsou dnesni CD v jinem formatu ? Ze bych zaspal dobu ?

Viktor Jistic

Tudy> Vzdyt toto reseni jsem psal v uplne prvnim prispevku. Projed si prosim diskuzi, at jsi v obraze.. dik.. 8)

kexik

Příspěvek od kexik »

nebavime, topic je o kopirovani z minidisku, holt, dobu si zaspal ;)

no, 912 neni cdrw redy, kedze v case vyroby o cdrw nik netusil, ale cdrw precita... nemala by ale precita :) (musi to byt 1-4x medium, a nie kazde...)
inak 912 vyzera presne ako 902, akurat ma koaxialny vystup a trosku "krajsiu" pcb (a hlavne vsetko okrem ic su tesla suciastky - velka masa zelenych 5% uhlikovych odporov, co nejde prepajkovat lebo im pritom odpadnu nozicky :) ). jo a displej neni zlty ale travovo zeleny

mam dvojtlacitkovu mechaniku od msi a multisession ma na haku. ak je tam nejaka red book session, zahra ju... ale uz sa bavime o peknych kravinach

Viktor Jistic

Kexik> topic je o kopirovani z DAT do PC, tak nespi.. Koupim si asi toho medvidka myvala.. :lol: :lol:

kexik

Příspěvek od kexik »

dat=minidisc=48kHz, bratku

Viktor Jistic

dat=minidisc=48kHz ??

DAT neni Minidisk a oba umi i 44,1kHz strejdo.. :lol:

Bonus: 8738 umi 48kHz..

Odpovědět