Pořizuju domácí studio. Asi potřebuju poradit

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
čepik

Pořizuju domácí studio. Asi potřebuju poradit

Příspěvek od čepik »

Dobrý den,
Pořizuju domácí studio. Asi potřebuju poradit. Chtěl bych být schopen doma natočit si nějaké ty demáče za které bych se fakt nemusel po zvukové stránce stydět :oops: a.....navíc mi chybí i základní vědomosti jako každému kdo jednou začínal např. co jsou Latence nebo Jittery? stand-alone operace...
Co pro mě znamená když je zvukovka 24bit...a 192kHz, FW, 2xMic, Hi-Z...
jaký je rozdíl mezi 24bit a 42bit? Vím že jde o nějaké rozlišení...co si pod tím mám představit a jak je pro mě důležité? 96kHz...je určitě frekvence...jaký je rozdíl mezi kartou 48kHz, 96kHz a 192kHz?
Zatěžuje zvuk natočený ve vyšších rozlišeních více PC? (předpokládám že podstatně)
zatím mám cca 3letý dvoujádro 2,66 od intelu s gigovou ramkou což nepředpokládám že bude stačit :roll:
Jinak zamýšlím Pro Fire610 24/196 FW, 2mic phantom, Rode NT1-A,Shure sm57, monit Adam A7, Sennheiser HD 595

Moc díky za vaše odpovědi a rady.

delay

Re: Pořizuju domácí studio. Asi potřebuju poradit

Příspěvek od delay »

Vítej. Hodně štěstí a zábavy...
Nějaké základní info pro začátečníky jsem napsal zde:
http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=5322, třeba ti pomůže.

add "Co pro mě znamená když je zvukovka 24bit...a 192kHz, FW, 2xMic, Hi-Z..."
24bit - převodníky, 192kHz (samplovací frekvence), FW - FireWire (komunikační rozhraní), typ připojení k PC, 2xMic - preamp (předzesilovač), Hi-Z - nástrojový vstup s vyšší impendancí (asi).

add "jaký je rozdíl mezi 24bit a 42bit?"
Spíš 24 bit a 32 bit ne? Rozdíl "hloubky / rozlišení" záznamu. Používej 32bit/44.1 kHz a víc neřeš.
Samplovací frekvenci karty taky řešit nemusíš. Se svou sestavou skončíš u 44.1 kHz, tak jako většina domácích uživatelů.

add "Zatěžuje zvuk natočený ve vyšších rozlišeních více PC? (předpokládám že podstatně)"
Ano. Ale jen samplovací frekvence, bitová hloubka nemá podstatný vliv.

add "Zatěžuje zvuk natočený ve vyšších rozlišeních více PC? (předpokládám že podstatně)"
CPU je zatím OK, ale RAMku bych zdvojnásobil. Ty 2GB je ideální pro 32bit OS (WinXp).

add "Jinak zamýšlím..."
Zvukavka je +/- jedno, RODE NT1-A je dvousečná zbraň, možná bych vybral jinak (ADK Hamburg nebo HAT800, kdyby někdo prodaval, Oktava MK319...) dále OK

A.GAUCHE

Příspěvek od A.GAUCHE »

Ahoj

Bitove rozlisenie 8/16/24/32 bit ma vplyv najma na odstup signal-sum. 8 bit rozlisenie znamena 2 na 8mu moznych urovni - teda 256 urovni. 16 bit znamena 2 na 16tu - teda 65536 moznych urovni. Atd. Je to pocutelne najma pri nizsich urovniach signalu (nizkej hlasitosti). Zvysenie rozlisenia o 1 bit znamena v podstate zlepsenie odstupu o 6 DB. Samozrejme zavisi to samozrejme od kvality pouzitych suciastok - casto su posledne bity realne aj tak naplnene len sumom.

Samplovacia frekvencia ma vplyv na pocutelne frekvencie. Najvyssia pocutelna frekvencia je polovicou vzorkovacej - teda pri 44,1 KHz samplovacej frekvencii sú zachytitelne tony do 22 Khz. Pri 96 Khz samplovacej frekvencii su zachytitelne tony do 48 KHz.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2čepík: držím palce, ale jak to tak čtu, tak bych doporučil spíš několikaleté (nebo několikaměsíční, jsi-li opravdu hodně dobrý) hraní si v obýváku s "jakous-takous" zvukovkou a dokud budeš mít výše uvedené mezery, tak se do projektu "studio" rozhodně nepouštět.

Ale každému co jeho jest. Fórum tady ani jinde tě nic nenaučí, maximálně doplní informace a dá vodítko.

Začínám si připadat jako stařec nad hrobem - my jsme zamlada byli jaksi trošku víc nohama na zemi :lol:

Jo a možná nebude od věci ani slovník výrazů zpracovaný na http://www.dreamface.net.

