Presonus Firebox

Vše o hudbě na počítačích se systémem Windows
Martin

Presonus Firebox

Příspěvek od Martin »

Měl jsem doma na ozkoušení Firebox - pár mých poznámek zkušeností z provozu sem dávám. Doufám, že to zase nějaký kretén nesmaže. Více info je v testu MusicStore 08/05 - tam mně ale chybí jako u většiny testů - prověření z provozu na nějakém náročnějším projektu.

Testoval jsem na CPU P4-3.2GHz.
Porovnával se zvukem a zatížením RME HDSP 9632 a ADI2 (PCI)a DIGI 002(FW)

Zatížení CPU bylo velice podobné, o kapku vyšší jak zatížení na RME ale menší než u DIGI 002! Tím bych chtěl upřesnit informaci , která zde někde koluje na ezone od lidí, kteří Firebox neměli ve svém kompu.
Tedy ve finále konstatuji, že s Fireboxem se dá pracovat na náročněji obsazeném projektu efekty a nástroji než u DIGI

U projektu s latencí 256 se u Fireboxu objevuje praskání a lupance při zatížení teprve od 70% stejně jako o DIGI002. RME frčí ještě o kousek výš bez větších problému.
Po přepnutí bufferu na 512 (12ms) lze na Fireboxu pracovat až do zatížení ( 85%-90%) bez nepříjemných praskanců.

Porovnání zvuku:
Test na slepo s RME HDSP 9632 - upřímně, nepoznal jsem, která karta zrovna hraje playback. Teprve po přepnutí na ADI2 bylo cítit, že má ADI2 nepatrně navrh. Ale ....za jednu ADI2 se dají pořídit skoro dva Fireboxy.

Preampy - u drtivé většiny karet jsou preampy k ničemu. Ne však u této. Jsou lepší než na DIGI. Zvuk byl (jakožto pro majitele GoldMike MKII) velké překvapení. Možná se není zas tak čemu divit, když preampů Presonus vyrábí takové množství.
Po?ák na ovládání monitorů : je krokový naprosto dokonalý souběh při nejnižší hlasitosti. Kde se na to hrabe mé ATTY za 3 litry.

Sorry za to nadšení, ale ta karta mě hodně příjemně překvapila.
Konečně solidní a spolehlivý výrobek do 10 tisíc. Doufám, že Presonus konkureci stlačí ceny trochu dolů(hlavně RME:)), protože za tyhle prachy jsem lepší kartu v rukách neměl. Myslím, že ani neexistuje alternativa, která v této třídě by zvukově, stabilitou a kvalitou mohla konkurovat.

Co se týká designu , tak ten se mi osobně moc nelíbí - je toho na předním panelu tak nějak moc, raději bych ty potenciometry měl vedle sebe a více místa předním panelu.

kexik

Příspěvek od kexik »

jaksi si nespomenul software na ktorom si to testoval, takze % cpu a latencie su naprosto k nicomu...
a k uplnej konfiguracii mi tiez chyba chipset zakladnej dosky a/alebo chip/vyrobca fw rozhrania

Martin

Příspěvek od Martin »

Sorry kexik ! soft : Cubase SX a ProTools LE
Čipová sada Intel 915P, ASUS P5GDC-V DELUXE, fw standartní na desce. Dříve jsem měl na P4P800 řadič Kouwell. S FW 400 už nebyl problém, proto jsem Kouwella do nového PC neinstaloval. FW co je na desce frčí stejně dobře a spolehlivě jako Kouwell.
Asi bych ale potřeboval FW800 (1394b) , nemohl bys mi prosím poradit, který řadič koupit k téhle desce? Začínám hodně slintat po Fireface 800 od RME :?

kexik

Příspěvek od kexik »

netusim, v zivote som nepouzil jedine fw zariadenie s vynimkou externeho disku...
len uznaj, bez onych dat ta mikrorecenzia straca informacnu hodnotu a bolo tu vela strasnych skaziek suvisiacich s fw radicom spominanych... takze informacia "firebox bezi dobre na zostave xy" je podstatne cennejsia ako "firebox bezi dobre"

btw: digi bezalo protools a ostatne hw cubase? neslo vyskusat aj digi pod cubase? predsa len, pod toolsami bezi na inom driveri... alebo tie cisla su pod cubase?

Martin

Příspěvek od Martin »

ok máš pravdu. Jen jsem si přečetl recenzi v Music Store a ta mně nedala vůbec nic , žádná srovnání , tak jsem chtěl připsat pár zkušeností z vlastního provozu. Snad to někomu něco dá.
DIGI 002 jsem porovnával s ProTools i s Cubase , ta čísla zde patřila Cubase. Ale rozdíl při zatížení CPU na Cubase a na Protools LE je hrc prc v podstatě nepatrně! lepší pro PT LE

Amorph
Moderátor

Problémy s ASIO?

