PC nelze správně vypnout... +Chyby při startu systému...

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
delay

PC nelze správně vypnout... +Chyby při startu systému...

Příspěvek od delay »

Prosím o radu. Poslední dobou se mi řádně nevypíná počítač (AMD Duron 800Mhz, WinXP Professional, AGP nVidia 64MB). Klasickou cestou přes Start zkončí u akce s hláškou Vypínání... Začalo to tak před měsícem, a vše ukazovalo na zdroj, kterej taky zakrátko vodešel. Byl jen 200W a jelikož jsem přidával grafiku z 32MB na 64MB a +128 RAM do volnýho slotu, tušil jsem že to byla příčina. Nyní mám novej zdroj 350W a problém nezmyzel, ba možná naopak. Po vypnutí někdy nenaskočí systém(spínač se sepne, kontrolka a HDD svítí (nebliká), ale nenaběhnou ani úvodní údaje --- grafika, RAM, CPU a ni volba do setupu. Po nějaký době to zas jde normálně. Někdy se zas stane, že se PC sekne a bliká kurzor pod MEMORY TESTING XXXXXXX.... což je ta chvíle než se začne bootovat systém. Nastavil jsem setup na optimized defaults, ale nic. Nevím jestli pomůže formát disku a reinstalace XP, do které se i vůbec nechce (pluginy, VST ad. nastavování) (?)...nebo?
Naposledy upravil(a) delay dne 03 kvě 2007 07:23, celkem upraveno 1 x.

rastis

Příspěvek od rastis »

Ty si pomenil HW konfiguraciu a mas tam stale povodny OS ?

Venti

Příspěvek od Venti »

Ja by som povedal ze skus inu pamat. Sam hovoris ze sa sekne este pred checkovanim pamate. Ak pamat nepomoze tak je mozne ze ti odchadza motherboard. Mozes este skusit nahrat novy bios do motherboardu. Ci to nepomoze.

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

Zkusil bych prověřit paměti MemTestem, popřípadě je proházej v paměťových slotech a zase prověř. Mimochodem, co máš v PC za zvukovku? Tohle mi totiž něco připomíná.

kexik

Příspěvek od kexik »

ak je ta grafika nieco ako Ti4x00, tak potrebujes skor 500W zdroj... ako vazne, mal som nedavno problem ze komp mrzol s hnusnym bluescreenom, mal som podozrenie na kontakty agp slotu, a to ono slaby zdroj... predtym 360W, teraz 450W a problem zanikol (medzitym som ale ti4200 vylepsil na 6800, ktora zerie o dost menej, sudiac podla vykonu chladica, ktory pozaduje)

delay

Příspěvek od delay »

rastis píše:Ty si pomenil HW konfiguraciu a mas tam stale povodny OS ?
Že bych měl při každý změně HW přeinstalovat XP?

delay

Příspěvek od delay »

Venti píše:Ja by som povedal ze skus inu pamat. Sam hovoris ze sa sekne este pred checkovanim pamate. Ak pamat nepomoze tak je mozne ze ti odchadza motherboard. Mozes este skusit nahrat novy bios do motherboardu. Ci to nepomoze.
Mám celkem čtyři různý 128MB RAMky a v PC tři sloty. S jistotou to tvrdit nemůžu, ale prohazoval jsem je a nic...

Update BIOSu mě taky napadl, stejně jako ACPI, ale dneska už je těžký sehnat ty pravý drivery. Ta deska je ABIT KT (7 asi). rv 1999, 2000.
Naposledy upravil(a) delay dne 12 úno 2007 14:15, celkem upraveno 1 x.

pateson

Příspěvek od pateson »

pokud TI bios doposud jel, tak bych jeho výměnu neriskoval, v notebooku to mám bez problémů, ale již jsem přišel o desku v PC.