P.

delay

Příspěvek od delay »

pavlii píše: Začínám si připadat jako stařec nad hrobem - my jsme zamlada byli jaksi trošku víc nohama na zemi :lol:
P.
Přesně :), začínám si zakazovat nekonečné řešení převodníků, monitorů, SW, HW, pluginů, impulsů, latence, DEMENCE. Dost :)

Cyril

Příspěvek od Cyril »

delay píše:... impulsů, latence, DEMENCE. Dost :)
To je presny :wink:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

cepik : osobne by som ti poradil dat sa do kopy s niekym kto tomu rozumie .. zaplatit mu za to .. a on si vypocuje to co potrebujes , a poradi ti co mas kupit za HW , SW , a vysvetli ti aspon zakladne veci , a oboznami ta s pracou co ako treba .. posunies sa hned o rok dalej ..

delay

Příspěvek od delay »

Pytkin píše:cepik : osobne by som ti poradil dat sa do kopy s niekym kto tomu rozumie...
Dal sa do kopy s EZONE, to stačí ne? ZADARMO.

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

delay : ezone je jak severny pol, uz nemas dalej kam ist.. tu clovek zamrzne...
pytkin dobre radi...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

delay : jo .. ale tu to bude riesit rok .. a bude z toho magor , lebo mu 10 ludi poradi 10 roznych veci .. ja uz som par muzikantom riesil domace studio a vsetci su nadmieru spokojny .. po par tyzdnoch su schpny sami pracovat .. to sa mu na ezone nepodari ..

delay

Příspěvek od delay »

Pytkin píše:delay : jo .. ale tu to bude riesit rok .. a bude z toho magor , lebo mu 10 ludi poradi 10 roznych veci .. ja uz som par muzikantom riesil domace studio a vsetci su nadmieru spokojny .. po par tyzdnoch su schpny sami pracovat .. to sa mu na ezone nepodari ..
Chápu, ale kolik % členů EZONE má vůbec šanci někoho takového sehnat nebo potkat? On nebuduje STUDIO, on si buduje pokojíček, amatérskej SOUND ROOM, jako skoro každej z nás tady, tak předpokládám, že nebude shánět zvukového technika a dávat mu navíc peníze.
podobná otázka od nováčka tady byla 100x ne?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

je jedno ci je to studio alebo pokojicek .. a kde takeho zohnat ? sak tu na ezone ich je dost ..

ja mu len radim , co si myslim ze je lepsie .. samozrejme moze tu rok debatovat o tom co a ako by bolo dobre .. alebo da niekomu 5000 korun a ten mu navrhne system , povie co kupit a nauci ho s tym robit .. je to vela ? pre niekoho mozno hej .. mne to pride OK ..

kazdy si moze vybrat svoju cestu ..

kexik

Příspěvek od kexik »

ja by som povedal takto... tie veci co si chces kupit, su plus minus ok a budu urcite stacit na velmi serioznu pracu. kup si to a precitaj poctivo v prvom rade navody na pouzitie. potom sa to pokus zapojit a zacat pracovat. potom mozes zacat klast otazky, ktore budu davat aspon trocha zmysel. lebo zatial sa pytas ako male decko a nik sa nebude namahat ti vysvetlovat VSETKO.

matucha

Příspěvek od matucha »

Jak rika kex.

Ty opravdovy problemy a veci, co sou dulezity zacnes resit teprv az neco zkusis nahrat, smichat si to z toho a porovnat to se "vzory".

Aby ti nekdo vubec mohl poradit, tak bys mel zacit nejdriv tim, co vlastne chces nahravat a jaka muzika to bude. Dneska i nejlevnejsi technika tak nejak funguje, aby sis to mohl osahat a pak eventuelne vyrust. Je to jako zacit fotit s malym kompaktem a pak si teprv koupit zrcadlovku a resit objektivy atd atd....

jackies

Příspěvek od jackies »

čepik píše:Dobrý den,
Pořizuju domácí studio. Asi potřebuju poradit. Chtěl bych být schopen doma natočit si nějaké ty demáče za které bych se fakt nemusel po zvukové stránce stydět :oops: a.....navíc mi chybí i základní vědomosti jako každému kdo jednou začínal např. co jsou Latence nebo Jittery? stand-alone operace...
Co pro mě znamená když je zvukovka 24bit...a 192kHz, FW, 2xMic, Hi-Z...
jaký je rozdíl mezi 24bit a 42bit? Vím že jde o nějaké rozlišení...co si pod tím mám představit a jak je pro mě důležité? 96kHz...je určitě frekvence...jaký je rozdíl mezi kartou 48kHz, 96kHz a 192kHz?
Zatěžuje zvuk natočený ve vyšších rozlišeních více PC? (předpokládám že podstatně)
zatím mám cca 3letý dvoujádro 2,66 od intelu s gigovou ramkou což nepředpokládám že bude stačit :roll:
Jinak zamýšlím Pro Fire610 24/196 FW, 2mic phantom, Rode NT1-A,Shure sm57, monit Adam A7, Sennheiser HD 595

Moc díky za vaše odpovědi a rady.
Rada z jiného soudku.
Nenapsal si, jakou muziku děláš a chceš zaznamenávat.

Pokud jseš muzikant, tak by tě tyhle věci neměli v zájmu tvé muziky zajímat.
Já bych osobně tyhle věci NEŘEŠIL a věnoval bych spíše čas k hraní, skládání a zkouškám.
Za pár korun nějaký ten demáček určitě někde natočíš u někoho, kdo si tím vším martýriem už prošel ( a neustále prochází ).

Pokud ale plánuješ být "studio" přeji ti .................................................................

Odpovědět