Příspěvek od Amorph »

Jsem cerstvym vlastnikem teto karty a potykam se s nekolika problemy. Pri startu systemu se nespusti automaticky mixer (a ani se tedy nenastavi hlasitosti kanalu). Je treba ho spustit rucne a teprve po manipulaci s nim se obnovi nastaveni hlasitosti. To by az tak nevadilo. Mnohem neprijemnejsi je, ze cas od casu vypadne zvuk a to jak WDM, tak ASIO. Musim pak vyvolat Firebox Hardware Settings a zmenit latenci nebo jinak restartovat kartu. Pak se WDM zase rozebehne, v Nuendu musim navic znovu nastavit ASIO na Presonus ASIO. Tohle se stava po ruzne dlouhe dobe pri jakekoliv latenci, mam pouze dojem, ze pri nizsi latenci, nebo hlavne pak pri vyssim zatizeni procesoru se to stava casteji (rozumej po nekolika minutach nebo desitkach minut). Zatim jsem kartu nezkousel na jinem pocitaci, ale prijde mi to podivne. Setkal jste se s tim nekdo. nebo mate nejake vysvetleni, radu?
Pro upresneni WinXP, Nuendo 2, Athlon XP 2600+, 1GB DDR400
Jeste bych asi mel dodat, ze Firebox je pripojen k FW portu na zvukovce Audigy2, coz by ale nemel byt problem, port se jevi v systemu jako normalni FW.

Jeste bych pridal sve prvni laicke dojmy ze zvuku (berte s rezervou, preci jen to je skok z Audigy;)
Zvuk je krasne cisty a pruzracny, najednou slysim vejsky, v basech a stredech zjistuju, ze existuje dynamika, uz se tesim, az se to naucim poslouchat. Na audigy jsem nepoznal rozdil mezi mp3 160 a CD, tady jsou to uplne jine nahravky!
Nahravani, zatim jen el kytara, nicmene dojem vyborny. Zvuk preampu je krasne plny, je citit charakter strun, kytara je "tady".
Takze kdyz se mi podari vyresit problem s ovladaci, tak myslim, ze budu na par let s touhle krabickou doma i ve zkusebne spokojenej.

Ivanik

Příspěvek od Ivanik »

Prepacte, ze mam otazku trochu mimo temy, ale zaujimalo by ma ci Protools LE moze pracovat aj s nejakym inym prevodnikom nez Digidesign compatibile.
Uz davnejsie som to zkusal, ale myslim, ze som mal taky nejaky problem pri M-Audio Firewire Solo.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

amorph : no .. mozno je problem s pocitacom .. AMD moze byt problem .. resp. skorej chipset na doske .. zisti si chipset na doske a popozeraj dakde v supporte presonusu , ci s nim nie su problemy ..

kexik

Příspěvek od kexik »

amorph: kupil by som normalnu fw kartu, bohvie ake ma to onuo na audigy prerusenia a vobec. na nejakom video fore (tusim tvfreak) som kedysi cital, ze ludia mali s audigy fw problemy pri natahovani videa z kamier (tiez to odmrzavalo v polovici). ved su to uz smiesne peniaze dneska; prestuduj stranky vyrobcu, mozno odporuca nejake konkretne fw chipy...

Martin

Příspěvek od Martin »

byt tebou tak si nekde pujcim levnou PCI FW od couwelu , nainstaluji do PCI a znovu otestuji. Nebo zkus na jinem PC.

Jsem presvedcen, ze chyba bude nekde jinde nez u Firepoda.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Takze chvili jsem svuj vyse zmineny problem s Fireboxem neresil a prezival jsem obcasnou nutnost resetu driveru (moje lenost a noha v sadre). Asi pred tydnem se ale situace zacala horsit a Fireboxu zacal vypadavat sync, az nakonec se uz vubec neobevi v pripojenych zarizenich. At delam co delam, kdyz ho pripojim k FW, tak nejdrive asi 5 vterin sviti modra a pak uz navzdy cervena, jako ze no sync. Ve woknech se nic nepohne, pripojeni karty k fw neni nijak detekovano. Pouze napajeni pres fw funguje (zkousel jsem to i s adapterem).

Koupil jsem radic od couvelu, ten sam v pohode chodi, nainstaloval zaplaty na fw (i kdyz s tim pravdepodobne nesouvisi) a stale nic.
Pri instalaci driveru jde vse jak po masle, do okamziku, kdy mam pripojit kartu, ta totiz neni detekovana.

Zkousel jsem to i na jinem pocitaci (notas s centrinem), take nic. Potom jeste na notasu s nejnovejsim Pentiem M, a 14 dni starou verzi woken a kde naprosto v poradku jede pres fw digitalni kamera a opet Fireboxe vubec nedetekuje.

No me to prijde jako problem v karte. Dneska jeste zkusim pripojit k G4 a pak asi support linku :(

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Karta byla skutecne vadna, mediatech si ji nechal poslat zpet, vyzkousel, potvrdil zavadu a obratem mi poslali novou (vypada to, ze snad uz funkcni).

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Jeste poznamka k zatizeni, mam obdobnou zkusenost jako autor threadu (ale na slabsi sestave, kterou jsem specifikoval nekde vyse) Firebox mam na 10ms latenci a zatizeni muze v klidu vyskocit na 90% a vse jede v klidu bez lupancu. Pri latenci 5ms se lupance zacinaji objevovat nekde kousek nad 70%, ale zalezi trochu i na konkretnich pluginech nasazenych v nuendu.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

to je normalne .. vsade sa pise , ze pri lupancoch treba zvysit latenciu a pomaha to ..

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Pytkin: dit jo, ja to pisu jako ze na externi zvukovku docela slusnej vysledek:)

Odpovědět