Ne každá výměna HW se podaří bez instalace systému (ani XP to nezachrání)
Začalo to po výměně grafiky?
Ale jináč su Moravák

delay

Příspěvek od delay »

ondra.m píše:Zkusil bych prověřit paměti MemTestem, popřípadě je proházej v paměťových slotech a zase prověř. Mimochodem, co máš v PC za zvukovku? Tohle mi totiž něco připomíná.
Zvukovka je LAYLA 24/96 v cardbus to PCi redukci. Momentálně v jiným PC a ten problémovej to i bez ní vesele dělá dál...

MEMTEST je nějaká utilita XP?

delay

Příspěvek od delay »

pateson píše:pokud TI bios doposud jel, tak bych jeho výměnu neriskoval, v notebooku to mám bez problémů, ale již jsem přišel o desku v PC.

Ne každá výměna HW se podaří bez instalace systému (ani XP to nezachrání)
Začalo to po výměně grafiky?
Kdy to začalo se nedá říct tak přesně. Ono ze začátku se to třeba jednou za tejden nevyplo, tak jsem to neřešil. Rukama mě prochází hodně HW, ale pamatuju, že v inkriminovaný době jsem do PC dával novej HW takhle 1) RICOH cardbus to PCi daptér 2)LAYLA 24/96 3)přidání 128MB RAM k 256MB 4) odebrání E-MU 1212m 5) přidání grafiky. Problémy se začaly objevovat spíše až u té RAMky a grafiky. Instalace grafiky byla obzvlášž ukrutná. Zatímco ATI bez problémů nVidia se dlouho nechytala...

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

delay píše:MEMTEST je nějaká utilita XP?
Ne, není obsažena v systému. Stáhni si ODSUD boot ISO image s memtestem. Vypal na CD, restartni PC a bootni z mechaniky. Spustí se ti MemTest a nechej jej bežet třeba 2 hodiny. Uvidíš, jestli ti to hodí nějakou chybu.

Jinak, pokud třeba přes CPU-Z zjistíš přesný typ desky, tak se BIOS bude dát najít, ale pokud jsi nikdy BIOS neflashoval, tak bych se na to vybodl, ať si nezpůsobíš ještě víc problémů.

BS

Příspěvek od BS »

Obcas se mi taky objevi problem s vypinanim komplu. Nedavno jsem vymenil zvukovku z Audiophile2496 na emu1212M a semtam se pri vypinani komplu nic nedeje, vypada to jako by se sekl nejakej proces pri vypinani a zustal viset, a blokuje vypnuti komplu.
Resim to restartem nebo vypnutim natvrdo.
Naposledy upravil(a) BS dne 12 úno 2007 14:32, celkem upraveno 1 x.

delay

Příspěvek od delay »

ondra.m píše:
delay píše:MEMTEST je nějaká utilita XP?
Ne, není obsažena v systému. Stáhni si ODSUD boot ISO image s memtestem. Vypal na CD, restartni PC a bootni z mechaniky. Spustí se ti MemTest a nechej jej bežet třeba 2 hodiny. Uvidíš, jestli ti to hodí nějakou chybu.
Díky, zkusím to. Dám vědět.

delay

Příspěvek od delay »

BS píše:Obcas se mi taky objevi problem s vypinanim komplu. Nedavno jsem vymenil zvukovku z Audiophile2496 na emu1212M a semtam se pri vypinani komplu nic nedeje, vypada to jako by se sekl nejakej proces pri vypinani a zustal viset, a blokuje vypnuti komplu.
Kámoš mi tvrdil, že mu to začal dělat Cubase SX3, pak se toho nějak zbavil. Ale těžko z něj něco dostat :-)

ondra.m

Příspěvek od ondra.m »

BS píše:Obcas se mi taky objevi problem s vypinanim komplu. Nedavno jsem vymenil zvukovku z Audiophile2496 na emu1212M a semtam se pri vypinani komplu nic nedeje, vypada to jako by se sekl nejakej proces pri vypinani a zustal viset, a blokuje vypnuti komplu.
Mrkni přes msconfig, jestli ti náhodou neběží procesy s názvem CTHELPER.EXE a CTXFIHLP.EXE. Pokud ano, tak je zruš a tyto soubory smaž.
delay píše:...
Ještě se zeptám, co je to přesně za grafiku?

Odpovědět